| superpissy40 a întrebat:

Cum se calculeaza fusurile orare? De exemplu daca la Bucuresti este ora 7 AM la Cairo cat este? Nu am inteles nimic.As vrea raspunsuri explicite. Funda happy

Răspuns Câştigător
| corolav a răspuns:

Pămîntul e împărțit, de la Polul Nord la Polul Sud, în 360 de segmente ( arce de cerc, dacă vrei) numite grade. Ca și la cerc.Liniile imaginare, care despart aceste segmente, se numesc meridiane Așa s-a hotărît cîndva ( nu contează acum cînd și unde).
Vorbind de meridiane vorbim de ceea ce, în limbaj geografic, se numește „longitudine".
Acestor meridiane li s-a dat un punct de plecare ( convențional) undeva într-o localitate engleză, din apropierea Londrei, numită Greenwich.
Acestui meridian i s-a dat denumirea de „meridianul de zero grade".
Pentru a se ușura poziționarea pe glob a navigatorilor și mai apoi și a avioanelor, s-a decis împărțirea acestor meridiane în două părți, de cîte 180 de meridiane fiecare.
O parte care merg de la Londra către est ( deci către restul Europei și mai departe spre Asia), acestea constiutuindu-se în acel total de meridiane care constituie „longitudinea estică".
De exemplu, avînd ca reper meridianul de zero grade( de la Greenwich), prin România trec maeridianele de 21, 22, 23, 24, 25,26,27,28 și 29 de grade longitudine estică.
Pornind de la Greenwich ( Londra)către Oceanul Atlantic, America și Oceanul Pacific, se cheamă că vorbim despre „longitudine vestică" ( numerotația pornind tot de la zero, apoi 1, 2, 3 etc, dar, longitudine vestică.
Meridianul de 180 de grade este undeva prin Oceanul Pacific, trecînd, de sus în jos, prin Marea Siberiei de Est, Marea Bering și prin apropiere de Insulele Marshall, I-le Samoa și Noua Zeelandă.
Acest meridian de 180 de grade este diametral opus ( la capetele unui diametru) celui de zero grade.
Pentru a înțelege mai ușor toate aceste lucruri se impune, ca și obligatoriu, lucrul pe hartă.
Altfel nu vei înțelege NICIODATĂ geografia.
Să revenim la fusele orare.
Opus meridianelor, alte linii convenționale pe suprafața globului terestru, sunt cele numite „paralele".
Acestea vin, 90 de la Polul Nord pînă la Ecuator ( paralela de zero grade) și altele 90 de la Ecuator pînă la polul Sud.
Citirea poziționării unui punct, de sus în jos, se numește „latitudine ".
Cea din jumătatea de sus ( emisfera nordică, sau boreală ) se numește „latitudine nordică ".
Cea din jumătatea de jos ( de la Ecuator la polul Sud) se numește latitudine sudică sau „australă".
Ce este „fusul orar "?
Fusul orar este, temporal și spațial vorbind, o porțiune dintr-o paralelă egală cu o oră și un teritoriu de aproximativ 1666 km lungime.
De ce 1666?
Lungimea pămîntului la Ecuator este de aproximativ 40.000 de kilometri.
40.000 : 24 ( ore )= aproximativ 1666 kilometri.
Deci un fus orar este de aproximativ 1.666 km. în linie dreaptă, paralel cu Ecuatorul. Dar și o distanță de aproximativ 15 meridiane ( 360, grade : 24(ore) = 15)
Dar, trebuie ținut cont de faptul că mergînd spre poli, această distanță de 40.000 de kilometri scade.
Ia o minge, trage o linie de jur împrejurul mingii, să pleci din ecuatorul mingii și să ajungi de unde ai plecat- aproximativ. De la această linie, spre mai sus, du o altă linie, paralelă cu aceasta.Pleci dintr-un punct și cauți să ajungi de unde ai plecat.
Ia un centimetru de croitorie. Măsoară prima linie și apoi pe cea de a doua. Vei vedea că cea de a doua e mai scurtă. Exact același lucru și cu lungimea paralelelor.
Aceasta ce înseamnă?
Înseamnă că urcînd spre poli, lungimea unui fus ora va fi mai scurtă dar proporțională cu cea de la Ecuator.
Pornind de la tot acest preambul, vom spune că, pe întregul glob pămîntesc avem 24 de fuse orare ( cîte ore are o zi) dar că față de ora ZERO a zilei ( considerată a fi cea de la Est, adică cea de la meridianul de 180 de grade), fiecare fus orar diferă de acesta de la 180 de grade.
Dacă, de exemplu, la acest meridian este 20 noiembrie ora 0.01 la cel de la Londra este cu 12 ore în întîrziere, adică 19 noiembrie, ora 12.01. Aici va fi 20 noiembrie ora 0.01 abia peste 12 ore.
Dacă în România este ora 16.00, în S.U.A este cu 7 ore mai tîrziu( diferență de 7 fuse orare), adică abia ora 9 dimineața.
Dacă, teoretic, distanța în kilometri este ( la Ecuator ) de 1666 kilometri, nu este strict obligatoriu ca teritorial ( în mod real și practic) să se schimbe un fus orar după acest criteriu.
Această distanță este doar orientativă și mai mult sau mai puțin apropiată de aceste distanțe.
Mai găsești niște alte informații undeva în răspunsurile utilizatorului corolav din ultimul an de zile.
Sincer, am obosit de cît am scris.

3 răspunsuri:
| corolav a răspuns:

Ai înțeles ce ți-am spus?

| superpissy40 explică (pentru corolav):

Da.Multumesc mult. happy

| InspiratieDIY a răspuns:

La Cairo este aceeasi ora ca la Bucuresti.
Aici gasesti o poza cu fusele orare pe glob. diferenta de ore e data de positia tarii, orasului respectiv pe glob.
http://ro.wikipedia.org/......i/Fus_orar


Uite aici o explicatie elaborata a ceea ce inseamna fus orar.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fus_orar

Spor la citit!