| Exilee a întrebat:

Omenirea ar putea beneficia de un mediu nespus de minunat, un fel de "paradis", daca nu ar exista asa-zisa "putere" a banului. Este de necrezut cum ceva atat de mic ne poate schimba pe loc mentalitatile. Aproape ca este ca un ghimpe-n coasta omenirii.
Ierarhiile sociale si insuficienta egalitate intre oameni se datoreaza tot din pricina acestuia, in mare masura.
Daca nici omenescul din noi nu poate tine piept acestuia, ce ar putea? Se merita ca omenirea sa fie tinuta sub "sclavia" banului?

9 răspunsuri:
| Mădă0611 a răspuns:

La inceput se folosea trocul, adica schimbul de produse, doar ca nu se gaseau parteneri de schimb, asa ca a aparut banul, cat de rau ar fi cu ei, e mai rau fara ei. Daca brutarii n-ar avea nevoie de bani, nu ti-ar face tie paine, iar daca nenea care se ocupa cu cultivarea graului n-ar avea nevoie de bani, ar cultiva cat ii trebuie, deci, te duci si iti pui grau undeva, apoi te ocupi de el, apoi de facut faina, ca moara n-ar exista, apoi de facut paine in ce vrei, ca nici oale n-ar exista, de gaz nu mai zic. Iar daca vrei sa revii la troc, tu ai vaci, sa zicem, si vrei grau, dar eu am porumb si imi trebuie mere, iar cel care are grau nu vrea vaca, cel care vrea vaca nu are grau sa iti dea, s.a.m.d. Lumea a evoluat logic, sunt toate asa bine gandite, doar ca unii gandesc mai bine sau mai prost decat altii.
Apoi, tu vrei drumuri bune, iluminat stradal, invatamant gratuit, toate astea costa, costa statul, deci si pe tine, indirect, daca le vrei, trebuie sa platesti.

| Exilee explică (pentru Mădă0611):

MDa... Deci suntem sub ''sclavia'' acestuia. Multi spun ca nu sunt ''inroboiti'', dar prin faptele lor se constata altceva.
Stii cum gandeam eu? Daca am fi avut intr-adevar mentalitati ca niste fiinte RATIONALE in adevaratul sens al cuvantului, n-ar mai fi fost nevoie de aceasta ''problema''. Iti dai seama cate s-ar fi putut face pana acum?
Sa existe acea munca din placere. Iti dai seama cum ar evolua stiinta, tehnologia, infrastructura? Nu stiu daca '''imi vezi'' perspectiva mea.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Exilee):

Oky, exista acea munca din placere. Cine ar matura strazile? Cine ar goli wc-urile publice?
Faci prajituri din placere, vin intr-o zi si mananc tot ce gasesc laughing, iti convine? Cine ar cultiva nu stiu cate hectare de grau de placere? Cine ar cultiva alte legume, in cantitati indistriale, din placere? O fi o placere sa framanti aluat, dar nu non-stop, si sa stai vara langa un cuptor, nu cred ca e o placere pentru cineva.

| Exilee explică (pentru Mădă0611):

NU-mi place cand ai dreptate. NU am acordat importanta acestor lucruri ''minore'', din nefericire. Dar daca banul ''cordoneaza'' toata activitatea naostra, de ce nu putem sa folosim banii pentru a ajuta infrastrucutra si a altor state. ( nu fac aluzie la romanii nostri, ci la oamenii milionari, marile corporatii)
De exemplu, majoritatea statelor contribuie la tehnologie avansata NUMAI pentru cativa. O dovada de egoism din partea lor. De exemplu, rusii, americanii, chinezii au bani foarte multi, dar in ce le mai investesc in afara de arme nucleare, port-avioane etc? De ce nu arunca o privire si spre Tarile din lume aa Treia? De ce nu pot cei din mediul rural sa beneficieze de un trai mai decent. De ce procentele sistemului educational sunt in descrestere?

| Mădă0611 a răspuns (pentru Exilee):

rolling on the floor "nu imi place cand ai dreptate" devil

In tarile din lumea a 3-a e vorba si de clima, ma rog, in unele tari, asa ca ori ii iei de acolo, ori ii tii in spinare toata viata, ceea ce nu cred ca cineva ar face asta, oricati bani ar avea, daca tot dai ajungi la fundul sacului. Cat despre arme, fiecare isi pregateste apararea, pentru ca la un moment dat o parte o sa vrea ceva ce are alta parte, americanii vor tot petrolul din lume. Sunt multe de discutat, ar trebui sa luam fiecare conducator si om bogat in parte si sa le analizam interesele. Ti-am zis, lumea a evoluat bine, sunt toate gandite logic, uita-te doar la fusul orar si o sa imi dai iar dreptate, la cele 8 ore de munca (24/3 - munca - timp liber - dormit), si mai sunt.

| greyhound a răspuns:

Banul n-are legatura cu ierarhia, e doar un mijloc. Omul vrea bani pentru ca asta ii confera putere si asta e telul suprem
N-are cum sa fie altfel pentru ca nici un om nu seamana cu altul si intotdeauna unul va vrea mai mult (pot sa spun ca toti)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Acum nu se mai poate face mare lucru, doar sa incercam sa fim oameni si atunci cand avem bani (si avem putere si tot ce ne trebuie) si atunci cand nu avem, intr-un cuvant sa ne pastram decenta si nu banul sa ne puna eticheta. Nu stiu daca am putea vreodata evolua daca nu am avea bani si aici nu ma refer neaparat ca persoana, ci la spatiul si lumea in care locuim. Din punctul asta de vedere cred ca oricine isi doreste mai bine, mai mult si mai frumos. Si asta nu e musai ceva rau. A evolua nu inseamna a fi lacom. Revenind la intrebarea ta, daca nici omenescul din noi nu ar putea tine piept banilor, constiinta nici atat. E important sa avem un echilibru in tot si sa stim cand sa ne oprim. E "aiurea" (daca-mi permiti cuvantul) ca s-a ajuns in aceasta situatie, dar cine stie ce mai urmeaza?

| SElenaAlina a răspuns:

Nu,dar din pacate nimeni nu mai poate schimba asta...viata a devenit o goana dupa bani.

| LazyKatZ a răspuns:

Banii sunt un mijloc de a obtine ceva. Cand din mijloc devin scop...atunci sa te tii.