| BazikR1 a întrebat:

Care este varsta recomandata sau cea mai tanara varsta la care ar fi ok sa-ti incepi viata sexuala?

15 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

17 ani şi jumătate (pentru fete în special).

| AlexanderAdrian a răspuns:

16 ani minim ar fi ideal. Cred ca pana la varsta aia ai timp sa-ti dezvolti latura psihoemotionala adica mai pe romaneste sa ai o minima maturitate. In plus stii deja de cativa ani sau ar trebui sa stii informatiile necesare, protectie, lucruri legate de fertilitate si de ciclul menstrual, deja poti lua anticonceptionale etc.

| Alcyon a răspuns:

Dupa 18 ani.

| djdani2010 a răspuns:

Varsta ok 17+
prea devreme: -12 (11, 10,9... ani)

| unpustiobisnuit a răspuns:

Nu exista o varsta minima. O faci atunci cand tu si partenera ta va simtiti pregatiti

| VisionsofaGod a răspuns:

Ti-o incepi atunci cand crezi tu ca esti pregatit si cand sti ca ai destule informatii pe acest subiect. Nu asculta de majoritate. S-ar putea sa te prosteasca.

| NOname a răspuns (pentru VisionsofaGod):

Nu zău! Şi dacă "te simţi pregătită şi informată" pe la 11-12?

Există şi un aspect medical-fiziologic, care nu se supune subiectivismului.

| VisionsofaGod a răspuns (pentru NOname):

Depinde de la persoana la persoana. Ca sa fi pregatit pentru a face un lucru trebuie sa ai informatie, informatie pe care majoritatea la 11-12 nu o au de aceea nu am specificat o varsta. Crezi ca daca ai 16 ani o sa coboare o lumina din cer care iti zice: Acum esti pregatita!
O fata de 18 ani poate sa nu stie nimic despre sex si o sa creada ca stie ce face. Decat sa spui ca la 16 ani este ideal mai bine spui: Daca sti ce riscuri sunt si cum pot sa le eviti, esti destul de pregatita.
In legaturile cu schimbarile fiziologice. La primul act sexual s-ar putea sa apara sange si durere. Cam atat. Daca ramai insarcinata se produc schimbari. Psihologia individului s-ar putea schimba dar nu intr-un mod negativ. Internetul poate sa iti ofere toate informatiile necesare. Alte nelamuriri?

| NOname a răspuns (pentru VisionsofaGod):

Eu nelămuriri nu am, iar tu ar fi bine să te mai documentezi şi să-ţi aşezi gândurile într-o ordine coerentă (înainte să dai lecţii celorlalţi, în orice caz).

| VisionsofaGod a răspuns (pentru NOname):

Nu ai nici o nelamurire? Pai ori esti o fiinta omniscienta ori nu iti place atunci cand cineva nu este de acord cu tine. Mai bine ma jignesti decat sa te informezi mai mult. Nu am cum sa am dreptate pentru ca ideile mele sunt diferite de ale tale.
Mi-am petrecut o buna bucata din viata incercand sa inteleg fiziologia umana, ce vor oamenii, de ce vor anumite lucruri si de ce unii oameni incearca sa ii controleze pe altii cu ideile lor. Poate sa fie din cauza geloziei, a fricii, a nestiintei.
Tu de unde te informezi? Prieteni rude profesori? Am citit zeci de articole stiintifice, studii despre evolutia omului si a sexualitatii.
In cele din urma totul depinde de tine. Poti sa accepti idei noi, concepte sau poti sa le ignori.

| NOname a răspuns (pentru VisionsofaGod):

VisionsofaGod, dacă te-ai fi informat, nu ai fi dezinformat, iar dacă ai avea capacitatea de înţelegere necesară, nu ai fi incoerentă şi nu ai face afirmaţii haotice şi lipsite de sens, dar pline de aroganţă.

De cancer de col uterin ai auzit? Cum crezi, faptul că o fată îşi începe viaţa sexuală când "se simte pregătită" şi nu când recomandă medicul, o ajută mult? (nu-mi răspunde, doar documentează-te şi pe viitor ai mai multă grijă în afirmaţii)

| VisionsofaGod a răspuns (pentru NOname):

Da am auzit si iata cum, din nou, oamenii folosesc frica ca sa raspandeasca informatii false. Hai sa iti zic cum este cu acest cancer.
Cancerul de col uterin, in vreo 80% din cazuri, este cauzat de HPV(Human papillomavirus). Si cum se transmite acest virus? De cele mai multe ori prin contact sexual fara protectie. Deci poti sa faci cancer prin contact sexual neprotejat. Nu actul sexual produce cancer, ci un virus care e transmis de la persoana la persoana. Virusul HPV poate sa creeze cancer de col uterin si dupa 10 ani! Din acest motiv oamenii gandesc asta:
Ai sex la 14 cu cineva care are HPV. Esti infectat cu virusul. Trec anii si nu ai niciun simptom. Continui sa faci sex dar niciunul dintre parteneri nu are HPV. Pe la 18 ani te duci la medic si iti zice ca ai cancer de col uterin. Iti spune ca e din cauza ca ai facut prea mult sex sau ca ai inceput de mica. Si uite asa lumea baga frica in fete ca daca fac sex prea mult o sa aiba cancer. Tehnic cu cat ai mai multi parteneri cu cat ai sansa mai mare sa ai HPV. Prezervativele nu au fost create degeaba. In orice caz, este bine sa te testezi o data la 6 luni.
Daca ai alte mituri nu ezita sa le scrii!

| NOname a răspuns (pentru VisionsofaGod):

"Principalii factori favorizanți ale cancerului de col uterin sunt următorii:
- debutul precoce al vieții sexuale (!)
- parteneri multipli
- infecția cu Human Papillomavirus
- numărul avorturilor
- metode contraceptive neadecvate
- factori nutriționali."

"Primul contact sexual îi ia pe nepregătite pe tinerii români, care îşi încep în medie viaţa sexuală la 14 ani, mult mai devreme decât recomandă medicii. Cancerul de col uterin, cancerul mamar, îmbătrânirea precoce şi infertiltatea sunt cele mai sumbre riscuri la care se expun.

...riscurile asupra sănătăţii sunt destul de mari. De exemplu, în timpul adolescenţei, fetele suferă modificări hormonale şi ale organelor genitale. Celulele colului uterin şi nu numai suferă modificări până ajung să constituie epiteliul cervixului uterin matur. Începerea precoce a vieţii sexuale creşte riscul dezvoltării unor anomalii la nivelul celulelor, care, în timp, se pot transforma în cancer. Asocierea cu Virusul Papiloma Uman creşte şi mai mult riscul apariţiei cancerului de col uterin.

De asemenea, pot apărea o serie de modificări şi la nivelul glandelor mamare.

Graba "strică" şi sănătatea băieţilor. Începerea vieţii sexuale mai devreme inhibă hormonii de creştere, astfel că ei nu se vor înălţa atât cât ar fi trebuit, apar trăsăturile sexuale masculine (barba, îngroşarea vocii, dezvoltarea musculaturii) mai devreme, iar îmbătrânirea este precoce.

Nici începerea tardivă a vieţii sexuală nu este mai sănătoasă. Debutul vieţii sexuale după 25 de ani predispune la o serie de boli: chisturi ovariene, chisturi la nivel testicular, chiar şi probleme de fertilitate. Şi comportamentul social se schimbă: aceste persoane pot fi mai nervoase, mai timide, mai retrase."

http://www.evz.ro/......24458.html

| VisionsofaGod a răspuns (pentru NOname):

E clar ca nu ai habar cum sa cauti o informatie si sa te asiguri ca este sustinuta de dovezi clare. Acel link nu are nici macar o referinta la vreun studiu. M-am dus pe ro wiki la cancer de col uterin. Nici nu stiu de ce exista pagina asta. Parca au facut-o la baza sa induca in eroare lumea. Du-te la en wiki si uitate acolo pentru informatii corecte iar daca nu ai incredere in wiki poti sa te uiti la references unde sunt 100.

'
Graba "strică" şi sănătatea băieţilor. Începerea vieţii sexuale mai devreme inhibă hormonii de creştere, astfel că ei nu se vor înălţa atât cât ar fi trebuit, apar trăsăturile sexuale masculine (barba, îngroşarea vocii, dezvoltarea musculaturii) mai devreme, iar îmbătrânirea este precoce. '

O prostie mai mare ca asta nu cred ca poate exista. Ce fel de logica foloseste omul care a scris asta? Ce legatura este intre hormonul de crestere si de cate ori faci sex? Dumnezeule. Chiar nu vezi ca nu are nici un sens?
Lasa ca m-am decis. Nu are rost sa iti explic. Daca vrei sa te informezi bine invata engleza si intra pe Reddit, Wiki sau chiar si pe google si cauta.
Chiar nu vezi ce incearca sa faca mass media din Romania? In loc sa ii invete pe tineri despre sexualitate si cum sa se protejeze, incearca sa ii inhibe si sa raspandeasca frica. Continua sa asculti de ei daca te face sa te simti mai bine.

| andreushk a răspuns:

17.

Întrebări similare