| tudorvolcano a întrebat:

Am observat ceva interesant la sitstemele de bombe nucleare, Normal ele pot fi dezactivate sau manipulate de către oricine. De exemplu, în anii 90' Rusia avea o problemă cu sistemul de rachete balistice care puteau să sară cam prin 2000 sau 2001 în aer în orice locație pe glob. Rusia nu a fost capabilă să acopere costurile rezolvării problemei care era cam de 200 de mirliarde de dolari. Atunci s-au strân 160 de state, SUA inclusă și contribuitor principal, ca să rezolve problema.
Nu mai știu când s-a întâmplat, dar SUA a avut rachetele balistice dezactivate într-o zi din senin.
Deci dacă cineva ar penetra cibernetic sistemul de rachete balistice dintr-un stat nuclear, ar putea să facă ca tot globul să sară în aer. Credeți că statul cibernetic cel mai puternic este actualmente și cel mai puternic militar dacă luăm în calcul acest lucru? Se știe că Republica Populară Chineză este statul cam cel mai periculos din punct de vedere al ciberneticii.

9 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Sunt sigur ca exista cel putin un factor uman in activarea / lansarea unei rachete nucleare. Oricum noi civilii nu o sa stim detaliile astea, insa ma indoiesc ca cineva s-a gandit sa lase doar in seama unui sistem cibernetic lansarea unei rachete nucleare

| doctorandus a răspuns:

Rachetele nucleare sunt lansate de oameni, nu de calculatoare.

| tudorvolcano explică (pentru doctorandus):

Cum așa? Poți lua o rachetă de 20 m lungime în mână? laughing

| doctorandus a răspuns (pentru tudorvolcano):

Adica oamenii decid lansarea lor, nu calculatoarele. Sigur, oamenii trebuie sa formeze un cod pe care-l are doar presedintele si sa apeseze doi oameni cheile.

| tudorvolcano explică (pentru doctorandus):

Oficialii ruși au anunțat că rachetele lor se pot lansa singure în cazul unui atac din partea altui stat ( Sistemul Dead Hand ). Deci bombele nucleare sunt setate pe calculatoare.
Dacă un stat cu tehnologie cibernetică hiper-dezvoltată are chef să penetreze sistemul de rachete balistice, ar face ravagii.
De ce nu te interesezi de date înainte să faci un comentariu?

| Wehrmacht a răspuns (pentru doctorandus):

Codurile sunt recunoscute de calculator. Fara sa le contina acestea nu le pot recunoaste.O persoana sau organizatie cu cunostintele necesare poate sa le controleze ilegal de la distanta. Uita-te la ce li s-a intamplat alora de la NASA de exemplu. Daca nu se putea nici nu se mai ocupau de securitatea in IT.
Desigur, nu cred ca le tin conectate decat la calculatoare cu circuit deschis "publicului", asa cum este al taual meu sau al lui tudor, adica la internet.
Pe langa asta, pot fi pur si simplu deconectate fizic.Nu lasi racheta sa porneasca.Nu se aprinde combustibilul, nu se intampla nimic.
Se pot tine si fara detonator.Din cate am inteles, in unele rachete se foloseste TATB pentru a declansa explozia. Daca TATB-ul n-are un detonator, el fiind foarte insensibil la socuri si nu se detoneaza de la caldura, daca n-are unul nu explodeaza.Racheta e inutila fara el.
Sunt o gramada de chestii pe care le poate face cineva ca sa previna asta, dar daca un stat este atat de prost incat sa tina permanent rachetele gata de lansare atunci n-ar trebui sa le aiba.

| Wehrmacht a răspuns (pentru doctorandus):

E numai bine si cu aia.Nu ai ce sa faci din intermediul calculatorului daca nu-i armata(despre asta era vorba in raspunsul meu si intrebare).Si daca a fost furata de vreun terorist poti sa iti iei adio, orice sistem de protectie pui nu te ajuta.Pur si simplu il distrugi si refaci detonatorul.In mare parte din cazuri tot ce trebuie sa faci este sa detonezi niste explozibil non-nuclear...
Nu e ca in filme, daca cineva a pus mana pe ea e ca si armata.
Media face din tantar armasar, pentru ce au scris acolo ar trebui sa-si ia o amenda sa nu le ajunga banii nici urmasilor+puscarie.Nu spui ca sunt protejate de incuietori pentru bicicleta cand de fapt asa se armeaza.