| AcoloUndeViselePleaca a întrebat:

BACALAUREAT! Subiectul II! Am redactat un Text argumentativ si vreau sa va intreb daca e BUN! pe o scara de la 0 la 3 cate puncte mi-ati da daca a-ti fi profesor de ROMANA?!

Text argumentativ despre atitudinea fata de minciuna

In opinia mea atitudinea noastra fata de minciuna este foarte importanta, promovarea ei ne transforma in persoane care distrug ce este pur, adica adevarul, iar respingand minciuna alegem sa fim corecti si sa mergem pe un drum al dreptatii.
Ca prim argument in acest sens as putea aduce situatia in care consideram ca minciuna este un lucru bun, atunci incepem sa o facem pentru propriul interes distrugand incederea, celor care ne iubesc sau celor care ne considerau prieteni. Nu pierdem doar failia, ci si respectul fata de sine, faptul ca suntem falsi ne face sa nu stim cine suntem de fapt si ce vrem. Ca de exemplu un om isi minte sotia ca este la locul de munca, dar el este intr-un bar cu prietenii, daca aceasta minciuna va fi aflata, sotia se v-a departa, el pierdandu-i increderea, iar cand va realiza ca a gresit, ea ar fi deja distantata de el.
Pe de alta parte, minciuna fiind respinsa, puritatea intotdeauna este apreciata, dreptatea construind increderea si iubirea semenilor nostri.
Asadar, minciuna este o capcana care pare a fi scaparea din impas, dar adoptand o atitudine care sustine minciuna, vom merge pe un drum al dezastrului, cat despre respingerea ei, numai lucruri nobile asteapta sa se intample!


Cel care raspunde la urmatoarele intrebari va primi fundulita!
Care parte e gresita? Ipoteza? Concluzia? Arugmentele?
E ceva in text despre care nu ar trebui sa vorbesc? Lungesc prea mult? Lungesc prea putin? Sunt prea direct?
Sunt anumite aspecte de care ar trebui sa ma leg la fiecare text argumentativ?

Multumesc!

Răspuns Câştigător
| KaterinaРомановский a răspuns:

Ai zis acolo „ca prim argument" și nu ai mai continuat apoi cu alte argumente. Ar fi trebuit să mai ai „un al doilea argument care îmi sprijină opinia se referă la...". Apoi, nu prea sună bine „aș putea aduce situația" ci mai degrabă zici „aș putea vorbi despre situația...".
La început, când zici „atitudinea noastra fata de minciuna este foarte importanta, promovarea ei ne transforma..." se subînțelege că promovarea atitudinii ne transformă în bla bla bla. Acolo ar trebui să pui „promovarea minciunii transformându-ne în...".
O altă chestie ce vreau să o punctez, după „In opinia mea" pui virgulă!
Când zici acolo „atunci începem să o facem" mai bine înlocuiești cu „atunci începem să mințim". În fraza „distrugand incederea, celor care ne iubesc sau celor care ne considerau prieteni" nu pui virgulă după „încrederea" și adaugi un „a" la "sau a celor care ne considerau...".
Nu poți spune „pe de altă parte" dacă nu ai cel puțin un fragment înaintea acestuia care să înceapă cu „pe deoparte". Mereu trebuie să existe succesiunea „pe deoparte" apoi "pe de altă parte însă" fiindcă nu prea merge una fără cealaltă la fel ca și cu „un prim argument", „un al doilea argument", „ultimul argument pe care vreau să-l aduc în atenție".
În ultima parte cu „așadar„ mai bine folosești „în concluzie", dar zici așa: „în concluzie, o atitudine pozitivă/negativă asupra minciunii...". Cu asta începi concluzia, cu atitudinea, căci despre asta trebuie să vorbești, nu despre minciună în general.
Cât despre ultima frază „cat despre respingerea ei, numai lucruri nobile asteapta sa se intample!", nu prea are nici o noimă, ai putea zice acolo „cât despre o atitudine ce respinge minciuna, putem afirma că aceasta va duce la formarea unei lumi mai oneste și corecte care nu va căuta să ajungă la rezultate simple apelând la tertipuri josnice precum minciuna și înșelăciunea".
În text te concentrezi mai mult pe atitudinea față de un fenomen decât pe acel fenomen, tragi concluzii despre atitudini pozitive și negative și influențe ale comportamentului, nu mergi pe fenomen direct! În afară de ceea ce am punctat mai sus, să ai grijă să respecți limita impusă în cerință.
Baftă!

| AcoloUndeViselePleaca explică (pentru KaterinaРомановский):

Multumesc mult pentru observatii, o sa tin cont de tot ceea ce mi-ai zis!

13 răspunsuri:
| lety93 a răspuns:

Ipoteza: nu se incepe cu in opinia mea!
Apoi la argumente: ai undeva ''pe de alta parte". Asta cere ca inaintea lui saa fie "pe de-o parte".
Nu-mi pare potrivita formularea '"Ca prim argument."
Eu iti recomand sa incepi primul argument cu "pe de-o partea" si al doilea "pe de alta parte". II standard. Mai merg abordari: in primul rand, in al doilea rand.
Lungesti prea mult propozitiile. Fa-le scurte si clare ca poate vreun profesor ii fara chef si nu mai cauta sensul frazei tale.

Fiecare text argumentativ trebuie sa aiba ipoteza, care ii parerea ta despre tema textului sau ceva general.Dar nu incepi cu in opinia mea.
Argumentele: clare, cu aliniat. II bineenit si un exemplu dar cat mai clar, si daca se poate general. (Ex. Un copi, care care este invatat de mama sa-si minta tatal, va invata ca minciuna este buna si o va folosi din ce in ce mai mult cand va creste.)
Partea cu in opinia mea/eu cred ca poti sa o scrii dupa al doilea argument.
La concluzie, ASADAR ii perfect. Important ii ca ceea ce scrii in concluzie sa confirme ipoteza.

| AcoloUndeViselePleaca explică (pentru lety93):

Multumesc mult pentru raspuns!

| KaterinaРомановский a răspuns (pentru lety93):

Nu poți începe concluzia cu așadar, lucrul ăsta îl știe și un elev de-a cincea!

| lety93 a răspuns (pentru KaterinaРомановский):

Aşadar îi conector pentru concluzie (cum îi şi deci). În concluzie îi şi el conector al concluziei dar nu-i ideal să se folosească pentru ca unii profesori nu-l agreează. (Îi ceva de genul: În concluzie, concluzia îi...). Ultimul paragraf îi el o concluzie şi fără folosirea conectorului "în concluzie".
Plus ca, asadar sau deci ii la fel de potrivite. Normele limbii române spun că şi aşadar, deci etc. sunt conectorii ai concluziei aşa că niciun profesor nu te a penaliza pentru folosirea lor. Asta ştie orice elev.

| KaterinaРомановский a răspuns (pentru lety93):

Tu nu înțelegi ce am vrut să zic. NU SE POATE începe fraza cu deci sau așadar! Trebuie să existe un cuvât sau afirmație care să le preceadă, de exemplu: În concluzie, atitudinea pozitivă asupra minciunii încurajează acest fenomen, AȘADAR... sau ...Atitudinea negativă ar putea combate minciuna, DECI.
Acum înțelegi de ce nu poți începe direct cu așadar sau deci? Sau vrei să-ți desenez?
E ciudat cum un om persistă în eroare chiar și atunci când i se arată clar faptul că greșește!

| lety93 a răspuns (pentru KaterinaРомановский):

NU GREŞESC! Poţi începe cu aşadar, cu deci şi nu zice nimeni nimic. Pentru că îi CORECT. Habar nu am unde ai aflat că nu se poate începe propoziţia cu aşadar sau deci, dar ar fi cazul să te documentezi înainte de a scrie ceva. Oricât cauţi nu o să vezi undeva să scrie că aşadar sau deci îs greşite.

| KaterinaРомановский a răspuns (pentru lety93):

De la un profesor universitar de la catedra LMA din Cluj, așa că ciocu-mic! Deja e penibil să perseverezi în greșeală atât de adânc!
NU SE ÎNCEPE CU AȘADAR SAU DECI FĂRĂ A EXISTA/A SE SUBÎNȚELEGE O PRECEDENTĂ ÎN CONTEXT!
Cine trebuie să se documenteze acum? M-am săturat de oamenii care o fac pe-a inteligenții, dar când deschid gura dovedesc contrariul!

| lety93 a răspuns (pentru KaterinaРомановский):

Deja nu mai are rost... Oricum oamenii o fac pe inteligentii, nu pe-a inteligenţii. Ce să fac, s-a fi schimbat peste noapte structura textului argumentativ şi conectorii în acelaşi timp cu ea.
Conectorii de concluzie, pentru cei mai puţin inteligenţi, aşa ca mine, vor rămâne:, „prin urmare", „de aceea", „aşadar",
„ca atare", „în consecinţă", „în concluzie", „deci".
Aşadar, propun să încheiem acestă discuţie pentru totdeauna, pentru că şansele să ajungem la un acord, din punctul meu de vedere, sunt minime.

P.S. Am folosit aşadar la Bacalaureat şi nu m-a depunctat nimeni pentru asta. De fapt, nu am fost niciodată penalizată/depunctată pentru folosirea lui.

| KaterinaРомановский a răspuns (pentru lety93):

Doar dacă ai luat 10 la BAC știi sigur că nu ai fost depunctată. Dar înțeleg că vrei să închei, cam rușinos ca o rusoaică ce a făcut școala în română doar de prin clasa a 5-a să îți dea lecții în propria ta limbă și să mai ia și 10 la BAC!

P.S. ai sesizat și tu o greșeală, deși în formă populară ambele variante merg, cum merge și s-a fi în loc de s-o fi!

| AcoloUndeViselePleaca explică:

Hei hei fetelor, usurel big grin! Faza cu asadar o stiu de la un profesor, poate ca atunci era contextul potrivit, mie asa mi-a spus, asa am facut in toate contextele, cel mai bine o sa folosesc " In concluzie ". Asta-i sigur, merci pentru raspunsuri!

| lety93 a răspuns (pentru AcoloUndeViselePleaca):

Şi eu ştiu de la o profesoară faza cu aşadar, că doar nu mă apuc de reinventat reguli. Şi pentru ureche sună mai bine asadar, dar nici "în concluzie" nu îi greşit. Trebuie doar puţină atenţie la argumentare, în ansamblul ei şi în funcţie de asta pui conectorii. Cum se potriesc mai bine în context.

| AcoloUndeViselePleaca explică:

Yup, asa am sa fac

Întrebări similare