anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

ieri mergeam cu bicla impreuna cu alti 3 copii.
Am parcurs un anumit traseu si aapoi ne intorceam spre casa, dar toti aveam 13 si 12 ani.
Aproape de casa mea o masina de politie ne-a oprit si ne-a spus ceva lucruri, iar apoi ne-a dat, amenda, dar 2 copii primise vreo 2 sau 3 avertismente, iar eu si cu un alt baiat nu fusesem opriti niciodata de politie.
La ce conteaza acele avertismente daca cei cu avertismente au primit amende, iar cei fara avertismente au primit tot amenda
Amenda zicea ca e minim 200 lei, cine imi poate explica?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Politistii care v-au amendat au gresit, fiind minori sub 14 ani nu raspundeti contraventional, conform art.11 din OG 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, citez:
"(2) Minorul sub 14 ani nu răspunde contravenţional.  
  (3) Pentru contravenţiile săvârşite de minorii care au împlinit 14 ani  minimul şi maximul amenzii stabilite în actul normativ pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.
(4) Minorul care nu a împlinit vârsta de 16 ani nu poate fi sancţionat cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii."
Cei care au fost amendati pot face plangere contraventionala la judecatorie, semnata de un parinte si sa solicite anularea procesului verbal de contraventie. Plangerea trebuie facuta in 15 zile de la primirea procesului verbal de contraventie, conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.118.(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
  (2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
  (3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator..."
De asemenea aiti gresit si voi, nu aveati dreptul cu bicicleta pe drumurile publice, conform OUG 195/2002, rep. in 2006, citez:
„ART. 70.(2) Pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani."
Avertismentul nu conteaza, dar nu se poate sanctiona contraventional cu ambele pedepse pentru aceeasi fapta.  

| Arthiom a răspuns (pentru Ioandelasal):

Eu stiam ca daca un minor savarseste o infractiune in urma careia se da amenda, parintii sau tutorele legal este cel ce suporta contraventia. Este gresit?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Arthiom):

Este foarte gresit.
Fiecare persoana raspunde numai pentru fapta proprie.
Parintii pot fi amendati, in anumite cazuri, pentru lipsa de supraveghere a copiilor dar nu pentru ce au facut copiii, de ex. conform L.61/1991, citez:
"ART.2.Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte,  dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
33) neluarea de către părinţi sau de către persoanele cărora li s-a încredinţat spre creştere şi educare un minor în vârstă de până la 16 ani sau care au în îngrijire un alienat ori debil mintal a măsurilor necesare pentru a-l împiedica de la fapte de vagabondaj, cerşetorie sau prostituţie;"

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Avertismentele au fost verbale. Crezi ca mai stie cineva de ele. Daca erau pe Proces-Verbal le gaseau in baza de date si faceau diferenta. Tot asa este si cu amenda. Eu nu cred ca v-au dat amenda! Doar v-au speriat.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Avertismentul transmite - Ai incalcat legea, data asta te iert dar daca te mai prind te amendez. Daca cei care nu au avut avertisment au fost amendati din prima e pentru ca politistii au considerat ca era-ti pusi in tema de amicii vostri cu avertisment dar nu a tinut nimeni seama. s-a procedat corect.