| RAY a întrebat:

Cum a aparut limba romana gramatical ma refer?
banuiesc ca romana acuma cateva sute de ani era diferita ca acuma cum sa ajuns la limba din ziua de azi?
si de ce dialectele vorbite nu sunt gramaticale?

Răspuns Câştigător
| rocket1204 a răspuns:

In ceea ce priveste faptul ca dialectele nu sunt vorbite corect gramatical este putin gresita perspectiva. Dialectele limbii romane sunt aromana, meglenoromana si istroromana. Acestea sunt diferite in anumite proportii din punct de vedere al vocabularului ori gramaticii. Problema pusa de tine se refera la graiurile limbii romane. Nu graiurile sunt vorbite gresit gramatical, ci limba romana este vorbita gresit gramatical. Graiurile presupun un vocabular cu sinonime particulare, nu o limba romana vorbita in varianta gresita. Acest lucru se intampla din ignoranta, din neglijenta, din graba, din lipsa cunostintelor etc. Oricum limba vorbita presupune de obicei mai multe greseli decat limba scrisa deoarece atunci cand vorbim ne grabim, gandim simultan la mai multe probleme/intamplari etc la care ne referim.

7 răspunsuri:
| rocket1204 a răspuns:

Gramatica nu este facuta ca o lege, ci in conformitate cu limba vorbita de popor. Un exemplu care dovedeste acest lucru este faptul ca in DOOM sau DEX au aparut variante gramaticale corecte care pana acum 2 ani erau gresite ( precum pluralul cuvantului capsuna - capsuni/capsune). Poti citi mai multe despre Titu Maiorescu. El este unul din cei care a pus bazele gramaticii limbii romane si a format reguli ale vorbirii, multe dintre ele fiind si astazi valabile.

| rocket1204 a răspuns:

Esential este sa intelegi ca nu graiurile, nici dialectele nu sunt acelea care-s vorbite gresit gramatical, ci limba in sine.

| RAY explică (pentru rocket1204):

Ma gandeam la limba germana sti ca sunt mai multe dialecte dar asta am observat si la lb romana, bine nu sunt diferente mari dar cuvinte ca fusai, ma dusai etc nu sunt incorecte gramatical?

| minrest a răspuns (pentru RAY):

Nu, sunt regionalisme, iar gramatical sunt corecte.

| RAY explică (pentru minrest):

Multumesc de raspuns, credeam ca sunt incorecte

| rocket1204 a răspuns (pentru RAY):

Dialectele nu sunt vorbite gresit gramatical. Ti-am explicat ca dialectele au gramatica lor particulara impreuna cu vocabular diferit in proportii diferite fata de limba romana pura. Graiurile de asemenea nu presupun reguli de gramatica gresite. Limba romana in sine este cea vorbita gresit gramatical. Acel vocabular cu sinonime diferite al graiuilor sunt tocmai regionalismele. Deci nu graiul este gresit vorbit gramatical, ci limba romana.

| rocket1204 a răspuns (pentru RAY):

Verbele pe care le-ai dat exemplu (fusei, ma dusei) nu sunt nici macar regionalisme. Sunt timpuri verbale ale limbii romane pe care le inveti in scoala generala.