| IEHOVADUMNEZEU a întrebat:

Bună ziua
Am să va spun și eu câteva lucruri
De ce botezul la majoritatea creștinilor se face când persoană botezată este copil mic și nu se face când acea persoană este mătură și e conștientă și vrea acest lucru să se boteze
Copilul nu poate să aleagă nu poate să conștientizeze acest lucru, numai prin credință se poate boteza un om așa be învăța Sfântă scriptură și la maturitate când credinciosul a ales el să se boteze să își ofere viață în mâinile lu Dumnezeu
Doamne Ajuta! Sa va ajute Bunul Dumnezeu pe toți și să aibă grije de sufletele voastre.
Amin!?

44 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Ce functie are botezul, de aici pleaca intelgerea. Botezul este moartea spirituala fata de omul vechi si totodata nasterea noului om. Botezul mai este o DECLARATIE de credinta, in nici unul in cazurile de mai sus nu poate fi implicat un nou nascut ci numai un om care stie ce vrea. Restul sunt snoave traditionaliste.

| milan9 a răspuns:

Evreii Vechiului Testament dar şi creştinii Bisericii nu au îndrăznit să-i nedreptăţească tocmai pe prunci şi să-i îndepărteze jumătate de viaţă de la unirea cu Hristos!
1). Astfel, evreii aveau happy "intrarea în legământ" (SINGURUL "BOTEZ" al evreilor aplicat pruncilor), la vârsta prunciei: CIRCUMCIZIA,

2). Iar Biserica, a dat si pruncilor inca de la inceput această posibilitate a intrarii in NOUL LEGAMANT, cel al HARULUI (care este darul lui Dumnezeu catre om, pe cand credinta din timpul vietii va fi "darul" omului catre Dumnezeu):
- Irineu de Lyon (anii 130-202!): "Iisus a venit sã mântuiascã prin Sine pe toţi, adicã pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bãtrâni"
- Origen ( anii 185 - 254 d.Hr!) spune: "Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împãrtãşi şi pruncilor botezul".

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Dacă cei maturi pot primi HARUL prin botez, atunci pruncii cu atât mai mult! Botezul ocazional al celor maturi a fost şi este doar un caz particular.
Pruncii nu au oare nici un merit să-L primească pe Hristos, să se unească cu Hristos? sad

Trebuie neapărat să ajungă maturi şi plini de păcate ca să-l poată primi abia atunci pe Hristos? Cât au fost mai mici, cu sufletul curat, le era departe de ei acest DAR? Nu se poate... sad

| IEHOVADUMNEZEU explică (pentru milan9):

Ești în mare eroare.
Botezul este botez când îl faci din toată inimă ta din dorință ta și din credință ta și convingerile tale
Un copil mic nu poate decide el nu poate să își dorească asta
Nu realizează ce se întâmplă nu știe ce e ală botez
Domnul a fost botezat la maturitate și biblia ne învăța ca să ne botezăm din credință și din toata inimă noastră din sufletul nostru
Deci trebuie să ne botezăm când ne dorim asta din tot sufletul
Domnul Dumnezeu să te lumineze
Doamne Ajuta! Amin!

| milan9 a răspuns (pentru IEHOVADUMNEZEU):

Din ce motive primele comunităţi creştine au practicat încă de la început botezul copiilor?
Pentru că NU există ÎN MOD REAL condiţii de vârstă şi de pocăinţă (pentru iertarea păcatelor) înainte de botez! Am arătat mai sus contextul în care a fost scris Marcu 16, 16.

Botezul nu "este egal" cu mântuirea, iar condiţiile botezului nu sunt aceleaşi cu condiţiile mântuirii: credinţa, pocăinţă... Harul botezului este un DAR de început! Acest dar nu presupune imediat mântuirea asigurată!
Prin botez doar primim lucrarea necesară a HARULUI lui Dumnezeu asupra sufletului persoanei umane, încă din perioada când aceasta este foarte vulnerabilă (perioada formării şi edificării sale spirituale)!

| pet555 a răspuns (pentru milan9):

Esti sigur ca cei care practicau botezul bebelusilor erau crestini? Botezul nu este o initiere cu forta in crestinism, ci o marturie a credintei. Atunci cum explici celebrul verset: "Cine crede si SE boteaza va fi mantuit, dar cine NU VA CREDE va fi osandit"? Ordinea este credinta, botez. Apa nu este magica, botezul nu are efect fara credinta.

| IEHOVADUMNEZEU explică (pentru milan9):

Primi creștini nu practicau botezul copiilor mici mai documentează te după anul 500 și ceva după Hristos au început să se boteze și copii mici documentează te
Și nu am spus ca botezul te mântuiește dar dacă nu te botezi și nu faci fapte bune și nu crezi sincer nu poți fi mântuit și să te pocăiești fără să faci botezul din toată inimă ta și din voiinta ta din dorinta ta de ăți dedica viață față de Hristos

| IEHOVADUMNEZEU explică (pentru pet555):

Adevărat ai spus tu.tu ce părere ai despre botezul copiilor mici o să îți dau funda
Doamne ajuta!

| milan9 a răspuns (pentru IEHOVADUMNEZEU):

Daca cineva a incercat ca te intoxice cu minciuni nu stiu, dar, UN LUCRU ESTE EVIDENT: crestinismul nu s-a nascut in secolul XIX, atunci cand a aparut liderul sectei adventiste. Dovezile istorice arata ca acest CRESTINISM este "ceva mai vechi"thinking

Iata de ce...
- Irineu de Lyon (anii 130-202!): "Iisus a venit sã mântuiascã prin Sine pe toţi, adicã pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bãtrâni"
- Origen ( anii 185 - 254 d.Hr!) spune: "Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împãrtãşi şi pruncilor botezul".

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Marcu 16,16 "Cine va crede şi se va boteaza se va mantui. Iar cine nu, va fi osandit".
La început, când lumea nu era creştină, era normal ca iniţierea în creştinism să vizeze convingerea oamenilor maturi, botezarea lor mai întâi. Cu ei a început totul, era normal. Când apostolii vizitau o comunitate pâgână, nu începeau pur şi simplu să le boteze pruncii şi apoi să le dea bună ziua. La început au fost vizaţi părinţii, şi mai apoi copiii.

În Marcu 16, 16, apostolul nu se referă la un tipar standard de botez ci la o situaţie conjuncturală neobişnuită: era perioada RĂSPÂNDIRII CREŞTINISMULUI, situaţie în care primii din familie cine erau vizaţi, copiii sau părinţii?

La început când nu exista nici o comunitate creştină, apostolii nu îndrăzneau să se gândească la vremuri în care toate familiile să fie creştine. După acceptul părinţilor de a se boteza, urmau şi copiii (nu exista nici o interdicţie în acest sens).

Prioritatea era la început RĂSPÂNDIREA CREŞTINISMULUI. La acest fel de botez se referă evanghelistul, la cel care urma SĂ ASIGURE RĂSPÂNDIREA CREŞTINISMULUI (o situaţie de excepţie)!

Marcu 16, 16 se află în legătură cu MISIUNEA ÎNCREŞTINĂRII ("mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura" - Marcu 16, 15) şi mai apoi cu aceea a botezului!

| pet555 a răspuns (pentru IEHOVADUMNEZEU):

In plus, pe langa credinta, candidatii de botez trebuie sa treaca printr-o perioada de cateheza, ca sa inteleaga ce inseamna credinta. Nu cred ca bebelusii fac asta. Si cum sa mearga bebelusii in iad doar asa, ca nu sunt botezati? Cum adica sa creada nasii pentru copil? De ce nu traiesc nasii atunci crestin, si bebelusul sa traiasca oricum, ca cred nasii pentru el. Nu poti obliga pe nimeni la mantuire. Nu se interzice botezul bebelusilor in Biblie fiindca nici nu se pune problema de asa ceva.

| milan9 a răspuns:

Din ce cauze gruparea din care faci parte NU RESPECTA Biserica apostolică, dacă botezul copiilor este CONFIRMAT în 253 e.n. (sinod din Cartagina) dar cu mult timp înainte şi de marii teologi creştini? sad sad

- Irineu de Lyon (anii 130-202!): "Iisus a venit sã mântuiascã prin Sine pe toţi, adicã pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bãtrâni"
- Origen ( anii 185 - 254 d.Hr!) spune: "Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împãrtãşi şi pruncilor botezul".

| pet555 a răspuns (pentru milan9):

Oare conteaza ce facea Origen sau altii din secolul 2 sau 3? Ceea ce conteaza este: ce facea apostolul Pavel, Petru, Iacov si apostolii in legatura cu pastrarea credintei.

| milan9 a răspuns:

Iar ca dovada...
Noul Testament include de multe ori botezul copiilor în cadrul botezului întregii familii:
Despre botezul copiilor, Noul Testament vorbeşte în repetate rânduri:

- I Corinteni 1, 16: "Am botezat şi casa lui Ştefana; afară de aceştia nu ştiu să mai fi botezat pe altcineva." Prin expresia "casa lui Ştefana", Apostolul Pavel nu exclude pe nimeni din familia respectivă. În nici un caz copiii!

- I Corinteni 10, 2: "Şi toţi, întru Moise, au fost botezaţi în nor şi în mare."

- I Corinteni 12, 13: "Pentru că într-un Duh ne-am botezat noi toţi, ca să fim un singur trup, fie iudei, fie elini, fie robi, fie liberi, şi toţi la un Duh ne-am adăpat."

- Luca 3, 21: "Şi după ce s-a botezat TOT POPORUL, botezându-Se şi Iisus şi rugându-Se, s-a deschis cerul."

- Fapte 13, 24: "După ce Ioan a propovăduit, înaintea venirii Lui, botezul pocăinţei, la TOT POPORUL lui Israel."

| milan9 a răspuns:

CU CE SCOP SE FACE BOTEZUL?
- Harul primit de copil la botez reprezintă un dar de care acesta are nevoie, un dar care protejează viaţa spirituală a copilului chiar în perioada în care copilul este foarte vulnerabil!

Harul divin are rolul de a întări viaţa spirituală a copilului chiar când acesta este în deplină formare şi în momentul în care are maximă nevoie de ea! Harul păstrează integritatea copilului, sănătatea, viaţa şi sufletul acestuia neinfluenţate de răul de natură fizică sau de natură spirituală.

Iar acest HAR tine doar de singura Biserica si preotie lasata direct de Dumnezeu Intrupat...
"Botezul" adventist nu e decat apa de ploaie... sad

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Harul in Noul Testament presupune TRANSMITERE CONCRETA. Baptistii nici nu viseaza la asa ceva...
In Noul Testament harul Duhului Sfant este legat doar de Biserica intemeiata de Fiul lui Dumnezeu. Acesta se transmite prin Intermediul "preotiei" lasate direct de Hristos:
- I Timotei 4, 14 - Nu fi nepăsător faţă de harul care este întru tine, care ţi s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoţilor.

Până şi un vrăjitor pe nume Simon, întâlnit în Faptele Apostolilor, cunoştea cele legate de TRASMITEREA HARULUI DUHULUI SFÂNT:
- Fapte 8, 17 : "Atunci îşi puneau mâinile peste ei, şi ei luau Duhul Sfânt."
- "Şi Simon văzând că PRIN PUNEREA MÂINILOR APOSTOLILOR se dă Duhul Sfânt, le-a adus bani," (Fapte 8, 18)
- "Zicând: Daţi-mi şi mie puterea aceasta, ca acela pe care voi pune mâinile să primească Duhul Sfânt." (Fapte 8, 19)

Există în acest sens peste 50 de citate despre preoţie, episcopi, diaconi. Hristos a legat însăşi mântuirea oamenilor de Biserica pe care a întemeiat-o!

| pet555 a răspuns (pentru milan9):

Aha. Si de unde stii ca preotii sunt chiar urmasii apostolilor, in caz ca doar prin transmitere concreta au har?

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

In cine avem pana la urma incredere? In comunitatea unicei Biserici intemeiate direct de Dumnezeu Intrupat, in invataturile pastrate cu sfintenie de aceasta (sute de mii de crestini au fost arsi de vii, fierastruiti, aruncati la fiare, jupuiti de vii- pentru ca nu au vrut sa schimbe cu nimic invataturile) sau,
...o incredere vinovata acordata vreunuia din cei 40000 de intemeietori de secte de secol de mileniu II, III, IV...

| pet555 a răspuns (pentru milan9):

Eu tocmai asta spun: in cine avem incredere? In biserica secolului 3 sau in biserica apostolilor, prima biserica? Eu nu am incredere in intemeietorul "sectei" mele baptiste, ci in Biblie! Si baptisti au fost destui martiri. Apoi, biserica primilor crestini este clar diferita de biserica secolului 3. Chiar apostolul Pavel, in epistole, critica ereziile aparute in timp in biserica.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

"Sute de mii de crestini au fost arsi de vii, fierastruiti, aruncati la fiare, jupuiti de vii" TOCMAI PENTRU ca nu au vrut sa schimbe cu nimic invataturile pastrate cu sfintenie de comunitatea unicei Biserici intemeiate direct de Dumnezeu Intrupat...

| milan9 a răspuns:

Botezul NU este "o declaratie de credinta".
- nicaieri in Biblie nu intalnim explicat acest lucru;
-Biblia prezinta cazuri de familii botezate cu prunci cu tot;
De 2000 de ani, fara intrerupere, pruncii POT SI EI (in primul rand ei) se se bucure de MINECUVANTARILE NOULUI LEGAMANT:
- Irineu de Lyon (anii 130-202!): "Iisus a venit sã mântuiascã prin Sine pe toţi, adicã pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bãtrâni"
- Origen ( anii 185 - 254 d.Hr!) spune: "Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împãrtãşi şi pruncilor botezul".

| pet555 a răspuns (pentru milan9):

Serios? De ce te obosesti? Puteai zice: uita-te la mesajul x de mai sus. Probabil le-a citit si el. Si eu am raspuns deja la ele

| danut a răspuns (pentru milan9):

Unde scrie in Biblie ce spui tu?

| milan9 a răspuns:

Dacă maturii pot primi HARUL prin botez, atunci pruncii cu atât mai mult! Botezul ocazional al celor maturi a fost şi este doar un caz particular.
Pruncii nu au oare nici un merit să-L primească pe Hristos, să se unească cu Hristos? sad

Trebuie neapărat să ajungă maturi şi plini de păcate ca să-l poată primi abia atunci pe Hristos? Cât au fost mai mici, cu sufletul curat, le era departe de ei acest DAR? Curios lucru! sad

Evreii Vechiului Testament dar şi creştinii Bisericii nu au îndrăznit să-i nedreptăţească tocmai pe prunci şi să-i îndepărteze jumătate de viaţă de la unirea cu Hristos!
1). Astfel, evreii aveau happy "intrarea în legământ" (SINGURUL "BOTEZ" al evreilor aplicat pruncilor), la vârsta prunciei: CIRCUMCIZIA,

2). Iar Biserica, a dat si pruncilor inca de la inceput această posibilitate a intrarii in NOUL LEGAMANT, cel al HARULUI (care este darul lui Dumnezeu catre om, pe cand credinta din timpul vietii va fi "darul" omului catre Dumnezeu);

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Lucrurile nu sunt grele deloc...
In primul rand copiii merita intrarea in NOUL LEGAMANT, cel al HARULUI. Botezul evreilor de asemenea avea loc la opt zile dupa nastere... :-)

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Problema este ca unii oameni nu vor sa respecte ceea ce primele comunitati crestine au avut si au transmis mai departe... sad

| pet555 a răspuns (pentru milan9):

"Botezul" evreilor este ceva in Vechiul Testament, Dumnezeu facuse legamant cu poporul, dar crestinismul este o alegere. Daca primele comunitati practicau lucruri scrise in Traditie, sigur scriau si in Biblie de ele, fiind importante. Prin primele comunitati spun apostolii, nu comunitati in secolul 3.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Biserica pastreaza din primele doua secole carti intregi ale ACELORASI episcopi ce au format si canonul Noului Testament. Colectia Noului Testament nu este singura scriere a BISERICII.
Din pacate unii au urechi dar nu vad, ochi dar nu suficient ca sa-si doreasca sa VADA...sad

Crestinismul este chiar "NOUL LEGAMANT" de care vorbeste INSUSI DUMNEZEU. Evreii aveau si ei "Vechiul Legamant", tot in dar primit, dar net inferior NOULUI LEGAMANT- primit prin harul lasat preotiei Bisericii...

| danut a răspuns (pentru milan9):

Unde ai citit tu de botezul copiilor la evrei?

| pet555 a răspuns (pentru milan9):

Degeaba, fiindca apostolul Pavel spune ca chiar daca el insusi sau un inger ar veni cu o alta Evanghelie, sa fie anatema.

| Holiday a răspuns:

Nu va mai certati degeaba, copil sau adult, te botezi degeaba, e doar o tampenie religioasa fara nici un sens.

| Dorugar a răspuns:

Tinand cont de faptul ca Isus nu s-a botezat ca sa devina crestin, si de faptul ca Ioan Botezatorul a spus referindu-se la Christos, ca va veni cineva dupa el care nu va boteza cu apa ci cu Duhul Sfant AL CONSTIINTEI adica se va naste inca o data de sus, trag concluzia ca botezul asa cum se face la cultele neo-protestante, adica cu apa chioara, este total gresit, pentru ca asta se cheama baie si nu botez

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai e scris in ghiblie,sa va ascultati parintii,si sa-i respectati ca sa traiti multi ani pe pamant. daca ei au luat hotarareaasta de a ma boteza si eu cand sant mare,constat ca au facut bine, care e problema? plus ca nasul meu de botez imi e parinte spiritual, care s-a lepadat de satana in numele meu avand grija ca de-a lungul vietii sa ma conduca, invete, si sfatuiasca in spiritul celor 10 porunci. DAAAACA desteptul care s-a facut mare prost, vrea sa se reboteze in ce clica doreste, nu are decat.

| IEHOVADUMNEZEU explică (pentru anonim_4396):

Nimeni nu poate să se lepede de Satană în locul tău nimeni numai tu singur nu altcineva Doamne ce prostii vorbești Doamne
Doamne Ajuta pocăieștete

| anonim_4396 a răspuns (pentru IEHOVADUMNEZEU):

Si de unde stii tu ca nu m-am nascut din nou, in ortodoxie? va scrie voua in frunte ca santeti pe calea a dreapta si ratacitii sant ceilalti? deja ati judecat, si condamnat voi ceia ce trebuie sa faca mantuitorul? poate vorbesc, prostii. poate vorbim amandoi prostii. poate Iisus ne va ierta macar pentru bunele intentii. vorbeam de nasul meu de botez atunci cand sant botezat de mic.Cand voi creste voi avea eu grija, educat de parinti si de preot, si de nas, ca asta e menirea lor fata de viitorii oameni.

| IEHOVADUMNEZEU explică (pentru anonim_4396):

Încă o data îți spun mântuirea tu tio faci nu părinți nu rudele nu altcineva tu împreună cu domnul Isus
Și nu noi adventiști judecam ci voi ortohoti pardon ortodocși judecăți ca suntem eretici, oare de ce suntem eretici? ca repsectam Sfintele Scripturi adică cuvântul Domnului și la voi la ortodocși și la catolici respectați si credeți mai mult în tradiție și obiceiuri de când în Sfântă Biblie și în Dumnezeu, tradițiile nu sunt Dumnezeu, Biblia e cuvântul sau si trebuie respectat doar cuvântul lui nu o poza in perete nu un mort adică moaște și alte asa zise minuni' scrie în biblie clar nu te închina icoanelor si idolilor și morților și respectați doar cuvântul lui nu tradițiile lumești
Pace și Doamne Ajuta

| milan9 a răspuns (pentru IEHOVADUMNEZEU):

Scuza-ma pentru redundanta, dar, vezi si tu, UNICUL SCOP pentru care a fost data porunca a II-a (acum 4000 de ani, fara a mai fi repetata in Noul Testament) a fost doar ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), si nicidecum eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii insisi aveau SUTE de obiecte de cult. thinking

Ca dovada,...
La porunca lui Dumnezeu (!) chiar deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE (sau "chipurile cioplite") ale HERUVIMILOR.

Asta ce înseamnă? Că trebuie să renunţăm la confuzie şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context, un context care a ţinut de O ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!).

| milan9 a răspuns (pentru IEHOVADUMNEZEU):

Cuvantul "obiceiuri" sau "traditii" se poate referi atât la "obiceiurile corecte ale crestinilor" cât şi la cele greşite ale grecilor spre exemplu.

Iată, doar cateva locuri în care este vorba de obiceiurile corecte ale creştinilor:
- Fapte 16, 21 - in care romanii pagani spunau despre crestini ca au anumite "OBICEIURI".
- "Nu vă lăsaţi înşelaţi. Tovărăşiile rele strică OBICEIURILE bune." I Corinteni 15, 33 etc…

Un loc în care cuvântul "obicei" este folosit critic este următorul:
"Fără să părăsim Biserica noastră, precum le este OBICEIUL UNORA, ci îndemnători făcându-ne, cu atât mai mult, cu cât vedeţi că se apropie ziua aceea." Evrei 10, 25

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Exista oare vreo persoana care ar vrea sa fie văzut de restul persoanelor din biserica in puțulica goala? La copii macar nu e ceva aiurea ca na..sunt micuți. Dar ce om matur ar vrea sa fie botezat la o vârstă destul de înaintată? O sa-l vada toata lumea dezbrăcat, oameni buni laughing))))
Ps.: Acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

| IEHOVADUMNEZEU explică (pentru anonim_4396):

Nu ești botezat dezbrăcat
Ești botezat cu o haină albă pe ține pantalon și bluză alba
Dacă nu ști nu vorbi prostii ca nu ești bine informat doamnee ferește
Pace și Doamne Ajuta

| pet555 a răspuns:

Am sa raspund la intrebare, sa spun de ce. Diferenta este data de faptul ca unii crestini au impresia falsa ca apa botezului este magica si te spala de pacate, desi Biblia spune ca nu este o curatire de intinaciunile trupesti ci marturia unui cuget curat. Noi ceilalti credem ca botezul este doar un simbol, ca faptul in sine nu mantuieste cat credinta. tot asa cum daca un matur se boteaza si nu crede, la fel botezul bebelusilor nu are efect.Tocmai de asta se grabesc sa boteze copii mici, sa ii "spele de pacate ". Copiii trebuie predati Domnului de mici, nu trebuie lipsiti de har, dar botezul este serios. In Biblie nu scrie despre asa ceva, si nu cred ca Pavel sau Petru au botezat bebelusi. Poate biserica ortodoxa care spune ca nu a pierdut din invatatura apostolilor, dar este clar ca s-au chiar adaugat lucruri. Dupa plecarea apostolilor in cer, pamantenii religiosi au adaugat in timp botezul bebelusilor.

| anonim_4396 a răspuns (pentru pet555):

Daca botezul era doar asa un simbol, cum crede secta dumitale, Apostolul Pavel nu era trimis sa se boteze de catre Anania din Damasc, imediat dupa convertirea de catre Iisus pe drumul Damascului.

"
10 Si am zis: Ce sa fac, Doamne? Iar Domnul a zis catre mine: Ridica-te si mergi in Damasc si acolo ti se va spune despre toate cele ce ti s-au randuit sa faci.
16 Si acum de ce zabovesti? Sculandu-te, boteaza-te si spala-ti pacatele, chemand numele Lui." Fapt. Apost. 22

Intr-adevar in secta dumitale si alte secte, botezul e doar un simbol, adica este inexistent.
Nevand preoti, Sfinte Taine, sectantii care fac parte din adunare, nu din Biserica lui Hristos, sunt ca si nebotezati.

| pet555 a răspuns (pentru anonim_4396):

Si noi avem preoti, exact la fel de "succesorii apostolilor" ca ai vostri. Oare fariseii de pe vremuri nu erau preoti, fiii lui Avram? Pentru ei toti apostolii erau sectanti. Dar sectantii astia Il aveau ca Preot pe Hristos.

| Balaclava a răspuns:

"Amin!?"

acel semn al intrebarii te va trimite in iad, cum iti permiti sa te indoiesti de cuvantul lui dzeu?