Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
3116501intrebari
Quiz-uri TPU
Ultimele intrebari
Kurtmann
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
30 Mai
SATI 243.487AFISARI
148.347VIZITE
135.573V. UNICI

Cine a spus "Eureka" sau mai exact "Evrica" si in ce mijloc big grin? Funda!Urmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • Raspuns castigator
  a răspuns:

  Mulţi dintre noi cunosc povestea momentului de mare inspiraţie al lui Arhimede care a născut celebra expresie "Evrika!" (ro. "am găsit!"). Marele savant grec al antichităţii a rostit binecunoscuta exclamaţie - spune legenda - când, intrând în cada de baie şi observând că nivelul apei a crescut, a înţeles că volumul de apă dezlocuit trebuie să fie egal cu volumul unei părţi a corpului său, cea aflată în apă.
  Ceea ce înseamnă că Arhimede tocmai descoperise o modalitate de calcul foarte precisă pentru volumul corpurilor de forme neregulate, o problemă ce părea de nerezolvat la acea vreme. Legenda spune că emoţia pe care i-a produs-o revelaţia sa a fost aşa de puternică, încât Arhimede ar fi ieşit imediat din baie direct pe străzile Siracuzei, gol-puşcă, pentru a le comunica tuturor descoperirea. Funda, te rog.

 • 7 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • a răspuns:
  Arhimede (278-212 i.e.n.), vestit matematician si fizician grec, s-a nascut la Siracuza si este considerat unul din cei mai de seama oameni ai antichitatii. In fizica a stabilit legile pirghiilor si a descoperit legea care ii poarta numele privind forta de impingere de jos in sus exercita asupra corpurilor scufundate in lichide si gaze. Se spune ca aceasta lege a fost descoperita in urmatoarele imprejuriri :regele siracuzei Hieron, i-a cerut unui mester sa-i faca o coroana de aur. El a rostit expresia celebra'EUREKA'! ( am gasit). Arhimede a facut numeroase inventii: masini pentru irigarea campurilor, sisteme de pirgii si scripeti pentru ridicarea corpurilor, masini de aruncat etc. Unele dintre inventiile sale ca surubul fara sfirsit, scripetele mobil, rotile dintate se folosesc astazi pe scara larga in tehnica.
 • a răspuns:
  Iti zic pe intelesul tau. Arhimede era in cada sa faca o baitza. El isi dadea seama ca atunci cand se lasa mai mult in cada nivelul apei creste. Atunci a formulat el o chestie si a sarit in pielea goala din cada alergand si strigand "Evrika!" (am descoperit).
 • a răspuns:
  Arhimede! A zis atunci cand si-a dat seama de un anumit lucru...:*!
 • a răspuns:
  Arhimede era un om distrat şi împrăştiat, ca de altfel mai toţi oamenii de stiinţă, care deseori pentru a desena sfere şi cilindri pe nisip, cum se obişnuia pe atunci, uita chiar să mănânce. Cercetările sale porneau de la o observare atentă a naturii.
  Arhimede trăia la Siracuza pe vremea când regele cetăţii era Hieron al II-lea. Acesta dăduse o cantitate de aur unui făurar să-i facă o coroană. Bănuind că meşterul a amestecat aurul cu un metal mai ieftin (argint), regele l-a chemat pe Arhimede şi i-a cerut ca, fără să strice coroana, să-i răspundă la întrebarea dacă a fost furat sau nu. Arhimede nu ştia cum să procedeze. Problema îl chinuia.
  Într-o dimineaţă însă, i s-a întâmplat să observe în baie că nivelul apei se ridica pe măsură ce corpul i se cufunda şi că, în aceeaşi măsură, cântărea parcă mai puţin. El s-a întrebat imediat dacă această forţă de flotaţie ar putea fi folosită pentru a da un răspuns întrebării regelui.
  Aurul are o densitate superioară argintului. Astfel, o coroană de aur pur ar disloca mai puţină apă decât una cu aceeaşi greutate dintr-un aliaj al aurului cu argintul. În acest mod, Arhimede a descoperit legea potrivit căreia un corp scufundat în apă pierde o parte din greutatea sa, egală cu volumul de apă dislocuit (principiu care îi şi poartă numele).
  Preocupat de ideea sa, Arhimede a sărit din cadă şi a alergat în pielea goală până la palat, strigând: "Evrika! Evrika!" (Am găsit! Am găsit!)...mie mi-a folosit la o compunere la franceza.bine am tradus-o.:-P
 • a răspuns:
  Arhimede este cel care a exclamat "Evrika" descoperind o lege a fizicii in timp ce facea baie.
 • Raspuns utilizator suspendat
 • Alte raspunsuri