TPU Blog

Fundatia Calea Victoriei va invita vineri, 17 aprilie, de la ora 19.00, la Cursul de initiere in pictura, sustinut de artistul plastic Teodora Varzaru.

Va propunem un curs in care vom invata bazele realizarii unei picturi, pornind de la desen, acordand o atentie sporita observatiei, intelegerii volumelor și proportiilor, totul imbinat cu informatii și exemple din istoria artei vechi pana la cea contemporana.
Desi la 1839 pictorul Hippolyte Delaroche spunea, vazand un dagherotip: “de azi pictura a murit”, acest mediu, probabil cel mai cunoscut din aria artelor vizuale, continua nu doar sa traiasca ci sa se metamorfozeze, sa uimeasca, sa indigneze ori sa fascineze lumea.

Curs 1, 2– Pictura. Importanta sa ca practica de-a lungul istoriei.
Prezentare succinta a evolutiei picturii in timp, momente de cotitura și relevanta acestora in modul in care percepem lumea. Cursantii vor invata ce inseamna pictura in ulei, ce materiale folosim, care sunt primii pași și diferentele intre tehnici.

Curs 3 – Despre figura umana. Proportii, masuratori.
Crochiuri – ce inseamna crochiurile, cum se realizeaza și cat de importante sunt ele in educarea ochiului? Reprezentarea figurii umane va fi urmarita in expresivitatea sa și in conformitate cu sensibilitatea individuala a cursantilor.

Curs 4 – Autoportretul in istoria artei.
Dupa ce au fost deprinse pas cu pas tehnicile de realizare a unei picturi și cursantii s-au familiarizat cu materialele și modalitatile de observare, facem un alt pas, ceva mai dificil.
Modul de a invata tehnica portretului consta in observarea celui mai la indemana subiect: propriul chip.

Curs 5 – Finalizarea propriei compozitii picturale.
in functie de preferintele tematice, cursantii sunt invitati sa-și aleaga o tema din cele precedente și sa realizeze o lucrare care sa ii reprezinte. Astfel, dupa aplecarea fiecareia sau fiecaruia pentru abstractionism, realism, expresionism, etc., cursantii vor fi incurajati catre combinarea libera a stilurilor pentru crearea unei nou tip de imagine. Ca inspiratie, vom folosi diversitatea stilistica a creatiilor din secolul XX și din arta contemporana.

Lector: Teodora Varzaru
Data incepere: 17 aprilie 2015; Ora curs: 19:00;
Cost: 300 ron (inclusiv materiale de lucru); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):270 ron (inclusiv materiale de lucru)
Locul desfașurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.