| otnielandreiu16 a întrebat:

SALUT DACA CINEVA DEPUNE PLANGERE IMPOTRIVA MEA PENTRU FURT CE POT PATI?
sunt si minor
daca e sa depuna plangerea si sa ii returnez obiectul, pot sa mai patesc ceva? gen sa nu returneze plangerea si sa mearga mai departe?
valoarea furata aproximativ 10 milioane.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Depinde de varsta ta si de victima infractiunii.
Conform Codului penal, citez:
"ART.228. Furtul  
  (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără  consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
  (2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.
  (3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.
ART.113.Limitele răspunderii penale  
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.  
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.  
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.  
  ART.114.Consecinţele răspunderii penale  
  (1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:  
  a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o  măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
  b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
  ART.115. Măsurile educative  
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.  
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:  
a) stagiul de formare civică;  
b) supravegherea;  
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;  
d) asistarea zilnică.  
2. Măsurile educative privative de libertate sunt:  
a) internarea într-un centru educativ;  
b) internarea într-un centru de detenţie.  
  (2) Alegerea măsurii educative care urmează să fie luată faţă de minor se face, în condiţiile art. 114, potrivit criteriilor prevăzute în art. 74."

| Violleta2022 a răspuns:

Depinde ce pretentie are cel care a depus plangerea. poate sa ceara banii ianpoi si pe deasupra daune materiale, ca i-ai provocat stres.
in orice caz, furtul odata declarat, atrage dupa sine CAZIER JUDICIAR cu care ramai pe viata ca orice borfas si hot de rand.
Un lucru care iti poate afecta viata si profesia, fiindca cei cu cazier sunt considerati paria societatii si sunt eliminati sau marginalizati.
Da banii imediat inapoi si cere-ti scuze, daca nu vrei sa ajungi prin tribunal, si cu cazier pe viata!

| Anuket a răspuns:

Pentru o singură dată nu vei avea probleme( nu știu exact ce se întâmplă). Dacă depune plângere și îi returnezi bunul ar putea să retragă plângerea dacă vorbești cu persoana respectivă.