Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
3151967intrebari
Quiz-uri TPU
Ultimele intrebari
Kurtmann
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
24 Aug
SATI 220.304AFISARI
121.709VIZITE
110.104V. UNICI

Buna ziua! Care este diferenta dintre o infractiune si o contraventie?Urmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
 • Raspuns Castigator si Recomandat de TPU
  a răspuns:

  Infractiunile sunt abateri de la legea penala, expres prevazute si definite in aceasta, in timp ce contraventiile sunt abateri de la legi, regulamente, hotarari fara caracter penal.

  Infractiunile se pedepsesc de obicei cu inchisoarea (cele mai putin grave cu amenda penala), de catre o instanta de judecata, in urma unei proceduri de cercetare si in urma dovedirii vinovatiei celui care le-a savarsit, sarcina aceasta revenindu-i unui procuror. Infractiunile savarsite se inscriu in cazierul infractorului, ramanand acolo pana la expirarea perioadei de prescriere (nu stiu exact, dar parca 20 de ani).

  Contraventiile se pedepsesc cu amenda, masuri administrative sau chiar cu simple avertismente, aplicate de reprezentantul institutiei competente care le-a sesizat, pentru aplicarea sanctiunii fiind suficienta constatarea acestuia. In instanta se ajunge numai in situatia in care contravenientul depune o contestatie, neadmisa de institutia care a aplicat contraventia. Contraventiile nu se inscriu nicaieri, repetarea lor de catre aceeasi persoana fiind irelevanta juridic.

 • 3 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • a răspuns:
  In principiu e vorba de gradul de pericol social. Infractiunea e de o gravitate sporita.
 • a răspuns:
  Infractiunea este fapta ce prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.
  Constituie contravenţie fapta săvârşită cu vinovăţie, stabilită şi sancţionată ca atare prin lege, prin hotărâre a Guvernului ori prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului.
 • Alte raspunsuri