NOname
| NOname a întrebat:

Un act sexual cu un minor, chiar și cu acordul lui, este socotit drept viol, pentru că se consideră că minorul nu are discernământ și nu își poate da consimțământul.
În cazul îndoctrinării forțate practicate în școli (cu așa-zisul acordul părinților), unde cea violată este mintea fragedă și influențabilă unor copii, nu ar trebui să fie la fel?

134 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Nu este socotit viol, daca minorul a consimtit liber. Mai mult, daca minorul are peste 15 ani nu este nici macar infractiune.
2.Cred ca stii ca participarea la orele de religie nu este obligatorie, mai ales pentru cei de alte confesiuni decat cea ortodoxa.
3.Nu poate fi socotit viol, prin definitie violul presupune o constrangere fizica sau psihica. Avand in vedere participarea facultativa, unde vezi violul? Numai bine!

| NOname explică (pentru Ioandelasal):

Domnul Ioan, dumneavoastră fiind la curent cu toate legile (la zi), lămuriți-ne, vă rog.

Găsesc diverse articole. Unele spun că materia "Religie" este facultativă, altele că este opțională (care ar fi acele opțiuni?) sau chiar obligatorie.

Care este adevărul (din punct de vedere legal)?

În ce condiții copilul (părintele) poate să renunțe la această materie? Este musai să facă parte dintr-un cult religios?

| Ioandelasal a răspuns (pentru NOname):

Prevederile relevante referitoare la acest subiect sunt cuprinse in mai multe acte normative si anume:
-Constitutia Romaniei, republicata in 2003, citez:
"Art.29 - Libertatea constiintei
(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc.
(3) Cultele religioase sunt libere si se organizeaza potrivit statutelor proprii, in conditiile legii.
(4) In relatiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de invrajbire religioasa.
(5) Cultele religioase sunt autonome fata de stat si se bucura de sprijinul acestuia, inclusiv prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in azile si in orfelinate.
(6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine."
-L.489/2006, privind libertatea religioasa si regimul juridic al cultelor, citez:
"ART.1.(1) Statul român respectã şi garanteazã dreptul fundamental la libertate de gândire, de conştiinţã şi religioasã al oricãrei persoane de pe teritoriul României, potrivit Constituţiei şi tratatelor internaţionale la care România este parte.
(2) Nimeni nu poate fi împiedicat sau constrâns sã adopte o opinie ori sã adere la o credinţã religioasã contrarã convingerilor sale şi nici nu poate fi supus vreunei discriminãri, urmãrit sau pus într-o situaţie de inferioritate pentru credinţa, apartenenţa ori neapartenenţa sa la o grupare, asociaţie religioasã sau un cult ori pentru exercitarea, în condiţiile prevãzute de lege, a libertãţii religioase.
ART.2.(1) Libertatea religioasã cuprinde dreptul oricãrei persoane de a avea sau de a adopta o religie, de a şi-o manifesta în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin practicile şi ritualurile specifice cultului, inclusiv prin educaţie religioasã, precum şi libertatea de a-şi pãstra sau schimba credinţa religioasã.
(2) Libertatea de a-şi manifesta credinţa religioasã nu poate face obiectul altor restrângeri decât al celor care sunt prevãzute de lege şi constituie mãsuri necesare într-o societate democraticã pentru securitatea publicã, protecţia ordinii, a sãnãtãţii sau a moralei publice ori pentru protejarea drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului.
ART.3.(1) Pãrinţii sau tutorii au dreptul exclusiv de a opta pentru educaţia religioasã a copiilor minori, conform propriilor convingeri.
(2) Religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbatã fãrã consimţãmântul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul sã îşi aleagã singur religia."
L.1/2011 a educatiei nationale, citez:
"ART.18.(1) Planurile-cadru ale învãţãmântului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplinã şcolarã, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numãrul lor, li se asigurã dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) La solicitarea scrisã a elevului major, respectiv a pãrinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sã nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolarã se încheie fãrã disciplina Religie. În mod similar se procedeazã şi pentru elevul cãruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la aceastã disciplinã."
-Regulamentul de organizarea si functionare a unitatilor scolare din invatamantul preuniversitar, citez:
"Art.7.In incinta unitatilor de invatamant preuniversitar sunt interzise, potrivit legii, crearea si functionarea oricaror formatiuni politice, organizarea si desfasurarea activitatilor de propaganda politica si prozelitism religios, orice forma de activitate care incalca normele convietuirii sociale, care pun in pericol sanatatea fizica, psihica a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic.
ART.104. Elevii au dreptul sã opteze, conform legii, pentru tipul şi forma de învãţãmânt pe care le vor urma şi sã aleagã parcursul şcolar corespunzãtor intereselor, pregãtirii şi competenţelor lor. Pentru elevii minori acest drept se exercitã de cãtre pãrinţii/tutorii legali ai copiilor."
Aceste prevederi legale le-am in vedere in raspunsul meu.
Este vina parintilor ca isi silesc copiii sa urmeze religia, daca n-au tragere de inima.

| NOname explică (pentru Ioandelasal):

Mulțumesc frumos.

Să înțeleg atunci că din punct de vedere legal orele de religie nu sunt obligatorii, ci mai degrabă facultative sau opționale, însă în școlile din România (unele dintre ele, bănuiesc) se practică altceva și elevii sunt siliți să frecventeze aceste cursuri cu voia sau fără voia lor (luând în considerare constatările lui ardnaxur1961)?

| Ioandelasal a răspuns (pentru NOname):

Asa este, ai vazut si tu.
Nu pot spune exact dar banuiesc ca situatia perpetueaza din cauza a cel putin trei motive: necunoasterea prevederilor legale, interesul unora si dezinteresul altora.

| NOname explică (pentru Ioandelasal):

Da, și eu am ajuns la această concluzie.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Ioandelasal):

"daca minorul are peste 15 ani nu este nici macar infractiune."
Pe asta de unde ai mai scos-o? In SUA un act.sexual cu un minor e infractiune, si nu numai acol si peste tot in lume.

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Din Codul penal roman. Nu stiu cum este in SUA dar in Romania este asa cum am spus, citeste art.198 Cod penal.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Eh noi suntem mai inaipoiati

| Arthur a răspuns:

Stimata prietena, consider ca indoctrinarea este generala incepand cu matematica si toate celelalte limbi straine.
Consider ca nu parintii ar trebui sa oblige urmasii la acest travaliu ci am mai putea astepta ca acestia sa ajunga la majorat iar obiectele de studiu sa fie liber alese de acestia.

| Arthur a răspuns:

Da, întradevăr este o problemă majoră. În fiecare Duminică mulţimi uriaşe de tineri îndoctrinaţi fac coadă la intrarea în biserici şi catedrale locurile find insuficiente pentru a le face loc în interiorul acestor locaşuri.
Există la tineret în zilele noastre un comportament ciudat caracterizat prin abstinenţă sexuală, lipsa dorinţei de a participa la distracţii ( considerate decadente ), de a consuma băuturi alcoolice, ţigări sau alte droguri mai mult sau mai puţin nocive.
Aceştia nu mai ascultă nici un fel de muzică în afara celei religioase iar singurele filme şi cărţi sunt legate la fel doar de tematica religioasă.
Concertele rock sau ale altor interpreţi gen Gaga se desfăşoară fără public în afara celor câţiva neîndoctrinaţi pierduţi printre scaunele goale. Adio sex la 12, 13, 14 ani şi adio sex în afara căsătoriei. Trebuie luate măsuri tovarăşi! Aşa nu se mai poate!
Şi colac peste pupăză înapoiaţii ăştia de unguri s-au trezit să se declare stat creştin : " Parlamentul ungar a adoptat luni noua constituție ultraconservatoare, în care există referiri la Dumnezeu, creștinism și familia tradițională, cu 262 voturi pentru, 44 împotriva și o abținere, relatează AFP. "

| NOname explică (pentru Arthur):

Arthur, tu fiind creștin, este normal să fii ușor deranjat de subiect și puțin subiectiv. Îți înțeleg nevoia de sarcasm. Ți-o înțeleg perfect. Și îmi pare rău dacă pe undeva te simți atacat. Nu asta a fost intenția mea. Dar te înțeleg.
Însă noi aici discutăm lucruri serioase, posibil să fie educația și viitorul copiilor noștri în joc (cât și generațiilor următoare) și trebuie să privim lucrurile din toate perspectivele, nu doar din cea religioasă.

Iar de faptul că religia are și părțile ei bune, cel puțin eu, sunt perfect conștientă.
Însă personal, în locul ei prefer educație, etică, logică, cultură, moralitate...

Iar să-și aleagă o religie are timp copilul după ce va fi major. Nu mi-l doresc spălat pe creier de mic, rupt de realitate și speriat de bazaconii (nu spun că toți creștinii sunt, însă riscul, dată fiind și vârsta fragedă, este unul destul de ridicat; nu vreau să risc).

Religia nu e pentru minți crude, care încă se află în formare, nu e pentru cei mici, care tind să imite tot ce văd și să creadă tot ce aud, și clar, ține de intimitate, de familie. Nu are ce căuta în școli.

La școală vreau să învețe să gândească, să cerceteze, să raționalizeze, să elaboreze idei logice, îndrăznețe, oricât de proaste, dar originale, proprii, nu să creadă și atât. Vreau să-l educ să fie liber și consider că orice copil ar trebui să aibă acest drept.

Dar este strict poziția mea.
Înc-o dată, îmi cer scuze, dacă te-ai simțit jignit.

Iar apropo de avantaje și dezavantaje, dacă tot ai atins subiectul:
http://www.tpu.ro/......-dumnezeu/

Noapte bună.

| Arthur a răspuns (pentru NOname):

Stimată prietenă, o să mă opresc pentru început la acea afirmaţie a ta : " Vreau să-l educ să fie liber și consider că orice copil ar trebui să aibă acest drept. " Discutând chiar din punctul tău de vedere ( materialist ) această afirmaţie este doar o iluzie pentru că doar animalele din sălbăticie sunt cu adevărat libere. Noi ne-am pierdut această libertate totală odată cu evoluţia şi desprinderea de regnul animal. Repet, trec această discuţie în plan evoluţionist doar pentru aţi arăta că libertatea umană este doar o dorinţă irealizabilă şi datorită caracterului social printre altele.
Cât despre ideea că studiul Bibliei ar bloca fantezia şi ar creea angoase te asigur că tocmai rugăciunea către Îngeraş îmi alunga în copilărie teama de necunoscut, de întuneric sau coşmaruri. Fantezia îmi era stimulată cu fiecare pasaj citit indiferent de natura religioasă sau laică a cărţii lecturate.
Nu vreau să mă întind la vorbă şi să plictisesc aşa că o să închei cu vorbele lui Horia Patapievici : " Societatea creştină modernă nu poate să renunţe la Dumnezeu, mergând înainte ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Într-o lume marcată de relativism şi aflată în derivă ideologică, este nevoie de un punct fix, de repere stabile, de valori care nu se schimbă şi nu se clatină. Soluţia ieşirii din criză şi răspunsul tuturor frământărilor se vor cristaliza atunci când oamenii vor regăsi în vieţile lor „creştinismul tuturor începuturilor"[2]. Societatea modernă poate să îşi continue traseul său evolutiv, dar, cu o condiţie: nimic fără Dumnezeu. "
Ps. Asocierea pe care ai făcut-o în această întrebare te rog să mă crezi că o să o trec cu vederea ca pe o exprimare nefericită în tr-un moment nefericit, în rest fiecare ne naştem singuri şi murim singuri. ( Singurătatea este un pas spre libertate? )
Cu prietenie Arthur

| NOname explică (pentru Arthur):

Bine, Arthur. Însă nu știu dacă acum este tocmai momentul potrivit pentru filosofie. E o problemă concretă, care cere rezolvări concrete. Și este tot mai prezentă în societatea noastră.
Privește numai exemplu de mai sus!
Copilul (Kosuchin) este silit să frecventeze orele de religie și nu este lăsat să aleagă singur în ce să creadă și în ce nu. I se impune credința în Dumnezeul creștin cu forța...tocmai de conducerea școlii.

Mie una nu mi se pare normal și nu vreau ca și copilul meu să fie nevoit să treacă prin așa ceva.

Anumite lucruri Trebuie să fie facultative, dacă fără ele nu se poate. Iar religia este unul dintre ele.
O zi bună.

| Arthur a răspuns (pentru NOname):

Stimată prietenă, aerul tău autoritar mă face să cred că tocmai s-a rezolvat şi problema religiei în societatea românească. Cred că este vorba de o simplă conversţie şi un schimb de păreri mai mult sau mai puţin constructiv, te asigur fără urmări în alte planuri ( legat de legislaţia învăţământului ).
Folosind acest text de lege " - La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină". Prin urmare, prezenţa disciplinei religie în oferta şcolară este obligatorie din punct de vedere legal, cu posibilitatea pentru elevi de a nu frecventa orele de religie, la solicitarea scrisă a părintelui sau a tutorelui legal constituit. " poţi da în judecată şcoala, dacă iţi este refuzat acest drept, sau poţi scrie o petiţie onor ministrului Educaţiei şi Învăţământului.
Cât despre Timisoara am vecini care datorită faptului că aparţin altor confesiuni nu au frecventat orele de religie şi nu au avut probleme. Aici cred că este vorba şi despre felul cum priveşte această problemă conducerea acelei şcoli.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Din pacate, orele de religie nu sunt facultative si n-au fost niciodata. A fost o vreme, demult, cand erau "optionale", dar a trecut vremea aia.
Eu, cand l-am inscris pe fi-meu in clasa I, am cerut in mod expres sa nu frecventeze orele de religie, tocmai pentru ca stiam cat voi avea de luptat ca sa-i scot din cap ineptiile pe care i le bagau un popa decrepit si un manual...horror. Mi s-a spus ca nu se poate, ca trebuie sa frecventeze aceste ore. Deci, m-am luptat din greu cu el pana a invatat sa gandeasca singur, sa analizeze si sa adopte o pozitie in cunostinta de cauza. Mai bine declaram ca e de religie Shintoista sau orice alta religie la fel de exotica si, poate nu mai trebuia sa duc adevarate batalii.

| NOname explică (pentru ardnaxur1961):

Stai să înțeleg, că nu sunt pe deplin informată: spui că la momentul actual orele de religie nu sunt nici facultative, nici opționale? Sau doar opționale?
(Cu atât mai grav...)
Lămurește-mă, te rog. Și dacă ai face rost și de o sursă credibilă, ar fi grozav.
Mulțumesc.

| ardnaxur1961 a răspuns (pentru NOname):

Sunt obligatorii, din pacate. Aflu chestia asta la scoala, in fiecare an, cand se face incadrarea profesorilor. Si, daca tot nu te-am lamurit, mai ia de-aici: manualul ala controversat, despre care se tot discuta zilele trecute, e manualul profesorului pentru cei care predau religia la clasa 0! Deci...cu cat mai mici, cu atat mai bine.
Crede-ma ca stiu ce spun, pentru ca lucrez in invatamant de peste 20 de ani si am vazut "evolutia" asta tacita de la facultativ, la optional si, in final, la obligatoriu.
Singura chestie care se accepta este ca elevul sa invete religia cultului de care apartine. De pilda, la scoala unde predau eu, sunt multi elevi baptisti. Aia nu sunt obligati sa stea in clasa la ora de religie ortodoxa, dar se duc duminica la templul lor si fac acolo religie, iar la sfarsitul semestrului, pastorul sau ce-o fi ala vine si le trece notele in catalog, pentru ca media la Religie se pune la calculul mediei generale.

| NOname explică (pentru ardnaxur1961):

Groaznic! Sunt șocată de-a dreptul.
Totuși trăim în secolul XXI, fir-ar!
Cei din Ministerul Învățământului parcă nu gândesc...

Iar agnosticii sau ateii ce să facă în acest caz? Să stea la orele de creștinism de la clasa zero, vorba ta? Toți sunt obligați să fie religioși (că, vrând-nevrând, asta devin)? Absurd!
Acum mi-e și mai groază să nasc în România...

Constatarea lui George Bernard Shaw parcă acum se potrivește ca niciodată mai bine:

"De mic am fost obligat să-mi abandonez educația...pentru a merge la școală..."

Trist...

| NOname explică (pentru ardnaxur1961):

Dar cum îți explici asta atunci?

http://www.tpu.ro/......-nu-stiau/

Directoarea nu i-a spus că materia este obligatorie și nu se fac astfel de cereri, ci l-a rugat să se mai gândească.
Sau diferă de la școală la școală?
Nici nu știu ce să mai cred...

| ardnaxur1961 a răspuns (pentru NOname):

Nu stiu de ce directoarea cu pricina nu i-a spus omului clar si limpede ca religia este obligatorie. Fiindca este, din pacate. Ca director de scoala, isi apara oamenii. Cred ca stie foarte bine ca e suficienta o "razmerita" din asta pentru ca elevii din multe clase sa renunte la orele de religie. In felul asta, nu mai are profesorul de religie ore si isi pierde catedra. Mai ales ca, de vreo 6-7 ani incoace, nu mai predau preotii. ATUNCI ar fi trebuit sa apara o miscare din asta serioasa impotriva religiei in scoli. Cand predau preotii, erau platiti strict la numarul de ore, pentru ca ei erau, in principal, preoti, nu profesori.
Acum, exista profesori de religie si, in ultimii 2-3 ani, am avut ocazia sa constat ca astia sunt mai rai decat preotii. Sunt bigoti, habotnici si incearca, prin orice mijloace, sa-i indoctrineze pe copii, nelasandu-le nicio portita de scapare.
Nu sunt, n-am fost si nici nu am veleitati ca director de scoala. Am insa impresia ca, in situatia asta, directorul e prins intre ciocan si nicovala.
Baptistii, de pilda, nu concep sa nu faca religie, le interzic celor mici tot felul de lucruri pe care le-ar putea face impreuna cu colegii lor. Pe de alta parte, ortodocsii vor cu orice pret sa evite explicatiile cerute de copii prin eternul si fascinantul "asa a vrut D-zeu". Deci, sunt foarte multumiti cand copiii lor, cu creierul spalat la scoala, accepta, acasa, un raspuns de genul asta. Stii ce comod e?
Crede-ma: ca parinte, e cumplit de greu sa te lupti cu mentalitati din astea de Ev Mediu. Te gandesti si la copilul tau, la faptul ca, neintegrandu-se in "turma", va fi stigmatizat. Asa ca, il lasi sa frecventeze si ora de ineptii (bine ca inca e numai una pe saptamana), iar acasa, il inveti sa gandeasca singur, sa caute explicatii rationale pentru toate fenomenele si ii raspunzi la orice intrebare, indiferent cat ar fi de incomoda.
As putea sa scriu o carte in 3 volume cu intrebarile incomode pe care mi le-a pus fi-meu.

| NOname explică (pentru ardnaxur1961):

E cumplit ce povestești! Se pare că e o adevărată provocare să ai un copil cu o gândire sănătoasă în ziua de azi. Mi-e și groază să mă gândesc la ce mă așteaptă...

Respect că ai putut! Să duci ani de zile o luptă de contra-îndoctrinare religioasă cu propriul tău copil nu e o muncă dintre cele mai ușoare...

| Paulla a răspuns (pentru ardnaxur1961):

Nouă ne-au dat o fişă de completat, la început de clasa a9-a, unde trebuia să specificăm dacă vrem sau nu să participăm la religie(şi la ce fel de religie). Nu a tras nimeni de noi să bifăm una sau alta, nici dirignta(ba chiar a specificat că nu-i relevant), nici directoare. Eu am ales să nu o fac şi n-am întâmpinat vreo problemă, nimeni nu mi-a cerut să-mi motivez alegerea sau orice altceva şi din câte ştiu mai sunt şi alţii care nu o fac şi n-are nimeni nimic cu ei. Având în vedere asta, bănuiesc că e la fel de simplu să faci şi o cerere de retragere de la oră(unde învăţ eu) dacă te-ai răzgândit între timp.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Paulla):

Concluzia este ca fiecare scoala aplica legea dupa cum intelege sau are interes directorul.

Răspuns utilizator avertizat
| Maya2014 a răspuns (pentru NOname):

De fapt, reliagia ca si materie obligatorie, este impusa doar pana la varsta de 18 ani.
Cei care au implinit 18 ani si sunt inca la liceu pot face o cerere de "eliminare" a orelor de religie din orar.

mariana
| mariana a răspuns:

Partea a doua a intrebarii am citit-o de doua ori si n-am inteles de fapt intrebarea, decat dupa ce am citit raspunurile ce au fost date pana acum.
Daca te-ai fi referit concret la religie, ca ora de studiu, era o tema pentru dezbatere, pe mine m-ai pierdut pe undeva, pe traseu.
Programa scolara cuprinde ore de religie si daca aceasta se preda, conform cu puterea de intelegere a elevului, in raport de varsta acestuia, atunci nu poate sa-l invete de rau.
Nici eu nu sunt de acord cu indoctirnarile, ma consider crestina, dar sunt o persoana care nu participa la slujbele religioase, de multa vreme, insa din familie am fost educata sa cred in existenta unei divinitati, ce vegheaza asupra fiecaruia dintre noi.
Daca oamenii ar crede in dreptate si adevar, in munca cinstita, in corectitudine, in implicare in solutionarea problemelor cotidiene ale familiilor proprii si ale colectivitatilor in care traiesc si-si desfasoara activitatea, atunci sunt convinsa ca, ar fi mai putine crime, violuri, furturi, talharii si in general fapte reprobabile si daca acest lucru se poate face si pe calea orelor de religie, atunci pe mine nu ma deranjeaza, "imblanzirea" impulsurilor animalice din om, pe orice cale ce da rezultate.
Daca parintii elevului in cauza nu doresc ca, fiul, fiica lor sa participe la orele respective, cred ca ar trebui sa li se aprobe aceste cereri deoarece sunt si liber cugetatori, ori persoane care au alta religie decat cele pentru care au fost asigurate cadre didactice.
Violul ca notiune juridica, se constituie ca infractiune sexuala si nu poate avea nici un fel de similitudine cu orele de religie.
Cred ca asemenea intrebari pot sa suscite multe interpretari si ar fi bine ca, pe cat putem, sa renuntam la ele pentru a nu agita spiritile, asa cum s-a mai intamplat si in anii precedenti, pe acest site.
Un gand bun si preocupari cat mai adecvate pentru toti oamenii de bine de pe acest site.

Apache
| Apache a răspuns:

Ar trebuie dar nu ai cu cine sa te certi.
Parinti care la randul lor au fost indoctrinati de mici isi trimit copiii pe aceasta cale...pentru ca este singura cale pe care o stiu.
Un idiot isi face si copilul idiot... cerc vicios pana la urma
Pentru ca nu scoala formeaza copilul ci ce gaseste atunci cand se intoarce acasa.
Pe mine unul m-au modelat parintii...nu ce s-a predat in scoli

Apache
| Apache a răspuns:

Dar exagerezi...nu este indoctrinare propriu zisa, e doar lipsa de nepasare din partea parintilor.
Ca te invata religie la scoala, ca iti baga in cap povesti cu zane, ca te invata sa il slujesti pe fuhrer....asta nu e indoctrinare atata timp cat parintii de acasa nu sunt atat de retarzi incat sa creada si ei in aceste idei.
E un motiv pentru care din cand in cand invatamantul romanesc mai da si exemplare demne de harvard.
Si asta nu e din cauza scolilor extraordinare si a profesorilor de nota 11, ci din cauza mediului pe care il gasesti acasa.

| NOname explică (pentru Apache):

Deci, cine a avut noroc să se nască într-o familie ceva mai evoluată, va rămâne cu o minte cât de cât nepoluată, cine nu - ghinion?

La câte prostii de emisiuni se rulează la televizor, pe sistem "așa cerere - așa ofertă", situația nu stă deloc roz...
Poate undeva în lume are loc evoluția, însă în România este îndreptată în direcția inversă...

| Apache a răspuns (pentru NOname):

Peste tot e la fel ...nu numai in Romania.
Lumea se tampeste in general nu doar intr-o tara

| NOname explică (pentru Apache):

Nu știu de ce am impresia că de data asta suntem campioni...

NOname
| NOname explică:

Este evident că am exagerat puțin și am fost ușor ironică, tocmai pentru a sublinia ceea ce se întâmplă în învățământul românesc: părinților și copiilor li se spune că se predă una, iar se predă de fapt alta.

Știu că la orele de religie se poate renunța, ele fiind facultative (mai mult pe hârtie, ce-i drept), însă câți părinți au ochi să vadă și timp să trimită scrisori la secretariat, mai ales dacă au fost și ei la rândul lor indoctrinați (când de fapt ar trebui să trimită cereri de înscriere la cursuri, materia fiind facultativă; la noi însă totu-i pe dos)?

http://voxpublica.realitatea.net/......67998.html

Mi se par niște argumente cât se poate de solide și logice.
Iar înregistrările video - o dovadă vie unei îndoctrinări - crearea unor soldăței fanatici pe banda rulantă, care nu gândesc, nu pun întrebări, nu se plâng, ci doar execută...

NOname
| NOname explică:

Un scurt rezumat:
"Este cutremurător cum generaţii întregi de copii şi tineri au fost şi sunt livrate în ţara noastră unui proces amplu şi sistematic de malformare a gândirii şi de încolonare forţată în slujba unei dogme… Fac precizarea, dacă mai era nevoie, că susţin predarea în şcolile publice a unei materii de prezentare într-o manieră neutră a marilor religii, a punctelor comune şi a diferenţelor dintre acestea, a mesajului luminos către dialog, toleranţă şi ecumenism între persoane şi biserici diferite, a istoriei religiilor. Dar mă opun categoric manierei actuale de îndoctrinare religioasă din învăţământul românesc care mizează pe prezentarea unilaterală a unui cult anume şi pe discreditarea altora sau a persoanelor care nu au o religie. Cum au arătat organizaţiile neguvernamentale în repetate rânduri programa şi manualele de religie cultivă adesea intoleranţa, ritualismul şi o viziune antiştiinţifică. Proliferează rugăciunile pentru obţinerea unor rezultate mai bune la teze examene ceea ce descurajează munca propriu-zisă pentru reuşită în aşteptarea „ajutorului divin".
...
O educaţie autentică nu este aceea care insuflă o dogmă sau o ideologie anume, ci aceea care îl ajută pe copil să îşi dezvolte un aparat de gândire propriu, autonom, având ca repere principii şi valori asumate nu automat, necritic, prin îndoctrinare, ci prin lecturi ale unor puncte de vedere diverse, prin reflecţie, prin dezbateri care să aducă o dată cu ele o înţelegere aprofundată asupra lucrurilor. Sistemul educaţional trebuie să fie în măsură să-i ofere şansa fiecărui tânăr de a putea analiza şi evalua singur situaţiile multiple cu care fiecare se confruntă.
...
Acei părinţi care presupun că orele de religie predată confesional în România au un rol educaţional sunt induşi în eroare de această confuzie care suprapune religia eticii, confuzie devenită o păguboasă obişnuinţă de gândire. Dimpotrivă, îndoctrinarea are un efect negativ atât asupra dezvoltării morale a copiilor, cât şi asupra cunoaşterii. Ora de religie predată în mod confesional reprezintă, aşadar, îndoctrinare. Istoria religiilor şi etica reprezintă cunoaştere. Acestea din urmă ar trebui studiate în şcolile publice din România dacă vrem să le dăm o şansă în plus copiilor acestei ţări. Dacă vrem să îi condamnăm pe mai departe la marasmul moral şi intelectual la care i-a adus, printre alte cauze, şi îndoctrinarea religioasă din ultimii 20 de ani, putem persista în grava eroare de a menţine disciplina religie în şcolile publice şi pe viitor".

| guardian18angel a răspuns (pentru NOname):

Merci pentru punctul de vedere expus. Sincer, nu m-am gandit foarte mult la chestia asta, desi urmaream sa gasesc orice mijloc de a o contrazice pe profesoara de religie prin anii de generala si liceu pentru ca imi pica un pic greu felul in care era ea infocata asupra... convertirii noastre, daca e sa zic asa. Zic asta luand in considerare raspunsurile pe care le dadea ea la fiecare intrebare a noastra, fie despre religie, fie despre problemele noastre de zi cu zi. Si da... era enervant :p

Am discutat si cu preoti, daca-i pana acolo, si simteau ca poate nu m-ar satisface sa stiu ca Dumnezeu e acolo si ma iubeste, sau ca ma iarta si nu ar trebui sa ma simt prost pentru un anumit ceva, deci... implicit incepea sa ma ia din alt punct de vedere si daca invocam eu subiectul, el continua, insa daca nu, nu.

Da, ai dreptate happy cu asemenea argumente, era culmea sa nu ai dreptate...

NOname
| NOname explică:

Un documentar foarte interesant, legat de religia în sistemul educațional:
http://youtu.be/GNfcncEZkkY

NOname
| NOname explică:

Părerea unui părinte îngrijorat (pe care îl foarte înțeleg):

http://pariupeocartenepublicata.wordpress.com/......-agnostic/

"Religia e o chestiune care ține de familie, de intimitate."
Foarte corect.

NOname
| NOname explică:

ASUR: Şcolile trebuie să păstreze neutralitatea religioasă, să se predea Istoria Religiilor.

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) susţine că în unităţile de învăţământ de stat trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.

ASUR atrage atenţia că în România sunt 18.300 de biserici şi doar 4.700 de şcoli generale, în sistemul de educaţie existând aproximativ 12.000 de profesori de religie - mulţi dintre ei preoţi -, iar anual fondul de salarii pentru aceştia se ridică la aproximativ 30 milioane de euro, bani plătiţi de stat.

Luni, 12 septembrie, a început un nou an şcolar, iar aproximativ 160.000 de copii vor lua contact pentru prima oară cu şcoala şi, totodată, cu "îndoctrinarea religioasă practicată cu acordul tacit al autorităţilor statului", afirmă ASUR.

"Este remarcabilă reacţia societăţii faţă de această problemă. Cu cât oamenii devin mai informaţi în ceea ce priveşte situaţia reală din şcoli, cu atât opoziţia faţă de predarea religiei devine mai puternică. Conform cercetărilor Fundaţiei Soros, în doar câţiva ani ponderea celor care se opun obligativităţii studierii religiei s-a dublat, fiind de 40% in prezent. Pe de altă parte, discutând despre predarea Religiei cu mulţi părinţi cu copii de vârstă pre-şcolară, am constatat că, în general, aceştia nu cunosc toate opţiunile legale de care dispun. De asemeni, părinţilor nu le este foarte clar statutul Religiei în şcoli, de exemplu sunt surprinşi când află că aceasta se predă începând chiar cu clasa I sau că nu este vorba de Istoria Religiilor", declară Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.

În prag de nou an şcolar, ASUR consideră că sunt necesare câteva precizari. "În şcoli nu se studiază Istoria Religiilor. Din contră, predarea se face de o manieră confesională, la orele de religie elevilor prezentându-li-se insistent doctrina unui singur cult. În practică, de cele mai multe ori, este vorba de doctrina BOR. Religia se studiază an de an, săptămână de săptămână, începând cu clasa I. Timp de 12 ani, copiii sunt obligaţi, de facto, să participe la cel puţin o oră de religie în fiecare săptămână. Religia este singura materie, cu excepţia Limbii Române / materne şi a Matematicii, care se studiază în absolut toţi anii de învăţămînt preuniversitar", arată sursa citată.

ASUR afirmă că salarizarea profesorilor de religie, "mulţi dintre ei preoţi, nu este asigurată de către culte, ci grevează bugetul Ministerului Educaţiei".

"În sistem există aproximativ 12.000 de profesori de religie, iar anual fondul de salarii pentru aceştia se ridică la aproximativ 30 de milioane de euro. Deşi sunt plătiţi de către stat, profesorii de religie sunt direct subordonaţi ierarhiei religioase locale. De asemenea, cultele controlează atât programa de învăţământ cât şi conţinutul manualelor de religie. În multe şcoli se practică spovedaniile şi împărtăşaniile de grup; elevii fiind duşi cu clasa la biserică şi obligaţi să participe la aceste ritualuri. Continuă să fie în circulaţie manuale de religie ce promovează violenţa fizică şi psihică asupra copiilor. Copiilor, inclusiv celor din clasele primare, li se repetă obsesiv despre «păcat», «iad» şi «diavoli», inducându-li-se ideea că nerespectarea cu stricteţe a «poruncilor» îi condamnă la «osânda veşnică»", arată asociaţia.

ASUR mai afirmă că elevii din învăţământul românesc se confruntă cu o sistematică îndoctrinare religioasă, sistemul educaţional fiind deturnat în beneficiul propriu de către cultele religioase, în special de către BOR. Acestea desfăşoară un efort constant de a-şi extinde influenţa în societate, ţintind mai ales segmentele cele mai vulnerabile - copiii, adaugă sursa citată.

"Strategia pe care o recomandăm părinţilor este de a discuta această problemă la nivelul clasei sau a şcolii şi de a solicita retragerea de la orele de religie pentru întregul colectiv al unei clase sau pentru o majoritate a elevilor. Pentru evitarea potenţialelor abuzuri împotriva acelor copii care studiază totuşi religia, recomandăm părinţilor acestora: să ceară referinţe despre persoana care predă orele de religie, respectiv să solicite planurile lecţiilor care urmează a fi predate copiilor; să discute periodic cu copilul şi să îi explice de ce la orele de religie i se predau lucruri în contradicţie flagrantă cu cele învăţate la celelalte materii; să fie atenţi la apariţia unor modificări radicale de comportament a copiilor (dezvoltarea unor obsesii legate de moarte, de păcat, de iad, tulburări de somn sau de nutriţie, înstrăinare de prieteni etc.) şi, dacă este cazul, să apeleze la consiliere psihologică", arată ASUR.

În România sunt 18.300 de biserici şi doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor, subliniază asociaţia.

Sursa: http://www.gandul.info/......or-8734297

NOname
| NOname explică:

Apropo de teoria "Intelligent Design", originile ei, credibilitatea şi încercarea (un eşec total) de a o întroduce în sistemul educaţional,
http://www.youtube.com/watch?v=x2xyrel-2vI

http://www.evz.ro/......67002.html

NOname
| NOname explică:

Un material argumentativ foarte bun, care explică foarte civilizat şi pe înţelesul tuturor poziţia adultă pe care ar trebui să o aibă oamenii vis-a-vis de religie şi efectele pe care le are îndoctrinarea religioasă asupra copiilor:
http://youtu.be/8Eam-z1bwrk

NOname
| NOname explică:

Nu mai virusaţi copiii, căci de acolo ni se trag toate.
http://youtu.be/Hs7CfjmDTgA

NOname
| NOname explică:

Deşi suntem în secolul XXI, mulţi oameni, copii încă mai sunt persecutaţi ca în Evul Mediu.

http://www.tpu.ro/......imgur-com/

NOname
| NOname explică:

Http://youtu.be/nZ0PdrMzYV4

NOname
| NOname explică:

Http://i.imgur.com/C3J2wuL.png

NOname
| NOname explică:

Chiar e nevoie ca şi copiii noştri să fie supuşi procesului de îndoctrinare religioasă?
http://i.imgur.com/Ixp0t2e.png

NOname
| NOname explică:

"PROFESORUL DE RELIGIE CĂTRE ELEV:

"Eşti purtătorul celui mai mare păcat: ateismul! Mă voi ruga pentru tine"

"Să ceri argumente la ora de religie devine chiar un păcat. Ora de religie este practic un monolog"

Înjosit în faţa clasei.

"Mi s-a atras atenţia că sunt purtător al celui mai grav păcat pentru o persoană, ateismul. Profesorul mi-a spus chiar că se va ruga pentru mine, în speranţa că îmi va veni mintea la cap şi mă voi îndrepta", ne spune el."

- http://www.evz.ro/......46101.html

- http://i.imgur.com/KQgx6w9.png
- http://i.imgur.com/JcSeL9d.png

NOname
| NOname explică:

Http://adevarul.ro/......index.html

NOname
| NOname explică:

Http://i.imgur.com/C7Farhb.jpg

NOname
| NOname explică:

Cât de mulţi s-au lăsat prostiţi... Nasol e că prostia lor ne costă şi pe noi.

https://www.facebook.com/......6955250657

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/C+T+Popescu+Godporatia