| casnicavirtuala a întrebat:

Ce inseamna expresia: "Sa dam cezarului ce e al cezarului"?

4 răspunsuri:
April
| April a răspuns:

Expresia reproduce cuvintele lui Iisus numai ca nu ai scris-o in intregime. Ea suna stfel"Dati Cezarului ce este al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu."Acesta este raspunsul dat de Iisus in momentul in care fariseii se hotarasera sa-l prinda cu vorba, cum zice Biblia; cu alte cuvinte sa afle care este atitudinea sa cu privire la datoria fata de autoritatile politice ale vremii.Stiut fiind ca, in acele vremuri Iudeea era stapanita de romani, fariseii ar fi fost bucurosi sa-l auda pe Iisus denuntand puterea politica oficiala putand astfel sa-l acuze de indemn la revolta.Numai ca Iisus le-a cerut sa-i fie aratat banul ce trebuia platit drept bir si, indicand chipul Cezarului(imparatul roman)de pe aversul monedei el a rostit cuvintele cunoscute si amintite fragmentar de tine.Prin aceste vorbe el a respins provocarea si a instituit pentru totdeauna desprinderea religiei de politic.Crestinii isi fac datoria fata de autoritati dar isi capata libertatea spirituala punandu-si sperantele doar in Dumnezeu.

| perla a răspuns:

E corecta ...si lui Dumnezeu ce-i a lui Dumnezeu! inseamna ca fiecare trebuie sa-si plateasca darile la stat, amenzile si sa ne mai si ramana bani sa traim! Problema e ca daca ne mai ramane cevvvvaaaa ce facem cu restul de bani? ha!

| wert a răspuns:

"Sa dam cezarului ce - i al cezarului" asa se scrie corect, si am vazut ca majoritatea, folositi "e" in locul lui "ii"... inseamna sa dai cuiva ceea ce i se cuvine de drept, dar de multe ori aceasta fraza ii folosita mai mult, sub un mod ironic

| Matteo83 a răspuns:

Completez ce spune April si zic: cezarul inseamna autoritatea statului, administratia. Pe vremea aceea romanii lasasera evreilor posibilitatea de a-si pastra credintele si legile, atata vremea cat se supunea Imperiului. Deci Mantuitorul a vrut sa zica asa: dati administratiei ce-i al ei, pentru ea se ocupa de drumuri, paza, apa, etc, dar credinta este doar in fata lui Dumnezeu. In zilele noastre s-ar traduce asa: trebuie sa ne platim taxele si impozitele catre stat, pentru ca el se ocupa de problemele administrative, DAR CU CONDITIA ca statul sa nu ne impuna o alta credinta decat dorim noi. Cu alte cuvinte: cand statul se ocupa cu probleme ce tin de credinta noastra, ATUNCI A INCETAT sa mai fie administrator si avem obligatia sa nu ne supunem. Cata vreme isi vede de drumuri, sosele, conducte si spitale, sa-i dam ce-i al lui. Cand incepe sa interzica credinta noastra crestina, avem obligatia s-o aparam.

Întrebări similare