TPU Blog

Deschidem astazi o noua rubrica pe blog: guest posturile. Vom invita in fiecare saptamana cate un membru marcant al comunitatii TPU, rugandu-l sa ne impartaseasca din viata sa, din pasiunile sau din gandurile sale.

Si pentru ca astazi incepe scoala: ce ocazie mai puna putem avea pentru a o introduce pe Ruxandra (Ardnaxur1961), o doamna profesoara deosebita,  careia vreau sa-i multumesc pentru toate sugestiile si sprijinul acordat TPU, vorbindu-ne despre cartile copilariei sale:

————-

De cand am invatat sa citesc, acum multi, foarte multi ani, nu m-am mai oprit din citit.

In casa, exista o biblioteca, inalta de vreo doi metri si lata de vreo patru, cu usi cu geam. Incuiate. Vezi, doamne, sa nu puna mana copilu’ pe cine stie ce carti nepotrivite varstei! Ce sa spun! Mi-a luat cam 10 minute sa gasesc cheia si sa ma servesc.

Am citit tot ce-mi pica in mana; uneori, carti care depaseau puterea mea de intelegere si pe care, cu neasteptata intelepciune, le lasam pentru mai tarziu.

E foarte adevarat ca, atunci nu aveam calculator (nici macar nu stiam ca exista), iar cartile erau singura sursa de informatie.

Am ramas de atunci cu placerea deosebita de a tine o carte in mana, de a-i simti mirosul acela specific de hartie si cerneala tipografica.

La scoala, profesorii de romana aveau, atunci ca si acum, o placere sadica de a ne indica un lung pomelnic de “lecturi obligatorii” care, in marea lor majoritate, erau super-nashpa. Le citeam, in chinuri, pentru ca, deh…nu existau referat.ro sau clopotel.ro.

Dar, in momentul in care terminam de citit ceva obligatoriu, ma rasfatam repede cu ceva pe gustul meu.

Tin minte ca, pe la 16 ani, terminasem toate cartile Agathei Christie care puteau fi gasite. Imi placeau cartile politiste pe care le citeam cu sufletul la gura, murind de curiozitate sa aflu cine e criminalul. Si erau asa de bine scrise, ca niciodata n-am simtit nevoia sa ma uit la ultima pagina sa vad, dinainte, despre cine era vorba.

Tot cam pe la varsta aceea, am descoperit romanele Rodicai Ojog-Brasoveanu. Tot romane politiste, scrise cu un umor debordant. Cred ca de la ea am invatat ironia si rasul in hohote.

Una dintre cartile care mi-au bucurat enorm copilaria si apoi adolescenta a fost “La Medeleni” de Ionel Teodoreanu.

Stiu: o sa strambati din nas, normal; asa faceti ori de cate ori e vorba despre o carte (obiectul acela de hartie, prins intre doua coperti). Dar, cum ceea ce cititi acum nu e pe hartie, ci pe net, acordati-mi cateva minute sa va explic ce-i cu cartea asta.

Primul volum este povestea copilariei fericite. Nu poti sa nu te regasesti intr-unul sau altul dintre personaje. Nu poti sa nu gasesti aici un crampei din propria copilarie. Pentru ca, indiferent cat de greu ne e sa recunoastem, nu e nimic nou sub soare. By the way! Eu ma identificam cu Olguta, evident.

Al doilea volum e cartea adolescentei. A anilor de liceu, a plimbarilor prin parc in locul orelor de latina, a primei iubiri si a primelor deceptii.

Ultimul volum este continuarea, mai mult sau mai putin logica a vietii celor trei personaje. Maturitate, dragoste, suferinta…moarte.

Este doar una dintre miile de carti pe care le-am citit.

E foarte greu sa nu te lasi dus de val povestind o carte pe care o iubesti.

In general, eu iubesc toate cartile citite. Pe unele le iubesc atat de mult, incat le recitesc mereu cu aceeasi placere.

Nu vreau sa inchei aceasta apologie a cartii si a intelepciunii pe care orice carte ti-o da fara sa amintesc de o carte, citita in tren, acum vreo doi ani. O carte pe care am “mancat-o” in cele 3 ore cat a durat drumul.

Este vorba despre “Ghidul nesimtitului” de Radu Paraschivescu.

Este oglinda perfecta a societatii actuale si, mai ales, a acelei faune care ne polueaza sub toate formele, viata de zi cu zi: nesimtitul, cocalarul, manelistul in toate manifestarile lui.

Este genul de carte care te face sa te simti multumit ca “uite, dom’le…mai gandesc si altii ca mine…nu-s chiar ultimul bou!”

 

Ardnaxur1961(oldies, but goldies…LOL)

—————

Si pentru ca vorbim de carti as dori sa va invitam la Noapte Bibliotecilor. Pentru ca biblioteca, alaturi de scoala, sunt institutiile cele mai importante pe care se spijina educatia, am decis sa sustinem si noi, la TPU, aceasta excelenta initiativa, despre care va vom povesti mai multe in saptamanile urmatoare.

Pana atunci, va uram un an scolar cat mai frumos (eleviilor, dar si profesorilor sau parintilor de scolari), cu carti minunate si cu prieteni de suflet.

82 thoughts on “[Guest post]: Cartile lui Ardnaxur1961

  1. Pe internet… cultura duduie. Comentarii infloresc eufemistice, cresc si se intind ca plantele inghitind cateva randuri.
    S-or uita si clopoteii ca mai apoi, sfiosi, sa puna mana pe carte sa citeasca. S-apoi sa vezi, lume, ce de comentarii si-ntrebari; numai cuvinte ticluite bine si constructii elevate de-ti ia un ceas sau doua sa intelegi ce zise domnu’ in legatura cu prezervativu’ si ,ma scuzati, rusinea fetii. Gogilor, lucrati la fond, ca de forme suntem satui.

  2. Minunată acestă postare ,o idee excelentă şi o iniţietivă de succes. Felicitări doamnei Ruxandra pentru pasiunea de a citi cu atâta placere cărţi poliţiste.Ar fi frumos să îşi facă un blog (ştiu că are unul) ,dar de data acesta să fie intitulat “ultima carte citită” şi să ne împărtăşească păreri despre ceea ce a citit şi cam ce notă ar merita cartea respectivă. Mai vrem recomandări de cărţi care merită citite. Mulţumim frumos!

  3. Cu regret va spun ca n-am putut ,nici macar aici, constata decit unele demonstratii nascute din teama de a nu ramine in urma cu intelighentia.Era o invitatie ptr o Doamna si un respect ptr profesie,ptr munca, ptr cultura si ptr calitatea de a fi si a ramine om .

  4. Mi se pare super comic că vine atâta laudă tocmai din prostia nemărginită sau servilismul împuțit al multora. Prostie cu care Ruxandra se luptă ca Mircea cel Bătrân cu turcii. Ce ironic!

  5. Nu mai merge sa postez raspunsuri. Nici macar la propriile mele intrebari. Pur si simplu, nu se poate scrie nimic in ferestrele de raspuns. De ce???
    Ma mir ca, macar aici pot sa scriu.

  6. Glumeam, doamna profesoara. A bagat nea Catalin pe sest optiunea sa raspunzi doar 5 intrebari pe zi, apoi sa-ti confirmi adresa de mail pe contul tau. Daca il mai tii minte…

  7. Stimată Ruxandra , apreciez faptul că ai scris şi despre mine , care am fost pe rând şi Hercule Poirot , cotrobăind prin podurile bunicii , am stat la taclale şi cu Melania , am fost si Winnetou , am fost si d’Artagnan , am fost şi toţi Cireşarii la un loc , am fost şi Maigret , şi Sherlock Holmes , dar cel mai bine m-am simţit într-unul din ”colţurile” Mesei Rotunde alături de Lancelot şi Robin Hood .
    Din păcate adierea finală a Medelenilor îmi umflă toate pânzele care sunt sus , fluturând un adio fetei din castelul în alb , murmurând un plângăreţ adio tabără dragă ……
    Aş vrea să mai fiu măcar prinţul tinereţii fără bătrâneţe şi vieţii fără de moarte , renunţând la veşnicie pentru o clipă de reîntâlnire cu aceste alter ego-uri dragi mie .
    Din păcate singurele obiecte din castel lustruite zilnic sunt tastatura şi compul , praful îngropând încet , încet visele copilăriei , uitate îngropate în coperţile cărţilor ca între capacele unor sicrie de plumb .
    Am început să uit încet , încet , de mine…mai sunt doar o sclipire la orizont .

  8. @BRO: O sa reusesti si tu vreodata sa-mi postezi numele ca lumea, ca deja imi datorezi o turma de miei! ARDNAXUR! :))

  9. am descoperit tpu mai de mult.si m-am bagat si eu in seama.Un raspuns cand m-a dus capul!.O intrebare cand am avut!Nu esti inspirat in orice clipa.acuma NU MAI SUNT JUNIOR(cred ca nu am facut nimic special pentru a fi etichetat cu SENIOR)Daca se trece de la Junior la Senior
    atat de usor cred ca nu e bine!bantuind pe tpu dupa intrebari si eventuale raspunsuri ,am gasit intrebari si raspunsuri postate de unii “seniori” ca tie mai mare jena.
    Libsesc cu desavarsire bunele maniere ,cel mai elementar bun simt,raspunsurile (multor seniori)indiferent de domeniu sunt pline de ura,instigatoare.Eu am inteles ca aici functioneaza un forum unde se discuta liber,unde combatem idei si nu atacam persoane.Catalin voi cei care conduceti oarecum “ostilitatile “nu puteti sa faceti ceva pentru a evita multimea de trivialitati si obscenitati mai mult sau mai putin mascate care apar pe site(nu am zis nimicde atacurile la persoana,jignirile ,”epitetele ” folosite de “seniori” in relatiile cu juniorii.Cu respect 19marian60!

  10. Arthur,sir Lancelot si Robin Hood apartin unor vremuri diferite,primul a fost adus de Merlin la curtea regelui Arthur(Camelot) iar al doilea a fost un fel de haiduc pe vremea lui Richard Inima-De-Leu!te asigur ca nu s-au asezat niciodata simultan in vreun “colt”al Mesei rotunde!

  11. Imi cer mii de scuze pentru ca profit de aceasta postare pe blog, dar…nu mai pot cu temele astea!
    Am postat si pe site, la Conversatii si la Totul despre TPU. Postez si aici, pentru toti cei care CHIAR vor ca TPU sa fie ce era la inceput.
    Deci, VA ROG SA MA IERTATI PENTRU ASTA:
    Alege un raspuns castigator
    Chiar daca asta nu e o intrebare, sper din tot sufletul ca nu va fi raportata, deoarece este o postare in spiritul Regulamentului TPU!

    A inceput scoala, au inceput si nenumaratele cereri de rezolvare a temelor aici. Deci, va rog, pe toti cei care vedeti astfel de postari, sa le raportati si sa va abtineti de a va mai arata nemarginita inteligenta rezolvandu-le; nu faceti niciun bine puturosului care nu se poate descurca singur.

    Una e sa dati o idee sau o indicatie si, cu totul altceva este sa-i dati mura-n gura, scutindu-l de cumplitul efort de a-si folosi capul.

    Deci: va rog, raportati tot ce inseamna TEMA! Pentru optima functionare a acestui site, functionare pentru care ne luptam toti de atat timp!

    Adminii dovedesc implicare, asa ca, haideti sa le dam si noi o mana de ajutor!

    Postez la doua categorii, pentru ca, sincer, consider ca asa nu se mai poate! Astia care vor acum teme rezolvate, peste cativa ani, vor tipa ca n-au luat bac-ul, pentru ca, desi stiu sa citeasca, nu stiu CE citesc.

  12. Oameni buni ,lasati-i pe Rodica Ojog Brasoveanu si pe Ion Grecea sa se odihneasca in pace.Ei au scris la vremea lor despremarele ,inegalabilul,desteptul,(soldat,sergent,…colonel)agent al Securitati sau de la Criminalistica,indivizi care au rezolvat intro suflare misterele Parisului.Luati pentru copii vostri Eminescu(poezie pentru toate gusturile ,inclusiv filozofie la cel mai inaltv nive)Dati-i Creanga pentru frumusetea limbi si bucuria de a fi copil,dati-i Sadoveanu, Cosbuc ,Arghezisi mai apoi chemati pe Eliade ,pe Cioran sa le explice esenta lumii in care traiesc.Facetii sa fie mandri de locurile lor de bastina si aducetile aminte ca:
    Conrad Has ,Herman Oberth si Raluca Bibescu s-au nascut in Romania,Brancusi la Hobita,Vlaicu si Coanda au fost romani,iar medicina ar fi fost mai saraca fara Ana Aslan

  13. Cataline, jos palaria! Imi place cum ati bagat raspunsurile directionate, incepand din dimineata asta. La asta nu ma gandisem nici chiar eu, si stii ca mie imi cam bubuie capul…

  14. Vaaaai! Ce “indicatii pretioase” dau unii despre ce trebuie si ce nu trebuie sa faci, in legatura cu cititul …
    Ruxa, imi place postarea ta!
    Cat despre sfaturi date in necunostinta de cauza, ii sfatuiesc pe sfatuitori sa mai iasa prin lume, sa mai discute “live” cu unu’ si cu altu’ (sa mai lase masturbatul virtual), poate li se mai largeste orizontul.
    Cititul da frau liber imaginatiei, asa cum nici un film n-o poate face. Cat despre educatie si cultura generala, la inceput de drum in ale vietii, pot spune ca cartile (fara virgula!) grele (filozofie, eseistica, proza fortata, si alte stiluri) sunt exact un mare shit aruncat in mintea celor care au nevoie de indrumare la modul general, iar nu de indoctrinare cu idei pur personale.

  15. Uau! Nu neapărat “uau” pentru postul Ruxandrei căci noi ăştia mai vechi ştim deja “ce-i poate capul”.
    Dar “uau!” pentru faptul că în sfârşit secţiunea de blog a TPU are faţă umană, “uau!” pentru că în sfârşit apar posturi coerente şi scrise de altcineva decât de admini şi “uau!” pentru că site-ul începe să funcţioneze!

    Aştept pe viitor şi alte gues-post-uri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.