| tudorvolcano a întrebat:

Cum este latina în liceu în România pentru mare parte din elevi? Eu locuiesc în străinătate ( în Belgia ) și colegii și până și profesoara au probleme cu exprimarea și pronunția în limba latină, pe când eu traduc, pronunț corect toate cuvintele, și sunt capabil să mă exprim liber în latină ( ceva relativ ciudat pentru cei din Occident ).

12 răspunsuri:
| express11 a răspuns:

Noi vorbim o limba latina.de aceea pronuntam cum trebuie.

| tudorvolcano explică (pentru express11):

La școală vorbim franceză care este limbă romanică și toți colegii sunt bâtă la latină. Nu este un argument chiar așa bun că noi românii vorbim o limbă romanică.

| express11 a răspuns (pentru tudorvolcano):

Stiu belgieniivb franceza.noi suntem latini.ce nu intelegi?

| tudorvolcano explică (pentru express11):

Și francezii sunt latini, dacă mai sunt încă.

| express11 a răspuns (pentru tudorvolcano):

Parle tou? france?

| tudorvolcano explică (pentru express11):

Se zice "parle-tu le français?":

| express11 a răspuns (pentru tudorvolcano):

Da.este ok.eu stiu franceza,,, asa.sa ma descurc.merci.

| OoBunnyoO a răspuns:

Te-ai gandit vreodata la posibilitatea ca poate nu profesoara si colegii tai sunt cei cu probleme? tongue
Nivelul la care se preda latina la noi in scoli, crede-ma este mult mai scazut decat in Occident. Sau in Belgia. Intamplator am doua cunostinte care locuiesc in Belgia, iar nivelul lor este mult mai ridicat decat nivelul meu ori a celorlalte cunostinte pe care le am scolite in Romania, chiar la licee destul de prestigioase.

| tudorvolcano explică (pentru OoBunnyoO):

Nu este chiar așa. Ei înșiși au recunoscut că au probleme cu pronunția ( în special cu consoanele următoare : T care este câteodată Ț, R îl pronunță ca consoană alveolară uvulară ca în franceză spre deosebire de pronunția din latină care este consoană alveolară vibrantă, H nu îl pronunță deoarece le este imposibil, dar în latină se pronunță ) și cu exprimarea. Ei folosesc tot timpul dicționarul pentru a traduce cuvintele din latină în timp ce eu traduc direct. Am cele mai mari note la latină din clasă și mulți se miră de unde știu gramatica latină așa bine.
Depinde. Elevii din Belgia sunt în a 7-a, a 8-a și a 9-a cu doi ani în urmă față de România, poate recuperează în ultimii ani, dar din păcate ajung niște mediocri când care termină liceul. Românii care ajung în străinătate au o inteligență superioară celor din Occident, iar majoritatea celor care au rămas în România sunt blocați la materie și nu înțeleg nimic din ce spune profesorul ( am stat în România până la 12 ani și știu bine de ce sunt mai puțin pregătiți mulți elevi români ).

| OoBunnyoO a răspuns (pentru tudorvolcano):

Hmm inseamna ca tu stai in zona vorbitoare de franceza. Eu stiu persoane din zona vorbitoare de flamanda si olandeza si nu am observat sa aiba probleme cu pronuntia la latina.
Este posibil sa recupereze mai tarziu, poate in ultimii ani de liceu si anii de facultate. Recunosc, nu am intalnit persoane belgiene din clasele liceului (stiu ca la ei liceul incepe din clasa a 7-a). Cei pe care ii stiu eu erau deja la facultate sau terminasera facultatea.
Eu am o facultate terminata in Romania si momentan am inceput-o pe a doua in Belgia. Niveulul facultatilor in ambele tari mi se pare incomparabil la fel si calitatea profesorilor. Iar nivelul studentilor, educational si mental vorbind, este mai ridicat in Belgia, mi se par un pic mai maturi. Nu toti, dar pe o scala mai larga. Acum nu stiu exact la ce varsta intervine schimbarea asta.
Si in Romania dupa terminarea liceului majoritatea sunt mediocri, unii chiar te fac sa te intreb cum naiba au terminat liceul (o mare parte chiar). Unii dintre ei raman mediocri chiar si dupa terminarea facultatii din pacate si o mare parte dintre ei, personal, nu mi se pare ca isi merita diplomele. In Belgia educatia este mai stricta si un pic mai controlata.
Ti-as fi spus ca noua ne este mai usor cu latina pentru ca noi suntem un popor latin in timp ce ei sunt un popor germanic, desi daca stai in zona vorbitoare de flamanda diferenta asta nu ar trebui sa cauzeze prea multe probleme.
De asemenea, este posibil sa fii tu un pic peste nivelul clasei tale. Si Belgia are scoli mai bune si scoli mai proaste, ca fiecare tara pana la urma. Depinde unde ai nimerit tu si de asemenea depinde si de nivelul clasei, nu numai de nivelul scolii.

| tudorvolcano explică (pentru OoBunnyoO):

În Belgia se numește învățământ secundar ( amestec gimnaziu și liceu ). Am văzut și ce se întâmplă în zona flamandă. Majoritatea flamanzilor sunt muncitori, deschiși la conversații și naționaliști convinși, adică opusul valonilor.
De obicei în Belgia se maturizează fizic și mental mai târziu decât la noi, dar ne iau din urmă și ne ajung pe perioada anilor de facultate.
Oricum, de obicei mare parte din populație în Belgia este mediocră la orice subiect, când spre deosebire românii știu câte un pic din toate. Educația mai controlată a lor le aduce un număr imens de repetenți.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru tudorvolcano):

Intr-adevar asa este. Eu stau in zona locuita de flamanzi si am intrat in contact, putin ce-i drept, cu valonii si ai dreptate
A fi mediocru si a sti cate putin din toate inseamna cam acelasi lucru. In fine, inteleg ce vrei sa spui. Parerea mea este ca nu ai mai fost in Romania de mult timp.
Intr-adevar educatia controlata le aduce un numar imens de reptenti, ceea ce in opinia mea nu este tocmai un lucru rau. Spre deosebire de Romania unde trec foarte multi ca rata prin apa, ajung la facultate si nu sunt capabili sa scrie corect gramatical in limba natala si in mod paradoxal o mai si termina. In facultati la noi trec toti, cei care au venit din an in Paste la facultate, cei care au picat la toate examenele si trec trecut in ultima sesiune la tot, ceea ce ar trebui sa fie imposibil. Asta nu se intampla in Belgia. Numarul celor care pica este mult mai mare decat in Romania, tocmai pentru ca standardele sunt mai inalte. Un numar mai mare de repetenti nu semnifica neaparat ceva rau. Semnifica doar ca educatia nu este pentru toata lumea. Mai bine repetenti pe bune, decat repetenti cu diplome.