Zilele acestea clasa politica discuta despre schimbarea legii invatamantului. Exista doua proiecte concurente in discutie. Din pacate, ca de atat de multe ori in Romania, beneficarii legii (elevii si studentii, precum si parintii acestora) sunt prea putin bagati in seama.
Noi vrem sa schimbam acest lucru. Vrem sa va oferim posiblitatea sa va exprimati
De voi insa depinde succesul acestei actiuni. Iata de ce este nevoie:
1.Exprimati-va punctul de vedere despre chestiunea in discutie cat mai articulat/ rational/ corect gramatical.
2.CEL MAI IMPORTANT: Chemati-va cati mai multi prieteni pentru a-si spune parerea, fie prin e-mail, fie in retelele sociale pe care le folositi (HI5, FaceBook, Netlog), fie prin messenger (ca status).
Noi va promitem urmatoarele:
Daca vom strange suficiente opinii (masa critica este dincolo de 15.000 de opinii) in urmatoarea saptamana, le vom printa pe toate si le vom pune pe masa Ministerului Invatamantului si comisilor parlamentare de profil. Si vom merge in presa cu ele.
Poate suntem utopici, insa credem ca VOI sunteti schimbarea.
Voi stiti cel mai bine cum trebuie sa fie invatamantul, nu politicienii.
Voi aveti dreptul si obligatia sa va exprimati parerea despre viitorul vostru. Aceasta este esenta democratiei, nu doar prezentarea la vot o data la 4 ani.
Credeti ca putem sa ne facem auziti impreuna?
Iata o prezentare schematica a diferentelor dintre cele doua pachete, mai exact propunerea actualului ministru al Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu , si propunerea fostului ministru, Mircea Miclea.

Sursa principala: realitatea.net
Pentru o comparatie mai detaliata a celor doua planuri, va punem la dispozitie analiza realizata de Societatea Academica din Romania .
Scrie acum parerea ta si da mai departe!
VOI SUNTETI SCHIMBAREA!
Chiar e mult de spus si comentat pe acest subiect.
1.Cicluri de studiu: Andronescu.
2.Admiterea in liceu: As combina cele doua variante astfel: 50% media V-VIII si 50% examen de admitere pentru cei care vor sa mearga la liceu sau testare unica pentru cei care doresc continuarea studiilor in Scoli de Arte si ...cum le-o mai zice.
3.Bacalaureat, Miclea.
4. Invatamant particular:Andronescu
5. Titularizare: Andronescu
6. Directori: Andronescu, dar cu amendamentul ca nu au voie sa fie membri de partid.
Din pacate, aceste 6 puncte, nu sunt decat varful icebergului.
Programele scolare sunt cumplit de incarcate. Manualele sunt, de cele mai multe ori anoste, prost facute (pe genunchi), neatractive.programele contin o sumedenie de informatii absolut inutile, stufoase, care zapacesc deopotriva elevii si profesorii. Daca programa nu ar fi atat de incarcata, as avea timp sa discut cu elevii si alte lucruri care, poate, li s-ar parea interesante...as putea sa-i provoc la discutii, la dezbateri, nemai trebuind sa tin cu dintii de o anumita planificare a orelor.
Mentalitatile sunt foarte greu de combatut. Uneori e cumplit de frustrant sa stii ca ai in scoala dotarile necesare, dar stau sub cheie "ca sa nu se strice".
Trebuie gasita URGENT o modalitate de a implica familia in actul educativ, deoarece acum, exista tendinta din ce in ce mai accentuata a parintilor de a considera ca, odata plecat spre scoala, copilul nu mai este responsabilitatea lor.
Profesorii ar trebui obisnuiti cu ideea ca SI elevii gandesc, au pareri, au propuneri si vor sa fie ascultati, luati in seama.
Psihologii scolari nu ar trebui sa lipseasca din peisajul scolii. Acum, in majoritatea scolilor, acestia vin una sau doua zile pe saptamana si atunci se ocupa strict de elevii cu CES.
Testarea psihologica a profesorilor trebuie sa fie una adevarata, nu cum se face acum, niste generalitati care nu reusesc sa dezvaluie faptul ca, din pacate, sunt multe cadre didactice care pur si simplu nu suporta copiii.
Si, nu in ultimul rand, ar trebui eliminata (si de aici) birocratia infioratoare care ne ucide, cerandu-ne sumedenie de hartii, statistici din cele mai bizare, documente de tot soiul, care nu fac altceva decat ingroasa teancurile de maculatura din sediile Inspectoratelor scolare.
Si, pentru ca tot vorbim de Inspectorate, parerea mea este ca inspectorii ar trebui sa se asigure ca ABSOLUT in toate scolile exista baza materiala necesara desfasurarii unui invatamant de calitate, si nu sa evalueze activitatea profesorului dupa niste criterii ideale...si idealiste.
Si ar mai fi inca foarte mult de spus.
Si, la final: Nu mai tot schimbati mereu modificarile! Un asemenea sistem nu va da roade decat dupa cel putin 10 ani fara schimbari majore.
Invatamantul trebuie sa fie bine finantat, interesant, cu deschideri spre practica economica si sociala, conectat atat la traditie cat si la modenitate.Nu sunt de acord cu generalizarea liceului. Exista copii de aur care au multa energie in ei si ar dori sa construiasca o lume, dar statul ii tine in niste bancute stramte si incomode silindu-i sa invete ce nu-i intereseaza. Daca intre timp simt nevoia sa studieze in plus, sa aiba acces la invatamantul seral, nu fara frecventa(aceasta cu referire la codul Andronescu). In proiectul Miclea se greseste cand se propune reducerea liceului la 3ani si marirea duratei gimnaziului la 5ani.Aceasta ar dezechilibra sistemul, i-ar lipsi pe adolescenti de a fi indrumati corespunzator in luarea unei decizii privind viitoarea profesiune.Codul Andronescu este mai realist si mai democratic.
Sant de acord cu propunerea ministrului educatiei si o rog pe doamna ministru sa nu mai primesca la catedra profesori care au iesit la pensie, sunt foarte multi tineri care nu au unde sa lucreze, lasati tineretu sa lucreze.
Pentru ca invatamantul din Romania sa fie cu adevarat "Invatamant", ii trebuie calitate! Romania e obisnuita cu lucruri de proasta calitate! O alta propunere ar fi ca elevii sa aiba drept de decizie, referitor la ce materii/discipline sa studieze. Nu toti vrem sa ne facem chimisti, fiziceni sau profesori de latina.Fiecare elev ar trebui sa isi aleaga ce disciplina doreste sa studieze, nu sa fim obligati sa invatam mecanic niste materii care nu ne fac placere sau care nu se reflecta cu personalitatea noastra. Exemplu: Un elev de la un liceu de arte/liceu umanist, nu ar trebui terorizat cu corigenta la o anumita materie de real(matematica, fizica, chimie, biologie, informatica) etc. Nu inteleg de ce anumite materii sunt predate cu atata invelsunare in sistemul de invatamant din Romania. Programa scolara e mult prea incarcata, cu toate reducerile facute. Pana si unii profesori recunosc acest lucru. Psihologii la fel. Fiecare unitate de invatamant, ar trebui sa aiba cel putin 7 psihologi care sa se implice in educatia eleviilor, sa-i consulte si sa le ofere sfaturi. De exemplu, eu sunt la Colegiul National "Unirea" din Brasov, liceu ce a primit diplome de "Scoala Europeana" din partea Ministerului Educatiei. O scoala europeana ar trebui sa aiba mai multi psihologi, cel putin 7-10. La noi in liceu este doar 1 psiholog pentru aproximativ 800 de elevi. E suficient, doamna ministru?! Psihologi sunt destui, dar multi prefera sa lucreze pe cont propriu din cauza salariilor mizerabile pe care Ministerul Educatiei le acorda psihologilor, din cauza lipsei de stima si respect din partea Parlamentului. Daca cei din Parlament ar fi avut stima, respect pentru psihologi, ar fi facut o lege pentru ca fiecare scoala sa aiba cel putin 1 psiholog la 50 de elevi. Alta problema ar fi legat de ceea ce se preda in gimnaziu, totul este mult prea incarcat, la fiecare materie. De exemplu, mi s-a parut mai dificil gimnaziul decat clasa a 11-a. Dar din ce cauza?! Din cauza unor oameni care sunt incompetenti! Din cauza unor oameni care nu sunt conectati la realitate si care nu constientizeaza ca ceea ce fac ei(programe scolare ultra-incarcate) afecteaza dezvoltarea psihologica a copiilor. Acest lucru, nu este un fel de teroare pshica? Nu ar trebui pedepsiti cei care elaboreaza programe ultra-incarcate?! Nu este o incalcare a demnitatii umane? Alta chestiune de rezolvat: Elevii nu au dreptul sa zica nimic, nu au dreptul sa organizeze greve la fel ca si unii profesori care isi bat joc de noi. Profesorii fac greva, isi iau ce doresc iar noi trebuie sa mergem la recuperare si sambata, pentru ca asa e corect. Profesorii fac greva, isi iau banii iar noi suntem terorizati, facem materia din 2 luni intr-o singura luna (cum s-a intamplat in 2006, cand a fost greva aproape o luna). Alta chestiune este legata de abuzurile profesorilor, pentru trei greseli de ortografie/gramatica luam nota 2. Eu asa am patit la teza, desi am invatat mult pentru teza, din cauza unor trei greseli(pe care oricine le face, pana si cei din Parlament fac greseli gramaticale sau ce sa mai zicem de cei din Ministere.) sa iau nota 2, e corect?! Nu sunt singurul elev din Romania care a fost supus unor astfel de "tratamente". O alta neregula este ca elevul nu are dreptul la exprimare, la propria opinie. Daca incercam sa ne exprimam liber, sa ne folosim unul dintre principalele drepturi ale Constitutiei din Romania, avem de suferit... Un alt exemplu de abuz, la o anumita ora, daca nu avem sacoul la noi suntem trecuti absenti. Daca intarziem 1 minut dupa un anumit profesor suntem trecuti absenti, desi suntem in clasa. Ce parere aveti despre profesorii care vin la jumatatea orei sau care vin dupa 15 minute la clasa?! Vi se pare ca suntem tratati egali? Alt exemplu de abuz, in clasa a 11-a ni s-a spus ca vom fi obligati sa dam obligatoriu examenul de Bacalaureat Francez(pentru ca sunt la o clasa de bilingv franceza). Nu cred ca e logic, in clasa a 9-a la inscriere ar fi trebuit sa ni se spuna ca vom fi obligati sa dam 2 examene de bacalaureat. Sunteti de acord cu mine?! In plus, programa pentru examenele nationale(Teste Nationale/Capacitate, Bacalaureat) sunt ultra-incarcate, noi nu putem face fata la ele. Referitor la Noul Bacalaureat, mi se pare o idee buna ca acest examen sa fie doar la 3 materii, dar sa nu se modifice subiectele, adica de la un nivel "mediu"(cum spun cei din Ministerul Educatiei) sa fie ridicat la un nivel superior, astfel incat si mai putini elevi sa promoveze acest examen. Pentru a face o adevarata reforma in educatie, trebuie sa luati in considerare si opiniile elevilor si ale parintilor. Pentru ca daca nu am fi noi, dvs nu aveti cu cine sa lucrati, deci nu aveti loc de munca. Parintii nostri dau taxe, impozite si consider ca macar pe ei trebuie sa ii respectati si sa le luati parerile in considerare, daca pentru noi elevii nu aveti niciun pic de respect! Tot ce am scris aici e adevarat, nu e ceva ireal. Este o parte din situatia educatiei dintr-o tara care se vrea a fi europeana, Romania. Cu mult respect, Daniel, elev in clasa a XII-a.
De ce *ula mea trebuie schimbat ceva in romania cand pare ca parca-parca merge?! Mai lasati-le asa, nu le mai f*teti atata! E o realizare ca totusi ies oameni inteligenti de pe bancile scolilor din romania si reusesc sa-si bage ceva in ea tara si sa iasa de aici...
Incerc sa postez raspunsul meu de doua zile si nu reusesc...stiti cumva motivul?
Aveam cateva pareri legate de acest proiect si sper sa pot publica raspunsul meu...multumesc!
Propunerea Andronescu, mai putin partea cu numirea directorului -> Miclea
Nu am avut rabdarea sa trec peste toate raspunsurile, dar cred ca nu a fost nimic referitor la tratamentul profesorilor vis-a-vis de elevi si invers - ar trebui si aici luate masuri de genul: daca un profesor agreseaza un elev fizic sau psihic (si aici ma refer in special la elevii de primara si gimnaziu) sa se aplice o masura, stiu si eu 15% din salariu pentru 3 luni (dau un exemplu); cat priveste agresarea profesorilor de catre elevi (elevii de liceu), propun suspendarea acestora pe o anumita perioada (eu as da cel putin 14 zile) + munca in folosul comunitatii...stiu ca unora li se va parea amuzanta propunerea dar, totusi in strainatate se practica - si daca tot dorim invatamant la nivel european sau occidental, nu vad de ce nu s-ar lua o masura si in acest sens...
Multe dintre modificarile aduse de noul proiecte de lege sunt foarte bune. Singura mea problema este ca examenele se modifica mult prea des, lucru care dezorienteaza copii si parintii. Avem capacitate, teste nationale, medii generale, Bacalaureat cu 3-4-5 materii.
In plus, am vazut proiectul si finantarea scolilor nu este bine definita, lucru care o sa produca bulversare in sistem.
O alta problema a acestei legi este ca alegerea directorilor si a inspectorilor scolari inca mai poate fi facuta pe criterii politice sau prin spaga. Cred in democratie asa ca recomand ca un director de scoala sa fie ales dintre profesori de catre acestia si cate un reprezentant al parintilor din fiecare clasa. Alegerea directorului ar trebui facuta inainte de inceputul fiecarui an. In ceea ce priveste inspectorul, acesta ar trebui ales de catre directorii scolilor din randul acestora.
Pentru a ne asigura ca politicul sta departe de scoala mi-ar parea bine daca s-ar interzice profesorilor sa fie membri de partid. Acest lucru ar fi problematic pentru multi profesori universitari dar poate ca este mai bine astfel.
Avand in vedere ca sunt eleva, trebuie sa-mi sustin sus si tare parerile.
De asemenea, invoc toti elevii site-ului, sa-si spuna parerea in legatura cu sistemul de invatamant. Cred ca totusi, avem si noi dreptul de a spune ce ne deranjeaza, daca altundeva nu ne asculta nimeni, macar aici, pe TPU sa ne spunem si noi oful.
1. Sunt de acord cu:
-admiterea la liceu propusa de E. Andronescu,
-Bacalaureatul propus tot de E. Andronescu,
-Elevii din pre-universitar privat, pot fi finantati de la buget, propus de Mircea Miclea.
La profesori, nu prea ma priveste. Dar, avand in vedere ca ei sunt "mana noastra Cereasca", cred ca tot E. Andronescu are castig de cauza. Profesorul sa-si castige painea in functie de performanta elevului?! Dar ce-ar putea sa-i faca?! Sa-i bage cu palnia?!
Si. directorul sa fie propus de consiliul de administratie.
Si nu 13 ani... Cei de la seral cat vor face? 14? Gradinita sa fie aleatorie.
Sunt de acord cu dl Miclea.
Directorii sa fie alesi de cadrele didactice.
Sa existe modalitati simple prin care elevii sa fie exmatriculati - pe un an de zile. Eu cred ca daca profesorii nu modalitati prin care sa-i pedepseasca pe cei care perturba invatarea celorlalti, este multa debandada. Doar 2-3 dintr-o scoala daca sunt exmatriculati asa cu careu in care se explica celorlalti, atunci va fi mai multa liniste.
Super chestia ca profesorii sa fie platiti in functie de performantele elevilor.
Directorii sa-si poata alege profesorii, e o intreaga mafie la inspectorat.
Sistemul de invatamant inainte de '89 era mai bun decat toate toate sistemele(multe)aparute dupa revolutie. Cati nechemati au fost "la putere" s-au simtit "loviti" de idei "constructive" si de schimbare.
Intotdeauna : "Dorinta de mai bine e raul binelui"- cu precizarea:... atunci cand realizarea acesteia este in sarcina unor "destepti"...
Cu parere de rau... din p.d.v.al analfabetismului, am intrat sigur si ne-am incadrat perfect in U. E.(trebuia sa avem si noi analfabetii nostri.pentru ca cei alesi au nevoie de multi, multi "destepti"- sa mearga la vot, sa accepte orice ca fiind bine, corect, sa nu priceapa de ce? cum? in ce fel? si sa nu se intreba niciodata de ce el are paine... iar altii fructe de nare.)
"Iarna, gradini, verdeata.vara muntii cu fruntile de ghiata"- cam asa scria... nu?
As vrea sa nu mai fie atata debandada in scoli! sa se puna gardieni, sa se incerce cat mai multi asigurarea securitatii copilului si sa nu intre oricine in scoala!
Admiterea la liceu sunt de acord cu propunerea doamnei ANDRONESCU.
Bacalaureatul sa fie o combinatie intre amandoua propunerile.
Legi care vizeaza conducerea scolilor-propunerea doamnei Andronescu.
Ciclurile de studiu sa ramana ca acum!
Din punctul meu de vedere, totul incepe de la profesori. Eu am urmat un liceu foarte bun din Capitala, dar profesorii erau cei mai nemotivati si blazati din lume. Mi se pare ok salarizarea in functie de performantele elevilor, dar nu vad cum s-ar putea face - olimpiadele, de exemplu, se "furau" si pe vremea mea, dar'mite daca sunt bani la mijloc.
Eu propun evaluari din partea elevilor pentru profesori, evaluari post-examene importante (capacitate, bac sau ce mai exista acum) - daca ti-au picat 20 de elevi la materia pe care o predai, probabil ai o problema. Bineinteles, totul trebuie sa inceapa de la un salariu mai bun, pentru a atrage oameni ok in meseria asta.
As acorda mai multa importanta in liceu gramaticii limbii romane - acum accentul e pus doar pe literatura si, cum spunea si maica-mea, care preda romana la liceu, intr-un moment de revelatie: "Hai, ma, ca doar nu mori daca nu stii cine a fost Moromete". In schimb, daca nu stii sa scrii corect pentru ca nu intelegi regulile de gramatica, vei avea probleme mai tarziu in viata.
As face o comisie speciala in Ministerul Educatiei unde elevii sa poata reclama abuzurile profesorilor si aceste lucruri sa fie urmarite si rezolvate (nu ma indoiesc ca exista un departament, ceva, si acum, dar cand eram eu in scoala generala-liceu, puteai sa latri la luna cat voiai, ca nu se intampla mare lucru).
As angaja consilieri de cariera care sa ii ghideze pe elevi inca din clasele X-XI si sa ii indrume spre o viitoare meserie care sa li se potriveasca - extrem de multi fac greseli in alegerea facultatii, pentru ca liceul nu le explica ce se va intampla cu ei cand vor termina scoala si la ce ar fi ei mai buni si putini norocosi se prind singuri.
PS: Atitudinea de "eu n-am nicio parere, oricum nu schimb nimic" nu e una buna. E din aceeasi familie cu "arunc si eu gunoaie pe strada, ca arunca toata lumea si daca nu ma opresc eu, nu se schimba nimic" sau "eu nu ma duc la vot, ca tot cine vor ei iese".
Aş dori ca învăţământul să fie accesibil pentru toată lumea, săraci şi bogaţi şi opt clase să fie obligatorii! Să fim serioşi, cei săraci sau de etnie rromă (de multe ori) nu merg la liceu, fie că fetele sunt nevoite să se căsătoreasca, fie vor merge la munca pentru a câştiga un ban. De aceea cred că opt clase ar fi minimul necesar pentru a învăţa scrierea, citirea şi chiar puţină cultură generală. Mai departe aş vrea ca învăţământul să fie axat pe aptitudunile elevului, curricula să fie mai putin stufoasă (de asta să se ocupe specialişti ai învăţământului nu politicieni care nu ştiu să se exprime!) şi axată pe necesităţile REALE ale pieţei muncii. Consider că nu toată lumea trebuie să aibă o diplomă de facultate doar pentru a se lăuda cu ea şi, în realitate nu are nimic în comun cu specializarea aleasă.
Sunt foarte multe probleme, începând cu siguranţa în şcoli, calitatea elevilor dar şi a cadrelor didactice (mulţi nu au ce căuta în învăţământ!)... şi aş mai vrea să dispară manualele alternative! să fie un singur manual de istorie, geografie, matematică, fizică, română... şi doar clasele de profil uman sau real sau cu predare într-o limbă străină să aibă manuale specifice profilului clasei, astfel încât şi elevul din Rădăuţi şi cel din Bucureşti să aibă şanse egale în faţa unor examene viitoare.
Sunt inavatatoare .sunt in sistem de cativa ani buni ...si va spun ca pute. Imi aduc aminte cand am intrat la liceu ...am invatat pe rupte ca sa am ocazia sa fac ceea ce imi doresc in viata, ceea ce imi place. Si acum imi place ...Incerc sa ii invat pe copii care sunt adevaratele valori. Nu sunt de acord cu intrarea la liceu pe baza mediilor din timpul anului scolar pentru ca in cadrul evaluarii la clasa intervin anumiti factori subiectivi de care nimeni numai tine seama, efectul halo de cele mai multe ori care se creeaza in jurul anumitor elevi asa incat mi se pare buna propunerea insa nu in procentajul 50 % - 50 %. Sunt de parere ca mediile din timpul anilor de gimnaziu nu ar trebui sa depaseasca 30%.
In ceea ce priveste durata invatamantului obligatoriu un DA mare pentru propunerea doamnei Andronescu.
Bacalaureatul trebuie sa contina si probe orale, pentru ca un absolvent de liceu trebuie sa fie capabil sa isi exprime punctul de vedere argumentat ...insa dupa parerea mea aceste probe, atat orale cat si scrise, ar trebui sa fie date la sfarsitul clasei a XII-a.
As ruga-o pe doamna ministru sa faca vizite neanuntate in teritoriu, astfel va vedea cam cum sta treaba ...si nu numai la scolile de oras ...ci si in acele zone in care copiii merg km intregi ca sa poata ajunge la scoala... si nu numai copiii ci si cadrele didactice... As mai ruga-o sa mearga nu in masina de serviciu ci folosind mijloacele de transport pe care le folosesc si cadrele didactice sau copiii... iar apoi sa faca ceva in privinta asta.
Materialele didactice. iarasi o poveste cu talc. rechizitele pentru copiii care nu isi permit rechizite. .sunt insuficiente pentru un an scolar... Multe ...mult prea multe lucruri care ar trebui schimbate... Nu mai zic de salariul cadrelor didactice ( este mult prea mic ...eu una fac parte dintre aceia care din salariul pe care statul mi-l da am cumparat copiilor, ce nu-si permiteau rechizite, si tot din acel salariu am confectionat material didactic...) si de faptul ca decontarea transportului nu se face asa cum spune legea ...ci in functie de cum dispune consiliul local al localitatilor de care apartine scoala...
Multe ...mult prea multe detalii care ar trebui luate in considerare ...caci detaliile fac diferenta...
Deci o combinatie din fiecare lege poate conduce la una mai aproape de eficienta ei.
Sustin varianta Andronescu la capitolul legi care vizeaza profesori.
La varianta Miclea este corect legea conduceri manageriale din cadrul unitatilor, fara amestecul Inspectoratelor scolare, unde sunt doar interese politice pentru numire.
Varianta Andronescu legi care vizeaza profesori, Varianta Maiclea legi care vizeaza conducerea scolilor, pentru care asa opta.
Cred ca ar trebui sa se axeze pe interesul individului, nu ca si acum un elev la un profil de romana filologie sa faca matematica, fizica si chimie, fie ele si optionale, dar acum trebuie sa ajungem la o maturitate a gandirii mai mare dat fiind ca un copil nu stie ce vrea sa se faca in viata si trebuie indrumat cu grija! Oricum daca s-ar aloca mai multi bani in inavatamant ar fi mult mai bine dat fiind faptul ca acum toti banii intra in modernizarea unor scoli care stau sa cada pe copii in loc sa construiasca altele!
Ceea ce mi se pare aiurea este faptul ca tocmai am trecut clasa a XII-a si tocmai acum aflu ca S-AR PUTEA sa dau bacul la trei materii... nici macar nu se stie sigur... eu ce fac?! ![]()
oricum cred ca invatamantul ar trebui sa fie obligatoriu si gratuit pana in clasa a XII-a, iar admiterea la liceu ar trebui sa se faca pe baza de examen ca si pana acum(fara teze unice, capacitate).
De asemenea mi-a mai placut ideea care s-a discutat, cum ca elevii si parintii sa evalueze profesorul, pana la urma ei stiu cel mai bine cat de competent este acesta.
Si asa o sa fie tot o ameteala, deci ce rost are... oricum nimeni nu o sa faca nimic pentru noi elevii...
Raluca si esti de parere ca doamna ministru isi va pierde timpul ascultandu-ne? uite raspund la intrebare pentru ca e pe TPU, k altfel...![]()
![]()
eu nu sunt de acord cu admiterea la liceu, care se practica in prezent sunt de parere ca ar fi mult mai just sa nu se mai tina cont de media claselor 5-8 deoarece copii din scolile l-ai slabe vin cu medii exorbitante, si astfel locul unui elev bun cu o medie de 9 intr-o scoala cu pretentii va fi luat de un elev cu o medie de 9, 80 cu o capacitate intelectuala redusa...
ca sa nu mai pomenesc de examenele care se propun cred ca un examen la romana si matematica ar fi ideal pentru cei care vor ur, ma un liceu iar acest examen sa se dea la liceul in care vrei sa intrii, nu sa aleaga "mintea electonica"
Bacalaureatul... o sa-l dau si eu peste 2 ani, si...habar n-am ce si cum si sunt convinsa ca pana atuci se vor mai schimba de nu stiu cate ori regulile "jocului"
hmm...sa existe un psiholog si un medic in scoala/liceu permanent, nu 2 ore pe zi in acte, pentru ca realitatea este alta, adica nu e niciodata in scoala, iar daca te simti rau si te duci la cabinetul medical ti se da o pastila de catre o asistenta care a uitat sa iasa la pensie ...pastila poate mai veche dacat asistenta![]()
alocatia sa fie mai mare adica nu ma refer la o suma exorbitanta, insa alocatie este de 40 lei... ce poate un elev sa faca o luna de zile cu 40 de lei?
sa se faca orele de sport
profesorii sa fie oarecum monitorizati la orele de curs pentru a nu li se mai putea permite elevilor tot felul de traznai...
si in ultimul rand elevii sa fie atrasi de profesori sa fie angajati oameni care sa fi trecut printr-un examen psihologic amanuntit!
km asta ar fi ideea, insa...cainii latra, ursu merge...![]()
![]()
NU cunosc prea mult, de la o vreme nu ma mai uit la stiri caci sunt scarbita, DAR... se vede clar ca ceea ce sustine d-na. Ecaterina Andronescu este NORMAL si bine. NU poti salariza pe profesori in functie de performantele elevilor ( daca nimeresti la sat unde toti sun tampi, si f greu de invatat! ), sau, sa ii dai numai 10 si el sa fie analfabet? decat daca i-ar testa cineva de la Bruxelles, mai bine scoala sa fie scoala si daca vrea cineva altceva, sa faca legea in tara lui, nu in ROMANIA noastra! Singurul lucru pe care l-as agreea ar fi ca scoala sa fie TOTALMENTE apoilitica, adica directorul, si profesorii sa nu apartina de vreun partid, sau daca fac politica, sa NU stie nimeni nimic de ei, in sensul de a NU influenta elevii, mai ales daca acestia din urma au peste 18 ani. Asadar 98% sunt CU d-na. Ecaterina Andronescu! Bafta tuturor!
In primul rand sa mai scoata din obiecte deoarece sunt prea multe si nefolositoare.
Eu as dori ca propunerea doamnei Andronescu sa fie cea dupa care se vor intampla lucrurile.
Psihoyounger
Ameteala curata atat pentru pentru copii cat si pentru parinti!
1.Ciclurile sunt OK asa cum sunt!
2.Admitere in liceu: testare la sfarsitul gimnaziului (va mai aduceti aminte de admiterea din liceu? Erau 2 posibilitati:stii-intri, nu stii-mergi unde au ramas locuri)
3.Bacul -o combinatie intre cele 2 propuneri!
4. Legi care vizeaza PROFESORII si nu mesele pe care au posibilitatea, sau nu, sa le puna cu ocazia titularizarii, luarii gradelor etc.
5. Directorul scolii sa nu faca politica!
Propunerea fostului ministru Mircea Miclea este cea mai buna.
Ca sa faci reforma serioasa in invatamant iti trebuie in primul rand legi care sa fie aplicate de toti si oameni seriosi in sistemul de invatamant.
Dupa parerea mea, invatamantul in Romania a cam ramas in urma
, invatam la materie in prostie fie ca ne trebuie fie ca nu. Stam la scoala si pana la 3 si avem pe ziua urmatoare o gramada de teme, dar dupa profesori noi suntem in stare sa le facem nu conteaza ca stam 5 ore la ele
si am inteles ca este recomandat cam 3 ore maxim pe zi ca sa inveti si chestii
.
Suntem toti bagati al gramada nu conteaza ca noi suntem la un anumit profil, cum zicea prietenul meu ca tu poti fi geniu de exemplu la chimie si la celelalte materii sa te chinui sa treci. Nu se pune baza pe ce poate sa faca fiecare. Sincer, din toate materiile pe care le studiem, in viitor daca o sa ne amintim ceva din ele ii bine
, deoarece nu avem nevoie de ecuatii de gradul 3 sau 4 cand mergem la magazin sau altceva (ii doar un exemplu ).
In fine, sunt de acord cu ciclurile de studiu de acum, bacalaureatul Miclea, admiterea la liceu Andronescu. Si ar fi bine sa fie mai pazite scolile ca sa nu tot intre tigani si huligani la noi in scoala. A fost un exemplu la mine in liceu cand au intrat niste tigani si era sa fie batuta o fata in baie, noroc ca a venit o profesoara
.
Bunica mea mi-a povestit chiar zilele astea cum a vazut la stiri discutiile in legatura cu invatamantul romanesc si cineva a propus sa se intrebe profesorii ce parere au
ei ce propun. Noroc ca altcineva a venit cu ideea ca nu ei ar trebui intrebati ci elevii si parintii elevilor
. Da domnule asa trebuie sa ne intrebe si pe noi ce vrem nu sa se decide cum cred ei ca ii mai bine
.
Chiar bunica mea a zis la chestia asta ca : "profesorii vad numai inainte ". Are dreptate deoarece ei s-au pregatit cu facultati pentru a ne putea preda si stiu totul pe de rost, pentru ei ii usor sa scrie 5 pagini si sa zica "Invatati! Ca daca maine nu stiti va dau 2 "
. Si cand pe zi vreo 2 profesori fac asa si pe ziua urmatoare ai 10 pagini de invatat si nu stiu cate pagini de scris, cum te mai odihnesti? Sau stai pana la 12 noaptea ca sa ti le faci?
Paote e mult scris, poate un pic cam incurcat, dar este parerea mea.
@danutzyscorpyon : Si daca merg copii cu sila la scoala atunci ce rezolvam? ![]()
De ce sa fie obligatoriu invatamantul mai mult de 8 clase? a incercat si ceausescu cu 9 clase si degeaba.Invatamantul primar sa fie obligatoriu (8 clase) iar cine chiar vrea sa faca scoala sa dea examene de admitere la liceu si facultate -notele din ciclulinferior sa nu aiba nici o relevanta-de ce ar avea? cand exista o forma de examen cand arati ce poti? Cine nu face scoala de buna voie sa mature strazile. Si asa ies semianalfabeti din ciclul elementar.Licee teoretice clasa 9-12 cu examen de admitere si bacalaureat si admitere in institutele de invatamant superior cu examen. Repet notele din ciclul inferior nu au relevanta decat prin prisma unor parinti ai caror copii sunt mai slabi(cu tot ceea ce decurge de aici-cadouri, meditati...)
In alta ordine de idei numai ministrul invatamantului poate propune o lege daca nu este acceptata de parlament isi da demisia.Domnul Miclea a fost si s-a vazut masa de analfabeti iesita care a apelat in final la "invatamantul la distanta" si diplome false(unii chiar parlamentari sau baroni) iar unii "universitari profesori si doctori in stiinte au pus "botu' " la bani. Invatamantul universitar trebuie facut la zi (zi cu zi) si examene de an in direct nu sa stai pe Coasta de azur si sa dai examen la "distanta" "FF" si alte forme de fraudare in detrimentul celor care chiar vor sa invete. Daca o sa adunati orele unor profesori veti vedea ca depasesc cele 8 ore stabilite prin lege (chiar la dublu ) iar substanta se dilueaza din cauza oboselii si varstei dar lacomia nu are limite.INVATAMANT OBLIGATORIU DE 8 CLASE asta-i selectia naturala si normala (se stie doar daca platesti absolvi )
Sunt in principiu de acord cu sistemul Andronescu (desi 13 clase obligatorii nu foloseste nimanui).
Alex765431 întreabă: