| Hippopotam a întrebat:

Salut, vreau să îmi cumpăr un Labrador și vreau niște păreri.
1. Ce mâncare ar fi recomandată atât cât e mic dar și când e mare? ( Vreau să îl învăț cu boabe de câine )
2. Am un țarc de 4 metrii lungime și 2 metrii lățime, și pe lângă asta o cușcă înauntrul țarcului. În timpul zilei o să îl las prin curte, dar noaptea vreau să îl închid. Eu m-am gândit să îi fac un drum din ciment sau dale iar pe lângă să pun niște iarbă în caz că are nevoiile lui. Ar fii ok așa sau să pun doar iarbă? Totuși e doar o cărare care nu ocupă mult spațiu.
3. E ok dacă îi dau o porție dimineața pe la 10 când mă scol, după-amiază după ce îl duc la plimbare pe la 16:00 și seara la 21:00, sau ar trebui între ore exacte?
4. Apa e ok dacă e de la robinet sau trebuie să iau filtrată de la magazin? Adică, are vreo importanță? Și de asemenea dacă îi dau lapte are ceva cât e mic să aibă vitamine?
Dacă nu știți răspunsul doar la o întrebare răspundeți doar la ea, gen știu doar la 2, pun așa
2. Da, e ok pentru că... / Nu, nu e ok pentru că...
Orice răspuns mă ajută, dau fundă celui care chiar mă ajută!

3 răspunsuri:
| spiridus25 a răspuns:

Labradorul este una dintre cele mai populare rase de caini din intreaga lume. Pe langa rolul de animal de companie, acesti caini sunt folositi in foarte multe tari si pentru prinderea infractorilor sau asistenta persoanelor suferinde. Labradorii sunt gentili, inteligenti si plini de energie, fiind recomandati persoanelor de orice varsta. Aceasta rasa, cunoscuta si sub numele de Cainele Sfantului Ioan, isi are originele in Canada, unde era folosit la prinderea pestilor.
Temperament

Cainii din rasa labrador sunt recunoscuti pentru firea lor echilibrata. Labradorii sunt foarte adaptabili la diferitele activitati pentru care sunt antrenati. De asemenea, indiferent ca este crescut la curte sau in apartament, aceste patrupede invata repede sa respecte regulile casei. Fata de alte rase, labradorii nu sunt foarte teritoriali. Aceste patrupede sunt rareori distructive, hipersensibile sau agresive, fiind niste animale de companie ideale. Avand in vedere trecutul lor de copoi, labradorilor le place foarte mult sa poarte obiecte in gura. Stapanul unui astfel de caine isi poate pune mana in gura patrupedului fara nicio grija, labradorii fiind foarte atenti sa nu muste din greseala. Acesti caini au o reputatie excelenta legata de viata in familie. Labradorii se intelege foarte bine cu copiii si dau dovada de rabdare in relatia cu cei mici sau cu celelalte animale de companie din casa.

Labradorii au un caracter stabil si se sperie foarte greu atunci cand sunt pusi in fata unei situatii neasteptate. Acesti caini sunt predispusi la probleme cu mestecatul excesiv dar pot fi antrenati foarte usor pentru a scapa de astfel de obiceiuri inadecvate. Labradorii vor latra atunci cand nu identifica sursa unui sunet dar, de obicei, sunt destul de tacuti. Din cauza faptului ca sunt foarte toleranti cu strainii, labradorii nu sunt niste caini de paza foarte buni. Labradorii sunt foarte putin dispusi sa "scape" din locurile pe care le cunosc si vor sari gardul sau vor iesi pe usa doar pentru ca sunt foarte curiosi si au un simt de explorator. Acesti caini adora compania oamenilor si vor cauta permanent interactiunea cu stapanii lor.
Caine inteligent, vioi, foarte rezistent. Excelent inotator, cu simtul olfactiv exceptional. Se dreseaza usor, este ascultator si devotat.
Expresia lui vie si inteligenta tradeaza un temperament prietenos si binevoitor, atuul lui fiind temperamentul. Este un caine iubitor, fericit cand isi petrece timpul in compania oamenilor. Este aportor si va aduce inapoi lucrurile pe care le gaseste prin casa sau prin curte.
Iubeste si este rabdator cu copii, deci excelent caine de familie. Are un caracter stabil si nu este usor de speriat de intamplari neasteptate.
Ii place miscarea si compania oamenilor si se plictiseste daca este lasat singur. Are nevoie de atentie tot atat cat are de hrana si apa.
Un Labrador adevarat si corect, ca si varul sau, Goldenul nu este niciodata agresiv si in mod nativ este foarte docil. Accepta si respecta ierarhia si este foarte usor de educat.
O trasatura caracteristica comuna Retrieverilor este ca se maturizeaza fizic si mai ales mental, destul de tirziu. La circa 12-14 luni, cresterea lor in inaltime este incheiata, dar vor mai lua in greutate inca cel putin 1 an. Mental, ei sunt pui pina la cel putin 2 ani. Se adapteaza oriunde, la tara, la oras, intr-un apartament. Prefera o viata activa, dar nu debordeaza de energie ca terierri. De aceea este bine, pentru retrieverii folositi in mod curent la vinatoare, sa i se alcatuiasca un program zilnic de antrenament usor. Inotul mai ales si alergarile usoare trebuie sa fie principalele exercitii pe care un retriever trebuie sa le faca. Este usor de disciplinat ceea ce face dresajul una dintre cele mai bune metode de a interactiona cu el. Deasemea, are nevoie de multa miscare- recomandabila, de vreme ce adora sa manance. Cantitatea corecta de exercitiu, disciplina si atentie va garanteaza un labrador fericit si sanatos.
Se pot confrunta si cu boli de ochi, dar, probabil, cea mai mare problema fizica a labradorului ramane displazia. Pentru a cumpara un pui sanatos, cauta un crescator bun, specializat in Labradori. Este esential sa verifici certificatele parintilor pentru a te convinge ca nici un membru al familiei nu a suferit de aceasta afectiune; daca este posibil, ar trebui sa vorbesti cu crescatorul pentru ati arata ambii parinti, pentru a te convinge singur ca soldurile parintilor arata normal si sanatos.
Hrana Labrador

In privinta bolilor mostenite genetic, trebuie sa stiti ca Labradorul este o rasa la care incidenta displaziei coxo-femurale este foarte mare, deci este necesar sa va asigurati ca puiul provine din parinti radiografiati. Fiind predispus la obezitate, cresterea acestuia trebuie supravegheata astfel incat sa nu ajunga supraponderal, fapt ce mareste riscul aparitiei displaziei.

De asemenea, un aport prea mare de substante proteice nu este de dorit. O alta problema de sanatate care poate aparea este atrofierea progresiva a retinei (P.R.A.). Si aceasta boala poate fi evidentiata prin teste care arata felul in care se formeaza imaginea. Exista patru directii importante in alimentatia acestei rase, de care trebuie sa tineti cont.
Astfel, trebuie acordata o atentie deosebita:
1. protejarii blanii si a pielii;
2. evitarii supraponderabilitatii;
3. prevenirii problemelor osteo-articulare;
4. mentinerii acuitatii vizuale si a functiei cognitive.
• Este foarte important ca sa creati cainelui vostru rasa Labrador o rutina pe care sa o respecte atunci cand este vorba de hrana, deci cautati sa stabiliti anumite ore de masa si un loc specific pentru servirea ei, aspecte pe care sa le respectati;

• Nu intrerupeti niciodata un caine atunci cand se hraneste. Cainii in general, si Labradorii nu fac exceptie, devin artagosi cand sunt deranjati in timpul cat se hranesc. Aceste animale fac intotdeauna legatura intre hrana la dispozitie si procesul de supravietuire. Este un instinct puternic pe care nu-l pot bloca;

• Asigurati-va ca hrana pentru caine este portionata in bucati mici. Un caine Labrador este pofticios prin excelenta si are tendinta de a ignora mestecatul temeinic al hranei, preferand sa inghita bucatile, chiar si pe cele prea mari. Exista pericolul sa-si obtureze traheea daca bucatile de hrana sunt prea mari;

• Hrana pentru un caine Labrador trebuie servita la temperatura mediului ambiant. Nu exagerati cu incalzitul acesteia si nu o serviti cainelui direct de la frigider. In astfel de cazuri, destul de frecvent, se pot produce indigestii;
• Daca aveti un caine Labrador care, in anumite zile, nu arata ca ar fi infometat, nu este neaparat o problema. Poate ca in ziua respectiva nu a desfasurat activitati dinamice si nu si-a consumat rezerva de energie. Astfel de cazuri sunt rare, pentru un Labrador este un „mancau" prin excelenta, dar se poate intampla asa ceva. Cainii au o digestie mai lenta decat oamenii si mancarea se proceseaza mai lent in stomacul lor. In astfel de cazuri nu lasati mancarea la dispozitia cainelui mai mult de 30 de minute. Fiti atenti cu aceasta regula mai ales in anotimpul calduros, cand vasul de mancare poate atrage foarte repede mustele, iar acestea infesteaza mancarea;

• Din momentul in care ati stabilit tipul de hrana de caini potrivit pentru Labradorul vostru, nu ii permiteti sa se rezume doar la cateva bucatele. Cainele trebuie sa manance tot ceea ce i se pune in vas. In caz contrar, ii veti permite sa devina mofturos si va veti confrunta cu „arsenalul" sau sofisticat si consistent de „tehnici de cersire". Cu siguranta nu va doriti un caine de talie medie/mare cum este un Labrador Retriever care sa sara la nivelul mesei sau pe blatul de bucatarie pentru o bucatica gustoasa din hrana familiei;
• Nu uitati sa oferiti apa proaspata dupa fiecare masa Labradorului. Chiar daca vi se pare obositor, impuneti-va sa spalati vasul de apa cu apa fierbinte in fiecare zi. Cele mai indicate sunt vasele de inox (sunt cel mai usor de curatat impotriva cuturilor bacteriene), potrivit de mare si cu gura larga;

• Limitati accesul cainelui catre spatiul sau recipientul de pastrare a deseurilor menajere. Probabil stiti ca un caine, de rasa sau nu, este capabil sa manance aproape orice, iar un Labrador – animal curios, oportunist si pofticios prin excelenta – se va comporta la fel. De asemenea, este bine sa stiti ca Labradorii au tendinta de mesteca diferite obiecte, chiar si pe cele evident non-comestibile. Aveti grija sa combateti un astfel de comportament;

• Nu lasati copiii de varste mici sa manance diverse gustari sau deserturi in preajma cainelui Labrador. Desi este un gentil in relatia cu cei mici, cainele Labrador, mai ales exemplarele cu varsta mai mica de 3 ani (practic, niste copii mari) nu se va sfii sa „fure" napolitana, biscuitele sau ciocolata mezinului/mezinilor familiei. Pe langa faptul ca anumite alimente (in special ciocolata, cremele de cacao) sunt total contraindicate in cazul unui caine, se pot crea tensiuni intre copii si caine. poza caine labrador mancand peste

Aveti grija sa nu se produca astfel de situatii, nu pentru ca un Labrador ar putea pune in pericol copilul, dar acesta trebuie sa il perceapa cu simpatie si sa dezvolte o relatie afectiva cu animalul. Cand se simte respins sau antipatizat, un Labrador Retriever devine depresiv si descumpanit;

• Spre deosebire de multi alti caini de rasa, un Labrador va manca bucuros hrana de caini (sau hrana preparata in casa) cu continut de carne de peste. Desi, in mod traditional, hrana pentru animale pe baza de peste este „apanajul" pisicilor, nu trebuie sa uitati „radacinile" acestei rase. Vreme de cateva secole acesti caini, asemenea stramosilor rasei sale, a trait si actionat alaturi de pescari si, prin urmare, este familiarizat cu pestele in alimentatie
Comportament Labrador

Cateii de rasa Labrador Retriever sunt deosebit de receptivi la laude, usor de dresat daca se va apela la metodele de educatie pozitiva. Sunt iubitori, afectuosi, te atasezi imediat de ei si sunt deosebit de rabdatori, trasatura esentiala pentru cainii de vanatoare. Deosebit de inteligenti, loiali, au o vointa puternica si au nevoie constant de provocari fizice si mentale pentru a se mentine in forma. Cateii Labrador Retriever sunt plini de viata, poseda un temperament pozitiv si adora sa se joace, in special in apa gratie pasiunii pentru inot. Se comporta exemplar cu copii, puteti avea incredere sa ii lasati cu copii mici deoarece nu au tendinte agresive si suporta din partea lor orice forme de tachinare. Si fata de alti caini demonstreaza cumpatare, fiind toleranti si blanzi, cainii rasa Labrador Retriever nu vor fi ei cei care initiaza un conflict. Cainii Labrador Retriever tanjesc dupa atentia oamenilor si ravnesc dupa orice forma de manifestare a afectiunii ce le este purtata, ei avand nevoie sa simta ca fac parte efectiv din familie. Nu suporta sa stea singuri prea mult timp, daca acest lucru se intampla pot avea tendinte distructive. Sunt usor de dresat, de la o varsta frageda va trebui sa ii invatati sa nu traga in lesa, avand gaturi puternice. Rareori sunt rezervati fata de straini, in special daca nu au fost corect socializati de pui. Cateii rasa Labrador Retriever sunt usor mai dominanti si mai independenti decat cei Golden Retriever. Doar cateva din talentele lor sunt: vanatul, luarea urmei si aportul prazii, participarea activa in munca de politie la detectia narcoticelor, caine ghid pentru nevazatori, fac parte din echipele de cautare si salvare a victimelor accidentelor, sunt campioni la diverde concursuri de agilitate.

Cainele Labrador Retriever este una dintre cele mai bune alegeri daca sunteti in cautarea unui caine de familie si a unui companion devotat datorita dispozitiei blande, iubitoare. Poseda o fire echilibrata si remarcabil de versatila, adaptandu-se usor sa indeplineasca un domeniu larg de sarcini, dar si doar sa fie un animal de casa adorabil. De regula nu au tendinte sa fie excesiv de teritoriali, agresivi, distructivi sau hipersensibili. Asa cum sugereaza si numele rasei, sunt excelenti caini de aport si gratie acestei trasaturi adora instinctiv sa tina obiecte sau chiar mana stapanului in gura, pot face asta cu o finete deosebita. Sunt predispusi sa roada diverese obiecte, desi pot fi usor dresati sa nu faca acest lucru. Iubesc joaca, sunt rapizi si atletici, iar faptul ca nu stiu ce inseamna frica necesita uneori o atitudine ferma a celui care il dreseaza pentru a nu i se permite sa preia controlul. Cainii rasa Labrador Retriever se maturizeaza in jurul varstei de 3 ani, inainte de aceasta varsta vor prezenta un grad semnificativ de energie copilareasca, uneori fiind interpretati ca fiind hiperactivi. Deosebit de inteligenti, abordeaza cu mintea deschisa lucruri noi, tanjesc in permanenta dupa atentia si interactia umana, de care par sa nu se sature niciodata. Desi uneori vor latra la auzul unui zgomot, in special daca nu pot vedea care este sursa zgomotului, cainii Labrador Retriever nu sunt teritoriali si deseori sunt binevoitori si prietenosi fata de straini, tocmai de aceea nu sunt recomandati ca si caini de paza. Temperamentul stabil si abilitatea de a invata repede lucruri noi, fac din cainele Labrador Retriever alegerea perfecta ca membru al echipelor de salvare si cautare a victimelor, in munca politistilor de detectie a narcoticelor sau ca si caine de terapie.
Dresaj Labrador

Sunt firi foarte entuziasmate si vor avea nevoie de o cantitate considerabila de exercitii si de miscare in aer liber pentru a le mentine sanatatea. In primii trei ani de viata se vor comporta ca mici catelusi si este bine sa le consumati pe deplin energia. Limita minima la plimbari va fi de doua pe zi, in lesa cu o mana forte. Labradori au muschii umerilor si ai gatului pronuntati si vor reusi foarte usor sa va dezechilibreze printr-o smucire in lesa daca nu veti fi atenti. Pe langa plimbari vor avea nevoie de un spatiu in care sa se miste in voie; dar aceasta curte va trebui sa fie asigurata cu un gard pentru a impiedica cainele sa plece sau sa alerge strainii sau alte animale impulsionat fiind de calitatile sale de caine de vanatoare.

Sunt inotatori extraordinari si vor da curs acestor talente cu fiecare ocazie care li se ofera, indiferent ca este vorba de piscine, rauri, balti sau lacuri. Dar sa nu va asteptati ca de catei mici acestia sa inoate perfect, au nevoie de o anumita perioada de timp pentru a se obisnui cu apa. Pentru inceput este bine sa duceti cainele in zone cu apa mica ca adancime ca sa poata iesi singur atunci cand oboseste sau nu mai vrea sa inoate.

Se vor maturiza mai repede fizic, decât psihic si abia incepând cu varsta de 3 ani putem spune despre ei ca sunt adulti. Pe masura ce va inainta in varsta nu va mai fi la fel de exuberant, ci mai calm.

Firea sa energica va duce la o serie de comportamente care trebuie corectate de cum sunt observate; cum este saritul pe musafiri sau pe membrii familiei ca semn de afectiune. Sunt caini de talie mare, au o anumita greutate si este bine sa il tineti sub control pentru a evita momente stanjenitoare sau chiar accidente nedorite.

Consistenta si recompensele pozitive pentru un comportament adecvat sunt puncte forte ale oricarui dresaj eficient. In timp ce un antrenor poate sa isi mentina aceeasi consistenta in comportamentul fata de caine, laudand comportamentele bune si pedepsindu-le pe cele rele; Labradorul isi va forma de obicei un model de comportament in functie de membrii familiei de adoptie. Astfel, daca un membru al familiei ii va interzice sa sara pe oameni si altul ii va permite acest lucru, el va sari in continuare din cauza mesajelor mixte. De aceea este bine ca toti membrii familiei sa aiba aceeasi atitudine fata de anumite comportamente si sa cunoasca toti limitele si regulile dresajului cainelui. Recompensele pe care le puteti da cainelui in timpul dresajului pot sa fie atat verbale (laude), cat si gestuale (mangaieri). Oferirea de recompense alimentare pentru un comportament adecvat nu va fi cea mai buna idee deoarece ei au tendinta de a lua usor in greutate si ii vor incuraja spre aceasta directie.
Desi sunt o rasa de caini in general sanatoasa, Labradorii mai pot avea predispozitii la asemenea conditii de care sufera majoritatea cainilor de talie mare, displazia de sold sau de umar. Mai pot avea probleme si cu ochii, precum atrofia progresiva a retinei, care este una dintre cele mai grave boli de ochi care pot aparea la aceasta rasa. Din cauza apetitului lor sanatos si aparent nelimitat sunt predispusi la obezitate; astfel ca trebuie sa le oferiti mese micute si sa le tineti sub control greutatea.

| Hippopotam explică (pentru spiridus25):

Man, ai scris foarte mult, și apreciez, dar e Copy paste, exact as ta am găsit pe internet, de aceea mă refeream să răspundeți cu 1. sau 2. raspuns și explicatie, dacă poți face asta îți dau fundă

| Nico_6399 a răspuns:

Buna.O sa incerc sa iti dau cateva sfaturi, eu avand labrador retriever care are un anisor.
1.Eu am facut prostia si i-am dat la inceput bobite de la Royal Canin pentru ca asa se stie din popor, ca ar fi cele mai bune.Nimic mai fals, ei avand doar reclama agresiva.Au ingrediente f proaste.Am inceput sa iau netul la puricat si am citit lucruri bune despre bobitele de la Bosch.Au ingrediente f bune si nu risc sa faca dermatita de piele sau alte minuni.Deci prin urmare l-am trecut pe Bosch pentru juniori si sunt f multumita cum ii merge.Are energie, ii straluceste blana, etc.Am intrebat si doctorita care se ocupa de catelul meu si mi-a spus ca Bosch sunt ok si mi-a mai recomandat de la Eucanuba, Belcando, Acana dar sunt cam scumpute.Sacul de 15 kg de la Bosch e 130 lei, deci f convenabil.
3. Eu ii dau sa manance la al meu de 2 ori pe zi. Dimineata pe la 9 si seara pe la 6-7.Nu exista o regula sa ii dai la ore fixe.Am intrebat doctorita cand devin ei maturi si mi-a spus ca la 1 an jumate si ca trebuie sa-l trec sa manance doar o data pe zi.Sincera sa fiu nu cred ca ma lasa inima... eventual ii dau mai putin dim si mai consistent seara.
4. Apa de la robinet este f ok.Nu iti recomand sa ii dai lapte, din cate stiu poate sa faca viermi intestinali.
In rest o sa trebuiasca sa ii faci vaccinurile corespunzatoare si mult succes. Faci o alegere buna daca vrei un labrador.Sunt asa iubitori, nu ai cum sa te plictiseti pentru ca mereu sunt pusi pe joaca.