anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:


Am facut cateva teste de sarcina si toate au iesit negativ insa menstruatia intarzie de 10 zile si nu stiu ce as putea face. Am fost stresata in ultima vreme dar totusi nu stiu cum ar trebui sa ma calmez deoarece ma ingrijoreaza faptul ca intarzie deja de 13 zile.
Mentionez ca testele au fost efectuate la 3 saptamani dupa ultimul contact si am un ciclu neregulat, dar niciodata nu a intarziat atat. Ce as putea sa fac?

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

Ciclul menstrual se desfasoara din prima si pana in ultima sa zi, STRICT HORMONAL pe baza unui program care este stabilit de fiecare organism in prima parte a ciclului menstrual, in perioada foliculara, care incepe odata cu prima zi de menstruatie si tine pana in ziua ovulatiei. Daca ovulatia nu se produce la momentul optim si anume in a 14-a zi a ciclului, atunci orice prelungire a ciclului menstrual si aparitia asa zisei ''intarzieri'' in pornirea menstruatiei se produce/apare pur si simplu in cazul in care se produce o dereglare a desfasurarii activitatii hormonale. Asa ca dereglarile mai mari sau mai mici, se produc de obicei pe fondul aparitiei unor disfunctionalitati in functionarea la un moment dat a unei singure sau a mai multor glande endocrine (tiroida, hipofiza, ovare, glanda pituitara, suprarenale). Din cauza unor astfel de dereglari a activitatii glandelor endocrine, uneori chiar si in cazul celor mai bine/precis reglate cicluri menstruale, pot sa apara dereglari mai importante ale activitatii hormonale. La randul lor dereglarile hormonale provoaca modificarea lungimii ciclului menstrual fata de un anumit numar FIX de zile si astfel ciclul mentrual poate sa devina NEREGULAT sau DEREGLAT. Pe baza celor prezentate se poate presupune/aprecia ca aceasta intarziere destul de insemnata ca durata fata de ziua in care s-a preconizat ca ar urma sa porneasca menstruatia, poate fi pusa pe seama unor dereglari hormonale destul de severe produse in actualul ciclu. Marimea abaterii ca lungime a ciclului menstrual, uneori poate prezenta variatii de la cele mici (si frecvente) de doar +/- 3-5 zile, la dereglari si mai mari care pot fi chiar si de 10-14 zile (in plus de obicei) si in cazuri mult mai rare, intarzieri care uneori pot sa fie chiar si de 2-3 luni, fara sa existe o sarcina instalata in uter. S-a constatat ca astfel de dereglari de lungime a ciclului menstrual apar si se produc mai frecvent la varsta adolescentei, dar se pot manifesta si pe urma fiindca uneori cu totul inexplicabil, activitatea hormonala se poate modifica si sa treaca de la normala, putin dereglata la una grav dereglata din cauza functionarii defectuoase a una sau a mai multe glande endocrine. In concluzie se poate aprecia ca posibilitatea de a fi insarcinata este extrem de mica, practic imposibila, deoarece rezultatele testelor de sarcina au fost obtinute la momentul optim de a fi efectuate (dupa trecerea celor minim 21 de zile). In mod sigur/negresit, menstruatia va porni la un moment dat.
Dar daca o astfel de situatie se va repeta la terminarea ciclurilor menstruale viitoare, in acel caz este indicat sa se prezinti atat la endocrinologie pentru consultatie si efectuarea unui set de analize cat si la o consultatie ginecologica mai mult decat bine venita. Rezultatele analizelor endocrine obtinute vor stabili si indica factorii sau organele care provoaca dereglarea activitatii hormonale. Multa sanatate!

1 răspuns:
| Eteda a răspuns:

Sa te duci la un medic ginecolog, nu mai sta. Iti va spune ce ai! E nasol ca suntem si aproape de sarbatoru dar poate reusesti sa te duci saptamana asta