| emanuela222 a întrebat:

Sunt minora iar la 15 ani o sa nasc. Vreau sa stii cum potscoate copilul din maternitate. Tatăl copilului vrea să-l treaca pe numele lui. Vreau sa stii daca e nevoie de semnatura mamei mele sau daca se poate lua bebelusul acasa fără semnatura ei. Si daca trebuie semnatura ei înseamnă ca ea decide unde locuieste copilul? Sau ea decide daca v-a purta numele tatălui? Dau fundita

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Intrebarile tale denota faptul ca ai serioase probleme cu maica-ta vis a vis de venirea pe lume a copilului tau! Inainte de orice raspuns pe care-l vei primi(multe scoase din "burta"!)ar trebui sa stii ca orice maternitate are un ASISTENT SOCIAL. Daca, dupa nastere, mama ta nu este de acord sa aduci copilul la domiciliul ei (si al tau, evident!)ASISTENTUL SOCIAL din MATERNITATE te va consilia si ajuta( exista servicii de tip "centru maternal", adica cuplul mama-copil beneficiaza de gazduire, ingrijire, supraveghere medicala permanenta, sprijin emotional, consiliere, educatie, dezvoltarea nivelului de autonomie al mamei).

Daca si acum in situatia de minora insarcinata esti lipsita de sustinerea familiei tale, te poti adresa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din localitatea de domiciliu---DGASPC-ul va realiza evaluarea familiei de origine si evaluarea retelei de rudenie in vederea identificarii unor persoane resursa /de sprijin.

Referitor la intrebarile tale:
* Nu este nevoie de semnatura mamei tale la externarea din maternitate.La externarea copilului din maternitate ai nevoie de inregistratea nasterii copilului la oficiul de stare civila(primarie). Actele inregistrarii nasterii de care ai nevoie sunt:
1. Certificatul medical constatator al naşterii, întocmit pe formular tip;
2. Actul de identitate al mamei şi/sau al declarantului, dacă naşterea nu este declarată de mamă;
3. Declaraţie de recunoaştere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistrează naşterea sau la notarul public, din care să rezulte şi numele de familie pe care il dobândeşte copilul, LA CARE se anexează consimţământul scris al mamei copilului.In cazul tatălui minor acesta este asistat de reprezentantul legal.
* Mama ta NU are dreptul sa decida asupra numelui de familie pe care-l va purta copilul! Sigurii decidenti ai numelui de familie esti tu si tatal copilului.In cazul in care tatal copilului este minor, la declararea nasterii copilului acesta trebuie asistat de un reprezentant legal(parinte).

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Tatal nu-l poate trece de unul singur pe numele lui, ci numai dupa recunoastere si incuviintarea unei instante de judecata sau acordul tau si al unui parinte.
Vei iesi din maternitate insotita de un parinte.

| Elenina356 a răspuns:

Va purta numele tatalui oricum. Cand va implini 14 ani, cu acordul ambilor parinti isi poate schimba numele.
Nu e nevoie de semnatura mamei tale.

| emanuela222 explică:

Si daca tatal copilului are 25 de ani si vine la maternitate când nasc... Si face tot ce trebuie ca copilu sa fie pe numele lui. Când trebuie sa-mi dea drumul acasa îmi da si copilul? Fără sa vina mama mea sa semneze? Eu am avut de aface cu cei de la protectia copilului! Si am rămas acasa la mama mea. Dar sunt probleme cu ea. Nu vrea sa treacă pe numele tatălui copilului. A zis ca daca semnează ea copilul sa poarte numele meu! Iar eu vreau sa stii daca eu îs minora ca sa îmi dea copilul acasa e nevoie de mama mea?