| The4Ever a întrebat:

Sa zicem ca un om de stiinta(deja ne gandim ca el a muncit sa ajunga pana aici) vine cu o teorie care a lucrat probabil toata viata, iar un tampit vine si-i spune ca tot ce spune el sunt doar baliverne, el abia stiind teorema lui Pitagora.
Ce ziceti, este un atribut al omului prost sau nu? Ce inseamna pentru voi sa fi prost?

6 răspunsuri:
| AlexanderAdrian a răspuns:

Depinde la ce anume te referi prin teorie.
Daca e o teorie stiintifica - Teoria este o formă a cunoașterii raționale, ansamblu de cunoștințe conceptuale ordonate sistematic, decurgând din unul sau mai multe principii generale și oferind o descriere și o explicație a unui domeniu al realității (ex. teoria cuantică, teoria relativității, teoria evoluției speciilor, etc).
Teoria științifică, fiind strâns legată de experiment, confirmă și dezvoltă ipoteza, căreia îi conferă certitudine și generalitate. - atunci faptul ca un neavenit vine si-o demonteaza fara a fi macar instruit cat de cat in domeniul in cauza, da am putea spune ca e un atribut al omului prost.

Daca e vorba de o teorie in sens larg, nedemonstrata, neaplicabila, demonstrabila doar prin metode abstracte, si mai ales daca e o teorie care poate exclude principii logice solide, cred ca poate fi contestata si de un neinitiat.

Prostia e lipsa de inteligenta sau de cultura, lipsa de cunostinte. De obicei se foloseste cu nuanta peiorativa ca o insulta.

Uitandu-ma la definitia inteligentei eu as spune ca prostia nu exclude inteligenta, pentru mine un om prost stricto senso inseamna unul lipsit de cultura si cunostinte.

In sens mai larg un om prost e unul care judeca gresit pana si cele mai elementare aspecte ale vietii. Pentru mine spre exemplu pana si credinta oarba reprezinta un semn de prostie.

| crytical a răspuns:

Prostia este lipsa inteligentei. N-ai sa vezi un om prost sa isi dea seama ca este prost, pe cand un om destept si-ar da seama cat e de prost.

| The4Ever explică (pentru crytical):

EQ-ul iti arata mai degraba daca esti prost sau nu, nu IQ-ul :~), asta am vrut sa spun.
Bine, trebuia sa specific de prostia pe plan real, nu pe plan stiintific(nu ca stiinta nu e reala laughing )

| T0T a răspuns:

Acel "tâmpit" poate are dreptate. Dacă lucrezi toată viața la ceva nu înseamnă că automat ajungi la o concluzie reală. Dacă omul e tâmpit poate prelua foarte ușor informații de la anumiți oameni de știință care îl contrazic pe al tău. E clar că aici vorbești despre teorii, care se pot contrazice foarte ușor prin anumite lucruri. Nu vorbim de teoreme sau axiome ca să fie clar reale, demonstrate deci acel tâmpit își permite să infirme teoria unuia care este contrazisă de alți mulți oameni de știință care au lucrat și ei o viață. În cazul teoriilor vor exista mereu mai multe părți până nu le poți spune axiome.

| The4Ever explică (pentru T0T):

Yes man, dar din moment ce el nu a reusit sa ajunga ce a ajuns el, trebuie sa recunoastem ca e extrem de greu sa ajungi acolo.
De exemplu, cum poti sa spui ca tot ce s-au vazut cu telescoapele sunt false si ca toate sunt din domeniul fantasticului.
Alt exemplu este luna in care se spune ca ea influenteaza mareele(ceea ce e adevarat), cum poti spune ca acest lucru este fals si ca dovezile pe care le au ei sunt doar chestii de a manipula oamenii?
Daca tu esti in domeniu de programare sa zicem si incepi sa critici un design extrem de bun pentru ca nu-i poti vedea partea frumoasa.

Tot ce vreau sa evidentiez este faptul ca "prostul" nu este egal cu "retardat, incapabil".

| MissADEEL a răspuns:

Ideea e nu sa stii multe, ci sa stii multe din domeniul respectiv. Poate ca omul de stiinta nu stie multe din domeniul mecanicii, dar lucreaza in ale medicinii unde trebuie sa se descurce strict in ale medicinei, precum anatomia, chimia etc.
Exista un caz, terapia Gerson destinata cancerului, desfiintata de mai multi oameni de stiinta. Iar Gerson a fost medic si el. Poate ca a lucrat omul la acest tratament pe rupte, insa s-a descoperit ca nu este cura pentru cancer, ci cel mult poate sa imbunatateasca starea bolnavului.

Ceea ce vreau sa spun este ca trebuie venit cu argumente daca doresti sa demonstrezi ca teoria ta e corecta si ca poti sa incerci sa pui ORICE la indoiala, inclusiv ca soarele e o stea, nici nu conteaza.

Da, este un atribut al omului prost sa tragi concluzii gresite sau bazate pe o logica defectuoasa. De asemenea, cand stii ca esti lipsit de cunostinte intr-un domeniu si totusi te lansezi in discutii care te depasesc, la fel, nu e ceva laudabil.

Întrebări similare