| Alexandraprp1999 a întrebat:

Buna tuturor! Am parte de o întârziere a ciclului menstrual, de 2 zile momentan. Trebuia sa îmi vina pe 7, luna trecută venindu-mi pe 9 și cealaltă pe 11. Luna precedenta am avut parte de câteva contacte sexuale, dar toate au fost protejate, fiind verificat prezervativul și iubitul meu își dădea drumul mereu in exteriorul vaginului. Am avut parte de puțin stres datorită sesiunii, dar nu-mi amintesc sa-mi fi întârziat vreodată mai mult de o zi doua. Voi ce părere aveți? Am avut câteva simptome premenstruale, am secrețiile albe abundente, mi-au apărut câteva coșuri și am avut aseara și dureri de ovare puțin mai intense. E posibila o sarcina?

2 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

Atat posibilitatea cat si probabilitatea de a fi insarcinata si aceasta sa provoace intarziere este exclusa in proportie de peste 99% in situatia prezentata.
In situatia descrisa PRACTIC a fost IMPOSIBIL sa se poata forma sarcina fiindca actele sexuale au fost protejate si prezervativele verificate, asa ca in astfel de conditii reiese ca in mod cert si sigur este vorba doar de o mica dereglare a ciclului menstrual.
Trebuie sa afli, sa cunosti si sa stii si pe viitor, fiindca este si in interesul tau sa intelegi ca uneori chiar si in cazul celor mai bine reglate cicluri menstruale, pot sa apara/sa se produca tulburari mai mici sau mai mari in procesul de functionarea corecta si normala a glandelor endocrine si ca atare sa apara dereglari in activitatea hormonala. Dereglarile hormonale la randul lor vor provoaca modificari de lungime a ciclului menstrual fata de un anumit numar FIX de zile si astfel ciclul mentrual uneori poate sa devina chiar NEREGULAT. Pe baza celor precizate se poate aprecia ca nu exista intarziere in pornirea menstruatiei fata de data calculata din moment ce practic sangerarea a si inceput. Pe baza observatiilor indelungate, s-a constatat ca atunci cand apar abateriile de lungime a ciclului menstrual, pot prezenta variatii de la cele mici (frecvente) de doar +/- 3-5 zile, la dereglari si mai mari care pot fi chiar si de 10-14 zile (in plus de obicei) si in cazuri rare sa fie uneori chiar si de 2-3 luni (in cazul ciclului dereglat) fara sa existe o sarcina formata si instalata in uter.
S-a constatat ca deseori, astfel de dereglari privind lungimea ciclului menstrual apar si se produc destul de frecvent mai ales la varsta adolescentei, dar se pot manifesta si pe urma din cauza faptului ca in decursul ciclului menstrual, uneori cu totul inexplicabil, activitatea hormonala poate fi mai mult sau mai putin dereglata de functionarea incorecta/deficitara a una sau a mai multe glande endocrine dintre cele care exista in fiecare organism. Numai daca astfel de ''intarzieri'' se produc repetat si in cazul urmatoarelor cicluri menstruale, doar in acel caz este indicat ca femeia care are astfel de probleme, sa se prezinte la endocrinologie pentru consultatie si efectuarea unui set de analize prin care se stabilesc factorii care provoaca dereglarea activitatii hormonale. Fiindca nu a ajuns sperma in vagin in urma actului sexual amintit se poate aprecia ca este cu totul exclus sa poata fi insarcinata. Daca sangerarea menstruala care se va produce in mod cert, negresit, avand in vedere simptomele premenstruale existente, Daca sangerarea se va desfasura la fel ca si in cazul celorlalte menstruatii de pana acum, in acel caz NU va mai exista niciun motiv de a mai fi ingrijorati. Multa sanatate!

| Floridori a răspuns:

Chiar si in cazul ciclurilor menstruale regulate, diferente de +/- 1, 2 sau chiar 3 zile sunt considerate normale.
Pentru ca relatiile sexuale au fost protejate, se exclude o sarcina.
Simptomele premenstruale si-au facut aparitia, atunci cel mai probabil sangerarea menstruala va incepe curand.