| undercover01 a întrebat:

in legatura cu BAC-ul la romana.La subiectul III se poate cere si rezumatul unei opere sau doar apartenenta la specie, caracterizarea unui personaj si paralela dintre 2 personaje? Dau BAC-ul anul viitor si zic sa fiu informat de pe acum big grin

6 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

Nu se da separat subiectul unei opere literare.Ar fi prea simplu.Totusi este bine ca inainte de a trece la caracterizari sau problematica sa prezinti subiectul in cel mult trei fraze ca sa ai un punct de pornire in demersurile ulterioare.Este chiar interesant sa exersezi de pe acum sintetizarea, esentializarea unui subiect in trei fraze.Anumite episoade, situatii, scene pot fi narate mai pe larg ca argumente in sustinerea unei caracteristici a eroului sau a viziunii asupra lumii.

| Bondarel99 a răspuns:

Orice se poate da, mai putin rezumat pentru ca ar fi prea usor.

http://particip.gov.md/......LLROSN.pdf

| ladydaianne a răspuns:

Nu, la BAC n-o să-ți ceară niciodată rezumatul unei opere.

| dnk10 a răspuns:

Rezumat- EXCLUS! Desigur ca ai posibilitatea ca in cadrul unui comentariu sa inserezi si un rezumat, dar nu vei intalni niciodata o cerinta care sa iti ceara sa scrii doar rezumatul unei opere.
apartenenta la specie - posibil. Demonstreaza ca opera x apartinand scriitorului y este roman de tip realist/balzacian/obiectiv etc
caracterizare personaj - da! eu zic sa pui accentul pe relatia dintre 2 personaje, iar aici sa incluzi NEAPARAT 2 secvente semnificative pentru modul in care evolueaza aceasta relatie.

Sper ca ti-am fost de folos. Bafta!

| undercover01 explică (pentru dnk10):

Mersi de raspuns.dar crezi ca trebuie neaparat sa citesc toate cartile sau trebuie sa invat doar apartenentele,caracterizarile etc? pana acum am citit:moara cu noroc,alexandru lapusneanul, in vreme de razboi, enigma otiliei, baltagul, ion si o scrisoare pierduta.nu prea am timp sa le citesc si pe celelalte.

| dnk10 a răspuns (pentru undercover01):

Nu, nu are rost sa le citesti. Eu am citit doar vreo 2 romane, dar nu iti folosesc foarte mult. Tu trebuie de fapt sa stii cateva secvente semnificative - de exemplu - Taierea Salcamului, Secerisul -> Morometii sau Sarutarea Pamantului -> Ion. Oricum toate astea le gasesti in cartile de comentarii - Eseul, Cartea Definitiva, etc.
Eu am invatat doar caracteristici generale la fiecare opera ( tema, motive, semnificatie titlu, date autor si opera, etc ) si m-am axat pe relatia dintre 2 personaje & viziunea despre Lume si Viata, intrucat la proza mai toate cerintele de la comentarii se refera la relatie si viziune.
Eu am invatat toata programa in ultima luna inainte de examen (iunie) si am reusit sa scot un 9, 10... Oricum daca incepi de pe acum sa inveti / citesti cate ceva iti va fi mai usor atunci, intrucat nu vei mai avea decat de recapitulat operele respective.