Întrebare recomandată | andreea20193 a întrebat:

Cum fac sa ma inteleg mai bine cu parintii?

Răspuns Câştigător
| ElectronicPieces a răspuns:

Depinde si de părinți, sincer.
Adica eu am un tata care, desi am fost un copil la locul meu intotdeauna, n-a fost niciodată, chiar niciodată mulțumit de mine. Am încercat sa inteleg cum vine asta dar...in zadar.
E bine ca te preocupa astfel de probleme. Încearcă sa ii asculți. Ocupa-te de școală, ajuta-ti mama sau tatăl, si nu ridica tonul la ei sau altceva de genul.
Daca nici așa nu merge, eu zic ca ai încercat si ar trebui sa facă si ei ceva in acest sens
Bafta

11 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Sa te intelegi mai bine? Pai nu stim cat de bine te intelegi in prezent. Poate ca te intelegi deja suficient de bine. Intrebarea este prea generala si noi nu stim de unde sa o apucam si cu ce sa continuam. Pe de alta parte, este adevarat ca intotdeauna este loc si de mai bine. raised eyebrows

| SkyPilot a răspuns:

Ia note bune, fa-ti temele, asculta-i, fa treaba in casa. O sa le castigi increderea, o sa ai o relatie mai buna si cu timpul iti vor da mai multa libertate si nu te vor controla.

| danay72 a răspuns:

Sper sa iti fie util urmatorul articol:
Cum pot comunica mai bine cu părinţii?
„Am încercat din răsputeri să le spun părinţilor ce simt, dar n-a ieşit prea bine. Nici măcar nu m-au ascultat până la capăt. Mi-a fost atât de greu să le spun prin ce trec şi tot n-am rezolvat nimic!" (Rosa)
CÂND erai mai mic, probabil că primii la care mergeai să le ceri un sfat erau părinţii. Le spuneai tot ce se întâmpla în viaţa ta, lucruri importante sau banale. Îţi exprimai deschis gândurile şi sentimentele şi aveai încredere în îndrumarea lor.
Acum însă, poate ai impresia că părinţii nu te mai înţeleg. „Într-o seară, la cină, am izbucnit în plâns şi mi-am deschis inima în faţa părinţilor", spune o tânără pe nume Edie. „De ascultat m-au ascultat, dar nu cred că m-au şi înţeles." Ce s-a întâmplat apoi? „M-am dus în camera mea şi am continuat să plâng!"
Poate că uneori preferi să nu le spui părinţilor ce ai pe suflet. „Vorbesc despre multe lucruri cu părinţii", povesteşte Christopher. „Dar sunt situaţii când nu vreau să ştie tot ce gândesc."
Este oare greşit să păstrezi unele gânduri doar pentru tine? Nu neapărat, atât timp cât nu ai intenţii ascunse (Proverbele 3:32). Dar, fie că părinţii par să nu te înţeleagă, fie că tu eziţi să te destăinui lor, un lucru este sigur: trebuie să comunici cu ei, iar ei trebuie să afle ce simţi.
Depăşeşte obstacolele!
Imaginează-ţi că mergi cu maşina şi, deodată, dai de un obstacol. Ce faci, te întorci din drum? Nu, cauţi alt traseu. Aşa stau uneori lucrurile şi în ce priveşte comunicarea cu părinţii. Gândeşte-te la următoarele două exemple.
OBSTACOLUL NR. 1 Simţi nevoia să vorbeşti cu părinţii, dar ţi se pare că ei nu te ascultă. „Mi-e greu să comunic cu tata", spune o tânără pe nume Leah. „Uneori, chiar în timp ce-i povestesc ceva, mă-ntreabă: «Scuză-mă, cu mine vorbeai?»."
ÎNTREBARE: Ce-ar putea face Leah dacă trebuie să discute ceva important cu tatăl ei? Ea are cel puţin trei variante.
Varianta A
Să strige la tatăl ei. Leah ţipă: „Nu înţelegi că e ceva important? De ce nu m-asculţi?".
Varianta B
Să nu-i mai vorbească tatălui ei. Leah pur şi simplu nu mai vorbeşte despre problema ei.
Varianta C
Să aştepte un moment prielnic şi atunci să-i spună tatălui ei ce o frământă. Ea vorbeşte direct cu tatăl ei mai târziu sau îi scrie despre problema ei.
Ce variantă crezi că ar trebui să aleagă Leah? ․․․․․
Să vedem care ar putea fi rezultatul în cazul fiecărei variante.
Tatăl lui Leah este îngândurat şi nu-şi dă seama ce simte ea. Prin urmare, dacă Leah alege varianta A, tatăl ei nu va înţelege de ce strigă la el şi, evident, nu va fi mai dispus s-o asculte. În plus, ridicând tonul, Leah nu va demonstra că îşi respectă şi îşi onorează părinţii (Efeseni 6:2). E clar: dacă procedează aşa, nu va avea decât de pierdut.
Varianta B pare să fie cea mai uşoară. Dar, cu siguranţă, nu este şi cea mai înţeleaptă. De ce? Deoarece „planurile eşuează unde nu există o discuţie confidenţială" (Proverbele 15:22). Pentru a face faţă problemelor, Leah trebuie să discute cu tatăl ei. Ca să o poată ajuta, el trebuie mai întâi să ştie cu ce se confruntă fiica lui. Ea nu va rezolva nimic dacă va înceta să comunice cu el.
Dacă alege însă varianta C, Leah nu va permite ca vreun obstacol s-o oprească din drum. Ea va încerca să discute altă dată cu tatăl ei. Dacă decide să-i scrie o scrisoare, va reuşi să-şi aleagă bine cuvintele şi să transmită exact ce doreşte. S-ar putea ca astfel să se simtă mai bine. Citind scrisoarea, tatăl va afla ce a vrut Leah să-i spună şi va înţelege probabil mai bine cu ce problemă se confruntă ea. Dacă Leah alege varianta C, atât ea, cât şi tatăl ei vor avea de câştigat.
Ce variante crezi că mai există? Dacă găseşti vreuna, scrie-o mai jos, menţionând şi posibilele rezultate.
․․․․․
OBSTACOLUL NR. 2 Părinţii vor să comunice cu tine, dar tu preferi să nu vorbeşti. „Nimic nu e mai enervant decât să ajungi acasă după o zi grea de şcoală şi să fii bombardată imediat cu întrebări", spune o tânără pe nume Sarah. „Eu vreau să uit de şcoală, dar părinţii încep să mă întrebe: «Cum a fost azi? Ai avut vreo problemă?»." Fără îndoială, părinţii lui Sarah au cele mai bune intenţii când îi pun astfel de întrebări. Totuşi, ea se plânge: „Mi-e greu să vorbesc despre şcoală când sunt obosită şi stresată".
ÎNTREBARE: Ce poate face Sarah în această situaţie? La fel ca în exemplul anterior, ea are cel puţin trei variante.
Varianta A
Să refuze să vorbească. Sarah spune: „Lăsaţi-mă în pace! Nu vreau să vorbesc acum!".
Varianta B
Să vorbească. Deşi este stresată, ar putea — de voie, de nevoie — să le răspundă părinţilor la întrebări.
Varianta C
Să amâne discuţia despre şcoală, dar să continue conversaţia schimbând subiectul. Sarah îi roagă să discute altă dată despre şcoală, când va fi într-o dispoziţie mai bună. Apoi, arătând interes sincer, i-ar putea întreba: „Dar vouă, cum v-a mers azi?".
Ce variantă crezi că ar trebui să aleagă Sarah? ․․․․․
Să vedem din nou care ar putea fi rezultatul în cazul fiecărei variante.
Sarah este stresată şi nu e dispusă să vorbească. Dacă alege varianta A, ea va fi la fel de stresată, dar se va simţi şi vinovată pentru că s-a răstit la părinţi (Proverbele 29:11).
Cât despre părinţii lui Sarah, cu certitudine nu vor fi încântaţi de izbucnirea ei sau de tăcerea care urmează după aceea. Ei ar putea crede că Sarah le ascunde ceva, iar dacă vor insista să le spună despre ce este vorba, ea se va enerva şi mai tare. Aşadar, această variantă nu-i va fi de folos nimănui.
Varianta B este evident mai bună decât varianta A. Cel puţin Sarah şi părinţii ei vor sta de vorbă. Dar, din moment ce ea nu vrea, de fapt, să vorbească, rezultatul nu va fi cel dorit: o discuţie deschisă şi relaxată.
Alegând varianta C, Sarah se va simţi mai bine pentru că discuţia despre şcoală se amână. Părinţii vor fi şi ei mulţumiţi văzând că ea se străduieşte să converseze. Această variantă va da, probabil, cele mai bune rezultate întrucât ambele părţi aplică principiul din Filipeni 2:4: „Fiecare să se uite la foloasele celuilalt şi nu la foloasele lui" (Noul Testament — Traducere în limba română modernă, 2000).
Nu transmite mesaje confuze
Nu uita, ceea ce spui poate fi interpretat greşit de părinţii tăi. Să presupunem că părinţii te întreabă de ce eşti indispus. Tu spui: „Nu vreau să vorbesc despre asta". Dar părinţii tăi înţeleg: „N-am destulă încredere în voi ca să vă spun ce simt. Mai bine vorbesc cu prietenii mei despre asta". Fă acest exerciţiu, notând mai jos răspunsurile tale. Imaginează-ţi că ai o problemă dificilă, iar părinţii se oferă să te ajute.
Când tu spui: „Staţi liniştiţi, mă descurc şi singur".
Ei s-ar putea să înţeleagă: ․․․․․
O reacţie mai bună din partea ta ar fi: ․․․․․
Care este concluzia? Alege-ţi cu grijă cuvintele. Vorbeşte pe un ton respectuos (Coloseni 4:6). Consideră-i pe părinţii tăi aliaţi, nu duşmani. Şi să fim sinceri: ai nevoie de mulţi aliaţi pentru a depăşi situaţiile dificile prin care vei trece.
Pe situl jw.org sectiunea adolescenti poti gasi alte articole utile.

| grab a răspuns:

Incepe prin a ne spune ce nu merge in comunicarea dintre voi.
ideal ar fi sa faceti mai multe activitati impreuna, cum ar fi gradinaritul sau gatitul.

| Danişor a răspuns:

Salut! pai in general ca sa te intelegi bine cu parintii trebuie sa iei note bune la scoala, sa iti faci temele, sa faci treaba in casa, sa-i asculti etc... asa o le castigi increderea.Dar acum depinde si de parintii tai...

| Mădălllinna a răspuns:

Ca sa te intelegi bine cu ei, in primul rand sa nu ai orgoliu. Sa ai bun simt si respect fata de ei, sa stii sa le apreciezi munca depusa pentru tine. Sa ii ajuti si sa le faci mici atentii cand nici nu se asteapta! happy

| MissADEEL a răspuns:

Depinde de problemele intampinate.

In general, fii gospodara. Fa curat dupa tine, ajuta-i la treburi, fa ordine, invata sa te descurci in casa ca sa simta ca au un sprijin in tine. Invata sa-ti speli o haina, sa calci, sa maturi, sa impachetezi, sa faci macar omleta, sa iti faci patul etc.
Persoanele mai in varsta decat noi, in majoritate, tin cont de parerea celorlalti destul de mult. Vor sa aiba o mandrie in societate. Fa-ti temele, invata, nu crea probleme, nu te baga in certuri cu profesorii sau cu elevii.

Intoarce-te devreme acasa si incearca sa nu ii minti pe cat posibil. Castiga-le increderea.

Daca se intampla sa existe probleme de mentalitate, e aproape imposibil sa schimbi un om mai batran. Tu vrei sa devii muzician, ei vor sa fii medic. Deseori pentru ca tin la traditie (tatal tau a fost medic! Cum adica sa fii tu cantaret?) la reusitele celor din jur (uite-o pe vecina, e medic si uite-o ce bogata si iubita e! Ce crezi ca faci ca muzician in viata?) sau vor ca tu sa fii ce nu au reusit ei sa fie.
In cazul asta, apeleaza la o ruda apropiata parintilor tai ca varsta, eventual sa se si inteleaga, cum ar fi o matusa rezonabila. Fiind de aceeasi varsta, o sa aiba o alta autoritate si poate fi mai convingatoare pentru a te ajuta sa ii convingi.

Tacerea e de aur in cazuri de genul. In cazul certurilor care iti par inutile sau pur si simplu stii ca ai gresit incearca sa nu ii bagi in seama, sa nu le raspunzi altceva decat „da, imi pare rau. Da, o sa rezolv asta. Da, asa e.". Mediaza conflictul daca ei nu vor sa faca asta.

Daca nimic din ce e mai sus nu functioneaza sau ai parinti absurzi de tot, apelati la un psiholog. El se va gandi la o varianta de mijloc. Am intalnit un caz in care se folosea sistemul de recompensa pentru a motiva ambele parti sa faca ceva anume sau sa evite un lucru.

| SerenaSmiley a răspuns:

Incearca sa vezi ce le place, ce vor de la tine.

| JustMeAlexandra a răspuns:

Fa-i sa fie mandrii de tine!
I-a note bune, asculta-i, fa-ti temele, ajuta-i la treaba, fi respectoasa cu ei etc.

| SomeoneElseWhoNobodyKnows a răspuns:

Incepe sa comunici mai mult cu ei, sa te implici in treburile casei, arata-le cat de mult ii iubesti. happy

| Andreea_Bianca_1997_aDyT a răspuns:

Fai sa se bucure...

Întrebări similare