Inainte de a decide ca hamsterii dumneavoastra sa faca pui, va trebui sa va faceti un plan serios in ceea ce priveste plasrea acestora dupa nastere si intarcare - un hamster in mod normal naste pana la 18 pui, media fiind de 4-8 pui.
Daca decideti sa-i vindeti, este bine sa luati legatura cu un pet-shop inainte ca femela sa fie gestanta; daca decideti sa pastrati puii, este bine sa aveti deja achizitionate toate cele necesare inainte de nasterea puilor: custi, hrana, talas, jucarii. Custile suplimentare sunt necesare deoarece hamsterii, odata intarcati, uita ca sunt frati si pot incepe lupte pentru teritoriu. De asemenea, in custile in care locuiesc prea multi hamsteri, pot aparea probleme de sanatate care se propaga foarte usor intre membrii grupului, odata aparute la unul singur dintre ei.
De asemenea, in cazul in care ati decis ca doriti ca hamsterii dumneavoastra sa se inmulteasca, va trebui sa tineti cont de specie - de exemplu, hamsterii sirieni sunt apti pentru reproducere la 2-3 luni, hamsterii pitici la 4-6 saptamani. O femela mai tanara se poate imperechea cu un mascul mai varstnic, dar nu se recomanda invers, adica o femela mai varstnica nu trebuie imperecheata cu un mascul mai tanar.
Hamsterii sunt animale solitare, deci exista posibilitatea ca femela sa nu accepte masculul; asadar, va fi necesara o perioada de acomodare; daca femela nu este dispusa sa accepte masculul, va incerca sa-l rastoarne, impingandu-l cu botul. In acest caz, cei doi trebuie separati pana in momentul in care femela va fi dispusa sa se imperecheze. In anumite cazuri (hamsterul sirian) este necesar ca femela sa fie separata de mascul chiar inainte de nasterea puilor, pentru a evita situatiile in care puii pot fi mancati de unul dintre parinti; hamsterul pitic insa poate fi de ajutor in cresterea micutilor, in conditiile in care este prezent in cusca tot timpul, inainte si dupa nasterea puilor; in caz contrar, va fi foarte dificil de reintrodus in cusca, pentru "convietuire" sau pentru o alta imperechere, deoarece femela il va ataca.
Date specifice:
Hamsterul sirian:
Pubertate: 4-5 saptamani
Varsta optima pentru prima imperechere:
masculi: 10-12 saptamani
femele: 16-20 saptamani
Ciclu estral: O data la 3-4 zile
Perioada gestatie: 16-18 days
Numar de pui: 1-18 (media: 8)
Varsta intarcarii: 3-4 saptamani
Hamsterul pitic:
Pubertate: 4-5 saptamani
Varsta optima pentru prima imperechere: 4-5 saptamani
Perioada gestatie: 18-21 zile
Numar de pui: 1-14 (media: 4)
Varsta intarcariHamsterul pitic:
Pubertate: 4-5 saptamani
Varsta optima pentru prima imperechere: 4-5 saptamani
Perioada gestatie: 18-21 zile
Numar de pui: 1-14 (media: 4)
Varsta intarcarii: 3-4 saptamanii: 3-4 saptamani
Desi femelele pot fi pregatite pentru a se imperechea de la 2-3 luni, este bine ca ele sa implineasca varsta de 4-5 luni pentru a deveni mame. Mai devreme ele insele sunt niste pui, care inca trebuie sa se dezvolte. De asemenea s-a observat ca la femelele imperecheate inainte de aceasta varsta creste incidenta canibalismului fata de nou-nascuti, precum si un numar de pui mai mic in cuib, uneori mai slab dezvoltati. Femelele e de dorit sa fie date din nou la monta abia dupa 4 luni de la intarcare. In aceasta perioada organismul are ragazul necesar sa se refaca. La varsta de 14 saptamani ele devin sterile. Astfel respectand varsta optima pentru prima imperechere, intervalul dintre sarcini si data la care devin sterile, ar trebuie sa aveti parte de doar 2-3 nasteri, ceea ce e bine si pentru femela si rezonabil pentru dumneavoastra cu gestionarea puilor.
Masculii sunt activi sexual de la varsta de 4-6 saptamani, dar e bine sa se astepte pana dupa ce implinesc 3 luni. Lasati impreuna hamsterii pitici se inmultesc incepand cu varsta de 2 luni.