Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
3172558intrebari
Quiz-uri TPU
Ultimele intrebari
MediaDOT.ro
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
23 Oct
SATI 310.669AFISARI
194.134VIZITE
175.292V. UNICI

Buna! Sunt curioasa ce exprima cantecul cucului. Va rog sa imi spuneti. Funda.Urmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • Raspuns castigator
  a răspuns:

  Ziua cucului


  Dintre toate păsările care înfruntă rigorile iernii specifice climatului nostru temperat continental sau care poposesc aici numai pentru vărat, cucul ocupă în tradiţiile populare un loc cu totul privilegiat. Nu există în ornitologia românească o altă pasăre căreia poporul să-i fi dedicat atâtea legende, poveşti, cântece şi proverbe.
  Cucul nu este o pasăre cântătoare şi nici nu încântă prin coloritul penelor sale. Ca înfăţişare este un uliu în miniatură. Fiind o pasăre mică, aportul ei la distrugerea dăunătorilor este neglijabil. Îşi depune ouăle prin cuiburile altor păsări, iar puii săi, mai robuşti, îşi răstoarnă fraţii vitregi peste marginile cuibului pentru a profita de un surplus de hrană şi a se dezvolta mai rapid. Cucul nu-şi face cuib, nu-şi cloceşte ouăle şi nu-şi hrăneşte puii. Fiind simbolul primăverii, al timpului frumos şi al dragostei pătimaşe, poporul îi iartă totul. În povestiri de o rară frumuseţe, cucul apare antropomorfizat: argat, slugă, tâlhar, haiduc, părinte, soţ, amant, etc. Această pasăre ar fi puţin cunoscută în folclorul românesc dacă prin comportamentul său, începutul şi sfârşitul cântatului la date fixe, nu ar marca succesiunea a două importante fenomene astronomice: echinocţiul de primăvară şi solstiţiul de vară: „Şi cucul, cum a sosit şi i s-a dezlegat limba, îndată începe a cânta, şi cântă necontenit de la Bunavestire (25 martie, sărbătoare aflată în imediata apropiere a echinocţiului de primăvară) până la Sânziene sau până la Sânpetru (sărbători în preajma solstiţiului de vară)". Conform tradiţiei, la Sânziene cucul se îneacă cu orz şi, nemaiputând cânta, se preface în uliu până în primăvara viitoare.
  Cucul este o sursă de inspiraţie melancolică în cântecele de dor şi jale, iar în creaţiile a căror temă este despărţirea a doi fraţi sau a doi soţi amplifică sentimentul...

 • 7 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • a răspuns:
  Se spune cca prima data cand canta cucul vine Primavara si bucuria
 • a răspuns:
  Buna,
  cantecul cucului exprima numele lui, scrie si in poezia,, Cucul pus pe glume'' de Stelian Filip.
  Pa!
 • a răspuns:
  Buna!:)Uite acest site sper ca o sa te ajute:
  http://www.zooland.ro/arhiva/cantecul%20cucului
  Funda?:)
 • a răspuns:
  Cantecul cucului exprima intarzierea primaverii
 • Raspuns anonim:
  Ca toate pasarile prevesteste venirea primaveri, si in plus sa nu isi uite numele (glumesc).
 • a răspuns:
  Cucul mascul își atrage femela prin cântecul cu cu femeia face așa gelu glu
 • a răspuns:
  Cucul mascul își atrage femela prin cântecul cu cu femeia face așa glu glu