TPU Blog

Prietenii nostri de la Fundatia Calea Victoriei va invita la cursul Introducere in universul animatiei japoneze Anime (11-13 august) sustinut de Alice Teodorescu. In cele trei intalniri vom explora unul dintre cele mai populare aspecte ale culturii japoneze – animatia si universul sau colorat, familiar si diferit deopotriva, pentru a incerca sa-i descifram natura si sa-i intelegem fascinatia.

In 2002, un jurnalist al Foreign Policy desemna Japonia drept noua forta culturala globala, care prin produsele sale media (filme, animatii, benzi desenate, jocuri video etc.) lansa un nou mod de a fi „cool”. Aceasta Japonie cool inseamna, insa, mai mult decat Pokemon, Sailor Moon sau Hello Kitty, inseamna, printre altele, cultura, critica sociala si grafica de cea mai buna calitate.

De ce este cool sau, mai bine zis, ce este, de fapt, animatia japoneza? De unde a inceput totul? De ce animatia japoneza nu inseamna „desene animate”? Ce reprezinta in limbajul de azi anime, manga sau otaku? Atelierul nostru porneste de la ideea de poveste animata, pentru a prezenta istoricul animatiei japoneze ca „imaginar masiv, dar nu pentru mase” (Mark MacWilliams, 2008), relatia sa cu benzile desenate si locul sau in cultura contemporana.

In cele 3 sedinte vom explora impreuna lumea Japoniei animate prin:

– Definirea si un scurt istoric al animatiei japoneze in contextul cultural global
– Natura sa hibrida si principiile estetice care o guverneaza
– Relatia animatie-benzi desenate (anime-manga) in lumea producatorilor japonezi
– Animatiile lui Hayao Miyazaki si imaginarul japonez pe care il dezvolta

 

Lector: Alice Teodorescu
Data incepere: 11 august 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 3
Frecventa: zilnic (luni-miercuri, 11-13 august)
Cost: 140 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 130 ron
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Animatie japoneza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.