| Kassandra1408 a întrebat:

Care sunt lecturile pentru BAC? Imi puteti spune va rog exact ce trebuie sa invat? Multumesc anticipat si o zi cat mai buna!:*

2 răspunsuri:
| yellowalien a răspuns:

Ce ti-a dat inna acolo e din 2009. intre timp s-au mai scos niste chestii, plus ca nu se mai da proba orala; adica se da, dar sub denumirea de "competenta"(calificativul obtinut nu influenteaza media la bac) si nu implica studiul anumitor opere ca pana acum, avand in vedere ca veti avea de rezolvat niste cerinte pe text la prima vedere.
Cat despre materia obligatorie pentru proba scrisa:

III. PRECIZARI PRIVIND CONTINUTURILE PROGRAMEI

a. LITERATURA



Autori canonici: Mihai Eminescu, Ion Creanga, I. L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Calinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu.

Nota. Conform programei scolare in vigoare, examenul de bacalaureat nu implica studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel putin unui text din opera acestora. Textele literare la prima vedere pot apartine atat autorilor canonici, cat si altor autori.



Pentru proba scrisa, elevii trebuie sa studieze in mod aprofundat cel putin numarul minim de texte prevazute in programa scolara, despre care sa poata redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, in care sa aplice conceptele de istorie si teorie literara (perioade, curente literare / culturale, elemente de analiza tematica, structurala si stilistica) mentionate in tabel:

• proza scurta: basm cult, nuvela; texte reprezentative pentru aspecte esentiale ale speciei narative pe care o ilustreaza;

• roman: texte reprezentative pentru aspectele esentiale ale genului si ale evolutiei acestuia;

• poezie: texte poetice care sa ilustreze aspecte esentiale ale genului si ale evolutiei acestuia;

• dramaturgie: comedia; texte dramatice care sa ilustreze aspecte specifice si diferite ale genului si ale evolutiei acestuia.

Studiile de caz si dezbaterile mentionate in tabel pot fi valorificate in cadrul probelor orale si scrise, prin solicitarea argumentarii unor opinii sau judecati de valoare (reproduse) pe marginea temelor respective.

(site: http://www.clopotel.ro/......Romana.htm )

Cam asta e!