Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
3172357intrebari
Quiz-uri TPU
Ultimele intrebari
StarShinerS
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
22 Oct
SATI 273.895AFISARI
167.100VIZITE
151.106V. UNICI

De unde provine denumirea de democratieUrmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • 5 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • a răspuns:
  S-a mai raspuns.De la "demos"-popor si "kratos"-putere, ambii termeni provin din limba greaca.Inseamna puterea in mana poporului. Mira
 • a răspuns:
  O alta acceptiune etimologica a cuvantului "democratie" este aceea ca democratia este o forma de organizare a oricarei organizatii, bazata pe participarea egala a fiecarui membru in conducerea si primirea deciziilor in baza votului majoritatii.
 • a răspuns:
  Democratia provine di cuvantul grec.Democratia" ca termen si democratia ca forma a vietii politice îsi au ambele originea în Grecia antica. Termenul provine de la combinarea substantivului demos însemnând „oameni" sau „oameni obisnuiti" si verbul kratein, a stapâni.
  Pentru greci, demokratia înseamna guvernarea de catre oameni obisnuiti, dintre care multi erau needucati, fara experienta si saraci. Deoarece acesti oameni formau majoritatea cetatenilor, democratia a fost identificata, asa cum se întâmpla adesea în zilele noastre, cu guvernarea de catre majoritate. Dar este important sa notam ca aceasta majoritate consta în principal dintr-o singura clasa, demosul. Multi greci au înteles democratia ca fiind o forma de conducere a unei clase – guvernare prin si în beneficiul clasei inferioare sau a clasei muncitoare. Astfel, ea se opunea aristocratiei, conducerea de catre aristoi – „cei mai buni", cei despre care se presupunea ca erau cei mai în masura sa guverneze.
  Centrul activitatii în Grecia antica, ce nu era unita sub un guvern unic, era polis-ul care se autoguverna, sau orasul-stat. Atena, cel mai mare polis se dovedeste a fi cel mai potrivit exemplu de oras stat democratic. De-a lungul celei mai mari parti din a doua jumatate a secolului al V-lea î. Hr., perioada cunoscuta ca Vârsta ed Aur a Atenei, atenienii îsi considerau polisul ca fiind o democratie. Nu toti au acceptat de buna voie aceasta stare de lucruri, dar cei care au facut-o se pare ca au aderat cu entuziasm la democratie. Cuvintele atribuite lui Pericle (Oratia Funerara), cel mai faimos conducator al democratiei ateniene evidentiaza acest lucru:
 • a răspuns:
  Idem mira demos-popor
  kratos-putere
  puterea poporului
 • Raspuns anonim:
  Latinul: demos crates= puterea poporului