anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am trait s-o aud si pe asta. Oricum aveam o parere cit se poate de proasta si stiam ca popii sint in marea lor majoritate niste sarlatani. Asta nu face decit sa mareasca dispretul pe care il merita ageamii care se fac preoti pentru beneficiile "statutului de pastor". In Hadareni, popa ii obliga pe enoriasi sa contribuie la bunastarea bisericii si cine indrazneste sa nu-si plateasca "darile" nu mai are ce cauta in biserica. Mai precis, o familie n-a avut bani sa-i dea popii (pretinsa contributie anuala) si popa n-a vrut sa-i boteze copilasul, l-a trimis la plimbare sa-si boteze copilul in alta parohie. Cu ce drept isi permite bufonul de popa sa ceara bani enoriasilor? Le da el chitanta oamenilor pentru banii aia? Cum dovedeste ca a folosit banii pentru renovari si nu i-a bagat in buzunar? http://www.adevarul.ro/......58824.html

Răspuns Câştigător
| ☻☆Diana☆☻ a răspuns:

BRO, nu-ti mai bate capu, traim in Romania, resemneaza-te...
Ai sa vezi ca maine-poimaine o sa apara o stire si mai si...

8 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Cazul de care vorbesti nu este unul singular, ba mai mult, este unul absolut normal. "Contributia la bunastarea bisericii" se numeste cult si este "obligatia" fiecarui credincios sa o plateasca. Pun intre ghilimele "obligatia", pentru ca practic nu iti impune nimeni sa platesti nimic. Dar este normal ca in acest caz sa nu beneficiezi nici de serviciile oferite de acel cult, indiferent ca este vorba de o inmormantare, o nunta sau un botez. Ar fi nedrept in primul rand fata de ceilalti credinciosi, care isi platesc aceste taxe integral si la timp.
La intrebarea daca popa le da chitanta oamenilor pentru acei bani raspunsul este simplu: este obligat sa dea chitanta. Ba mai mult, de obicei banii nu sunt incasati de preot, ci de un epitrop. Iar dovada folosirii acelor bani preotul este obligat sa o faca in fata Consiliului Parohial, de altfel acesta fiind si in masura sa stabileasca destinatia lor.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Dar ti-a luat ceva ca sa-ti dai seama ca popii nu-s decat niste sarlatani!
Desi, daca stai sa te gandesti, astia, ca si escrocii, nu fac altceva decat incaseaza impozit pe prostie si pe naivitate. Atata timp cat vor exista fraieri pe lume, vor exista si escroci care sa-i stoarca de bani.

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Ăștia alți șpăgari!
Să vezi la înmormântare câți bani cer, eu știu că am trecut printr-un deces, cel al mamei; și cel care trage clopotul trebuie să-i dai o taxă de 20 de ron!
Niște nenorociți!
Pa, pa.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Mai bine că i-a refuzat, decât să fi murit înecat sau ceva.
Mai ales că n-ar fi fost prima dată: http://www.romanialibera.ro/......94668.html

mariana
| mariana a răspuns:

Intr-adevar, nu era un motiv ca sa refuze botezul copilului pe considerentul ca, familia in cauza nu si-a platit contributia fata de biserica de care apartine.
Pentru informarea ta iti spun ca, atunci cand vine preotul cu Iordanul, in ajunul Bobotezei, vine si un reprezentant al bisericii care iti taie chitanta pentru banii pe care-i platesti pentru contributia anuala. Deci, banii respectivi, nu intra in buzunarul preotului ci, in bugetul bisericii.
Chiar daca nu suntem crestini practicanti, adica nu mergem la biserica, atunci cand intervin evenimente fericite ori nefericite in viata familiilor noastre, suntem nevoiti sa luam legatura cu preotul in a carui parohie suntem si sa facem botezul, cununia ori inmormantarea potrivit regulilor crestinesti.
Viata are mai multe fatete, chiar daca ne supara faptul ca, fiecare structura cere bani de la noi, "trebuie sa fim in rand cu lumea".
Este vorba de un principiu, sa nu condamni inainte de a cunoaste exact situatia.
La noi in oras, contributia anuala pentru biserica este de 30 de lei, pe care i-am platit si eu si pentru care am chitanta.
Pentru a supravietui Biserica, avand lipsa de sume suficiente pentru a se gospodari, se bazeaza si pe contributia enoriasilor.
La noi in oras sunt putini ortodocsi, asa ca fara ajutorul enoriasilor biserica nici nu ar mai putea functiona si pentru noi in secuime, biserica este una dintre institutiile care sprijina populatia romaneasca si am toata consideratia pentru ce fac.
Desigur, sunt si preoti care n-au ce cauta in tagma aceasta si fac de ras aceasta profesie dar nu putem sa-i bagam pe toti in aceiasi oala.
Ganduri bune si nu va mai "strofocati" din orice lucru, nu face bine la sanatate.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cunosc cazul, sunt coleg cu tatal copilului.
Deci: familia copilului a platit contributia anuala bisericii.
I s-a reprosat ca nu a platit pentru. renovarea bisericii din sat,
asa cum au facut alti enoriasi, fiind vorba de o suma mai mare,
vreo 300 lei. El i-a explicat preotului ca nu are acum banii pentru renovare insa nu a gasit intelegere.
Implinindu-se vremea, copilul trebuia botezat, ca urmare omul si-a
gasit solutia in alta localitate unde preotul a acceptat sa i boteze fiul. Asta e! Traim in Romania...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Vorbesc in cunostinta de cauza, ca acest preot s-a oferit sa i faca "saracului om " botezul copilului. DEcizia de a nu fi botezat a venit din partea consiliului parohial, ca doar nu numai preotului ia decizii in sat. Nu e la prima abatere "saracul om" de la a chema televiziunea ...cand il supara cineva suna pe cate un jurnalist. Voi cititorilor sunteti ft prost informati, in ziare se scriu numai neadevaruri contrar numelui de ziar. Omul are bani doar ca nu i se pare corect sa i i dea la biserica... dar servicii gratuite vrea. Daca merge la spital ca e bolnav si da bani pentru serviciile medicale cheama televiziunea? NU! Dar daca da bani pentru biserica contributia anuala, pe care o dam toti, se revolta. Pacat ca pe ce nu trebuie se revolta, pe casa Domnului. Si da, se dau chitante, si exista facturi pentru plata materialelor de constructii.

| reanu a răspuns:

Ldar cine zice ca e popa? adica indrumator spiritual? :p poate e drac in sutana happy

Întrebări similare