Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
3172352intrebari
Quiz-uri TPU
Ultimele intrebari
StarShinerS
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
22 Oct
SATI 273.895AFISARI
167.100VIZITE
151.106V. UNICI

Dar cand verbul a fi este predicativ, copulativ si auxiliar? ma puteti lamuri si cu asta va rog? daca se poate sa explicati mai concret sa inteleg si eu, si cateva exemple din fiecare pls! nu e tama! pur si simplu invat pentru maine si nu le intelegpuppy dog eyes promit ca dau >funda:winkingUrmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • Raspuns castigator
  a răspuns:

  Verbul predicativ.Este atunci cand poate indeplinii singur frunctia de predicat verbal.Ex:Ana mananca acum.-->Este verb predicativ.

  Verbul copulativ: Este acela care nu poate indeplinii singur functia de p.v(predicat verbal)Cel mai concret verb este "a fi ". Daca verbul poate vii inlocuit cu una din formele : a se afla,a se gasi, a-si avea resedina, a exista.De exemplu : El este pe banca(acel "este". este o forma a vb a fii.Si il poti inlocuii cu vb a se afla. deci, aici este p.v).Alt exemplu : Merele sunt moi."Sunt" nu poate fii inlocuit cu se afla exista si restul.Deci este verbul copulativ.App.are nevoie de un nume predicativ pentru a forma P.v.

  Iar vebel auxiliare sunt cele care se folosesc la crearea unui predicat verbal. sunt ajutatoare.De exemplu: El ar fi vrut sa plece la mare."ar fi" este verb auxiar, ajuta la formarea modului cont optativ(parca). Vebul predicativ este "vrut-->A vrea".


  sper ca ai intelesbig grinSucceshappyFundasmug?

 • 11 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • a răspuns:
  Verbul,,a fi" are valoare predicativa atunci cand are destul inteles in propozitie pentru a sta singur, ci nu insotit de vreun nume predicativ. Acesta are, de asemenea, si valoare auxiliara, adica ajuta la formarea unor timpuri compuse (din latina auxiliar = ajutator). El formeaza timpuri compuse cum ar fi: conjunctiv perfect ( Imi doream sa fi fost doctor), conditional-optativ perfect ( El ar fi ramas acasa daca nu s-ar fi dus la munca), viitor perfect (Voi fi fost acasa). Si RacuciDiana, te contrazic. Verbul auxiliar nu ajuta la formarea perfectului compus. Acela este verbul,, a avea"winking
 • a răspuns:
  Salut! Cred ca te pot ajuta... VERBUL A FI mi s-a parut si mi-e greu la inceput... Deci:cand este la predicativ cand are inteles de sine statator adica se poate inlocui cu un alt verb exemplu:Eu sunt pe plaja. Verbul "sunt" se poate inlocui cu " ma AFLU". La auxiliar este cand nu are inteles de sine statator si formeaza unele timpuri dar del mai precis si cel mai folosit esti timpu perfect compus exemplu:Eu am fost; Tu ai fost e.t.c. iar la copulativ cand este un predicat nominal si un nume predicativ exemplu:Andrei este medic."Este" e predicat nominal iar "medic" este numele predicativ care sta pe langa predicatul nominal. Sper ca te-am ajutat.Mult SUCCES!
  a răspuns (pentru RacuciDiana):
  Care este verbul predicativ din propozitia Eu Sunt Pe Plaja
  a răspuns (pentru nfscaius21):
  Eu sunt (cred)

  a răspuns (pentru nfscaius21):


  )

  - Ascunde conversatia (3 răspunsuri)
 • a răspuns:
  Salut! Deci VERBUL A FI mi s-a parut si mi-e greu la inceput:la predicativ este cand are inteles de sine statator exemplu:Eu sunt la plaja."Sunt" se poate inlocui cu "ma aflu": Eu ma aflu la plaja.
  Copulativ este cand pe langa acesta se afla un nume predicativ langa predicatul nominal exemplu:Andrei este medic."Este" e predicatul nominal iar "medic" este numele predicativ.Iar
  auxiliar este cand nu are inteles de sine statator ci ajuta la formarea unor timpur dar cel mai precis si cel mai folosit este timpul perfect compus exemplu:Eu am fost odata.
  Sper ca te-am ajutat si iti urez SUCCES!
 • a răspuns:
  Multumesc Idk007 si mie imi esti de ajutor, ca dau test la romana si nu le stiam ( e prea tarziu sa iti multumesc dar asta e )
 • a răspuns:
  In enuntul : Lumea aceasta frumoasa...e a lui.Verbul a fi este predicativ, copulativ sau auxiliar?
 • a răspuns:
  Vreau si eu o propozitie cu verb predicativ (a fi) va rog.
 • a răspuns:
  Predicative-cand pot forma singure predicate big grin
  Eu cant.
  Copulative-cand formeaza cu un nume predicativ un predicat nominal
  Verbele copulative : A fi-cand nu este verb predicativ sau auxiliar
  a deveni-Care este doar copulativ!
  a ajunge, a iesi, a se face, a insemna, a ramane, a parea - Care sunt verbe predicative ce pot deveni copulative...
  Auxiliare - Cand ajuta la formarea unor moduri si timpuri.
 • a răspuns:
  Vb a fi predicativ-Eu sunt in clasa
  Aici vb a fi este cu rolul de se afla, exista si este vb pred.
  vb a fi copulativ-Eu sunt inginer.
  Aici vb a fi este copulativ pentru ca este cu rolul de am devenit
  vb a fi auxiliar-el va fi citit cartea
  Aici vb va fi citit este vb auxiliar pentru ca se formeaza cu viitorul 2