| Koks a întrebat:

Ce inseamna "resurse cinegetice"?

5 răspunsuri:
| blueangel99 a răspuns:

Resurse de vânătoare, resurse vânătoreşti.

Numai bine!

P.S: http://dexonline.ro/definitie/cinegetic

| adriangabor92 a răspuns:

Resurse care țin de vânătoare

Răspuns utilizator avertizat
| Spike189 a răspuns:

Unul dintre componentele principale ale ecosistemelor, care permit menţinerea diversităţii lumii animale, este fauna de vânătoare, care utilizează resursele naturale inaccesibile pentru om, reglează, într-o măsură oarecare, numărul dăunătorilor agricoli şi serveşte ca sursă de hrană de înaltă calitate.
Printre speciile de animale de vânătoare un loc deosebit îl ocupă mamiferele paricopitate: cerbul comun (Cervus elaphus), căpriorul (Capreolus capreolus) şi mistreţul (Sus scrofa). Cerbul cu pete (Cervus nippon), aclimatizat în zona Codrilor centrali, în urma încrucisării cu cerbul comun şi a apariţiei unor hibrizi nedoriţi a fost propus pentru a fi extras din aceste ecosisteme naturale şi dus în trupurile de pădure din sudul republicii. Conform cercetărilor efectuate de colaboratorii Institutului de Zoologie al A.Ş.M. s-au stabilit suprafeţele favorabile pentru dezvoltarea normală a acestor specii pe teritoriul Moldovei. Cerbul comun ar putea să populeze cca 100 mii ha de terenuri forestiere, căpriorul – cca 400 mii ha terenuri forestiere şi deschise, iar mistreţul – cca 300 mii ha.
Reieşind din densitatea optimă posibilă, pe aceste terenuri de vânătoare s-ar putea dezvolta cca 2 mii de cerbi, 20 mii de căpriori şi 4 mii de mistreţi. Prin anii 80 a fost înregistrat efectivul cel mai mare al acestor specii. Efectivul populaţiei de mistreţi se apropia de densitatea optimă, iar a căpriorului era în creştere şi într-un viitor apropiat putea să atingă o densitate de cca 50 animale la 1000 ha cu condiţii favorabile speciei. După o perioadă de reaclimatizare, cerbul comun a devenit specia principală de vânat în trei ecosisteme silvice din republică. Însă în ultimul deceniu al sec. XX efectivul lui s-a redus considerabil.
Rezultatele estimărilor efectuate în ultimii ani, prezentate în tabelul 1.20, demonstrează că efectivul cerbului comun este numai de 150-170 specimeni şi constituie două populaţii mai mult sau mai puţin viabile: rezervaţia ştiinţifică "Plaiul Fagului" şi Întreprinderea experimentală silvo-cinegetică de Stat "Talmaza". Rezervaţia ştiinţifică „Codru" populată cu maralul de Ascania, un hibrid obţinut în urma încrucişării a câtorva subspecii de cerb nobil, nu prezintă interes pentru păstrarea speciei nominale. Un număr de 4-5 animale de cerb comun se întâlnesc în rezervaţia ştiinţifică „Pădurea Domnească".
În zona Codrilor centrali (Întreprinderea Silvică de Stat Străşeni şi rezervaţia ştiinţifică "Codru") populează cerbul cu pete cu un efectiv de peste 100 de specimene. Această specie se întâlneşte într-un număr redus în Întreprinderea Silvică de Stat Hânceşti, Gospodăria Silvo-Cinegetică "Sil-Rezeni" şi rezervaţia ştiinţifică "Plaiul Fagului".
În ultimii ani efectivul căpriorului se menţine la numărul aproximativ de 2300-2400 indivizi. A dispărut din multe păduri cu suprafaţa de până la 100 ha şi din terenurile agricole aşa-numitul "ecotip de câmp", care prin anii 80 constituia cca 7-10% din efectivul total de căpriori.
Mistreţul este specia cea mai prolifică, care poate să-şi restabilească rapid efectivul optimal, însă în prezent numărul lui variază între 2100-2200 specimene.
Tabelul 1.20
Efectivele speciilor de animale de vânătoare în 2000-2002 de pe teritoriul Republicii Moldova


Anul Specia
Cerbul comun Cerbul
cu pete Căpriorul Mistreţul Iepurile de câmp Vulpea
2000 160 140 2300 2200 80000 11000
2001 160 130 2400 2200 100000 12000
2002 170 140 2300 2100 100000 14000

Iepurile de câmp este vânatul principal preferat de vânători în fondurile de vânătoare deschise. Modificările care au intervenit în ultimul deceniu în agricultură au creat condiţii pentru mărirea efectivului de iepuri. La început s-a observat o creştere a densităţii în unele fonduri de vânătoare, însă în continuare au intervenit factori negativi ca braconajul şi prezenţa câinilor vagabonzi, care afectează populaţiile de iepuri. Efectivul total la începutul toamnei oscilează între 80-100 mii de indivizi, în timp ce ar putea fi de cca 200 mii de animale pe teritoriul republicii. Estimările efectuate toamna demonstrează că în perioada de vânătoare se recoltează cca 20% din efectivul total, însă în urma braconajului, care începe în lunile septembrie-octombrie şi continuă până la sfârşitul anului, se împuşcă cca 30% din efectiv. Câinii vagabonzi distrug nu mai puţin de 10% din efectivul total. În timpul iernii un număr de iepuri răniţi sau bolnavi pier. Efectivul care supravieţuieşte nu este capabil să acopere în perioada de reproducere pierderile din populaţie. Această situaţie poate duce la o stare critică a populaţiei de iepuri dacă nu vor fi înlăturaţi factorii negativ menţionaţi.
Vulpea este o specie de vânat cu blană mai puţin preferată de vânători, care îndeplineşte un rol important în natură. În primul rând în raţia vulpii cca 70% o constituie rozătoarele. Odată cu mărirea densităţii (6-8 indivizi la 1000 ha) poate deveni un focar de răspândire a turbării şi a râiei. În ultimii 3 ani efectivul vulpii s-a mărit ajungând până la cca 14 mii de animale.
Fazanul este o specie de provenienţă subtropicală (Colhida). A fost aclimatizat pe teritoriul republicii cu aportul Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova, care a organizat o crescătorie de fazani la Talmaz de unde timp de 30 de ani s-au pus în libertate cca 150 mii de fazani în diferite păduri din republică. Fazanul se reproduce în natura, însă pentru menţinerea cotei de reproducere şi efectuarea vânării este necesar de reprodus în continuare în condiţii de volieră. În ultimii ani efectivul fazanului s-a redus considerabil.

| AIRIUS a răspuns:

Buna!
Cinegetic,inseamna vanatoresc, de vanatoare.
Iar resurse cinegetice automat, tin de arta vanatorii.
Numai bine!