Ce face religia din om...
Fabrica de nebuni.
Măcar de ar ţine absurdităţile doar pentru ei şi nu ar veni să-i bată şi pe alţii cu ele la cap.
Mai ales că, oricum, după regulamentul lor, ei sunt printre primii candidaţi la iadul prietenului său imaginar.
Ce restricţii tipic cretine...
Eu consider ca si religia Ortodoxa are un rol pozitiv, chiar daca pare preistorica si invechita. chiar daca exprima multe lucruri simbolice, pilde si povesti, ce par rupte din basme, ele formeaza credinciosului o constiinta frumoasa prin exemplele de bunatate, iubire si adevar. e adevarat ca exista unii preoti care nu se raporteaza la stiinta cand explica ceea ce explica ci pun accent pe emotia transmisa si efectul creat, dar ei incearca sa transmita iubirea propovaduita de Iisus folosind aceleasi tehnici si tipare, iar noi, intelepti fiind, dupa 2000 de ani de evolutie extraordinara trebuie sa extragem esentialul, ca totul e iubire. cand iesi din biserica, daca ai reusit sa rezonezi cu atmosfera indusa de preot, o sa simti o pace, o fericire si iubire. asta e efectul psihologic de care are nevoie omul, siguranta, protectie, nadejde, dragoste. Mersul la biserica si slabirea orgoliului te fac sa te simti mai bine. Unii dau bani grei la sedinte de psihoterapie pe cand o ora de rugaciune si discutii cu un preot bun, te vindeca mult mai bine. Religia tine de traire si nu de logica. Logica desacralizeaza totul, pe cand emotia sacralizeaza. Citeste poezia lui blaga: "eu nu strivesc corola de minuni a lumii" te salut!
Cand crezi ca religia nu poate fi mai stupida de atat, face ea ce face si-ti dovedeste contrariul. In astfel de conditii, sa combati religia devine un fleac, pentru ca-ti da chiar ea o mana de ajutor imensa.
Nu-s femeie, dar nu pot sa nu remarc:
92. Am facut avort. Ca barbat, am dat voie sotiei sa faca avort.
148. Ca femeie, m-am atins de lucruri sfinte din biserica, atunci când am avut ciclu.
Ce cauta un sfat dat doar de barbati ce se intereseaza de viata personala a unei femei? Ce face un preot cand aude de o sarcina ectopica ce daca nu se face avort, moare mama?
Ca ateu pot comenta doar la asta:
"6. Am socotit Sf. Scriptura mincinoasa. Nu cred în anumite minuni, întâmplari povestite în Sf. Scriptura."
Deci acum pot generaliza cu aceasta lista ce inseamna un (adevarat) ortodox: cel ce crede ca magarii si serpii vorbesc si au vorbit cu oamenii; animalele au incaput miraculos pe arca; soarele s-a oprit pe cer; etc. - daca asta implica sa fii crestin (cel putin ortodox fara pacat), probabil ca ortodocsii isi pierd timpul degeaba in discutiile cu ateii. Poate cineva va fi convins ca un miracol (in special acela legat de inviere, ce tehnic te-ar defini crestin) anume ca s-ar putea intampla, dar toate? Toate absurditatile?
Astea sunt scorneli ale popilor bolnavi mintal. Cartea sfanta - Biblia nu contine asemenea sminteli.
Am observat că sunt destui cei care iau foarte în serios această listă. Aș vrea să văd un cleric cum explică pozițiile sexuale "conforme" credinței acestora.