Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
2847200intrebari
Ultimele intrebari
StarShinerS
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
29 Ian
SATI 309.632AFISARI
156.937VIZITE
140.029V. UNICI
1 Mai 2009
anonim intreaba:

De unde vine expresia ''firul ariadnei''?Urmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • Raspuns castigator
  1 Mai 2009 19:17
  Wtf9000 a răspuns:

  Ariadna este personajul mitologic de la care a rămas celebra expresie de firul Ariadnei, precum şi mitul labirintului, sintagme de referinţă utilizate pentru a oferi diverse conotaţii.
  Legenda spune că în mitologia greacă Ariadne este fiica regelui Minos şi a Pasiphaei. Când Tezeu a sosit în Creta pentru a se lupta cu Minotaurul, Ariadne, care se îndrăgostise de erou, l-a ajutat să iasă din coridoarele întortocheate ale faimosului labirint construit de Dedal. Aceasta i-a oferit un fir de aţă care să-i arate astfel calea spre întoarcere. Ca să o scape de mânia tatălui ei, Minos, Theseus i-a promis Ariadnei să o ia cu el la Atena. A părăsit-o însă pe drum, în insula Naxos, unde, după o variantă, a fost ucisă de Artemis.

  Conform altei legende, Dionis, care trecea pe acolo, s-ar fi îndrăgostit de tânăra fată şi ar fi luat-o în căsătorie. Ca dar de nuntă, el i-a oferit o coroană de aur, făurită de Hephaestus-considerat a fi zeul focului, coroană care mai târziu a fost transformată într-o constelaţie.

 • 11 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • 23 Iulie 2009 12:59
  elena a răspuns:
  Tezeu cand s-a dus sa omoare Minotaurul din labirintul de sub castelul tatalui Ariadnei, aceasta i-a dat un fir de? sa-l ajute sa gaseasca drumul la intoarcere.
  15 Octombrie 2011 18:27
  roxdana a răspuns (pentru elena):
  I-a dat un fir de ata.
  - Ascunde conversatia (1 răspuns)
 • 15 Octombrie 2011 21:51
  elena a răspuns:
  Sigur @roxdana, ca era un fir de ata, ca doar nu era un fir de trandafir...cine a citit, stie!
 • 1 Mai 2009 19:39
  anonim explică:
  Pentru ioana
  da, m-ai lamurit cat de cat, insa am totusi unsa si mai mare:pupicii cand mi-i dai?tongue
 • 12 Octombrie 2010 08:56
  Aryadna a răspuns:
  De la povestea firul ariadnnei cauta si tu
 • 1 Mai 2009 19:14
  ioanaa a răspuns:
  Legenda spune ca Ariadna, fiica regelui Minos, l-a ajutat pe Tezeu (de care se indragostise) sa iasa din infricosatorul si intotocheatul labirint al tatalui sau, cu ajutorul unui fir care i-a aratat drumul spre iesire. Nu mai retin exact daca era un fir de par sau pur si simplu un fir big grin

  Sper ca te-am lamurit cat de cat.
  Pupici.
 • 1 Mai 2009 21:19
  Raspuns anonim:
  De la ghemul pe care Ariadna la dat lui Tezeu pentru aiesi din labirintul facut de Dedal si Icar unde era inchis minotaurul conform mitologiei grecesti.In zilele noastre expresia asta ar putea insemna firul care te scoate la lumina din diferite situatii
 • 28 Octombrie 2009 16:44
  Raspuns anonim:
  Its the boss
 • 26 Octombrie 2010 17:55
  Raspuns anonim:
  Raspunsul lui grim este pe wikipedia, iar celalt raspuns de pe google.cauta-si vei gasi
 • 24 Octombrie 2014 17:42
  Adriana_Iulia_1994 a răspuns:
  Nu poate raspunde cineva printr-un cuvant?
 • 24 Noiembrie 2011 14:41
  larylarysuk12 a răspuns:
  Legenda spune că, în mitologia greacă, Ariadne este fiica regelui Minos și a Pasiphaei. Când Tezeu a sosit în Creta pentru a se lupta cu Minotaurul, Ariadne, care se îndrăgostise de erou, l-a ajutat să iasă din coridoarele întortocheate ale faimosului labirint construit de Dedal. Aceasta i-a oferit un fir de ață care să-i arate astfel calea spre întoarcere. Ca să o scape de mânia tatălui ei, Minos, Tezeu i-a promis Ariadnei să o ia cu el la Atena. A părăsit-o însă pe drum, în insula Naxos, unde, după o variantă, a fost ucisă de Artemis.

  Conform altei legende, Dionis, care trecea pe acolo, s-ar fi îndrăgostit de tânăra fată și ar fi luat-o în căsătorie. Ca dar de nuntă, el i-a oferit o coroană de aur, făurită de Hephaestus - considerat a fi zeul focului, coroană care mai târziu a fost transformată într-o constelație.

  Așadar de-a lungul timpului sintagma firul Ariadnei a primit diverse valențe conotative, fiind și astăzi, un punct esențial de referință culturală mitologică, dând naștere mai multor interpretări.

  S-a emis, de asemenea ipoteza că au existat două femei cu același nume: una care l-a ajutat pe Tezeu și o alta care a fost căsătorită cu Dionis. În orice caz, Ariadne - zeitate primitivă a fertilității - a fost adorată în Atena, Naxos și Cipru.