TPU Blog

Incepem aceasta saptamana cu un guest post din partea unuia dintre cei mai activiti membri din comunitatea TPU, Brigaela. Va invitam sa descoperiti in continuare cum a invatat sa citeasca si care sunt lecturile care au influentat-o si au format-o.

__________

De când am primit invitaţia de a scrie despre cărţile mele, m-am tot gândit ce să vă spun. Ce să aleg din această pasiune de o viaţă care este definitorie pentru tot ce sunt şi ce visez să fiu? Cum să vă fac să credeţi că lectura este cea mai scumpă moştenire a mea de la părinţii şi bunicii mei? Aş vrea să vă spun că bunica mea, până în ziua morţii ei, a avut la capul patului o carte din care citea zilnic măcar o pagină şi, când am vrut să-i fac câteva poze la aniversarea ei de 81 de ani (de altfel ultimele ei poze), mi-a spus: „Stai, să iau o carte, am citit toata viaţa mea şi aşa vreau să vă amintiţi de mine”. Şi astăzi, poza ei în casa mea o înfăţişează citind preocupată cu ochelarii aşezaţi bătrâneşte la rădăcina nasului. Iar copiilor mei, de îi voi avea cândva, le voi povesti despre bunica aceasta cititoare a mea.

Am învăţat să citesc la 3 ani şi jumătate. A fost singurul domeniu în care am fost un copil precoce şi cred că doar din necesitate. În fiecare seara, bunica îmi citea măcar 10-12 pagini, ţinându-mă la pieptul ei. Nici pe departe suficient pentru nevoile mele. Şi aşa, urmărind-o pe carte, am învăţat literele şi într-o zi le-am făcut bunicilor o mică demonstraţie citind „Mica publicitate” (mă gândisem eu că e mai simplă). Cifrele, mult mai puţin interesante, le-am învăţat cu greu în ultimul an de grădiniţă, iar de colorat cred că nici acum nu ştiu prea bine. Fiindcă din ziua aceea, nimic nu m-a putut opri din citit.

Ce am citit de-a lungul anilor? Cam tot ce mi-a căzut în mână, de la biblioteca bunicilor, a părinţilor, a altor rude, a şcolii, a liceului, a oraşului, până la biblioteca mea personală şi apoi a mea şi a soţului meu. Cu ruşine vă spun că în casa noastră sunt peste tot cărţi împrăştiate, fiindcă de mult nu mai încap în rafturi.

Dar dincolo de toată introducerea asta pentru care voi fi cu siguranţă acuzată de lăudăroşenie, am să vă spun ce cărţi m-au marcat, în ordinea în care mi le amintesc acum. Pe toate cele de mai jos le-am citit repetat şi cred că le voi mai citi de-a lungul vieţii mele.

Prima pasiune de care îmi amintesc a fost o carte primită cadou la grădiniţă de la Moş Crăciun (Gerilă pe atunci). Se numea „Palatul de cleştar” de Barbu Ştefănescu Delavrancea şi încă o păstrez, deşi nu mai are coperţi de atâtea recitiri. Mai apoi, am descoperit „Poveşti despre viteji”, o antologie de texte repovestite şi prescurtate în care am citit Cântecul lui Roland, Cântecul Cidului Campeador, Tristan şi Isolda, Cavalerii Mesei Rotunde. Au urmat: „Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru şi „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, mari iubiri care au fost în „heavy rotation” timp de cel puţin 15 ani, citindu-le la diferite paliere în funcţie de vârstă şi moment.

De când scriu aici, mi-am amintit sute de cărţi despre care aş vrea să vă spun şi simt că nu am timp şi loc. De aceea, am să sar peste o lungă perioadă şi mii de cărţi şi am să vă spun care sunt ultimele pasiuni. Am descoperit, cu ceva întârziere, scrierile lui Alexandr Soljeniţîn şi am devorat cu pasiune „Arhipelagul Gulag” şi „Pavilionul Canceroşilor”. M-am legat sufleteşte de Milan Kundera şi am citit absolut tot ce s-a tradus în română. Am simţit că scriitorul cel mai aproape de stilul meu, de ce aş scrie eu dacă aş avea talent, este José Saramago şi am citit şi recitit tot mai uimită câteva din cărţile sale. Am redescoperit cu încântare romanele poliţiste pe care le abandonasem în urmă cu peste 10 ani (după ce citisem „Misterul Camerei Galbene” de Gaston Leroux şi mi se păruse că totul a fost spus). Aşadar, am citit pe nerăsuflate romanele Rodicăi Ojog-Braşoveanu (de vreo doi ani, soţul meu mi le face cadou constant), dar şi vreo 15 romane cu Maigret (Georges Simenon) şi câteva romane româneşti contemporane de George Arion. Am citit toate romanele apărute în seria poliţistă nordică de la Gazeta Sporturilor şi Editura Trei, cam în ritmul în care apăreau, în paralel cu soţul meu. Nu am numărat câte seri minunate de citit şi discuţii ne-au oferit aceste romane, pe care poate unii le consideraţi genul roman de gare.

Şi iar mi se bulucesc în minte zeci de titluri citite în ultimele luni, dar mă abţin pentru că vreau să vă mai spun despre o parte a lecturilor mele care mi-a marcat viaţa: poezia. Am citit poezie cu nesaţ şi dragoste, adesea cu un grad de dependenţă îngrijorător. Cred că primul poet pe care l-am citit din scoarţă în scoarţa a fost George Coşbuc, din poeziile căruia pot încă să reproduc câteva zeci de versuri. Cam atunci am început să scriu şi eu, imitându-l la început ca, mai apoi, să mă desprind şi, influenţată de alţii, să-mi creez un stil propriu. Cel mai mult m-au marcat doi poeţi blestemaţi pentru care nu am decât admiraţie: Charles Baudelaire şi Arthur Rimbaud. Poezia a fost, vreme de peste 20 de ani, o preocupare zilnică căreia m-am dedicat cu pasiune şi febrilitate. Din păcate, se pare că n-am mai scris de multă vreme, deşi adesea mă trezesc dimineaţa dorindu-mi cu ardoare să scriu, cu mintea zumzăind de cuvinte care s-ar aşeza în versuri dacă le-aş da timp să o facă.

Şi, fiindcă am scris prea mult şi nu am spus nici un sfert din câte aş fi vrut, îmi permit să-mi fac reclama aici şi să las un link pe care veţi găsi, dacă vreţi, cuvinte de-ale mele mai vechi, dar pe care încă mi le asum cu mândrie.

______

Nu uitati ca se apropie Noaptea Bibliotecilor, un eveniment pe care TPU.ro il sustine cu mult drag. Puteti vedea programul activitatilor organizate in intreaga tara aici, iar pe pagina lor de Facebook puteti descoperi si concursurile pe care le organizeaza in aceasta perioada.

45 thoughts on “[Guest post]: Cartile iubite de Brigaela

  1. Bravo Cristina. Ti-am citit o parte din creatie si poazia dedicata sotului tau ,”In fiecare dimineata”,mi-a placut si m-a emotionat cel mai mult.

  2. de la la cristiana nu te poti astepta decat la o adevarata cultura ,si o pasiune nestavilita pentru carti …si intradevar asa este !
    felicitarile mele pentru …tot

  3. Minunat articol, Brigaela. Mi-a plăcut extrem de mult…mai ales să te spionez, cum pitică şi dulce adormeai în poala bunicii, cu poveşti în cap şi vocea ei, care se pierdea uşor undeva în neant, lăsând prioritate viselor, moleșelii… Duioasă imagine.

    Te pup cu drag şi fug să-ţi citesc şi restul poeziilor.
    Felicitări pentru articol. E delicios şi foarte viu şi colorat.

  4. Frumos.
    Unde pot citi niste poezii de-ale tale?, ca vad ca sunt ultimul trist de pe site care n-a luat cunostinta cu ele.

  5. Cred ca sunt niste carti geniale , poate de asta eu n-am auzit de ele.
    Acuma ma intreb care Bacemi pardon usor sa fie in scaunul marturisirilor.
    De obicei urasc doctorii , dar azi ma simt generos si zic un felicitari.
    @Poneiul Flacara Violet Eu fac parte din generatia cea mai rea , nu astia care vin si cresc virtual si in loc sa creasca in ani , ei fac level up.
    Inainte sa prind internetul de fibra optica , cu cartile eram peste tot , dar cand a venit internetul , mi-am echilibrat biroul cu ele.

  6. Nu inteleg- de ce mi-ati sustras dreptul- de a mai raporta?
    Temele… canci, nu le voi mai putea raporta!
    Cred ca merit si 🙂 eu o explicatie!

  7. Jessy, e simplu! NU poti sa raportezi ce NU stii exact sa rezolvi, ha, ha… au dreptul sa raporteze doar userii ce sunt in stare sa le rezolve si ei singuri, ha, ha.

  8. PoneiulTroian, stiu sa le rezolv cu siguranta, dar nu asta e problema, ci faptul ca mi-au sustras, degeaba- dreptul de a mai raporta…
    Ha, ha, uite asa imi pot sterge si eu contul!

  9. GenOm, pe penultimul rand al articolului meu, cuvantul link este scris cu albastru si ascunde un link catre creatiile mele.
    In rest, va multumesc tuturor.
    Klepto, indiferent din ce generatie ai face parte, faptul ca nu ai auzit de cartile astea nu e deloc o lauda pentru tine.

  10. Jess!! In loc sa faci temele ca o buna gospodina cu cei mici de pe TPU, de parca toti copiii ar fi ar nostri, tu ii raportezi de parca ar avea paduchi.Functia “raporteaza” nu se mai da pe sani frumosi, pardon..ochi!Acum trebuie sa demonstrezi ca n-ai nimic personal cu ei, apoi ii raportezi tema! raportul trimitandu-se la un expert ce le rezolva automat…temele!
    Apropo…nu puteam sa trec ca un tigan prin minunatiile lirice lasate de Brigaela.Singurul avantaj ramane acel mic “link” pe care abia il zaresti, eu cred era cel mai important si trebuia postat direct fara textul acela care nu va aduce prea multe scolarite in biblioteci.
    Observ asta pentru ca am asteptat la “usa’blogului cu o ciorna in mana si m-am calcat in picioare cu tot felul de elevi “dornici” de exprimare si “flamnzi” de informatie!
    Apropo, sa le cer euro pe temele facute? in fine…bye.

  11. Bravo, Brigaela! Ce bine e sa vezi ca inca mai sunt oameni care citesc. Si citesc acele carti adevarate, nu prescurtari gen Rider’s Digest sau, mai rau, alea de pe net.
    Oare de cate postari din astea, ca a ta, o fi nevoie ca sa-i mai determinam si pe astia mici sa citeasca? Sa descopere lumea aia minunata in care te pierzi cand deschizi o carte.

  12. O postare foarte frumoasa. In general, medicii par sa se ascunda dupa o carapace rece, ca sa se protejeze de suferinta celor cu care intra zilnic in contact. E bine ca lasa totusi sa li se vada si latura sensibila.Felicitari!

  13. Brigaela , tu nu sti ca eu is orificiul/almanahul/wikipedia/teava din care ies doar sentimente naspa?

    Lauda de sine nu miroase a bine,
    Complimentele altora dau bine la-orcine,
    Cum se poate ca alte persoane sa doreasca a ma sustine,
    Mai sus de linia de plutire.

  14. Klepto, si nu stiu de ce totusi pari simpatic.
    Woodenpints, daca citesti articolul, comentariul tau era asteptat. Era interesanta putina originalitate.
    Tuturor celorlalti, va multumesc de trecere. ma simt vedeta 🙂

  15. Pai normal ca te simti vedeta, ca te si comporti ca o vedeta, fiind plina de vedetisme…
    Dar barbac-tu le are cu papagalul, ce-i al lui e al lui, recunosc! Poezia aia cu “sotie dormind” ma face si pe mine horny, cu ochii in tzitzele de aur ale posesoarei…ha, ha.
    Eu ii dau o funda!

  16. JeSsYka, “ma lustruisem, ma lustruisem pe bombeu/Paseam atent, paseam atent sa nu ma sparg…”
    Poneiule, multumim amandoi de complimente (cred).

  17. Briga… tocmai ca, nu vreau draga sa te spargi in niciun fel…
    Sper sa-ti revii.
    Cu multa spoiala si vigilenta,
    Buf!, ”bomba” JeSsYkA:)

  18. Draga Briga, m-am decis
    De-acum cand raspund in scris
    Doar in rime-am sa-ti raspund
    Cand citesti, sa cazi in fund!
    Ca eu sunt invidios
    Ca n-am spor la vers frumos
    Eu metafore din gura
    Cand le scot, miros a …
    Ah, cred iarasi c-am uitat
    Dintii bine la spalat
    Sa ii frec cu AquaFresh!
    La noapte dorm iar pe pres.

  19. Ponei naravas,
    Care poate scrie mesaje in prajituri cu ravas,
    Fost capitan de vas,
    Care a pictat cu sirene pe canvas,

    Tare generos mai esti cocarda oranj,
    Si care esti din toate calitatile un melanj,

    Iti accept provocarea de a vorbi numa-n rime,
    Chiar daca versurile n-o sa aibe profunzime,
    Ca a fundului meu grasime,
    Ca ii da o anumita fragezime.

    Chiar daca n-o s-o spun la fel de bine,
    Ca poetul descoperit in tine,
    Unul ca mine ar trebuii sa se abtine,
    Sau sa pregatesc algocalmine,
    Ca dupa ce-mi citesc aberatiile,
    Incep sa ii doara toate terminatiile,
    Ca si vestitul calcai Ahile,
    Rapus de al lui Paris sageti abile.

  20. M-ati inebunit cu totii,
    Scrieti, frate, ca robotii
    Doar in rime si picioare
    Poezii pe banda mare!

    O Brigaela doctor mare
    De infectii si de tare,
    Un IT-ist cu calu mic,
    Ca-i troian…ce sa mai zic!

    Un elev cu mintea iute
    Sucevean cu graiul dulce,
    Si-o babeta rea de gura
    Ce-o tot ia pe aratura…

    Asta-i tagma de poeti
    De pe blogul ce-l citesti.

  21. Ham ham! Stiti, toti vorbiti asa de Brigaela…bla bla, dar cati ati luat in seama ce anume a citit? Charles Baudelaire si Arthur Rimbaud…wow simbolism! Ai gusturi bune, doamna doctor Popp! Ham!

  22. TPU, in noul look
    E poetic, eu deduc.
    Si de-acum experti in rime
    Sunt eu, Briga, si cu tine.
    Si cu Hombre, si cu Dmess
    Si cu Klepto cel pervers.
    Chiar si elianna pura
    Toarce versuri roz din gura.
    Eu propun lu’ Catalin
    Sa ne puna, cel putin,
    Daca nu “Expert”, macar
    “Menestrel” sub avatar!

  23. Eu prefer titlul de bard,
    Dar as fi preferat sa fie scris pe un stindard,
    Eu propun ca dupa Ponei sa se numeasca un fiord,
    Si sa reprezinte TPU la Hogwarts.

    Concluzia ii urmatoarea,
    Cand scri trece plitiseala,
    Oricine poate incerca poezia ca gargara,
    Si are gust mai bun decat scortisoara.

    Elianna , Elianna,
    Cea cu pisica amazoniana,
    Eu am mintea cea mai scurta,
    Si fundul cat cea mai mare burta,
    Eu am mintea foarte fiarta,
    Cu neuronii in starea inearta.

  24. Fratilor ,sa mori de ras,
    Noi aicea facem fas,
    C-ale noastre poezii
    Le citim doar noi, copii,
    Mai vazut-ati pe oricine
    Sa se uite dupa rime?

    Nuuu,aicea-i interzis
    De compus ceva concis!
    Aici pustii doar injura,
    Vor doar sex si doar in …gura
    Vor mentin si teme frate
    S-aiba timp pe saturate
    Sa se joace ,sa chiuleasca!

    TPU-ul sa traiasca!

  25. Dacă tot aţi început,
    O să fac pe omul cult
    Şi-o să vorbesc şi în rime
    Poate aşa vă convine.

    Postul este lung, drăguţ
    Mai scurtaţi-l un picuţ
    Blogul îmi pare ok
    Cărţi – le citeşti doar de vrei.

    Laudă sau modestie
    Brigaela totuşi scrie
    Poezii sau amintiri
    Creţii ori doar citiri.

    Nu mă bag în critici sau porcării
    Am scris asta din plictiseală, ştii
    Brigaela, nici “bravo” nu-ţi zic
    Dar totuşi, nu te critic din nimic.

    Have a nice evening, poets.

  26. Aho, aho, copii si frati,
    Stai nitel, nu v-ambalati
    Ca pe site-ul “care este”
    Astazi ninge ca-n poveste.
    Bine, inca este cald afara,
    Copiii se duc la scoala,
    Nici vacanta n-a venit
    Nici carnati n-am pregatit.
    Dar ca orice gospodar
    Zapacit de-un fus orar
    Eu sania mi-am si montat
    De prin vara, ca-s cam beat!
    Si acus ma sui pe ea
    Sa urez ce o-i ura,
    Va colind din poarta-n poarta
    Sa mai vad cam ce se poarta.
    Si ce vad eu acus pe blog
    Cu privirea-mi de buldog?
    A-nceput campania
    Brigaela e in ea,
    Si a fost si ardnaxur
    Legy sta o tura-n Kur.
    Vine votul de final,
    Cu saminta de scandal:
    Cine va fi useritza
    Ce-si va pune coronitza?
    NOname nu, ca-i razgandita,
    neLul nu, ca-i rusinica,
    Si alegem doar din trei
    pe-asta, pe-aia, pe cine vrei!
    Ruxandra e terminata
    Din postarea cealalalta
    Legy sanse nu prea are
    Fara strofe ajutatoare,
    Bingo! Briga castiga detasat
    Userul anului, pe merit curat!
    Ia mai manati mai, boii din drum
    Faceti partie, ca trec cu Dodge-ul acum…hai, hai!

  27. Pe site mare calicime,
    toata lumea face rime
    dupa timp indelungat,
    vin cu rime de ca***

    Elianna face balet,
    Brigaela e poet,
    stiu ca nu mai are rost
    sa spun ca Tudor e prost.

    Si sincer,ca sa va spun
    poate ma credeti nebun
    Brigaela,mi-a placut
    ceea ce tu ai facut
    aveti,cu sinceritate
    laudele mele toate.

  28. Asta zici ca este:

    Mircea Eliade – Cele dintai lecturi

    Zau, multi de pe tpu ar trebuie sa scrie o carte ca au multa inspiratie.

  29. CristinaTPU.ro, multumesc pentru explicatia de pe email. Am sa incerc sa fac o captura de ecran pentru a vedea problema cu care ma confrunt.
    Numai bine.

  30. De cand am inceput sa citesc ce ati scris dumneavoastra nu ma mai pot opri din zambit. Am 14 ani si initial am crezut ca era vorba despre o fata de varsta mea cu aceeasi pasiune pentru citit. Mi-am dat seama de adevar de abia cand ati folosit cuvantul si cand ati inceput sa povestiti despre cartile si poeziile citite. Si eu as vrea ca bunicii sau macar colegii mei sa impartaseasca aceeasi dragoste pentru carti. Din pacate ei prefera (colegii) sa se joace la calculator si sa spuna ca-mi irosesc timpul. Dar eu nu ii ascult si sper ca intr-o buna zi sa fi citit destule carti incat sa pot chiar scrie una (nu doar s-o incep si sa o las neterminata cum am facut de atatea ori).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.