anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am 19 ani (fac 20 in mai, student), si am o nelamurire cu privire la alocatie. Eu am primit-o lunar si dupa 18 ani (cuponul prin posta) si am luat-o pana la 19 ani, iar dupa, foarte rar. Ideea e ca nu am fost lamurit de nimeni, legea modificandu-se de atatea ori prin ordonante si etc, cei de la posta, vazand ca am 19 ani, tot nu au stiut ce sa-mi spuna.

Ultima data mi s-a spus sa merg la ITM sa intreb. Dar temerea mea este aceea de a nu fi obligat sa restitui toata suma de dupa 18 ani, si, cum ar calcula ei cand am luat-o si cand nu... Adica, eu ce vina am? Pur si simplu nu trebuia sa imi mai trimita acel cupon pentru a lua alocatia, ori o fi fost vreo eroare..nu stiu.

Eu n-as vrea sa ma duc, daca era cineva sa gestioneze alocatiile, o oprea si gata. Daca as fi obligat sa restitui toti banii, as face paguba familiei, si acum, de sarbatori.
M-ar putea da in judecata sau ceva?

1 răspuns:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Dacă eşti student, NU ar trebui să mai primeşti alocaţie de stat!

Deci, ar fi indicat să NU o mai ridici de la poştă ( să o refuzi ), altfel va trebui să RESTITUI sumele primite ilegal!


"ART. 1 - (1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.
(2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă si tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevăzuţi la alin. (3) care repetă anul scolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
...

ART. 6 -... (6) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare.
...

ART. 7 - (1) Persoanele cărora li se face plata alocaţiei de stat pentru copii sunt obligate să comunice orice schimbare în privinţa componenţei familiei sau a domiciliului/resedinţei care poate determina încetarea sau modificarea acordării drepturilor de alocaţie de stat pentru copii, în termen de cel mult 15 zile de la apariţia acesteia, inclusiv situaţia în care cetăţenii români îsi stabilesc rezidenţa în altă ţară împreună cu copiii lor.
(2) Sumele plătite necuvenit cu titlu de alocaţie de stat pentru copii se recuperează pe baza deciziei emise de persoana juridică care a efectuat plata alocaţiei de stat pentru copii sau prin angajamentul de plată scris al persoanei
care le-a încasat în mod necuvenit.
(3) Decizia prin care se recuperează sumele încasate necuvenit se comunică celui obligat la plată în termen de 15
zile de la emitere.
(4) Decizia de recuperare si angajamentul de plată constituie titlu executoriu de la data comunicării, respectiv de la data semnării." - SURSA = Legea 61/1993 ( actualizată 2014 ) de la linkul :
http://www.ajpsil.ro/Documente/Alocatie/alocatie_61.pdf


Toate cele bune.