| AlexiaDascaleciu a întrebat:

Am intretinut recent relatii sexuale chiar daca nu m-am casatorit. Mai pot sa ma pocaiesc? Mi-e rusine sa ii spun preotului la spovedire.

Răspuns Câştigător
| Miha50miha a răspuns:

Nu trebuie să îți fie rușine, preotul nu ar trebui sa te judece sau ceva de genul, te duci acolo pentru a-ti fi iertate păcatele. Daca nu te simți confortabil cu preotul respectiv, poți găsi alt preot la care sa te spovedești. Nu ești prima și nici ultima care a făcut asta, e ok, suntem oameni și greșim... Nu trebuie sa te lași ghidata de tot ceea ce spune credința, daca persoana cu care ai făcut asta e cea pe care o iubești, eu personal nu as avea nicio problema, Dumnezeu iartă

| iurii75 a răspuns (pentru Miha50miha):

"Nu trebuie sa te lași ghidata de tot ceea ce spune credința" - stranie afirmație. Un creștin adevărat e cel care respectă poruncile lui Cristos, dar daca alegi doar ce dorești atunci ești orice numai nu creștin.
"daca persoana cu care ai făcut asta e cea pe care o iubești, eu personal nu as avea nicio problema," - scrie clar - relațiile sexuale sunt doar pentru cuplurile căsătorite, nu pentru cei care se "iubesc". In plus, aceasta este ceea ce te poate ocroti de multe consecințe grave.
"Dumnezeu iartă" - da, dar dacă cu premeditate ignori normele sale, cum crezi, se mai aplică?
https://www.jw.org/......-face-sex/

| Miha50miha a răspuns (pentru iurii75):

"te poate ocroti de multe consecințe grave"
Cum ar fi?
Lăsați oamenii să trăiască, daca ei îi pare rău că a făcut asta, o sa meargă și o sa se spovedească și va urma calea care îi place. Realizezi in ce secol trăim, nu? E secolul ăla in care abia se mai căsătoresc oamenii... dapai sa mai consume și actul sexual după căsătorie.
Daca tu te consideri un adevărat creștin, ar fi trebuit să îi răspunzi ei, sa o ajuți să înțeleagă că niciodată nu e prea târziu să se apropie de Dumnezeu.

| iurii75 a răspuns (pentru Miha50miha):

"Realizezi in ce secol trăim, nu? E secolul ăla in care abia se mai căsătoresc oamenii..." - spre deosebire de oameni, Dumnezeu nu se schimbă. Normele sale sunt întotdeauna in vigoare. Chiar daca majoritatea celor ce se declară creștini au respins aceste norme si le stabilesc pe ale sale.
Acestor fel de persoane le sunt adresate cuvintele lui Isus - luca 6:46 De ce îmi spuneți «Doamne!, Doamne!», dar nu faceți ce spun eu?
" Cum ar fi" - de la sarcini nedorite la boli cu transmitere sexuală, si nu doar...

| Holiday a răspuns (pentru iurii75):

"...dar daca alegi doar ce dorești atunci ești orice numai nu creștin."

Mda, crestin e unul care "alege" doar ce doresc altii. Adica o oaie fara caracter.hee hee

| iurii75 a răspuns (pentru Holiday):

Omule, cand te angajezi ca soldat, ai obligația de a îndeplini ce ti se spune, nu ce îți place ție.
Sau tot nu ajunge la tărtăcuța? rolling on the floor

| Holiday a răspuns (pentru iurii75):

"Omule, cand te angajezi ca soldat"

Cant "te angajezi", esti platit. Vrei sa spui ca te plateste careva sa imprastii asemenea ineptii?!

| iurii75 a răspuns (pentru Holiday):

Și normal ca ai o răsplată. Doar ca nu bani, banii mi-i câștig singur.

44 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Daca si Dumnezeu e gata oricand sa ne ierte, preotul trebuie sa fie un ambasador al Lui, care sa ne asigure de iertrea lui Dumnezeu oricand ne recunoastem o gresela si vrem sa renuntam la ea.

| Violleta2022 a răspuns:

Atunci nu ai ce cauta la biserica sa te spovedesti, odata ce ai pacate pe care le ascunzi.
Oricum, Dumnezeu si Isus tatal stiu f bine ce ai facut, iar faptul ca minti la spovedanie, este mult mai rau decat daca nu te spovedesti deloc.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Te poți. La pocăiți nu se face spovedanie. Păcat este doar preacurvia.

| tudorvolcano a răspuns (pentru sadrian46):

Nu ați citit Vechiul Testament în legătură cu curvia?
Este păcat mai mic decât preacurvia, dar tot e păcat de moarte, pentru care trebuie spovedanie.
„Pocăiții", adică păcăliții, sunt rupți de Biserica lui Hristos, și le e pavat drumul spre iad, dacă nu se pocăiesc cu adevărat și nu vin la Biserica Ortodoxă.

| sadrian46 a răspuns (pentru tudorvolcano):

Nu ai citit Noul Testament din care ai aflat că Isus a adus o nouă lege? Iar legat de părerea ta despre pocăiți d-ta suferi de mitul bisericii adevărate. Nu există așa ceva.

| tudorvolcano a răspuns (pentru sadrian46):

Ce spune noua lege, la Faptele Sfinților Apostoli?
În Fapte 15:20 avem:
ἀλλὰ ἐπιστεῖλaι aὐτοῖς τοῦ ἀπέχεσθaι ἀπὸ τῶν ἀλισγημάτων τῶν εἰδώλων κaὶ τῆς πορνείaς κaὶ τοῦ πνικτοῦ κaὶ τοῦ aἵμaτος.

Iar aici Legea nouă ne spune că ne este spus să ne ferim de cele jertfite idolilor, de CURVIE (πορνείa), de animalele sugrumate, și de sânge.
Oare rodul păcatului și al neascultării nu este moartea?

Iar Noul Legământ nu desfințează Legea, ci o împlinește. Creștinii sunt obligați să păzească duhul Legii:
- trebuie să fie tăiați împrejur la inimă
- trebuie să se ferească de la a mânca animalele necurate, adică de părtășia cu cei necurați:
-- de porc, care când e bine hrănit, nu-și recunoaște stăpânul, iar când îi e foame, strigă, și când e hrănit din nou iarăși tace; așa sunt oamenii care trăind în plăceri, uită pe Domnul, iar la ananghie își amintesc de el, aceștia se aseamănă porcului și pot fi numiți porci.
-- iarăși, nu putem mânca erete, șoim sau corb, adică să avem părtășie cu oamenii care nu-și câștigă hrana prin muncă și sudoare, ci fură ca niște nelegiuiți cele ale altora, și deși par a purta fața simplității, așteaptă să jefuiască pe alții.
-- nu putem mânca cele din mări, bălți, și râuri fără aripi și solzi, adică cele care stau în adânc la fundul apelor, și nu la suprafață, adică nu putem avea părtășie cu cei fără de Dumnezeu până la sfârșit, care s-au dat osândă morții
-- nu putem iarăși, să mâncăm iepurele, adică să avem părtășie cu sodomiții, căci ierurele de câmp, își înmulțește, an de an, locul unde se împerechează, iar câți ani avea, atâtea locuri de împerechere
-- iarăși, nu putem mânca hiena, adică să avem părtășie cu preacurvarii, desfrânații și cei care corup, căci hiena, pare a fi când bărbat, când femeie (clitorisul femeii hiene seamănă cu un penis)
-- iarăși nu putem mânca nevăstuica, adică a avea părtășie cu cei ce fac păcatul gomoriei, căci pe vremuri se credea că acel animal zămislea în gură
-> poruncile acestea se țin după duh, nu după trup, căci nu se referă la mâncări.
-> iar porunca de a mânca orice animal care rumegă, se referă la faptul că cel care mănâncă, cunoaște pe cel care-l hrănește, și când rumegă, continuă să se bucure de el și să-și amintească de el, adică cei care rumegă sunt cei care ascultă poruncile Domnului și le păzesc, și cu bucurie cugetă la Cuvântului Domnului, adică rumegă Cuvântul Domnului
-> iar cei cu copita despicată, sunt cei ce merg drept în lumea aceasta și așteaptă veacul cel sfânt, adică Împărăția Cerurilor.

Cu Biserica adevărată, nu e o părere, ci adevărul Scripturii.
- Avem 1 Corinteni 5:1-8, Sf Apostol Pavel a afurisit pe cineva din Biserică pentru că a luat de nevastă pe fosta nevastă a tatălui său. Cum putea Sf. Apostol Pavel afurisi dacă nu era o ierarhie și o Biserică?
- Evangheliile ne spun să ne ferim de proorocii mincinoși, dar și că porțile iadului nu vor birui Biserica. Păi, dacă Biserica este menționată în mod clar, ce mai trebuie dovezi de existența Bisericii adevărate, care se bate cu erezia?
- Matei 18:15-17 : oare aici nu spune la final că dacă cineva nu ascultă de Biserică, să fie ca un păgân și ca un vameș, adică nu mai e creștin? Cum se face oare ascultarea de Biserică, dacă protestanții se împart în mii de Biserici, care se contrazic una cu alta, iar dacă cineva e afurisit dintr-una, e primit fără probleme în alta, sau dacă cineva nu e de acord cu ideea altuia, își face singur propria biserică? Practic desființați porunca de ascultarea Bisericii, prin crearea de biserici după propriul plac, de aceasta nici măcar nu le putem numi biserici comunitățile voastre.
- Matei 18:18 : aici spune clar de puterea Apostolilor de a delzega păcatele
- 1 Timotei 3 : tot capitolul vorbește despre episcopi și diaconi? Nu e clar că se vorbește de taina Hirotoniei?

Rătăciți neștiind Scripturile.

| sadrian46 a răspuns (pentru tudorvolcano):

Amin.

| iurii75 a răspuns (pentru tudorvolcano):

"le e pavat drumul spre iad, dacă nu se pocăiesc cu adevărat și nu vin la Biserica Ortodoxă. " - îi îndemni să facă parte din religia ai căror membri se ucid unii pe alții?!
N-ai citit nici o dată prin ce se deosebesc copiii lui Dumnezeu de copiii diavolului? 1 Ioan 3:10 Copiii lui Dumnezeu și copiii Diavolului se recunosc prin aceasta: Cine nu practică dreptatea nu provine de la Dumnezeu, nici cine nu-și iubește fratele. 11 Căci iată mesajul pe care l-ați auzit de la început: să ne iubim unii pe alții; 12 să nu fim asemenea lui Cain, care provenea de la cel rău și și-a înjunghiat fratele.
Sau crezi că dacă fac aceasta cu arme care anterior au fost "sfințite" de popi, nu e omor, e binefacere?
Cand veți deschide ochii si mintea?!

| tudorvolcano a răspuns (pentru iurii75):

Dreptatea individuală e una, ascultarea de conducător e alta.
Ce spune Sf. Apostol Pavel în Romani 13:4, de către sabie? Oare nu se referă la puterea conducătorilor?
Căci conducătorul nu execută personal, ci prin cei subordonați lui, cărora le dă poruncă.

Iar ostașii care fac ascultare de decizia conducătorului, vină nu au cât timp urmează legile creștinești pentru război.
Ce a spus Sfântul Ioan Botezătorul ostașilor: „Îl întrebau însă și ostașii, zicând: „Dar noi ce să facem?" Și le-a zis: „Să nu asupriți pe nimeni, pe nimeni să nu-l învinuiți pe nedrept și să vă mulțumiți cu lefurile voastre"." (Luca 3:14)
Deci, sunt porunci împotriva asupririi civililor pe nedrept, în rest, războiul e război, și fac ascultare de porunca căpeteniei.
Nu ați văzut că soldații ruși pe teren au respectat regulile cum trebuie? Chiar și când civilii ucraineni s-au pus în fața tancurilor, s-au oprit, deși în mod normal, o astfel de opoziție le-ar fi dat tot dreptul să calce peste ei cu tancurile și mașinile blindate.

Ar fi fost o problemă dacă era un război între două țări ortodoxe, atunci Patriarhul nu putea da binecuvântare.
Dar, dat fiind că Patriarhia Moscovei socotește Biserica Ortodoxă Ucraineană ca fiind schismatică, nu mai e un război împotriva unei țări ortodoxe, ci împotriva unui conglomerat de schismatici, eretici uniați, catolici etc., conduși de către un președinte iudeu, și de oligarhi iudei, adică de cei care nici măcar nu cred în Hristos.
Date fiind atacurile extremiștilor ucraineni împotriva membrilor Patriarhiei Moscovei din Ucraina, Patriarhul Moscovei are toate motivele să dea binecuvântare pentru o astfel de invazie, căci se socotește că este pentru a apăra pe creștinii ortodocși asupriți și prigoniți în Ucraina.

Putin, ca conducător al unei țări ortodoxe, nu face nedreptate invadând Ucraina, ba chiar se poate socoti că face dreptate, căci apără pe creștinii ortodocși de acolo care sunt prigoniți de oculta care conduce Ucraina, și de către naționaliștii extremiști.

Acum, dacă Putin a făcut bine să invadeze sau nu, aceasta nu știm, dar totuși, Patriarhul avea tot dreptul să dea binecuvântare armatei în această situație, nu săvârșea nicio nedreptate aici, nici el, nici soldații.

Iar despre porunca de a-ți iubi frații, e un lucru imposibil de negat faptul că rușii îi iubesc pe ucraineni ca pe proprii frați, iar cine spune contrariul, mincinos este. Că se pun guvernele unul împotriva altuia nu schimbă atașamentul care rușii îl simt pentru ucraineni; de aceasta, unii ruși, într-un exces de zel, au ieșit la protest împotriva războiului.
Acest lucru nu înseamnă în niciun caz că cei care nu au ieșit la protest dintre ruși nu îi iubesc pe frații lor ucraineni, singurul lucru e că aceștia cred că poporul ucrainean a fost manipulat de Occident către ostilitate împotriva Rusiei și spre aderarea la UE și NATO, lucru care compromite securitatea frontierelor rusești.


Cât despre părerea mea personală, cred că lucrurile nu ar fi trebuit să ajungă până aici, se putea regla totul în 2014, dacă Rusia nu anexa Crimeea, ci se ocupa doar să finanțeze campania electorală a lui Yanukovich.
Mare parte din ucraineni se opun lui Putin în urma anexării Crimeei, dar nu aveau nicio problemă cu el înainte. Mi-au spus că dacă Putin nu anexa Crimeea, se făceau din nou alegerile prezidențiale, și câștiga Yanukovich, canidatul pro-rus, căci erau încă destui pro-ruși în Ucraina încât să câștige alegerile (după ce rușii au anexat regiunile pro-ruse, procentajul pro-rușilor a scăzut, căci locuitorii din acele regiuni nu mai participau la alegeri).

| iurii75 a răspuns (pentru tudorvolcano):

" în Romani 13:4, de către sabie? Oare nu se referă la puterea conducătorilor?" - daca citesti mai departe atunci intelegi le ce se refera - Dați-le tuturor ce li se cuvine: cui pretinde impozit, impozitul, cui pretinde tribut, tributul, cui pretinde teamă, teama, cui pretinde onoare, onoarea.
"Iar ostașii care fac ascultare de decizia conducătorului, vină nu au cât timp urmează legile creștinești pentru război. " - ascultarea de auroritati este relativa, daca ele pretind ceva ce contrazice legii divine atunci procedam ca apostolii - "Atunci i-au chemat și le-au poruncit să nu mai vorbească și să nu mai predea în numele lui Isus. 19 Dar Petru și Ioan le-au răspuns: „Judecați voi înșivă dacă este drept în ochii lui Dumnezeu să ascultăm mai degrabă de voi decât de Dumnezeu ". Si ei primisera o porunca de la autoritati, dar deoarece contravine poruncii divine, nu mai era valabila.
"Ce a spus Sfântul Ioan Botezătorul ostașilor: " - la moment era in vigoare legea mozaica, crestinii nu au procedat asa, daca faci ceva cercetari - afli care era atitudinea primilor crestini de serviciul ca soldat. Ce ne dezvăluie istoria laică despre atitudinea primilor creştini faţă de serviciul militar?

„O examinare atentă a tuturor informaţiilor disponibile arată că, până în timpul lui Marc Aureliu [împărat roman între anii 161–180 e.n.], niciun creştin nu a devenit soldat; şi niciun soldat, după ce a devenit creştin, nu a rămas în serviciul militar." — The Rise of Christianity, de E. W. Barnes (Londra, 1947), p. 333.

„Noi, care eram plini de războaie, de ucideri şi de toată răutatea, pe tot pământul am transformat fiecare din noi instrumentele războinice, săbiile în pluguri şi lăncile în unelte de cultură şi cultivăm pietatea, dreptatea, iubirea de oameni, credinţa şi nădejdea care vine de la însuşi Tatăl prin Cel răstignit." — Dialogul cu iudeul Trifon, Sfântul Iustin Martirul (secolul al II-lea e.n.), Tipografia Cărţilor Bisericeşti, Bucureşti, 1941, traducere de Pr. Dr. Olimp N. Căciulă, partea a II-a, capitolul CX, p. 240, 241.

„Ei refuzau să ia parte la administrarea civilă sau la apărarea militară a imperiului... Creştinii nu-şi puteau asuma rolul de soldaţi, de magistraţi sau de principi fără să renunţe la o datorie mai sacră." — History of Christianity, de Edward Gibbon (New York, 1891), p. 162, 163.
Nu exista legi crestinesti pentru razboi, e absurd!
"Ar fi fost o problemă dacă era un război între două țări ortodoxe, atunci Patriarhul nu putea da binecuvântare. " -in primul rand crestinii au obligatia de asi iubi nu doar fratii de credinta ci si pe ceilalti. In al doilea - ucraina ESTE majoritar ortodoxa, a fost recunoscuta practic de toti cu exceptia lui Gundeaev ( patriarhul Chiril). La fel majoritar ortodoxi sunt si in R. Moldova, Georgia... dar asta nu ia impieducat sa se ucida reciproc si nici pe popi sa sfinteasca armamentul.
" dacă Putin a făcut bine să invadeze sau nu, aceasta nu știm, dar totuși, Patriarhul avea tot dreptul să dea binecuvântare armatei în această situație, nu săvârșea nicio nedreptate aici, nici el, nici soldații. " - cineva care urmeaza cu adevarat invataturile lui Cristos este neutru din punct de vedere politic, tinand cont de faptul cine conduce astazi natiunile si ce va face Dumnezeu cu guvernele umane (daniel cap 2). Iar Isus a spus discipolilor - cand va vor prigoni intr-un oras, sa fugiti in altul, si nu sa luati armele si sai ucideti pe dusmani, chiar daca sunt fratii vostri de crediinta. (Matei 10; 23)
Deci problema nu este in pro-rusi sau pro-nato, ci in faptul ca ortodoxia nu este pro-Cristos.

| tudorvolcano a răspuns (pentru iurii75):

Cu Noul Testament, Legea nu este desființată, ci împlinită, adică poruncile Vechiului Testament trebuie păzite după duh.

Ascultarea de autorități, da, este relativă, dacă contravine poruncilor lui Hristos.

Pentru creștinism, un lucru este foarte important: sunt două categorii principale, mirenii și monahii.
„Lasă-i pe morți să-și îngroape morții, iar tu mergi de vestește împărăția lui Dumnezeu" (Luca 9:60)
Înseamnă oare că noi creștinii nu trebuie să ne îngropăm morții, ci să-i lăsăm de izbeliște? Nicidecum!
Porunca aceasta, se referă la morții duhovnicește, adică la mireni, căci mirenii sunt morți înaintea lui Dumnezeu, în timp ce monahii, cei care au ascultat poruncile evanghelice și au lăsat toate cele ale lumii, averi, mamă, tată, și s-au făcut fameni (nu în sensul că s-au castrat fizic, ci spiritual, prin alegerea celibatului și a curăției) pentru Hristos, aceștia sunt vii întru Hristos, și primesc darurile duhovnicești precum scoaterea demonilor, tămăduirile, facerile de minuni etc., și de asemenea ajung la vederea lui Dumnezeu după curățirea inimii, cum spun Fericirile, căci „Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este cel ce Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine, iubit va fi de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui" (Ioan 14:21).

Pentru că monahii au lăsat toate, ei nu mai se ocupă nici de îngroparea propriilor părinți, ci doar de slujirea lui Hristos ziua și noaptea, în toată vremea.
Aceștia sunt exceptați de la serviciul militar, deoarece nu au voie să verse sânge. Nu îmi amintesc foarte bine, dar din câte știu, nu au voie să omoare nici măcar animalele (nu mă refer la cruzimea împotriva animalelor, care se pedepsește în creștinism cu afurisirea, ci la omorârea animalelor pentru a mânca carnea lor, iar călugării nu au voie să mănânce carne, decât în cazuri foarte excepționale, cum ar fi boli severe, nu pentru că ar fi păcat să mănânce carne, ci pentru că anumite mâncări pornesc trupul spre patimi într-o măsură mai mare decât altele, carnea cel mai mult, după laptele, ouăle, brânza, după peștele, și la final, cel mai puțin, legumele amare și pâinea cât mai neagră, din orz, năut, bob, grâu, alac, linte, mei).
La fel și preoții au interdicție de a fi soldați, pentru că nu au voie să verse sânge.
Dacă autoritățile ar cere monahilor și preoților să slujească în armată, monahii și preoții nu trebuie să asculte de porunca autorităților atunci.
Acest lucru explică clar motivul pentru care mulți din Sfinții Părinți cereau ca soldații să renunțe la serviciul militar, magistrații la funcții etc., înainte de botez.
O bună parte din creștinii de pe vremuri luau votul monahal, doar că monahismul înainte de Sf. Pahomie nu era chiar așa instituționalizat, iar creștinii cu votul curăției, ascultării, și sărăciei purtau aceleași veșminte ca și mirenii, dar după Pahomie era necesar ca monahii să se distingă de mireni, pentru a nu pune pe monahi să mănânce carne, să nu fie abordați de femei pentru a nu fi ispitiți de ele etc.

Cât despre mireni, aceștia nu urmează poruncilor evanghelice, deci: - mirenii nu renunță la averile lor, deși li se cere ca să dea milostenie din averile lor pentru a-și câștiga locul în Împărăția Cerurilor
- mirenii nu se fac fameni spiritual, ci se însoară și se mărită, și întemeiază familii, din care în mod normal trebuie să iasă următoarea generație de creștini, de preferință chiar și monahi, preoți, episcopi etc.; totuși, mirenii nu au voie să desfrâneze sau să preacurvească
- mirenii sunt obligați să-și cinstească părinții și să-i îngroape cum se cuvine
- copiii sunt de asemenea sub ascultarea propriilor părinți până la moarte, dacă aceștia nu contravin poruncilor lui Hristos, iar femeile sunt sub ascultarea bărbatului lor după ce se mărită
- de asemenea, mirenii sunt liberi să mănânce carne, cât timp aceasta nu vine de la animale ștrangulate, și nu este jertfită idolilor; totuși, nu au voie la sânge
- mirenii au voie să se înroleze în armată: Biserica are nenumărați Sfinți care au slujit în armată, cum ar fi Sfântul Gheorghe, Dimitrie, Serghie și Vah etc.; nu degeaba istoria atestă în timpul persecuțiilor lui Domițian, faptul că creștinii au fost epurați din armata romană; dacă au fost epurați, înseamnă că erau mulți creștini care slujeau în armată
- mirenii pot ocupa funcții publice în stat ca politicieni, împărați, regi etc., nu degeaba avem împărați care au fost canonizați în Biserica Ortodoxă.

Sectele protestante sunt rupte de Biserică, nu au nicio continuitate a credinței, ci au încercat să resusciteze în Occidentul catolic căzut un creștinism primar într-o formă mai pură, lucru care însă nu avea cum să funcționeze; bine ar fi făcut dacă se realipeau de credința ortodoxă, de care catolicii se despărțiseră în 1054, și așa reveneau în Biserica lui Hristos.

Cu atât mai mult voi, cei care vă numiți Martori ai lui Iehova, nu aveți nimic legat de Biserica lui Hristos.
Un lucru clar care indică acest lucru este faptul că au fost nenumărate proorocii printre voi despre când va fi sfârșitul lumii, când a încerca a prezice sfârșitul lumii este lucru drăcesc, deoarece aceasta este numai a lui Dumnezeu a ști, nici măcar îngerilor fiindu-le îngăduit a ști ceasul sfârșitului lumii.

| iurii75 a răspuns (pentru tudorvolcano):

"Legea nu este desființată, ci împlinită, adică poruncile Vechiului Testament trebuie păzite după duh." - da, nu a fost desființată ci împlinită, iar cand un contract/ legământ este îndeplinit el automat nu mai este actual. Apostolul Pavel spune " legea a fost tutorele card ne-a condus la Cristos" și " Cristos este sfârșitul legii". (Galatenj 3:24; romani 10:4)
"sunt două categorii principale, mirenii și monahii." - de fapt Isus a spus altceva -" voi toți sunteți frați". Si a condamnat tendința de a-și lua diferite titluri pompoase de genul " preasfânt parinte" " preainaltul,..." („Dar voi să nu vă numiți Rabi, fiindcă unul singur este învățătorul vostru, în timp ce voi toți sunteți frați. Mai mult decât atât, să nu numiți tată al vostru pe nimeni pe pământ, căci unul singur este Tatăl vostru, Cel ceresc. Și să nu vă numiţi «conducători», pentru că unul singur este Conducătorul vostru, Cristosul. Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru. Cine se înalță va fi umilit și cine se umilește va fi înălțat." (Mt 23:8-12))
Lasă-i pe morți să-și îngroape morții, iar tu mergi de vestește împărăția lui Dumnezeu" (Luca 9:60) - tatăl respectivului nu era mort, altfel nu se mai afla acolo. El cere un răgaz ca să facă voința lui Dumnezeu mai târziu, dar la moment sa se ocupe de treburile casnice.
"mirenii au voie să se înroleze în armată: Biserica are nenumărați Sfinți care au slujit în armată," - scuze far sunt povesti. Ți-am prezentat ce spune istoria despre primii creștini - nu slujeau in armată. De fapt este imposibil de a îmbina serviciul armat cu respectarea poruncilor lui Cristos. Si religia ortodoxă demonstrează foarte bine acest lucru - frați de credință se ucid reciproc in Ucraina ( mai inainte si in Transnistria, Georgia.)
"au fost nenumărate proorocii printre voi despre când va fi sfârșitul lumii, " - nici o dată nu au pretins ca sunt profeți, au avut unele așteptări greșite, la fel ca si apostoli la un moment dat, dar totdeauna au fost dispuși să îndrepte ce nu era în conformitate cu scriptura. Spre deosebire de ortodoxie.
"mirenii pot ocupa funcții publice în stat ca politicieni, împărați, regi etc., nu degeaba avem împărați care au fost canonizați în Biserica Ortodoxă." - dacă citeai atent cum a fost ispitit Isus, știai cui îi apartin guvernele de azi. Creștinii nu se implicau in politică!
Mănăstiri - nici o dată Cristos nu lea cerut discipolilor da se izoleze de lume, le-a spus sa nu facă parte din ea, dar trebuiau sa vestească evanghelia nu sa se izoleze in mănăstiri. (Ei interzic căsătoria+ și le poruncesc oamenilor să se abțină de la unele alimente,+ pe care Dumnezeu le-a creat pentru ca aceia care au credință+ și o cunoștință exactă a adevărului să le mănânce+ aducând mulțumiri. 4 1 Timotei cap.4)
Și repet, una din principalele dovezi ca ortodoxia nu ard nimic cu Cristos o constituie dezbinările din interiorul ei si faptul ca membrii ei se ucid reciproc. Si culmea o fac cu arme care anterior au fost "sfințite" de preoți. Oribil!
"

| tudorvolcano a răspuns (pentru iurii75):

Spui că membrii ei se ucid reciproc?
Poate nu îți dai seama ce e războiul din Ucraina.
Nu văd să se bată ortodocși între ei în acest caz:
https://drive.google.com/......nJU28/view
Acesta este adevărul care nu se spune în presa publică, ca să nu arate rău Ucraina.
Patriarhul Rusiei avea tot dreptul să dea binecuvântare soldaților ruși în acest război.

Contractul este tot timpul actual, împlinirea este vorba de faptul că Cel promis a venit, după cum se proorocise.

Voi nu știți Scripturile. Scripturile au fost scrise de Biserica Ortodoxă, nu de voi. Voi doar ați furat textele Bisericii, și le-ați scos din context.
Scriptura se interpretează doar în contextul Tradiției Bisericii Ortodoxe.
Altfel, e ca și cum aș scrie o carte, iau tu iei cartea, și răstălmăcești înțelesurile ei, și le scoți din context, când eu am comentarii întregi și explicații la propria carte.
A cui continuitate este cea originală? A autorilor, sau a celor ce iau cartea de la autor? A Bisericii Ortodoxe, care a scris Sfânta Scriptură, sau a protestanților, care o scot din context?

Oare Sfântul Apostol Pavel nu se adresa lui Timotei cu „Fiule, Timotei"?
Explică clar relația părinte-fiu, deși aceștia nu aveau rudenie de gradul I după trup.
Când Hristos a spus „unul este Învățătorul vostru, Hristos" și „unul este Tatăl vostru" se referă la faptul că doar lui trebuie să îi dăm ascultare, iar de vreunul povățuitorii Bisericii, fie el și episcop sau Patriarh, de ar vorbi împotriva învățăturii lui Hristos, să nu ascultăm de ei, ci doar de învățătura lui Hristos și de Tatăl nostru, carele este în ceruri: de aceea Biserica a anatemisit până și Patriarhi, cum ar fi Nestorie, sau pe însuși Papa, primul dintre egali în cinste, datorită scaunului dublu apostolic, când aceștia au grăit și propovăduit erezie.
De altfel, ce faceți voi cu Turnurile voastre de veghe, nu-i luați drept învățători? Iar aceștia vă învață greșit și au stricat Scripturile, iar voi ați ales să ascultați mai mult de aceia decât de Hristos, care cheamă la pocăință, în Biserica Ortodoxă.
Iarăși, Scriptura spune despre voi: „Voi din tatăl diavolul sunteți, și poftele tatălui vostru voiți să faceți. Acela uciădtor de oameni a fost din început, și întru adevdr n-a stătut. că nu este adevăr întru dânsul. Când grăește minciună, dintru ale sale grăește; că mincinos este, și tatăl ei." (Ioan 8:44, din Biblia Sfântului Sinod 1914); de aceea Turnurile voastre de veghe grăiesc minciuni despre sfârșitul lumii, căci vin de la tatăl vostru diavolul, și așa ademenesc oameni, de la care cer contribuții financiare, și după ajung să stea în vile și case luxoase, de zeci de milioane de dolari, și își fac toate poftele drăcești, până la ped*filie, pe banii voștri; nu degeaba mare parte din JW din SUA sunt extrem de săraci, iar ca grupare în general sunt cea mai săracă grupare, și mulți dintre membrii grupării se dedau alcoolului și suferă de depresie, sunt nenumărate videoclipuri pe Youtube cu foști membri JW care denunță gruparea.
Nu că nu am avea nici noi uscături: și noi avem probleme cu infiltrați din exterior, care au preluat multe poziții de conducere, dar aceștia sunt asemenea lui Arie și Nestorie, eretici, sau asemenea lui Teofil, Papa Alexandriei, care l-a prigonit pe Sfântul Ioan Gură de Aur pe nedrept; de atfel, și voi sunteți asemenea acestora, căci toate sectele creștine își trag originile din cei anatemisiți și afurisiți din Biserica Ortodoxă, căci voi sunteți o grupare protestantă, iar protestanții s-au rupt de catolici, care s-au rupt de noi ortodocșii în 1054.

La Luca 8:60, e vorba de îngrijirea părinților, până la ultimul moment, adică îngroparea lor.
Sfântul Teofilact al Bulgariei, în mod mai precis, specifică și faptul că tatăl aceluia era necredincios; practic, Domnul nostru Iisus Hristos i-a poruncit aceluia să-și lase tatăl, și să urmeze lui, deși acela nici măcar nu I-a cerut Mântuitorului să-I urmeze, ci Hristos i-a vorbit lui prima dată.
Iar la modul general, acest pasaj se referă la chemarea la monahism, căci monahii au parte de o pregustare a Împărăției Cerurilor și a vieții celei veșnice de după Învierea cea de obște, căci aceștia s-au dat cu totul cinstirii lui Dumnezeu, și trăiesc asemenea îngerilor.

Iarăși, deși am prezentat că primii creștini ERAU ÎNROLAȚI ÎN ARMATĂ, aveau funcții în politică etc. tu însă tot pe a ta o ții.
Ai videoclipul care arată clar că în Ucraina nu e vorba de un război între creștini ortodocși, sunt multe lucruri pe care mass-media le ascunde, deoarece fac propagandă. Aceasta s-a aflat pentru că ucrainenii au filmat pentru a-și arăta distracția demonică, dar gândește-te câte se fac și nu se filmează, ca să le putem vedea, mai ales în timpul războaielor dinainte, când nu erau smartphone-uri cu camere, care să poată filma, ci se făceau filmări aproape exclusiv de către jurnaliști remunerați, care pot avea interese să distorsioneze realitatea.

„au fost dispuși să îndrepte": altceva, ce puteți face, dacă sunteți întru minciună?
Încercați să îndreptați ce faceți voi greșit, dar din „îndreptările" voastre, deseori ajungeți la erezii mai mari.
Noi în Ortodoxie, nu schimbăm, nu adăugăm nimic înafara Sfintei Tradiții, ci păstrăm Tradiția Bisericii de 2000 de ani, iar lupii răpitori, asemenea vouă, care au încercat să schimbe învățătura lui Hristos, dar nu dinafară, ci din însăși Biserica lui Hristos, sunt dați anatema.
Cine vine după Sfinții Părinți ai Bisericii și spune ceva contrar lor, tâlcuirile lui sunt zero, și nu au nicio relevanță în Biserica Ortodoxă.
Iar ispitirea din pustie, prețul pentru acele împărății era închinarea la diavol. Normal că atunci creștinii trebuie să-și lase toate funcțiile și chiar și munca, și mai degrabă să slujească lui Hristos, chiar de ar fi să îndure foametea, și chinurile, și boala, și frigurile, și neajunsurile, până și moartea.

Izolarea de lume, fuga în pustie: așa a făcut și Sfântul Ilie, și Sfântul Ioan Botezătorul, și chiar și Sfântul Apostol Pavel.
Viața în pustie are rădăcini foarte adânci în creștinism.
Cum a spus înțeleptul Solomon în Ecclesiast, toate lucrurile au vremea lor (Ecclesiast 3).
Este deci și vreme pentru a se retrage în pustie, după cum este și vreme pentru a ieși și a propovădui.

Iarăși, furi curent. Dumnezeu a dat porunca postului încă de la Facerea lumii, în Grădina Raiului, unde Adam și Eva au fost opriți din a mânca din pomul cunoașterii binelui și a răului, iar Hristos de asemenea a vorbit despre post, căci cu rugăciune și post se scot dracii, mai ales cei dinlăuntru nostru, care sunt patimile noastre: lăcomia pântecelui, desfrânarea, iubirea de argint, mânia, întristarea, akedia, slava deșartă, mândria.
Și după cum spune Ecclesiastul, este vreme pentru toate.
Deci este vreme și pentru a mânca, și vreme pentru a ne înfrâna de la mâncare. De aceea Biserica a pus cele 4 posturi de peste an, și postul de miercuri și vineri, și pentru monahi și înfrânarea de la carne.
Iar pentru că toate se fac după dreapta socoteală, se dau dezlegări celor bolnavi, și femeilor însărcinate, fiecare postește după puterile lui, și se consultă cu duhovnicul pentru a primi dezlegare. Dar porunca postului rămâne.

| iurii75 a răspuns (pentru tudorvolcano):

"Poate nu îți dai seama ce e războiul din Ucraina.
Nu văd să se bată ortodocși între ei "- majoritatea locuitorilor din Ucraina sunt ortodocși, respectiv și cei din armata Ucrainei. Majoritatea celor din Rusia si respectiv din armata ei la fel se declară ortodocși. Indiferent de cauzele si motivele acestui razboi, realitatea e că ortodocși se ucid sj se urăsc reciproc.
"Patriarhul Rusiei avea tot dreptul să dea binecuvântare soldaților ruși în acest război." - rolling on the floor la cate are la activ Gundiaev, cu una mai mult, cu una mai puțin ce mai importa... Daca face bani din importarea țigărilor si alcoolului ( si fără a plăti accize desigur) de ce n-ar binecuvinta și uciderea unor ortodocși din Ucraina, mai ales ca el nu ia recunoscut. Ce importanță are faptul ca biserica ortodoxă ucraineană a fost recunoscută de restul... Si dacă mai serios, ți-l poți închipui pe Isus sau barem pe apostoli facand așa ceva?
"Contractul este tot timpul actual, împlinirea este vorba de faptul că Cel promis a venit, după cum se proorocise." - ți-am prezentat citatul - " legea a fost tutorele card ne-a condus la Cristos" și " Cristos este sfârșitul legii". (Galatenj 3:24; romani 10:4) Deci contractul e încheiat.
"Scripturile au fost scrise de Biserica Ortodoxă, " - rolling on the floor fii mai modest. E cuvântul lui Dumnezeu, nu al ortodoxiei.
"deși am prezentat că primii creștini ERAU ÎNROLAȚI ÎN ARMATĂ, aveau funcții în politică etc. tu însă tot pe a ta o ții." - omule, n-ai prezentat nimic. Doar niste afirmații din povești. In schimb eu ți-am prezentat care era situația cu primii creștini si ți-am dat si sursa ca sa verifici.
"ucrainenii au filmat pentru a-și arăta distracția demonică" - copile, în Rusia nu sunt mai putini naziști decat in Ucraina, nu mai asculta toate "știrile" ci mai si judeca cu capul. In Ucraina majoritatea n-au nici o treabă cu aceasta far totuși ei sunt cei care suferă. In Transnistria la fel sau ucis reciproc ortodocșii, sau și acolo tot naziști erau?
"Noi în Ortodoxie, nu schimbăm, nu adăugăm nimic înafara Sfintei Tradiții" - corect! " Sfânta" traditie asimilată din religiile anterioare păgâne. Asta țineți!
"și așa ademenesc oameni, de la care cer contribuții financiare, și după ajung să stea în vile și case luxoase, de zeci de milioane de dolari, și își fac toate poftele drăcești, până la ped*filie, pe banii voștri;" - ești conștient ca prin aceste cuvinte ai descris in mod perfect practicile ortodoxe?! Ai idee care religie pretinde taxe pentru toate "serviciile" sale ( si nu mici taxe), care lideri religioși se plimba in mașini de lux si traiesc in palate, carei religii aparțin preoții implicati in homosexualitate și pedofilie?
Va place mult vorba " orice padure are uscături", dar nu realizati ca discipolii lui Isus nu sunt o pădure, lăsată fin capul ei, ci o livadă. Si dacă apare ceva uscătură într-o livadă - este înlăturat, dupa cum si este indemnul din scriptură.
Dar in pădurea voastră este tot felul de mârșăvii.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

1. Nu e nevoie să te pocăiești. 2. Nu este nevoie să spui preotului, căci nu este păcat.

| Holiday a răspuns:

Popilor le plac fetele care nu-s cuminti, deci mergi cu incredere.hee hee

| halogen001 a răspuns:

N-are de ce să-ți fie rușine. Asa cum preotul nu are rușine și poate sa iți spună ca un zeu invizibil, surdomut, "atotputernic" și "inteligent" a făcut "tot ce exista" (inclusiv purici și păduchi) și "iubește" omul lăsându-l în întunericul neștiinței și primitivismului sa moara de boli, de frig, de foame, în accidente și în războaie, tot asa și tu poți sa-i spui ce vrei pentru ca nu are nici o importanta ce ii vei spune. Omul e o viețuitoare și e normal sa trăiască, sa strângă resurse, sa se înmulțească și sa moara.

| halogen001 a răspuns:

10 motive pentru care oamenii părăsesc creștinismul:
https://www.youtube.com/watch?v=VlTvR6vokw8

Cine vrea traducere in romana, poate intra la setari si alege autotranslate si alege limba dorita. In android merge in browser. Aplicatia nu arata optiunea autotranslate.

| doctorandus a răspuns (pentru halogen001):

Biserica Catolica a recunoscut casatoria drept sacrament incepand cu 1184 (Conciliul de la Verona). Pana atunci nu exista un ritual pentru casatorie, iar cei care se casatoreau puteau consimti sa formeze o familie in orice moment si in orice loc (consimtamantul reciproc conta drept casatorie), fara a fi necesar sa fie de fata un preot.

Casatoria ca facut sex cu voia popii a fost inventata in 1563 de Conciliul Tridentin, vezi http://marriage.about.com/cs/generalhistory/a/marriagehistory.htm

Inainte de Conciliul Tridentin, biserica nu se ocupa in mod obisnuit cu casatoriile oamenilor de rand, iar futaiul si mutatul la domiciliul conjugal se puneau drept casatorie. Bineinteles, relatia nu ramanea secreta, ci era adusa la cunostinta rudelor, prietenilor si vecinilor.

Sa nu-mi spui ca incepand cu apostolii toti crestinii au trait in pacat si au procreat pui de c. timp de 1500 de ani, pana cand Papa si cardinalii au inventat un ritual de a consfinti casatoria prin biserica.

In iudaism casatoria era in mod istoric incheiata prin contract, intretinere financiara si ***, dar era suficient un singur element din cele trei pentru a conta drept casatorie. Prezenta unui rabin nu era necesara la incheierea unei casatorii, vezi http://www.jewfaq.org/marriage.htm

Luther considera că deoarece căsătoria este o treabă lumească, ea nu este de competența bisericii. În viziune protestantă, biserica se ocupa cu sufletu', nu cu cine iei de nevastă.

Nu scrie nicăieri în Biblie ca "ce-a unit popa/rabinul, omul sa nu despartă", deoarece Isus n-avea de unde ști ce va trece prin mintea Papei și a cardinalilor în secolul al XVI-lea.

Biblia contine zeci de pagini cu ce ritualuri trebuie sa execute preotii functie de circumstante. Ori ideea ca preotii pot incheia casatorii nu exista in Biblie nici macar la nivel de proorocie (ceva ca: in vremurile din urma preotii vor incheia casatorii).

Inainte de 1184 nu era in mod oficial sacrament, ci doar in opinia unora dintre teologi, ce-i drept de seama.

Faptul ca majoritatea clericilor considerau casatoria drept sacrament, nu implica neaparat ideea ca era musai sa fie incheiata de un preot sau in incinta unei biserici. De remarcat ca Isus s-a referit la ceea ce Dumnezeu a unit, nu s-a referit la ceea ce preotul sau rabinul au unit. Teologii se impacasera pentru o buna bucata din istoria crestinismului cu ideea ca Dumnezeu poate uni doi oameni fara a avea neaparat nevoie de un preot care sa-i uneasca printr-o ceremonie religioasa.

De la Conciliul de la Verona la Conciliul Tridentin biserica se ocupa in special de casatoriile nobililor. Oamenii de rand nu se casatoreau religios. Impunerea casatoriei religioase tuturor catolicilor doritori de casatoreala a fost o reactie la faptul ca cele mai multe casatorii de la inceputul secolului al XVI-lea se incheiau fara martori, lucru care a deranjat clerul catolic, care a oferit o solutie la ce li se parea lor o problema. Mai exact a fost o reactie la criticile venite din parte protestantilor, care numeau casatoriile clandestine "plaga Europei".

Isus la nunta din Cana Galileei nu a avut rolul de preot, ci de vrajitor si furnizor de alcool. Ma rog, la mintea lui s-o fi crezut preot sub acoperire.

Cerinta ca un rabin sa fie prezent la casatorie nu apare nici in Biblie, nici in Talmud, nici la Rashi si nici la Maimonide. De aceea, in iudaismul de azi, chiar cel mai ortodox, nu exista o cerinta ca un rabin sa incheie casatoriile. De ce? Pentru ca in iudaism nu a existat traditia ca sa fie in mod obligatoriu un rabin/preot care sa oficieze casatoria. Poate sa se obisnuiasca sa fie oficiate casatoriile de rabini, dar asta nu e o cerinta a iudaismului.

Unui preot nu i se cere nicaieri in Vechiul Testament sa oficieze cununii, iar VT interzice sa faci acte de cult de capul tau. Pentru asa ceva au fost omorati fiii lui Aaron.

| halogen001 a răspuns (pentru doctorandus):

Excelent explicat.

| CostinAlamariu a răspuns:

Intotdeauna te poti pocai indiferent de ce faci. Pocainta inseamna schimbarea minții, adica a modului tau de gandire. Adica nu mai gandesti egoisti ci in orice faci te gandesti sa faci doar binele si nu raul.

| chuckmanson a răspuns:

Good for you! Lasă pocăiala

| tudorvolcano a răspuns:

În primul rând, până prinzi să te spovedești, șterge orice postare/răspuns care sfătuiește despre cum se săvârșește păcatul, în ce loc, cum e senzația etc., căci îndemni lumea la păcat.

După, încearcă să te împaci cu toți cu care ești certat/certată, dacă reușești, e bine, dacă nu, vei fi măcar împăcat(ă) cu gândul că ți-ai cerut iertare și că ai iertat, și ai vrut să te împaci, după e vina celorlalți dacă nu vor să se împace.

Deasemenea, șterge orice material p*rnografic din fișierele tale, elimină orice jucării deocheate, cărți eretice, cărți p*rnografice etc. din casa ta.

Abia apoi poți să te spovedești, și să nu ascunzi niciun păcat.
La spovedanie nu te duci cu jumătăți de măsură, trebuie să te pocăiești sincer.
Și să nu ascunzi niciun păcat. Ia o listă completă, poți vedea lista Părintelui Cleopa, și dacă socotești că mai e vreun păcat de notat, scrie-l și pe acela, și te va lămuri preotul dacă este sau nu păcat.
Și nu te du la vreun preot care propovăduiește ecumenismul, căci acela e eretic!

| DracuIaV2 a răspuns:

Meriti schinguit, biciuit si aruncat in foc

| cristi202 a răspuns (pentru DracuIaV2):

Daca Dumnezeu ar gindi ca tine, cu siguranta toti ne prajeam bine la ora asta. happy

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

"Daca Dumnezeu ar gindi..."

Conform povestii, Dumnezeu nu poate "gandi". El e doar programat sa faca anumite lucruri. Altfel nu poate fi atotstiutor, cum este prezentat de adeptii lui.

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Stii tu ca daca e atotstiutor, El nu poate gindi? Cum?

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

Daca ai gandi, ai intelege logica. Nu e complicat deloc de inteles de ce una o exclude pe cealalta.

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Poate ca nu gindesc asa mult ca tine. Am nevoie de o explicatie. Daca nu o dai, daca nu esti in stare sa o dai, poate ca eu gindesc totusi mai mult ca tine.

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

Am mai avut cu tine discutii de genul asta cand ori n-ai inteles, ori ai facut pe prostu` pentru ca nu-ti convenea. Oricum, discutiile astea, cum am spus si cu alte ocazii, nu sunt pentru cei ca tine, cei fara sperante, ci pentru cei care ar putea cadea in plasa unor afirmatii ca cele facute de tine, daca nu sunt atentionati de falsitatea lor. Dar macar puneti problema la modul simplu, daca esti atotstiutor, la ce dracului te poti "gandi"?!

"GÂNDÍ, gândesc, vb. IV. 1. Intranz. și refl. A-și forma o idee despre un lucru, a pătrunde ceva cu mintea; a reflecta, a medita, a cugeta, a chibzui la ceva."

Mai exista si alte motive pentru care nu sunt compatibile cele doua, dar daca o intelegi pe asta, e suficuent.

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

Tu nu te gibdesti la lucrurile pe care le cunosti? Sau trebuie neaparat sa ma gindesc la ce nu cunosc, si atunci, da, intra in discutie atotstiinta? Eu pot de exemplu sa ma gindesc la sotia mea, pe care o stiu prea bine. Unde e contradictia?

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

Las-o asa. Daca atat poti intelege, n-am ce sa-ti fac. Macar definitia verbului "a gandi" ai inteles-o? Se pare ca nu. Mai citeste-o o data, poate, poate te prinzi de ce nu merge una cu alta...inlocuieste "gandeste" din propozitia "Dumnezeu gandeste" cu un sinonim de acolo si vezi ce iese...hee hee

| tudorvolcano a răspuns (pentru Holiday):

Poate ar trebui să fim mai exacți: nu trebuie să spunem că Dumnezeu gândește, în sensul omenesc în care omul, neștiutor fiind, stă să se decidă, să trieze gândurile, care sunt bune și care sunt rele.

Totuși, Dumnezeu are gânduri.
Căci spunem că omului îi vin în minte gânduri dumnezeiești, gânduri drăcești, și gânduri omenești.
Cum poate omul primi gânduri dumnezeiești, dacă Dumnezeu nu le trimite, și cum le poate trimite, dacă nu le are? Deci, în concluzie, Dumnezeu are gânduri.

Iar gândurile lui Dumnezeu se disting de esența lui, deoarece aceste gânduri sunt energii necreate, iar în credința ortodoxă, energiile se disting de esență (Ortodoxia este singura credință de lume care are distincția dintre esență și energie; toate celelalte confundă energiile divine cu esența divină).

| Holiday a răspuns (pentru tudorvolcano):

"Ortodoxia este singura credință de lume care are distincția dintre esență și energie; toate celelalte confundă energiile divine cu esența divină"

De fapt organizatiile religioase ortodoxe sunt printre cele mai mizerabile grupari religioase. Niste infectii in societatile unde activeaza.

| tudorvolcano a răspuns (pentru Holiday):

Așa face omul când nu are argumente, vine cu tot felul de ponegriri.
Răspunsul dumneavoastră este impertinent, dat fiind că nu are nicio legătură cu afirmația mea, care ați pus-o între ghilimele.
E ca și cum ați avea afirmația „Această pisică are 3 ani. De fapt, pisicile au ochii verzi".

Cât despre acuzația dumneavoastră, vă răspund din politețe.
Nu este pădure fără uscături, aceasta e clar.
Totuși, ortodoxia e plină credincioși foarte buni. Un exemplu este PS Longhin Jar, care a adoptat peste 400 de copii, altul Sf. Paisie Aghioritul, Părintele Ilie Cleopa etc.
Chiar dacă clerul poate fi corupt în parte, enoriașii care merg regulat la biserică sunt oameni foarte buni, care ajută cum pot.
Dumneavoastră nu mergeți la biserică să știți cum stau lucrurile, dat fiind că aveți „a" de la ateism, ce știți e doar de la știrile cărora le place să denigreze, eu am fost la zeci de biserici, și am o idee mai clară despre cum stau lucrurile.

| Holiday a răspuns (pentru tudorvolcano):

De fapt situatia e tocmai invers. In cadrul mizeriei de organizatie numita BOR, exista si cativa oameni de treaba. Oamenii care merg regulat la biserica nu sunt nici mai buni, nici mai rai ca ceilalti. Nu exista nicio corelatie intre bunatate/rautate si riscul de a fi prostit de povesti cu spiridusi.