anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sall TPU-isti si TPU-iste, am auzit ca ora de religie ar putea fi scoasa din scoli, si deja au aparut 2 tabere.Ala care latra ca vor ca toti elevii sa faca religie daca si fisu, fisa face religie(de buna voie sau pusa de parinti) si ateul(nu generalizez) care se simte neinteles si singuratic in lumea pustiita de prosti orbi(probabil asculta Tokyo hotel?)si vrea cu disperare ca plodu lu vecinu sa nu faca religie! altfel moare de oftica.Stiti care cred eu ca e problema? Nu sunt de acord cu religia obligatorie in scoli ca na poate lui vecinu nu i convine insa nici cu eliminarea ei caci eu vreau sa imi practic religia si sa invat despre ea, linistit fara sa deranjez pe nimeni.Cel mai bine ar fi sa aleaga copii daca vor sau nu sa frecventeze orele de religie, caci poate eu si altii ne dorim sa le frecventam iar altii nu is doresc.De ce sa limitam libertatea copilului prin a il obliga sa creada sau a il opri din cercetarea propiului cult religios? Acuma na o sa ziceti,,da nu e corect in Romania ca daca unu e musulman(nu trageti concluzi pripite prietenul meu cel mai bun e musulman) nu i preda religia musulmana(bine in orasu meu se preda si religia musulmana la turci caci sunt multi)pai si ce sa facem? sa avem cate o clasa pentru fiecare religie de pe pamant? NU doar pentru religia majoritara. Ziceti si voi cati studiati religia ortodoxa in Turcia? huh? Si doar pentru ca nu se pot preda toate religile,niste destepti au zis,,hai sa inlocuim ora de religie cu ora de istorie ca na cam tot aia,oricum decat sa i tinem legati in lanturile religiei mai bine sa le predam istorie,,Mie imi place istoria, insa de ce sa mi se taie libertatea de a invata despre religia mea? Cui nu i convine sa dea frumos o hartie sa nu mai faca ora de religie, insa lasatii pe cei care vor sa o faca in pace! pareri?

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ai auzit gresit. Nu este vorba sa fie scoasa ora de religie din scoala, doar ca aceasta a devenit optionala, in urma unei decizii a CCR, respectiv vor trebui facute cereri de catre elevii si parintii acestora care vor sa o faca.
De altfel si pana acum aceasta a fost partial optionala, respectiv cei care nu voiau sa o faca trebuiau sa depuna cereri in acest sens.

| TortQuemado a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu trebuiau să depună cereri, ci doar înștiințări la directorat. O cerere necesită aprobare, o înștiințare trebuie doar luată la cunoștință și acționat în consecință. Doar că puțini părinți sau elevi știau că ora nu este obligatorie, și celor care trimiteau înștiințări nu le erau luate în considerare. Era, așadar, o încălcare a legii care se făcea pe la multe școli. Celor care anunțau că nu vor să facă ora de religie li se cereau motivări suplimentare („de ce nu vrei să faci?") nenecesare conform legii. De obicei, cei scutiți erau cei care se declarau de altă religie sau confesiune; dacă te declarai ateu, spuneau că nu exista religia asta și, dacă ai fost botezat ortodox, trebuie să participi la oră. Cam asta a fost și este situația din teren, diferită de textul legislativ și de teorie. Acum s-a înlocuit modelul opt-out, cu un model opt-in de participare - cum ai spus.

| Ioandelasal a răspuns (pentru TortQuemado):

"ART.18.(1) Planurile-cadru ale învãţãmântului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplinã şcolarã, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numãrul lor, li se asigurã dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) La solicitarea scrisã a elevului major, respectiv a pãrinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sã nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolarã se încheie fãrã disciplina Religie. În mod similar se procedeazã şi pentru elevul cãruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la aceastã disciplinã."
Crezi ca "solicitare" inseamna instiintare, cum spui tu, ori cerere, cum spun eu?

| TortQuemado a răspuns (pentru Ioandelasal):

Cererea e formulată în modul următor:

Domnule Director,

Subsemnatul, elev în școala dumitale, doresc să nu mai particip la ora de religie, în temeiul legii X.

Semnătura,

Nu e o cerere, nu stai la tocmeală. E o înștiințare. Practic vorbind, desigur. În rest, ne încurcăm în sensurile cuvintelor.

| Ioandelasal a răspuns (pentru TortQuemado):

Legea spune una, tu spui alta, asa ca nu exista nici o incurcatura in sensul cuvantului solicitare. Daca nu ma crezi pe mine ai face bine sa citesti dictionarul.

NOname
| NOname a răspuns:

Gizăz şi TortQuemado ţi-au explicat foarte bine.

| Gizăz a răspuns:

Pleci de la o premisă greşită. Ora de religie nu va fi scoasă. Doar a devenit opţională. Adică trebuie să faci cerere că vrei să faci, altfel nu faci. Tu dacă vrei să mergi poţi merge. Numai că nu e nimeni obligat s-o facă. Asta mulţumeşte sau ar trebui să mulţumească ambele "tabere". Dacă fi-tu face religie, nu mă obligă nimeni să facă şi al meu. Şi nimeni nu are dreptul să-mi ceară asta. Valabil şi invers.

TU crezi că la noi e "rău"? Mergi prin ţări mai dezvoltate. Acolo faci religie numai dacă mergi la o şcoală privată care aparţine unei confesiuni. Orice formă de religie e interzisă în şcolile publice. Pentru că ei merg pe considerentul, corect de altfel, că religia e ceva personal şi nu are ce căuta în instituţii plătite din buzunarul tuturor. Ştiai, de asemnea, că România seamănă cu Arabia? La ce? La noi nu se predă evoluţionism în şcoli.

| anonim_4396 explică (pentru Gizăz):

Total de acord, insa cred ca si evolutionismul e un nerv mai sensibil, din moment ce se bate relativ cap in cap cu religia, adica cum se mai poate hotara copilu cand aude 2 chestii total diferite,gen la prima ora,,copii astazi invatam cum a aparut specia umana prin evolutia unei primate intr-o pestera din Africa,,iar a doua ora,,copii astazi aflam cum Dumnezeu a creat pe Adam si mai apoi din coasta lui Adam a creat-o pe Eva,,De unde sa mai stii ce sa crezi,mai ales daca esti copil? Plus ca unii tin cu dintii de religia lor, de exemplu eu care am primit nota mica ca am refuzat sa scriu un tabel al evolutiei cu aia homo sapiens, homo ereticus, si alti homo deoarece eu daca, cred ca am fost nascuti de Adam si Eva de ce sa scriu ca am evoluat din Fred Flintstone si Willma?

| TortQuemado a răspuns (pentru anonim_4396):

„Total de acord, insa cred ca si evolutionismul e un nerv mai sensibil, din moment ce se bate relativ cap in cap cu religia, adica cum se mai poate hotara copilu cand aude 2 chestii total diferite"

D-aia soluția este scoaterea religiei din școli, ca materie obligatorie. Gata, problemă eliminată.

„ cred ca am fost nascuti de Adam si Eva de ce sa scriu ca am evoluat din Fred Flintstone si Willma?"

Pentru că una e o teorie verificată și demonstrată științific, iar alta face parte dintr-o mitologie din epoca bronzului.

| Gizăz a răspuns (pentru anonim_4396):

Evoluţionismul e o teorie ştiinţifică. Adică ceva susţinut de metoda ştiinţifică. Aia la rându-i e bazată pe dovezi palpabile şi experimente repetate. E ceva la fel de real ca matematica pe care o faci. Şi la fel ca matematica, sunt secţiuni fără răspunsuri(încă). Asta nu o face mai puţin reală decât e. D-aia se predă în statele civilizate. Pentru că e văzut ca atare, adică un fapt.

Creaţionismul, în schimb, e bazat pe nişte cărţi scrise prin Epoca Bronzului care nu au o susţinere mai mare decât Moş Crăciun de exemplu. Dacă tu crezi că ceva e real nu înseamnă automat că e. Ai un burden of proof cu asta. Dacă nu-ţi dovedeşti real, coerent şi concludent afirmaţiile, rămân doar atât... afirmaţii. Din analogiile pe care le faci nu înţelegi de fapt ce e ăla evoluţionism, crede-mă. Totul e e mult mai complicat decât "caricaturizarea" aia a ta. Religia creaţionistă nu are ce căuta în şcoli pentru că distorsionează realitatea. Prezintă ca real ceva ce a fost dovedit fals. Tu te-ai duce la şcoală dacă la matematică ţi s-ar preda că 1 şi cu 1 face 4?

E religia ta şi ai dreptul la credinţele tale, oricât de iraţionale ar fi. De fapt, asta e garantat de Constituţie. Dar nu înseamnă că poţi veni cu ele în şcoli, instituţii de învăţământ. Cum oamenii de ştiinţă sau profesorii nu au ce căuta să ţină slujbe la biserică, aşa nici preoţii sau "profesorii" de religie nu au ce căuta în şcoli publice.

Întrebări similare