anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cand se foloseste "m-ai" si cand se foloseste "mai"?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Se scrie "m-ai", deoarece cratima marchează rostirea într-o singură silabă a două părți de vorbire diferite: "m" – pronume personal, persoana I, singular și "ai" – verb auxiliar, ajută la formarea perfectului-compus, persoana a II-a, singular.
ex: M-ai trimis dupa paine si am venit cu bere.
Se scrie "mai" atunci când este substantiv (luna mai) sau cand il folosim pentru formarea gradelor de comparatie (mai bun, mai curat, mai frumos, cel mai urat, cel mai imbracat, etc).

| Neajutorat a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca scriu de exemplu "o mai dau in bara" este corect?

| anonim_4396 explică (pentru Neajutorat):

Da,e corect!

9 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Cel mai simplu de reținut e atunci când poți să îl înlocuiești cu "ai". Exact același principiu e și la la/l-a sau ma/m-a e cu cratimă când îl poți înlocui cu "a".
De exemplu:
M-ai plăcut. / Ai plăcut. (se poate)
M-ai dus acolo/ Ai dus acolo(se poate)
Mai du-te acolo/ Ai du-te acolo(nu merge)

| August99 a răspuns:

Nu mergi la scoala?

| aCek1ng a răspuns:

MAI – adv. I. (Servește la formarea gradului comparativ) Mai bun. (Servește la formarea gradului superlativ relativ) Cel mai bun. (Înaintea unui substantiv) Te comporți ca cel mai copil dintre copii. II. (Atenuează ideea exprimată de cuvântul determinat) În parte, puțin, oarecum, într-o oarecare măsură, întrucâtva. Copii și mai cuminți, și mai obraznici. Ploaia mai încetase. III. (Exprimă ideea de aproximație) Aproape; aproximativ; cam. Mai îmi vine a crede. IV. (Arată că, pe lângă lucrurile cunoscute, intervine un element nou) (În enumerări) În afară de aceasta, în plus, pe deasupra. Avea casă, mai ceva bani. V (În propoziții și construcții exclamative, intensifică ideea din frază) Ce mai zgomot, ce mai freamăt!

MAI – maiuri, s.n. Nume pentru diferite unelte sau părți de unelte în formă de ciocan (de lemn), care servesc la bătut, îndesat, nivelat etc.
MAI – maiuri, s.n. (Reg.) Ficat.
MAI – s.m. invar. A cincea lună a anului, care urmează după aprilie; florar.

Se vede clar că "mai" (fără cratimă) are o gamă largă de utilizări, dar, din fericire, cratima îşi are locul într-o singură situaţie – atunci când "m-ai" poate fi descompus în pronume (mie, m) şi verb (ai, conjugare a verbului auxiliar a avea).
Exemple corecte:
Ne mai vedem şi mâine.
Mai e luna mea preferată.
M-ai întrebat ceva?
Exemple greşite:
Ce m-ai vrei?
De 1 M-ai mergem la mare.
Mai văzut şi nu mai salutat.

| corolav a răspuns (pentru aCek1ng):

Da, excelent răspuns.
Felicitări!

| Nicolae207 a răspuns:

"M-ai surprins"( pe mine m-ai surprins) "Mai dai la buci?"

| Caragui_Mihaela_1983 a răspuns:

M-ai se foloseste cand e o actiune. mai se foloseste la mai mult. gen M-AI LOVIT SAU vreau mai multa ciocolata

| Dragoș6969 a răspuns:

Salut, uite M-ai enervat! se foloseste cand poti spune ai cu un cuvant de exemplu : ai enervat.(copii ) ai spus. tot etc. Trebuie sa mearga. Asa functioneaza la toate de exemplu N-ai fost. Ai fost. Si legat de exemplu Azi suntem in luna mai. Intelegi?

Întrebări similare