Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
2845496intrebari
Ultimele intrebari
Cupio.ro
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
27 Ian
SATI 342.379AFISARI
180.937VIZITE
161.670V. UNICI
21 Februarie 2009
ana23 intreaba:

Ce inseamna,, Oleaginoase"?Urmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • Raspuns castigator
  22 Februarie 2009 11:24
  doiny a răspuns:

  Seminţele oleaginoase sunt organe de înmulţire ale unor plante, care rezultă în urma fecundării florilor, şi care acumulează, ca substanţe de rezervă, mari cantităţi de lipide.
  Lipidele (grăsimile) vegetale prezente în aceste seminţe, sunt formate din uleiuri grase ce conţin acizi graşi nesaturaţi (acizi omega), cu rol benefic asupra organismului. Majoritatea seminţelor oleaginoase (floarea soarelui, mac, alune, arahide, dovleac, nuci, etc.), pe lângă lipide, conţin şi cantităţi mari de proteine.
  Prin faptul că aduc organismului acizi graşi polinesaturaţi (vitamine F) şi mononesaturaţi, seminţele oleaginoase contribuie la reducerea colesterolului, la sănătatea pielii şi a mucoaselor, şi la o bună nutriţie celulară - prin acţiunea asupra membranelor. Vasele de sânge şi inima, îşi păstrează tonicitatea optimă mult mai mult timp graţie acestor compuşi. Deoarece nu conţin colesterol şi cantiatea de acizi graşi saturaţi este mică, seminţele oleaginoase sunt cele mai sănătoase surse de lipide.
  Oleaginoasele se dovedesc a fi energizante, prin valoarea energetică mare a lipidelor din compoziţie. Totodată, prin conţinutul mare de fibre, ajută digestia, favorizând tranzitul intestinal.
  Pe lângă vitaminele F, seminţele oleaginoase conţin şi alte vitamine liposolubile sau precursori ai acestora (provitamine A - caroten, vitamina E), care sunt esenţiali pentru buna desfăşurare a proceselor fiziologice.
  Seminţele oleaginoase reprezintă o hrana sănătoasă, necesară bunei funcţionări a corpului. Cu toate aceste beneficii, nicidecum nu trebuie să se abuzeze în privinţa seminţelor oleaginoase, ci ele trebuie să se constituie în elemente chibzuit plasate în cadrul unei alimentaţii diversificate.

 • 6 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • 21 Februarie 2009 20:25
  mlm a răspuns:
  Sint acele plante care contin ulei, cele ce servesc ca sursa de extragere a uleiului.
 • 21 Februarie 2009 20:36
  cristian a răspuns:
  Uleioase.
 • 21 Februarie 2009 21:00
  flaviak a răspuns:
  OLEAGINÓS, -OÁSĂ adj. (Despre plante și semințele lor) Care conține grăsimi din care se extrage ulei. [Pron. -le-a-. / cf. fr. oléagineux, lat. oleagineus].
 • 21 Februarie 2009 20:24
  somebody a răspuns:
  Turtewinking
 • 21 Februarie 2009 20:46
  alinuta23 a răspuns:
  Plante din seminte carora se extrage uleiul
 • 30 Septembrie 2009 20:26
  Raspuns anonim:
  Se pot extrage uleiuri volatile absolut din toate plantele, procesul nu se face decat la platele care servesc in fitoterapie (medicina cu plante ).