Întrebare recomandată | Andrei_Alina_1975 a întrebat:

Si eu sunt interesata de schimbarea prenumelui deoarece la nastere am primit un nume pe certificat, la cererea celei care trebuia sa ma increstineze, dupa care a disparut. Nasa mea de botez a vrut alt nume decat cel de pe certificat si parintii mei au acceptat. Toti cei din viata mea m-au strigat dupa numele de botez, practic nici nu reactionez la numele din acte. La scoala mi-a fost foarte greu, am avut mari probleme din cauza asta. Cand m-am casatorit, la starea civila am facut-o cu numele de Viorica iar la Biserica cu numele de Alina care este si numele meu de botez. Ce parere aveti de asta? Sunt foarte revoltata, aproape nimeni nu ma crede. De aceea imi doresc foarte mult, macar sa adug in acte numele de botez daca nu se poate schimba. La un moment dat am fost chiar suparata pe parintii mei pentru ca au permis acest lucru. Ce pot sa fac?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti sa-ti schimbi prenumele pe cale administrativa, conform OG nr.41/ 2003, invocand tocmai motivul ca esti cunoscuta sub alt prenume decat cel din acte, este unul dintre motivele intemeiate prevazute la art.4 din acest act normativ. Pentru dovedire poti sa duci doua declaratii de martori, date in fata unui notar public si o adeverinta de la preot.
Procedura este urmatoarea, citez:
"ART.6.(1) Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procurã specialã sau împuternicire avocaţialã.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi sa fie însoţitã de urmãtoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţãmântul, dat în forma autenticã, al celuilalt soţ, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autoritãţii tutelare, în cazurile prevãzute de art. 7;
d^1) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
e) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale."
Mentionez ca prevedereile privind numele se aplica si la prenume.
Totusi mai vad o problema: banuiesc ca ai facut scoli si toate actele de studii sunt pe prenumele din acte si tot timpul o sa ai probleme cu asta.
Eu te-as sfatui sa ramai asa, cunoscutii te stiu cu un prenume si cu asta esti apelata. Am cunoscut asemenea persoane. de asemenea am cunoscut persoane cu 2 sau 3 prenume care erau cunoscute doar cu unul.

| GeoD009 a răspuns:

Intrati pe www.licitatiijuridice.ro si aici vezi gasi un avocat
specializat pentru probleme dumneavoastra.

| GeoD009 a răspuns:

Intrati pe www.licitatiijuridice.ro si aici vezi gasi un avocat
specializat pentru probleme dumneavoastra.