| Powerrrrrr a întrebat:

In legatura cu bacul la romana: -Daca la argumentarea de la subiectul 2 imi cere sa am 2 argumente potrivite ipotezei, pot scrie mai multe (de exemplu 2 pro si 1 contra)?
-Tot la subiectul 2, pot incheia ipoteza cu o intrebare care sa aiba legatura cu subiectul, una retorica?

Răspuns Câştigător
| カルメン a răspuns:

Da poti scrie. poti sa dai doua argumente pro unu contra sau invers.in concluzie este frumos sa dai un citat sau pur si simplu sa concluzionezi cu rezumatul a ceea ce ai spus mai sus(adica a ceea ce ai argumentat)

18 răspunsuri:
| カルメン a răspuns:

Dupa cum ii spune si numele, intr-un text argumentativ trebuie sa va sustineti opinia referitoare la o anumita afirmatie prin niste argumente bazate pe exemple concrete.

Imediat dupa ce ati lecturat citatul dat trebuie sa va ganditi daca sunteti pro sau contra, desi e recomandat sa nu fiti intr-o extrema sau alta ci sa alegeti calea de mijloc. Daca alegeti calea de mijloc arata si faptul ca aveti maturitate-n gandire.

Incepeti textul argumentativ cu formulele tipice:

-Cred ca.

-(Nu) Sunt de acord cu.

Apoi treceti direct la argumente. De cele mai multe ori se cer doar 2 argumente pe care le puteti introduce-n text prin formulele:

-In primul rand, In al doilea rand.

-De asemenea, bineinteles

-Etc.

La partea asta e bine sa folositi expresii/locutiuni/structuri ce atrag atentia, unele din cele mai bune fiind: adaugand urmatoarele, dupa toate, din nou, de asemenea, pe langa toate, sa nu uitam, dupa cum am spus, si acum, oricum, oricat, la fel ca, ma bazez pe, etc.

Daca tema ce v-a picat nu este tocmai pe placul vostru si nu stiti cu ce exemple sa va sustineti argumentele nu strica sa improvizati. Folosind formulari precum 'conform unor studii', 'in urma unor sondaje', etc. este foarte greu sa fiti contestat. Nu va sta nimeni sa se intereseze cand va corecteaza examenul.

La sfarsit puneti concluzia cat mai concis. Din nou o introduceti prin anumite formule specifice.

E bine ca textul argumentativ sa nu contina prea mult "bla bla" si ideile sa fie exprimate cat mai clar. E bine sa puneti intrebari cititorului astfel incat sa demonstrati ca ganditi si sa-l duceti pe acesta cu gandul la anumite exemple din viata cotidiana. De asemenea dati textului o nota cat mai personala, dar nu folositi un limbaj colocvial.

| Powerrrrrr explică (pentru カルメン):

O singura obiectie: daca iti scrii parerea la inceput esti depunctat/a, deci nu e bine sa scrii "eu cred ca", "sunt de acord cu" sau "nu sunt de acorc cu" in ipoteza.

| カルメン a răspuns (pentru Powerrrrrr):

La inceput poti sa incepi cu : "sunt de acord cu afirmatia autorului deoarece...si spui de ce sau eu cred ca afirmatia autorului este adevarata deoarece sau in opinia mea citatul este adevarat deoarece (dar sa fii atent ca daca nu continui dupa deoarece adica daca nu aduci un argument in ipoteza nu ti se puncteaza adica sa scrii doar sunt de acord cu afirmatia; daca scrii asa nu ti se puncteaza... daca nu esti de acord zici ca nu esti si dai argument apoi incepi in primul rand pe de alta parte in al doilea rand si apoi in concluzie

| Powerrrrrr explică (pentru カルメン):

Nu e corect. Pana si pe subiecte scrie ca expresiile precum "eu cred" nu se accepta in ipoteza.

| カルメン a răspuns (pentru Powerrrrrr):

Nu se accepta fara sa-ti sustii opinia adica sa scrii doar eu cred (adica nu se considera ipoteza doar asta trebuie sa aduci un argument) uite aici:
În elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:
− să respecŃi structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor în scris, utilizarea
mijloacelor lingvistice adecvate exprimării unei aprecieri; 8 puncte
− să ai conŃinutul adecvat argumentării pe o temă dată: formularea ipotezei/a propriei opinii faŃă
de problematica pusă în discuŃie, enunŃarea si dezvoltarea corespunzătoare a două argumente
adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; 16 puncte
− să respecŃi normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de
ortografie si de punctuaŃie) si limita de spaŃiu indicată. 6 puncte
AtenŃie! Formulările de tipul Sunt/nu sunt de acord cu afirmaŃia.../Autorul are dreptate când afirmă
că.../AfirmaŃia autorului este corectă... nu se consideră ipoteză.

| Powerrrrrr explică (pentru カルメン):

Scuze tot nu am intelegi ce vrei sa zici... Da-mi te rog un exemplu.

| カルメン a răspuns (pentru Powerrrrrr):

Deci sa zicem ca trebuie sa vorbesti despre sincertitate pornind de la urmatorul citat: Privirea omului sincer ajuta realitatii sa se constituie; aceea a mincinosului anuleaza chiar si realitatea existenta.

si incep cu
sunt de acord cu acest citat deoarece, trebuie sa fim sincer cu noi insine, dar si cu cei din jur astfel castigam increderea celorlalti si respectul nostru.(asta este ipoteza, ok?) daca scriam doar :sunt de acord cu citatul (dar fara sa zic de ce sunt de acord nu mi se lua in considerare adica nu aveam ipoteza, nu aveam inceput) luam niciun punct din cele 30 de puncte.

| Powerrrrrr explică (pentru カルメン):

Sunt confuz... exact asta spune in variante ca nu e bine sa scrii. Pana si profa mea de romana ne-a spus la fel.

| カルメン a răspuns (pentru Powerrrrrr):

Daca nu ai inteles iti mai explic (imi pare rau dar nu pot sa vad ultimul mesaj pe care mi l-ai lasat) iti las id-ul meu si vorbim acolo.

| Powerrrrrr explică (pentru カルメン):

Nu e nevoie sa imi explici atat laughing Apreciez dar deja cred ca te bazai. Oricum ma voi descurca la argumentare, cel putinwinking

| カルメン a răspuns (pentru Powerrrrrr):

Off...deci sa-ti explic altfel... ipoteza este ceea ce scrii tu la inceput adica inceputul(ipoteza=inceput; ca sa intelegi) daca scrii doar sunt de acord cu citatul e ca si cand nu ai scrie nimic ok? daca scrii sunt de acord cu citatul si zici si de ce (adica sunt de acord cu citatul deoarece si spui de ce esti de acord) ti se ia in considerare adica ai inceput. apoi zici in primul si aduci argumente si asa mai departe

| Powerrrrrr explică (pentru カルメン):

E ok... ziceam ca profa mea spune ca exact asa nu e bine.

| カルメン a răspuns (pentru Powerrrrrr):

Mai intreab-o o data si zi-i sa te lamureasca.eu asa le-am facut pana acum si am terminat aproape doua culegeri de clasa a 12-a cu variante pentru bac. ca sa te lamuresti cauta modele cu subiecte de bac iar apoi cauta rezolvarile si ai sa iti dai seamahappy cred ca este mult mai usorhappy imi pare rau ca nu te-am lamuritsad sau ca mai ai inca indoielisad

| Powerrrrrr explică (pentru カルメン):

M-ai spus ce vroiam sa aflu. In rest ma descurc eu. Mersi happy

| カルメン a răspuns (pentru Powerrrrrr):

Cu placerehappy

| Dyana1000 a răspuns:

1. Poti scrie si o suta de argumente (daca ai timp), dar se vor puncta DOAR primele doua.
2. Recomandat este sa eviti astfel de intrebari, dar cred ca se poate trece cu vederea.