Vezi c-am pus multi de AA undeva, unde am facut o mica adunare a ideilor mai importante:
Daca vrei sa bagi pe gat ceva poti sa o faci ori intr-un mod violent ori intr-un mod pasnic.Aici nu merge cu violenta, au ales calea relativ pasnica.
Daca au facut asta, trebuie sa dea din gura ca sa obtina ce vor.Cum obti ceva dand din gura? Simplu.Iti iei statutul de lingarau si spui ce vrea lumea sa auda, platesti persoane publice sa apara cu un zambet sinistru ca aia din postarea ta de mai jos si sa spuna tot felul' de chestii bune despre ce vrei tu.Zambetu' ala cretin si fortat vrea sa faca lucrurile sa para bune, sa dea un sentiment de caldura.S-a intamplat ca eu sa am castile pe urechi si am tresarit de la fosnetul ala tampit de fundal.Mi s-a parut destul de psihopata femeia aia cu chestia aia rosie pe ecran.
Oricum, sa ma intorc la subiect, am deviat putin.Lumea vrea in general pace, sanatate, li se baga pe gat ca exista niste valori morale universale, ca trebuie sa accepti r**atul celor din jurul tau mereu...etc.Lumea mai vrea de asemenea si ca copiii sa fie buni,cuminte,ascultatori,prosti,sa nu gandeasca singuri, sa li se bage valorile alea in cap si sa se planga mai tarziu de ceva fara sa fie capabili sa rezolve ceva asa cum se intampla deja cu majoritatea parintilor, dar am deviat iarasi. Daca spui ca religia reprezinta acele valori, daca le spui ca nu e normal sa nu se faca religia pe motive ca fara ea e haos, fara ea nu exista bine...etc,tot felul de cretinitati fara argumente or sa se gaseasca unii mai creduli care sa te creada.De aici isi face treaba spiritul de turma.Astia mai creduli se uita la aia care n-au nevoie de altii sa gandeasca pentru ei ca la niste ciudati si ii fac sa se simta prost.Nu vezi ca majoritatea, oricare ar fi subiectul se raporteaza la ce a facut x grup de persoane, nu la ce vor ei sa faca cu adevarat?
AAAAAAAAAA
Li se baga pe gat ce vor sa auda, asta se intampla.Si li se baga pe gat niste chestii relativ false.
Oricum, asta nu e ceva care sa tina.Ca sa o spun pe scurt, ce fac ei de fapt este un fel de "atac" psihologic. Poti vedea asta din alea 3 video-uri postate de tine. Uita-te la cum vorbesc, cum gesticuleaza, cum zambeste aia, care sunt "argumentele" etc.Au luat un popa de care n-a auzit nimeni sa reprezinte religia? Nu, i-au luat pe aia mai influenti asupra gloatei, ceea ce este josnic si penibil.
Este de ajuns sa postezi un video de cateva secunde in care sa intrebi "Ba, voi nu sunteti in stare sa va educati singuri copiii de aveti nevoie sa platiti profesori de religie care sa faca asta spunandu-le ca daca nu-s asa cum trebuie ajung la dracu'?" ca or sa si sara toti reprezentantii BOR cu tot felul de tampenii fara sens intr-o incercare penibila de a se apara, asa cum a fost aia cu miruitorul extensibil.
Pe langa "educatia morala" este necesara si prezentarea specificului fiecarei religii si confesiuni. Asta tocmai datorita impactului social pe care il are religia. Ai vazut episodul cu Hebdo...
Se face abstracţie, uneori cu rea-voinţă de rolul complementar al fiecărui factor venit în serviciul educaţiei morale şi al formării.
Se "lucrează" mult la diminuarea importanţei celor mai importanţi factori de educaţie (familia şi şcoala), probabil după modelul american (în care familia nu-şi mai poate educa principial proprii copii fără teama de a fi decăzuţi din drepturile părinteşti- deocamdată cazul Statelor Unite);
Mesajul spiritualităţii în şcoală este cu atât mai necesară cu cât condiţiile societăţii o cer chiar şi în mod tacit. Relevante în acest sens sunt tarele morale care se cer remediate: influenţele non-educative ale mass-mediei, avalanşa de provocări ale imoralităţii, viciilor în general, ale pierderii diferitelor valori spirituale şi general umane, ale pierderii interesului pentru asumarea responsabilităţilor multiple ale vieţii, etc...
In primul rand, faptul ca ne bagi argutii pe gat,cand noi iti cerem argumente, nu ar mai trebui sa ne surprinda prea tare in cazul tau.
Dezagrementul e ca trebuie sa citesc de doua, chiar trei ori fiecare fraza pentru a o putea intelege, majoritatea fiind doar o insiruire de cuvinte redundante.
"Pe langa "educatia morala" este necesara si prezentarea specificului fiecarei religii si confesiuni."
Este? De ce?
Faci si tu ca utilizatorul "Jardelin", care repeta ad infinitum ca religia e importanta in scoli fara a preciza si motivul?
Nu stiu daca este nevoie sa clarific, insa "Religia e importanta in scoli." nu e un argument pentru "Religia e importanta in scoli."
"Asta tocmai datorita impactului social pe care il are religia."
1.) Da stii ca si rasismul are un impact social imens?
Sa inteleg ca pledezi si pentru introducerea unei ore de "rasism" sau "anti-rasism" in scoli? Ai idee cate lucruri au un impact social puternic si nu le gasim in scoli. SI atunci de ce religia?
"Se face abstracţie, uneori cu rea-voinţă de rolul complementar al fiecărui factor venit în serviciul educaţiei morale şi al formării. "
Asa, si?
"cu rea vointa"? Eu nu inteleg ce ai vrut sa spui aici. Cum adica "cu rea vointa"?
De ce ar vrea cineva sa faca abstractie de "rolul complementar al fiecărui factor venit în serviciul educaţiei morale şi al formării." E un non-sens pentru mine.
"Se "lucrează" mult la diminuarea importanţei celor mai importanţi factori de educaţie (familia şi şcoala), probabil după modelul american (în care familia nu-şi mai poate educa principial proprii copii fără teama de a fi decăzuţi din drepturile părinteşti- deocamdată cazul Statelor Unite); "
ASA... si? Nu ai de gand sa tragi si o concluzie, ceva? "Afara ploua..." "Ana are mere.", "Soarele e galben."
"influenţele non-educative ale mass-mediei"
2.) Si de ce simpla moralitate este incapabila sa remedieze acest aspect? De ce e nevoie si de "spiritualitate" pentru asta?
De ce spui ca ar fi imposibil sa explici unui copil ca nu tot ce vede la televizor e bine, fara a fi nevoit sa intri pe taramul religiei?
Ce, tu nu poti sa ii spui cuiva ca Mass-media are si efecte negative, fara sa apelezi la religie?
WTF!
3.) "avalanşa de provocări ale imoralităţii,"
Pai si de ce simpla MORALITATE nu ar putea fi suficienta pentru a invinge aceste IMORALITATI? La noua materie denumita "morala" se vor putea discuta aceste lucruri.
"viciilor în general"
4.) La fel ca la punctul 2 si 3.
"ale pierderii diferitelor valori spirituale şi general umane, ale pierderii interesului pentru asumarea responsabilităţilor multiple ale vieţii, etc..."
5.) LA fel ca la 2, 3 si 4.
De ce religie si nu moralitate?
Faptul ca prezinti niste teritorii in care "religia" se descurca bine, nu inseamna ca "moralitatea" nu s-ar descurca chiar si mai bine.
In fond, problema imoralitatii este clar o chestiune ce tine mult mai mult de moralitate, decat de "religie".
Ce faci pe aici copy-paste,nu esti capabil sa explici folosind cuvintele tale,ori vrei sa pari ceea ce nu esti? Si am o intrebare pentru tine.Tu ai facut la scoala relgie? Daca nu ai facut religie,esti o persoana educata,o persoana normala d.p.d.v moral si etc? Daca nu ai facut religie,esti o persoana buna in adevartul sens al cuvintului,cum de s-a intamplat lucrul asta fara sa fi facut religie? Ma omule daca esti popa mai bine spune si gata,ce tot o aburesti pe aici aiurea. Spune uite eu alta calitate nu am decit sa dau din gura, deci din altceva nu pot trai, dar cel putin esti sincer.Ori spune nu vreau sa muncesc nici obligat deas fi, vreau sa traiesc cit se poate de usor aburind, facind daca se poate nimic, si incercind sa adun in jurul meu cit mai multi naivi care vor munci ei pentru mine.Vezi cit de usor este sa fii sincer.Pe bune lumea ar aprecia, la inceput poate putini, dar dupa din ce in ce mai multi si poate ca v ar accepta asa, vor spune da asta e realitatea avem si oameni de genul asta printre noi, deci ii ajutam.Dar una e sa ajuti pe cineva care e sincer si alta pe unia care te mint, care incearca sa te duca cu presul cum se spune.Las ca l-am facut si pe asta, cam asa va spuneti voi in sinea voastra.Si mai lasa chestiile astea copy-paste, da din gura ca doar te pricepi nu? Foloseste cuvintele tale nu mai veni cu vrajeli ieftine spuse de alti.
Eu as prefera sa fie inlocuita cu istoria religiilor. Educatia morala ti-o dau parintii acasa.
Tocmai aici este problema: foarte multe familii nu pot oferi educatie morala nici cat "negru sub unghie".
Alti factori vor trebui sa vina sa suplineasca. Intrebarea este: "Care factori"? Gasca din cartier, cea cu tigara in gura si cu infernul in suflet? Mass-media cu stirile de la ora 5, cu violurile, incesturile, crimele "atent" dozate de mai multe ori pe zi pe fiecare canal? Prietenii care se confrunta poate cu aceleasi probleme/provocari si care nu se pot ajuta nici pe ei insisi (daca exista, pentru. ca daca nu exista locul acestora este luat de aroganta agresiva a fel de fel de tipuri de colegi de scoala...)? Parintii care de multe ori prin modelul lor de viata "inspira" doar spre aloolism, dispute in familie, agresivitate, infidelitate (asta ca sa fac abstractie de alte probleme mai grave)?
Deci, orice spatiu in care pot fi abordate aceste probleme ale tinerilor (absolut orice problema, orice comportament care se raporteaza la bine si la rau, orice aspect care are legatura cu intreaga creatie- indiferent ca vorbim aici de biologie, fizica, chimie- are de fapt legatura cu rationalitatea si scopul existential pe care fiecare element din natura il are sadit in el insusi) este, consider, binevenit?
"Istoria religiilor" nu-ti poate oferi acest spatiu, acest "ragaz".
Nu. Singura materie care trebuie sa se predea este Religia. Nu trebuie inlocuita cu nimic altceva de genul Istoria religiilor, Etica, Educatie morala, etc., etc.
Si acum ce doresti, sa scriu o disertatie despre importanta orei de Religie? Iti spun doar atat, nu e buna, e foarte buna cu conditia ca profesorul sa predea aceasta materie asa cum trebuie.
P.S. Mi-am adus aminte de un efect negativ pe care l-a avut pe la inceputul anilor '60 eliminare obligativitatii rugaciunii de la inceputul orelor in scolile din America. In primul an de dupa, violenta in scoli s-a dublat pentru ca in anul urmator sa se tipleze si a crescut permanent an de an.
"asa cum trebuie"... si cum anume trebuie?
Asa ca o curiozitate, ce anume trebuie sa invete boracii la ora de "religie"?
Boraci? Cand ai sa fii cuviincios s-ar putea sa ai o sansa sa dialoghezi cu mine.
Ca tu crezi ca religia e importanta in scoli, asta am inteles din primul tau raspuns. Intrebarea mea era de ce crezi asta.
Iar cum exista atatea motive incat ai putea scrie o "disertatie", sunt incredintat ca ai sa ne prezinti macar unul singur.
Desigur ca ai fi putut face asta deja in raspunsul anterior si probabil ca ti-ar fi luat chiar mai putin, insa cum ai timp sa repeti in fiecare raspuns cat de buna e religia in scoli, cred ca iti poti face putin timp si pentru a raspunde la intrebarea :"De ce este religia asa buna in scoli?"
"... si a crescut permanent an de an."
Atat de mult incat scolile au deveni mai periculoase decat inchisorile. Ma tem ca nu pot crede asta.
Asa cum nu pot crede nimic din ce ai scris in post-scriptum, dar daca ai putea sa prezinti informatia putin mai detaliat, lucrurile s-ar schimba.
Asa insa, sunt doar vorbe, nimic mai mult.
Din dex online :
borác, boráci, s.m. (reg.) copil.
Nu te mai umfla in pene ca nu e cazul. Raspunde la ce ti-am cerut si nu mai baga atatea scuze penibile. Cerinta este exagerat de simpla dar tu fiind incapabil sa raspunzi si stiind clar ca esti pus in dificultate alegi sa te retragi ca un las si sa te ascunzi in spatele cuvantului "borac" in timp ce o arzi "dar vai, sunt indignat".
Serios ai fost tu un America si ai vazut ce spui? Omule stai usor ca bati cimpii. Daca vrei sa stii adevaul atunci intreaba pe cineva care locuieste acolo.Eu iti pot spune atit, americanii isi educa copii si nu prin ora de religie, si educa singuri acasa cind vin de la munca, iar pina sa vina ei de la munca copii lor stau ghici unde? Pai iti spun eu unde stau copii majoritatea sa nu zic toti la BABY SISTER acolo stau daca nu stiai si acea femeie ii educa, cel putin pina cind cresc si pot sta singuri.Acolo la beby sister sint mai multi copii care stau impreuna,se joaca impreuna iar femeiea le spune cei bine, ce nu e bine, in mare are grija de ei, pina vin parintii si iau acasa.Da ce ai auzit tu este adevarat, o mica parte dintre americani isi lasa copii in biserici.Bisericile au un fel de scoala gradinita,unde copii stau si sint invatati,sau educati sincer habar nu am cum. Odata am avut ocazia sa discut cu un elev de genul asta, era tocmai baiatul popii, dar te asigur ca nu era pera incintat de scoala din biserica, dar nu avea de ales. Iara la aceste scoli, gradinite merg ghici cine? Doar copii religiosilor nu toti americanii cum ai incercat tu sa insinuiezi.Auzi la tine efect negativ.Ale sint povestile religiilor care nu-s nici pe departe reale.Nu faptul ca au mers sau nu la ora de religie face oamenii sa o ia razna. Efectele de care tu spui nu se datoreaza acestui fapt ci altora de natura politica, socila administrativ si chestii de genul asta. Daca se da legi mai permisive care duc spre efecte negative cum spui poti sa faci tu zilnic numai ore de religie ca procentul acolo te va duce spre violente.Tu crezi ca daca un copil spune o rugaciune gata automat devine si linistit? Ce idei mai aveti sincer. Oare voi astia religiosi va dati seama ce vorbiti? Cauta si te informeaza ca violentele apar si acum chiar de se spun rugaciuni, apar, dispar si asa mai departe, depinzind de natura umana si legile existente la momentul respectiv.In general in america cine produc violente stii? Pai iti spun eu negrii, mexicanii si f putini americani albi.Cine sint negrii din america stii? Nu sint rasist dar oamnii astia pur si simplu nu vor sa munceasca, oamenii astia fura, sparg, sar la bataie si asa mai departe.Mexicanii pe de alta parte se inmultesc ca rozatoarele plus ca sint f multi ilegali si normal ca o stina de plozi chiar dei duci tu la mama bisericii tot ajung pe starada si fac rele.Si sa raspund si eu la intrebare te asigur ca religia nu are absolut nici o importanta in educatia unui copil.Ba as spune ca mai rau face.Tu daca esti religios cum poti admite asa ceva? Ce spune Isus al vostru din biblie? Se pare ca habar nu ai dar sustii niste chestii doar sa te afli in treaba.De ce ius al vostru sa botezat cind era mare? ce voia el sa arate cu asta? Chstia asta are un tilc un inteles,da de inteles celor care vor sa inteleaga ca religia nu se baga pe git cu forta,nu se trebuie sa indoctrinezi copii,ci se lasa la libera alegere asta arata Isus al vostru in biblie,asta daca ai inteles ceva ori daca ai citit ceva din biblie. Iiara violenta oriunde creste an de an pentru ca este un fapt real,pentru ca asa si trebuie, Violenta creste proportional cu cresterea populatiei, asa cum creste si prostia, naivitatea tot proportional. Daca populatia creste nu te astepta ca vei avea violente mai putine indiferent cine ar fi la putere, chiar si biserica dear veni.Asta este un fapt real si nu il controleaza biserica, il poate controla doar forta, legea si asta pina la un moment dat.
Omule, religia este o materie optionala! Cinervea o face, cine nu, nu o face. De ce sa inlocuiesti ceva ce este optional? Cine se duce la ora, inseamna ca vrea ca ora sa fie exact cum este acuma
Si 90% ( din datele oficiale reiese asta) vor ora aia de religie fix ca pana acum
Teoretic da, ai dreptate. Practic insa e total gresit, din trei motive.
1. Presiunile parintilor asupra copiilor, datorate propagandei BOR.
2. PResiunile cadrelor didactice asupra copiilor (in unele cazuri).
3. Presiunile majoritatii, daca putem spune asa, acea presiune ce apare din dorinta de a te integra in colectiv. Iar daca toata clasa s-a inscris tu ramai ultimul ciudat.
Insa cum, din principiu, prefer sa nu contest rezultatele teoretice, am sa ma limitez doar la schitarea problemei.
"1. Presiunile parintilor asupra copiilor, datorate propagandei BOR.
2. PResiunile cadrelor didactice asupra copiilor (in unele cazuri).
3. Presiunile majoritatii, daca putem spune asa, acea presiune ce apare din dorinta de a te integra in colectiv. Iar daca toata clasa s-a inscris tu ramai ultimul ciudat"
1. Probleme de familie nu?
Parintii isi cresc si isi educa ocopii cum considera ei de cuviinta. Vor exista presiuni din partea aprintilor sa iei note mai mari, sa mergi la doctor sau sa iti iei caciula in cap cand iesi afara. Nu vad o problema, repet, fiecare isi educa copii dupa bunul plac, nu se incalca legea
iar asta ne intereseaza pe noi
2. Cazuri izolate, care trebuie reclamate si sa se pronunte organele abilitate
3. Peste tot, de la trib pana la cea mai dezvoltata civilizatie, asa se construiesc lucrurile. Trebuie sa te integrezi, este absolut normal si firesc sa fie asa. Cum ai vrea sa schimbi practic sentimentul de apartenenta, care, cred eu a fost un element definitoriu in evolutia naostra ca specie?
Educatie morala ai zis?
esentialul nu consta in cum s-ar numi, ci de cine este predata. O materie in plus sau in minus tot acolo ti se stie, dar ceea ce este cu adevarat inacceptabil este ca MORALA sa fie predata de toti cei IMORALI. Mincinosii, talharii, perversii si restul par utili deoarece stiu o gramada de smecherii. Doar ca, discutand cu ei, tu si restul invatati prea putine de la ei, in schimb ei au ocazia sa iti descopere toate partile slabe si deci urmatorul lor abuz este doar chestie de timp. Ei traiesc de pe spatele credulilor, fie ei religiosi sau atei.
Raspunsul tau este total nerealistic,deoarece vorbim de profesori de filosofie (etica fiind o ramura a filosofiei),care au tot atatea sanse sa fie imorali cate au si profesorii de romana, matematica,biologie,fizica, chimie si nu in ultimul rand, chiar religie.
De ce ar fi profesorii de morala mai imorali decat cei de orice alta materie existenta in scoli nu pot sa imi dau seama, asa ca te rog, explica-ne.
La orice materii exista elevi abuzati si nemultumiti care daca vor si cer explicatii sunt FORȚAȚI sa taca ori sunt scosi pe ușă afara sau pe ușa școlii.
In schimb la ora de "educatie morala" (nu asta ai zis? ) este exact ora la care profesorul este FORȚAT sa explice nu doar abuzurile si nemultumirile ci trebuie sa faca mult mai mult: sa explice intregul mecanism al abuzurilor, ceea ce de multe ori inseamna sa isi bata joc de restul profesorilor daca este cazul.
Iar daca nu o face atunci inseamna ca este un pierde-vară, ca tu nu vei afla niciodata daca este cu adevarat un incapabil, sau daca nu vrea... in ambele cazuri este un inutil iar tu il vrei salariat.
Cat despre acuzatia superficiala despre "nerealistica mea" ma duce gandul ca tu traiesti in padure, sau nu vezi decat desene animate la TV, sau esti un papagal ce creaza trafic pe net.
Sa iti dau unul din miile de contraexemple ce se afla exact pe acest site:
...de-romana/
Si primul raspuns este:
Este ilegal sa dai meditatii elevilor carora le esti profesor!
Morala este la plimbare ca nimeni nu vede ilegalitatile.
Deci scoala este un taram al imoralitatii, un taram al abuzurilor, in care copiii sunt persecutati, iar o materie la care se studiaza moralitatea nu ar fi tolerata de restul profesorilor, care se desfata in placerile dezmatului.
Iar tu spui ca e foarte BINE sa fie asa, si nici in ruptul capului sa nu ii dam de gol pe acesti profesori introducand o noua materie de "educatie morala".
Ma tem ca realitatea pe care ai descris-o, cat si mentalitatea pe care o posezi sunt dintr-o lume cu totul si cu totul paralela.
Asa ca nu stiu cine vine din padure, dar cu siguranta nu eu sunt acela.
"in ambele cazuri este un inutil iar tu il vrei salariat."
Credeam ca ora de "moralitate" in scoli ar putea servi si altor scopuri decat acela de a critica ce fac alte cadre didactice la orele lor.
Tu spui: "Daca profesorul de morala nu analizeaza si critica comportamentul altor cadre didactice, atunci e un pierde-vara si un inutil."
1. Si cum facem cu religia. Nici religia nu face toate astea? Cu alte cuvinte caracteristicile moralizatoare ale religiei sunt si ele un esec?
Chiar, tu nu te plictisesti sa imi atribui mie niste afirmatii pe care nu le-am facut, iar dupa aceea sa corectezi acele afirmatii? Iti place asa de mult sa faci pe prostul?
"Deci scoala este un taram al imoralitatii, un taram al abuzurilor" - nici vorba! Daca ziceam eu era: Scoala este un POTENȚIAL tărâm al imoralitatii, un POTENȚIAL tărâm al abuzurilor -Iar eu dadeam si motivul care este foarte banal: pentru ca elevii nu stiu sa se apere de profesorii adulti,( perversi) si priceputi la jocurile de cuvinte. Tu ii depasesti.
Profesorii sunt perversi ca orice "luptatori concurentiali" pentru acel post. Deci nu vorbesc de "monstrii cunoasterii" care isi au materia in degetul mic si care nu se vor preta niciodata la discutii de cacao, dar tot datorita lor avem posibilitatea sa-i identificam mai rapid pe profesorii habarnisti care stiu doar cat scrie in carte si care sunt din ce in ce mai abundenti.
In schimb desi tu te antrenezi zilnic in jocuri de cuvinte, nu ai nicio satisfactie daca te legi de cine nu trebuie, avantajul tau este ca asa aflii ca tot continuand in aceast fel, intr-o zi te vei strica de cap. Ia uite cate contradictii spui:
"Ma tem ca realitatea pe care ai descris-o, cat si mentalitatea pe care o posezi sunt dintr-o lume cu totul si cu totul paralela." Te temi degeaba deoarece realitatea cea descrisa de mine este de fapt descrisa de altii (http://www.tpu.ro/......e-romana/) si doar indicata de mine; si cazul este luat de foarte aproape, chiar de pe TPU.RO, nicidecum din "lumea paralela" Daca la faza asta ai aberat atat de mult, iti dai seama ca alte subiecte nici nu pot fi luate in discutie cu tine, nici cu unul ca tine. Interesant cum, desi ai primit un contraexemplu la acuzele de nerealist, te-ai facut ca nu-l vezi si ai dat-o in "lumi paralele". Asta ii tot ce poti? Nu de alta dar esti jalnic.
"Tu spui: "Daca profesorul de morala nu analizeaza si critica comportamentul altor cadre didactice, atunci e un pierde-vara si un inutil."" Ai halucinatii! Intre stilul tau si unul ce consumă etnobotanice, alea alea, nu este nicio diferentă. Sa nu fie asta vreo obsesie(ai teorii multe in cap dar slabuțe) : cam pana cand imi vei atribuii afirmatii? Nu ai alt lucru decat sa-ti critici proprile afirmati, fals puse pe seama alora?
Eu nu aveam cum sa afirm asa de mari tampenii:
cica: "Daca profesorul de morala nu analizeaza si critica comportamentul altor cadre"... inca habar n-ai ca psihologia
este materia ce studiaza comportamentele (desi mai exact ar fi „psihosomatica" dar aceasta materie este mult prea multa pentru studiul general)
Este mare diferenta in a critica-" a vorbi ca radioul" si a limita puterea cadrelor care abuzeaza - unde a scrie o nota mica nu-i neaparat insotita de vreun comportament huligan sau alte acte de impunere autoritara. Eu si oricine poate scrie o nota mica. Profesorul de morala este cel care lamureste corectitudinea acordarii unei note, indiferent ca este mica sau mare, dar care creaza nemultumiri si eventual tot el este cel care, daca este cazul, indreapta greseala eliminand efectele abuzurilor. Cu riscul de a ma repeta, profesorul de morala este FORȚAT sa explice nu doar abuzurile si nemultumirile ci trebuie sa faca mult mai mult: sa explice intregul mecanism al abuzurilor! Iar asta inseamn activitate practica de identificare a incorectitudinii si a incorectilor si degradarea lor. Reducerea moralei doar la exemple teoretice si fara efect ar deveni un capitol subtire din materia numita Logica.
"Iar tu spui ca e foarte BINE sa fie asa, nici in ruptul capului sa nu ii dam de gol pe acesti profesori introducand o noua materie de "educatie morala"."- nu am spus nici asta, iară? dar sunt chiar de invidiat eforturile tale de a populariza faptul ca "educatia morala" ar fi o materie banala ce poate fi predata de orice profesor "fara trecut contencios cunoscut" dar care nu elucideaza nimic... iar in realitate cei care au o singura nemultumire neelucidata denota ca, indiferent ce trecut cunoscut sau necunoscut au ei, mai au sigur si un trecut contencios pe care nimeni nu il cunoaste, sau ca tac ca porcii in malai toti cei ce il stiu.
Tu nici nu observi cat de greu este sa se faca "educatie morala", dar oricui i-ar convenii sa faca "educatie teoretica a moralei" ceea ce este egal cu zero. Societatea corectilor teoretici va murii, cu tine-n frunte, precum toate civilizatiile deja disparute.
Mariela_1621 întreabă: