Cum sa mancam fara sare?

Cum sa mancam fara sare?

Aceasta dieta reduce drastic cantitatea de sodiu consumata zilnic de o persoana. Un adult sanatos are nevoie de 1500-2400 mg de sodiu pe zi, dar majoritatea persoanelor consuma peste 3000 mg de sodiu pe zi. Acest plan, "fara sare", restrictioneaza cantitatea de sodiu la 2400 mg pe zi...

Insa persoanele cu boli de ficat, inima si rinichi ar trebui sa limiteze cantitatea de sodiu la 2000 mg pe zi.

Daca reducem cantitatea de sodiu din mancare, nu inseamna ca reducem si gustul!

Ierburi proaspete si alte condimente sanatoase adauga gust mancarurilor, fara sa folosim sarea! Aceasta dieta micsoreaza tensiunea, imbunatateste starea inimii si reduce retentia lichidelor din corp. Acest exces de lichide se aduna in maini, glezne, abdomen si plamani. Multe persoane se indoiesc in privinta importantei sodiului in corp. Sodiul este foarte important pentru multe procese metabolice si psihologice din organism. Insa prea mult sodiu provoaca marirea tensiunei sau hipertensiunea.

Cum sa micsoram cantitatea de sodiu consumata

Multe persoane au obisnuinta de a adauga sare de masa pe mancare pentru a da mai mult gust. Aceasta obisnuita este sursa principala de sodiu din dieta unei persoane. Sarea de masa contine 40% sodiu. O lingurita de sare de masa contine 2000-2400 mg de sodiu! Ar trebui sa adaugati cat mai putina, sau deloc, sare pe mancare si doar daca este absolut necesar. 

Puteti sa reduceti consumul de sodiu cu 30% daca nu adaugati sare cand gatiti sau cand mancati. Puteti sa adaugati piper, rozmarin, pudra de usturoi, pudra de chili si alte condimente si ierburi proaspete.

Daca aveti deja tensiunea ridicata, ar trebui sa evitati fast-foodul si produsele cum ar fi: chipsurile, alunele sarate, supe, biscuiti sarati, etc.
Cititi mereu etichetele produselor si feriti-va de ingrediente cum ar fi: sarea, sodiul sau monoglutamat de sodiu. 

Cautati produse care sunt etichetate “Fara Sodiu”- contin 5mg, sau mai putin, de sodiu, “Nesarate” sau “Fara sare adaugata” – pot contine sodiu in partea naturala a produsului dar nu este adaugata sarea sau sodiul la procesarea produsului.

Ar trebui sa consumati mai multe produse proaspete si mai putin produse procesate si sa inlocuiti mancarurile sarate. 

Mancati acasa mai des decat la restaurant, in asa fel puteti controla cantitatea de sodiu din mancare.

Puteti sa inlocuiti sarea cu clorura de magneziu sau clorura de potasiu, insa daca adaugati prea multa veti obtine acel gust de chimicale. Insa nu toate persoanele pot consuma inlocuitori de sare, cum ar fi persoanele cu boli de rinichi sau persoanele care au avut un transplant de organ.

Unele medicamente pentru tensiune nu se imbina prea bune cu inlocuitorii de sare. Consultati un medic sau un farmacistinainte sa consumati acesti inlocuitori de sare. 

Beti multa apa plata! De asemenea verificati ce beti, unele bauturi contin sodiu. Daca sunteti mai insetati dupa ce ati terminat bautura, cu siguranta contine o cantitate mare de sodiu. Daca nu va place apa plata, adaugati o felie de lamaie!

Diluati cantitatea de sodiu din produse, cum ar fi conservele, prin inmuierea in apa.

Iata un exemplu de mic dejun si pranz fara sodiu:

Micul Dejun
O portocala
Toast cu gem
Lapte degresat cu cereale
O cafea

Pranz
Salata cu ton, nesarat
Toast graham
Lapte degresat
O piersica
Biscuiti nesarati

Cui i se potriveste aceasta dieta

Daca membrii ai familiei voastre au avut antecedente de probleme cu tensiunea sau hipertensiune sau credeti ca aveti tensiunea ridicata, ar trebui sa consultati un medic pentru a va planifica o dieta concisa pentru organismul vostru. Insa daca vreti doar sa va imbunatatiti sanatatea tot ce trebuie sa faceti este sa evitati mancarurile sarate!

Sfaturi pentru urmarea dietei

Cheia in toata aceasta problema este sa inlocuiesti mancarea procesata cu cea proaspata.

Pentru a te indruma in dieta, iti oferim cateva sfaturi despre procedurile prin care poti reduce considerabil nivelul sodiului din alimentatie.

Astfel, incearca sa nu presari sare in mancare.

Daca ti-ai facut un obicei din asta, incepe intai prin alungarea de pe masa a suportului cu sare.

Poti inlocui sarea cu mirodenii pe care le adaugi in mancare dupa bunul plac.

Este foarte important sa stii daca, alimentele pe care le-ai cumparat contin sodiu, iar daca da, atunci inlocuieste-le cu unele nonsodice.

Fructele si legumele proaspete au un continut scazut de sodiu, la fel si carnea. In timp ce mancarea la care s-a  umblat chimic, contine multa sare.

Dietetik.ro iti ureaza pofta buna!

Răspuns Câştigător
| cretzufinish a răspuns:

Nu mananc sarat, insa prefer sa dau gust mancarurilor prin adaugarea de condimente. E mult mai sanatos.

16 răspunsuri:
constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Pentru mine e usor, prefer sa pun in ciorbe mult zarzavat iar in farfurie imi adaug chilli, patrunjel verde si leustean tocat, zeama de lamaie. La felul doi folosesc in functie de manacare usturoi, chilli...

| Roby67 a răspuns:

Ce inseamna "sare"? Este produsul pe care noi il punem pe o papara, spre exemplu? Sau sunt toate mineralele de care avem nevoie?
Daca nu am mai consuma sare de loc in hrana noastra de zi cu zi, am fi nevoiti sa lingem din cand in cand un bulgare de sare care ar fi atarnat undeva pe strada.
Deci, mancati sare, dar nu exagerati, este nesanatoasa in exagereri, la fel ca tot ce este prea mult.

| elisa_2627 a răspuns:

Nu folosesc sare de doua luni.Folosesc o dieta hiposodata si hipocalorica.Ma simt foarte bine, nu am crezut sa pot vreodata manca fara sare.
Mananc branza dulce de vaci, castraveti verzi, rosii, supe de legume, peste, piept de pui la gratar, legume fierte, salata de varza, cereale, iaurt dietetic.Totul fara pic de sare, in schimb folosesc marar, patrunjel verde si piper din belsug.
Nici nu simt lipsa sarii!

| hippiemuslim a răspuns:

Ce urmeaza? Cum sa traim fara apa? Voi nu sunteti normali. Lipsa sarii din dieta poate produce afectiuni grave de tot (crampe musculare, ameteli, probleme neurologice). E adevarat, consumul de sare trebuie limitat la maxim 6 grame pe zi. Persoanele care nu pot consuma sarea clasica (cu un continut mare de NaCl - clorura de sodiu) li se recomanda alternativa - clorura de potasiu (KCl, adesea amestecata cu sare pentru un gust mai bun). Persoanele sportive, care beau cantitati mari de apa, trebuie sa consume neaparat sare pentru a nu se intoxica.

| FemeiaPaiangan a răspuns:

Nu e neaparata nevoie sa mancam fara sare.Important e sa nu consumam in exces.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bei apa si mamnci varza

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bolnav de cancer la 24 de ani

mă numesc magyara rudolf leonard, am 24 de ani şi bani prea puţini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratării afecţiunilor de care sufăr. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, în mai multe case de copii din sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adăpost de noapte din sibiu şi nu pot munci pentru că medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufăr de ciroză hepatică, ulcer, leucemie şi scolioză toracică şi am nevoie, lunar, de medicamente în valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Mă adresez oamenilor cu suflet şi credinţă în dumnezeu să mă ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, mă pot ajuta cu mici donaţii în contul deschis la bcr ro36rncb0231088855520001 (lei). Vă rog ajutaţi-mă dacă nu pot să mor. E-mail: rudolfleonard@yahoo. Com

telefon: 0757205495

vă mulţumesc anticipat. Boală, disperare, durere, neajutorare şi câte sinonime ar putea descrie situaţia acestui om. În jurul nostru în fiecare zi mor oameni. Mor sau trăiesc cu o frică teribilă de moarte din cauza indiferenţei noastre. În fiecare zi semenii noştri duc poveri grele în sufletele lor. Cine dintre noi este gata să întindă o mână de ajutor? Nu pot să ajut acest om financiar, dar vreau prin acest anunţ să sesizez pe cei care nu stau cu mâna întinsă şi pot să pună ceva deoparte ca să contribuie la această nevoie. Dumnezeu spune că: religiunea curată şi neîntinată înaintea lui constă în cercetarea văduvelor şi orfanilor în necazurile lor. (iacov 1). Tu ce faci în acest sens. Contribuie şi tu la salvarea lui rudolf. Am aflat despre situaţia lui de la el, când a lăsat mesajul de mai sus într-un comentariu pe acest blog. Trimite acest mesaj tuturor celor care ar putea să dea o mână de ajutor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bolnav de cancer la 24 de ani

Mă numesc Magyara Rudolf Leonard, am 24 de ani şi bani prea puţini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratării afecţiunilor de care sufăr. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, în mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adăpost de noapte din Sibiu şi nu pot munci pentru că medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufăr de ciroză hepatică, ulcer, leucemie şi scolioză toracică şi am nevoie, lunar, de medicamente în valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Mă adresez oamenilor cu suflet şi credinţă în Dumnezeu să mă ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, mă pot ajuta cu mici donaţii în contul deschis la BCR :
RO36RNCB0231088855520001 (lei). Vă rog ajutaţi-mă! dacă nu, pot să mor!
E-mail: rudolfleonard13@yahoo.com Telefon: 0757205495 Vă mulţu mesc anticipat. Boală, disperare, durere, neajutorare şi câte sinonime ar putea descrie situaţia acestui om. În jurul nostru în fiecare zi mor oameni. Mor sau trăiesc cu o frică teribilă de moarte din cauza indiferenţei noastre. În fiecare zi semenii noştri duc poveri grele în sufletele lor. Cine dintre noi este gata să întindă o mână de ajutor? Nu pot să ajut acest om financiar, dar vreau prin acest anunţ să sesizez pe cei care nu stau cu mâna întinsă şi pot să pună ceva deoparte ca să contribuie la această nevoie. Dumnezeu spune că: religiunea curată şi neîntinată înaintea Lui constă în cercetarea văduvelor şi orfanilor în necazurile lor. (Iacov 1). Tu ce faci în acest sens. Contribuie şi tu la salvarea lui Rudolf. Am aflat despre situaţia lui de la el, când a lăsat mesajul de mai sus într-un comentariu pe acest blog. 0757205495

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca doriti retete fara sare, puteti vizita acest blog http://farasare.blogspot.com/

| MusicisMusic a răspuns:

Nu mananc sare de la 5 ani...Atunci medicul mi-a interzis sa mai mananc sare pentru 2 ani la fel si ciocolata sau orice altceva pe baza de cofeina. M-am obisnuit de atunci si aceste produse lipsesc din lista cu mancaruri.Nici zahar nu prea consum, nu mananc pizza, kebab, hamburgheri, shaorma, ETC. E greu de crezut dar acel regim mi-a schimbat complet viata.Mananc supa foarte multa, cartofi prajiti(fara sare sau condimente), fructe(uneori cred ca fac exces)si la fel si cu legumele, carne doar de pui si peste.

| vintageheart a răspuns:

InteresanthappyMie imi place sa pun sare in plus in mancaruri dar am sa incerc sa nu mai punhappy

| Biutzuca a răspuns:

Mie imi e foarte usor.sincer.

| zumk1 a răspuns:

Sarea contine Iod, Corpul fara iod o ia razna
Conteaza foarte mult sarea in organism

| Dietetik.ro explică:

Se poate rezolva aportul de sodiu prin dieta, sau se poate apela la o sare desalinizata. Din pacte multi oameni cu diverse afectiuni trebuie sa reneunte complet la consumul de sare. Una dintre colegele noastre e in sitoatia asta, avand o grava afectiune la rinichi, iar noi ne-am gandit sa sarim in ajutorul celor care au nevoie de aceste sfaturi happy

| emyy_4547 a răspuns:

Nu conteaza
mai important e sa nu konsumam in exceslaughing

| Sorincj a răspuns:

Alimentatia asigura in general un nivel normal de sodiu in sange fara nici un consum de sare. Parametrul, mineralul care prezinta interes este sodiu Na, si nu sarea NaCl.
Sarea nu este sanatoasa. Ceea ce face rau la un om bolnav, face rau si la un om sanatos. As fi curios daca exista un grup sau o organizatie a persoanelor care au o dieta fara sare, nu mananca sare. Si daca nu exista cred ca ar fi util sa se infiinteze un astfel de grup sau o astfel de organizatie.

Întrebări similare