Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
3171873intrebari
Quiz-uri TPU
Ultimele intrebari
Kurtmann
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
21 Oct
SATI 236.681AFISARI
150.908VIZITE
138.756V. UNICI

De unde vine expresia ''firul ariadnei''?Urmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • Raspuns Castigator si Recomandat de TPU
  a răspuns:

  Ariadna este personajul mitologic de la care a rămas celebra expresie de firul Ariadnei, precum şi mitul labirintului, sintagme de referinţă utilizate pentru a oferi diverse conotaţii.
  Legenda spune că în mitologia greacă Ariadne este fiica regelui Minos şi a Pasiphaei. Când Tezeu a sosit în Creta pentru a se lupta cu Minotaurul, Ariadne, care se îndrăgostise de erou, l-a ajutat să iasă din coridoarele întortocheate ale faimosului labirint construit de Dedal. Aceasta i-a oferit un fir de aţă care să-i arate astfel calea spre întoarcere. Ca să o scape de mânia tatălui ei, Minos, Theseus i-a promis Ariadnei să o ia cu el la Atena. A părăsit-o însă pe drum, în insula Naxos, unde, după o variantă, a fost ucisă de Artemis.

  Conform altei legende, Dionis, care trecea pe acolo, s-ar fi îndrăgostit de tânăra fată şi ar fi luat-o în căsătorie. Ca dar de nuntă, el i-a oferit o coroană de aur, făurită de Hephaestus-considerat a fi zeul focului, coroană care mai târziu a fost transformată într-o constelaţie.

 • 11 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • a răspuns:
  Tezeu cand s-a dus sa omoare Minotaurul din labirintul de sub castelul tatalui Ariadnei, aceasta i-a dat un fir de? sa-l ajute sa gaseasca drumul la intoarcere.
  a răspuns (pentru elena):
  I-a dat un fir de ata.
  - Ascunde conversatia (1 răspuns)
 • a răspuns:
  Sigur @roxdana, ca era un fir de ata, ca doar nu era un fir de trandafir...cine a citit, stie!
 • explică:
  Pentru ioana
  da, m-ai lamurit cat de cat, insa am totusi unsa si mai mare:pupicii cand mi-i dai?tongue
 • a răspuns:
  De la povestea firul ariadnnei cauta si tu
 • a răspuns:
  Legenda spune ca Ariadna, fiica regelui Minos, l-a ajutat pe Tezeu (de care se indragostise) sa iasa din infricosatorul si intotocheatul labirint al tatalui sau, cu ajutorul unui fir care i-a aratat drumul spre iesire. Nu mai retin exact daca era un fir de par sau pur si simplu un fir big grin

  Sper ca te-am lamurit cat de cat.
  Pupici.
 • Raspuns anonim:
  De la ghemul pe care Ariadna la dat lui Tezeu pentru aiesi din labirintul facut de Dedal si Icar unde era inchis minotaurul conform mitologiei grecesti.In zilele noastre expresia asta ar putea insemna firul care te scoate la lumina din diferite situatii
 • Raspuns anonim:
  Its the boss
 • Raspuns anonim:
  Raspunsul lui grim este pe wikipedia, iar celalt raspuns de pe google.cauta-si vei gasi
 • a răspuns:
  Nu poate raspunde cineva printr-un cuvant?
 • a răspuns:
  Legenda spune că, în mitologia greacă, Ariadne este fiica regelui Minos și a Pasiphaei. Când Tezeu a sosit în Creta pentru a se lupta cu Minotaurul, Ariadne, care se îndrăgostise de erou, l-a ajutat să iasă din coridoarele întortocheate ale faimosului labirint construit de Dedal. Aceasta i-a oferit un fir de ață care să-i arate astfel calea spre întoarcere. Ca să o scape de mânia tatălui ei, Minos, Tezeu i-a promis Ariadnei să o ia cu el la Atena. A părăsit-o însă pe drum, în insula Naxos, unde, după o variantă, a fost ucisă de Artemis.

  Conform altei legende, Dionis, care trecea pe acolo, s-ar fi îndrăgostit de tânăra fată și ar fi luat-o în căsătorie. Ca dar de nuntă, el i-a oferit o coroană de aur, făurită de Hephaestus - considerat a fi zeul focului, coroană care mai târziu a fost transformată într-o constelație.

  Așadar de-a lungul timpului sintagma firul Ariadnei a primit diverse valențe conotative, fiind și astăzi, un punct esențial de referință culturală mitologică, dând naștere mai multor interpretări.

  S-a emis, de asemenea ipoteza că au existat două femei cu același nume: una care l-a ajutat pe Tezeu și o alta care a fost căsătorită cu Dionis. În orice caz, Ariadne - zeitate primitivă a fertilității - a fost adorată în Atena, Naxos și Cipru.