| ღArySოﺁℓεღ a întrebat:

Puteti sa ma ajutati? Am nevoie sa stiu cine a fost primul presedinte al romaniei!

Răspuns Câştigător
8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Primul presedinte din istoria Romaniei a fost Nicolae Ceausescu, incepand cu anul 1974 si pana in anul 1989. Dupa el a urmat Ion Iliescu, provizoriu pana in mai 1990 si apoi presedinte ales. Numai bine!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Kongeriket trebuie sa te contrazic, presedintele Prezidiului MAN nu avea aceleasi atributii ca Presedintele Romaniei. Atributiile pe care le-a avut NC, ca presedinte, le avea Prezidiul MAN. Pentru a te convinge citeste Constitutia RPR din 1948. Numai bine!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Kongeriket, Nu trebuie sa dam cu banul, ci sa recitim intrebarea. Parhon nu este pus ca Presedintele Romaniei, ci ca Presedinte al Prezidiului MAN, ceea ce este cu totul altceva. Aceasta functie era doar decorativa, daca vei citi Constitutia 1948 vei vedea ca nu avea atributii de presedinte. Si nu numai puterea de facto apartinea MAN ci si cea de iure, conform prevederilor constitutionale. Nu stiu la ce liste te-ai uitat tu, pesemne ca pe ro.wikipedia.org, dar ceea ce scrie acolo nu este litera de lege, pe cand Constitutia este si chiar cea mai importanta. Numai bine!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Kongeriket, n-ai luat tocmai articolul 44, care prevede atributiile Prezidiului MAN, ai fi observat ca sunt aproape aceleasi care revin si Presedintelui Romaniei, conform actualei Constitutii. O functie nu este determinata doar prin denumire, ci, in principal, prin atributiile care-i sunt conferite prin lege, in cazul acesta prin Constitutie(drepturi si obligatii). Prevederile Constitutiei din 1948, privind Prezidiul MAN, sunt reluate si in Constitutia din 1952. Nicaieri nu se prevede ca Presedintele Prezidiului ar indeplini functia de sef al statului si nici nu are atributii in acest sens. Pentru prima data a fost introdusa aceasta prevedere in Constitutia din 1965, dupa ce a fost modificata prin L.nr.1/1974 si NC a fost primul care a indeplinit functia de presedinte al Romaniei si sef al statului.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

De fapt, primul preşedinte al României a fost Constantin Ion Parhon între 1948 şi 1952.
El are Preşedintele Prezidiului Marii Adunări Naţionale, care era de fapt fix aceiaşi funcţie pe care Ceauşescu denumit-o pe scurt "preşedinte" 26 de ani mai târziu.
C. I. Parhon era şef al statului şi, ca atribuţii cel puţin, el a fost primul preşedinte al României.
Salutare.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Ioandelasal: Se prea poate având în vedere că puterea de facto aparţinea MAN dar prin cărţile unde sunt listaţi conducătorii României, la capitolul preşedinţi în ordine cronologică este pus întâi C. I. Parhon şi-abia mai apoi Ceauşescu.
Acu' na... ce să zic... dăm cu banu'? happy

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Ioandelasal, sunt convins că ro.wikipedia.org nu e literă de lege doar că şi în unele cărţi de istorie şcolare e scris tot aşa. (exemplu: manualul de istorie a românilor pentru clasa a XII-a, editura All, 2007)
În fine, am luat Constituţia din '48 unde la titlul IV zice cam aşa:
"Art. 41.Prezidiul Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romane se compune dintr-un presedinte, trei vice-presedinti, un secretar si din 14 membri alesi direct de Marea Adunare Nationala a R.P.R.
Art. 45: Decretele vor fi semnate de catre presedintele si secretarul Prezidiului Marii Adunari Nationale a R. P. R.
Art. 46. Dupa expirarea mandatului Marii Adunari Nationale a R. P. R., sau in caz de dizolvare inainte de termen, Prezidiul Marii Adunari Nationale a R. P. R. isi continua functiunile sale pana la alegerea noului Prezidiu. "
Actul în sine, Constituţia din '48, conţine destul de multe contradicţii, în opinia mea astfel că urmărind unele articole, preşedintele prezidiului are atribuţii de preşedinte, urmărind alte articole, preşedintele prezidiului e mai mult de decor, cu rol consultativ iar urmărind actul în ansamblu nu ştii ce să crezi.
Eu continui această dezbatere pe tema preşedintelui României din simplul motiv că şi conform legii în vigoare în timpul lui Nicolae Ceauşescu, tot MAN avea o oarecare putere iar Preşedintele Prim-Secretar de Partid, Comandat suprem al forţelor armate, Nicolae Ceauşescu, cel puţin teoretic, tot în faţa MAN putea răspunde.

| sergent91 a răspuns:

Primul presedinte ales in mod democratic a fost Ion Iliescu.

Întrebări similare