Cum să ai o conversaţie funcţională cu părinţii?

Cum să ai o conversaţie funcţională cu părinţii?

De când lumea şi pământul în relaţia dintre adolescenţi şi părinţi au existat întotdeauna dificultăţi, neajunsuri emoţionale şi chiar de comunicare. De aceea de foarte multe ori legătura dintre părinte şi adolescent este pusă sub sabia neînţelegerilor. Odată cu creşterea copilului şi dezvoltarea lui ca adolescent, tânărul caută să îşi dobândească o libertate de care părinţii se tem. Nu este deloc uşor pentru un părinte, care îşi iubeşte enorm copilul, să se trezească peste noapte cu ideea că al său rod doreşte să fie cât mai liber şi mai neîngrădit. 

Dar ce ne facem când adolescentul simte prea multe şi nu poate sau nu ştie să se exprime în faţa părintelui?! Ce se întâmplă când nici părintele nu este suficient de deschis în faţa copilui său?! Tinerii au nevoie să fie ascultaţi, să fie susţinuţi, să aibă măcar un părinte cu care să poată vorbi despre orice. Ceea ce tu ca adolescent trebuie să faci pentru o conversaţie cât mai funcţională cu părinţii tăi este:

Să te înarmezi cu multă răbdare şi curaj. Nu uita că şi părinţii tăi au fost adolescenţi ca şi tine. Chiar dacă vremurile lor au apus demult, fii sigur că s-au confruntat cu aceleaşi probleme şi temeri ca şi tine.

Asigură-te că mama sau tatăl tău sunt calmi. Nu încerca să dai cu bâta în baltă şi să provoci o ceartă în locul unei discuţii constructive. Vezi cum sunt, bine-dispuşi, trişti, nervoşi şi alege momentul în care îi vezi cât mai senini.

Roagă-ţi părintele să te asculte, părintele în care ai mai multă încredere sau pe care îl ştii tu mai deschis şi mai comunicativ. Crede-mă, dacă nu este deja necăjit dintr-o anumită privinţă sau dacă nu are treabă, sigur te va asculta. Niciun părinte nu-i refuză copilului său şansa la o discuţie sinceră despre problemele sale.

Fii calm, vorbeşte coerent, cu un ton adecvat şi fii sincer. Încearcă să laşi deoparte toată experienţa ta dobândită în afara casei şi vorbeşte-i dulce şi cu respect despre problemele tale şi despre ceea ce te frământă pe tine.

Ai încredere în mama sau tatăl tău, fii sincer până la capăt, nu povesti lucrurile pe jumătate. Întreabă tot ceea ce vrei să ştii şi explică-i părintelui tău că poate avea încredere în tine, că te fereşti de vicii şi rele. Pentru că cea mai mare temere a unui părinte este că copilul lui o poate lua pe căi greşite. Şi chiar dacă te ceartă sau te muştruluieşte o face pentru binele tău. Pentru că el deja a trecut prin toate aceste situaţii şi ştie mult mai bine decât tine unde duc viciile şi distracţiile excesive.

Recunoaşte-ţi greşelile deja făcute, ei te vor ajuta să le rezolvi fără doar şi poate. Şi chiar dacă te vor pedepsi o fac pentru ca tu să ai acel timp de gândire în care să îţi dai seama unde ai greşit şi de ce nu este bine.

Explică-i ce simţi, arată-i cine eşti, povesteşte-i despre visele tale, despre anturajul tău, cere-i sfatul părintelui tău. Dacă un al şaselea simţ îţi spune că o decizie luată nu e bună, întreabă-i pe părinţii tăi. Deşi prietenii pot părea cei mai deştepţi, sunt şi ei tot nişte adolescenţi ca şi tine şi nu le pot şti pe toate. Exact cu ce te confrunţi tu, cu aceleaşi lucruri se confruntă şi prietenii tăi. În schimb părinţii, trecând prin toate situaţiile posibile, te vor sfătui cum ştiu mai bine. Pentru că nimeni pe lumea asta nu îţi doreşte binele şi nu te iubeşte nimeni mai mult decât părinţii tăi. Tot ce vor ai tăi să facă pentru tine, este să te ferească de risc, de rău, de suferinţă. 

Mulţumeşte-i părintelui tău pentru că te-a ascultat, spune-i că poate avea încredere în tine, dar fă-o din suflet nu doar pentru a căpăta mai multă libertate. 

Fiind sincer şi de încredere, ai tăi sigur îţi vor da mai multă libertate şi independenţă, dar nu le trăda încrederea, nu îi face să sufere. Deşi nu te vor lăsa niciodată la greu, îi vei dezamăgi crunt.

Dacă vei urma aceste sfaturi, dragă tânărule, fii sigur că viaţa ta se va îmbunătăţi considerabil, te vei apropia de părinţii tăi, vei comunica mai mult şi mai bine cu ei, vei fi ferit de multe probleme şi vei putea să îţi menţii drumul drept! 

Articol scris de Gheorghe Alina

21 răspunsuri:
caramela
| caramela a răspuns:

Destul de interesant articolul, dar ma intreb cati tineri vor citi si va lua in considerare acest articol.
O zi frumoasa sa aveti!

| William a răspuns:

Daca discutam cu parintii toate problemele de ce am mai intra pe TPU?

| Rebelicious a răspuns (pentru William):

Pai, TPU a fost facut pentru intrebari cum ar fi "Ce se asorteaza etc." "unde gasesc..." si tot felul.
Acum, daca unii nu stiu sa vorbeasca cu parintii si apeleaza la Internet, atunci, e problema lor.
Pa, pa big grin

| Aide a răspuns:

Foarte frumoswinking Multumim mult happy

| JasonMcCann a răspuns:

Ce să vorbești cu ei? Pe lângă că au trecut și ei prin asta, și poate au făcut chestii și mai rele decât cele pe care le facem noi, ne pedepsesc. Cred că au mereu dreptate, ne ceartă din lucruri stupide. De asta prefer să stau toată ziua în camera mea la calculator decât să vorbesc cu ei, prea mă enervează acel „pe vremea mea".

| s3byk91 a răspuns:

O sa tinem cont de acest mare ajutor si multumim mult.

| W3R4 a răspuns:

Mulţumim din suflet pentru articol, dar să sperăm că şi alţi tineri vor ţine cont de sfaturile voastre.
O zi bună în continuare!

| Niiiicu a răspuns:

Interesant,bv alina

| andrei1237 a răspuns:

Multumesc mult pentru sfaturi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

True, true, Alina! de cand m-am apucat de droguri am decis sa si fac conversatie cu ai mei.
Inainte ii evitam, recunosc, dar cand nu mai aveam bani de ierburi, trebuia sa comunic mai des cu ei si sa le explic, ca televizorul a facut picioare cand a vazut prostiile de pe posturi.Setul mamei de cesti din portelan s-a spart dupa ce l-am ascultat la eurovision pe Ooatu'!
Da, asa am facut.M-am convins prima data ca sunt calmi si apoi le-am zis ca o sa fie bunici.Si m-au inteles ca toti au inceput sa faca harlem shake prin casa, da eu nu dadusem play la nimic.
Si l-am intrebat pe tata atunci, asa cum zici si tu in ultimile randuri, care ar fi drumul cel bun si drept, iar el mi-a zis: "in ***** ma-tii!"
Heiiii dar ce-i viata fara parinti, eu chiar le-am multumit din suflet si mai apoi din portofel pentru ca m-au ascultat.
Eu as alege momente cand sunt senini sa vb cu ei, da stiii ma rezum la starea vremii cand aleg acele momente.

| ReusxD a răspuns:

Mulţumim echipa TPU pentru acest efort.

| thewomaninwhite a răspuns:

Sper ca cei care citesc acest articol sa ia cateva sfaturi care le vor folosi in relatia lor cu parintii

| StefaniaM a răspuns:

Hei,vreti sa raman fara telefon? Ai di capu' meu!laughing

| IonelaaaS a răspuns:

Multumesc mult pentru sfaturiwinking

| ElleElenaElle a răspuns:

Cu calm.

| Iwishtoknow a răspuns:

Dar ce? Vreti cumva sa ma duca la psiholog?laughing)

| simanapeace a răspuns:

Interesant... si folositor

| ღmrsღCєsarionღ a răspuns:

Interesant :-).Imi place.

| MihalacheAna1989 a răspuns:

=Sigur ca da

| Tesileanu_Alberto_1990 a răspuns:

O sa tinem cont de acest mare ajutor si multumim mult.

| catalinutza1 a răspuns:

TPU the best!