Bula
| Bula a întrebat:

Salut toti prieteni TPU!
Am o nelamurire juridica si nu stiu rezolvarea corecta:
Printr-o sentinta definitiva si executorie, debitorul este obligat la plata unei sume datorate. Se angajeaza la plata esalonata, dar in scurt timp decedeaza. Nu avea familie (sotie, copii), rudele de gradul I fiind unul din parinti si un frate.

Intrebarea mea este:
Rudele de gradul I pot fi urmariti pentru debitul restant, daca nu s-a facut succesiunea dupa debitorul decedat? Daca da, cum trebuie procedat, care sunt pasii de urmat?

Rog sa raspunda doar cunoscatorii.
Multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
| raluk27 a răspuns:

1.Doar parintii sunt de gradul 1. Fratii/surorile sunt de gradul 2.
2. Nu are nicio relevanta gradul. Daca se dezbate mostenirea si exista succesibili care au acceptat-o, ei mostenesc atat activul (bunurile mobile si imobile), cat si pasivul (datoriile si obligatiile).

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu sunt urmarite rudele, de nici un grad, daca nu sunt coplatitori sau garanti.
In schimb pot fi urmarite bunurile ce fac parte din masa succesorala si creditorul poate solicita deschiderea procedurii succesorale, daca nu o fac mostenitorii (parintele si fratele).

| Bula explică (pentru Ioandelasal):

Daca se solicita deschiderea procedurii succesorale, dar succesibilii nu accepta mostenirea (decedatul neavand pe numele lui nici bunuri, nici conturi bancare sau alte valori, toate fiind cumparate pe numele parintelui si fratelui), atunci mai este creo posibilitate de recuperare a valorii datorate?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Bula):

Se poate si asa si atunci nu mai exista nici o posibilitate de recuperare.
De altfel, daca decedatul nu avea nimic, creditorii nici macar nu vor solicita deschiderea procedurii, n-ar avea nici un rost.