Da. Mi-am botezat copilul.
Acum e clasa a 7-a si a participat la toate orele de religie! Nu am avut dicutii cu ea pe teme religioase serioase decat acum de Paste. Si asta pentru ca se minuna de ce nu merg la Inviere
I-am explicat pe scurt ca am alte convingeri, fara a influenta. Va alege singura!
Daca va dori sa afle mai multe de la mine bineinteles ca ii voi explica!
Vezi tu, cand ai copii mici e foarte greu chiar imposibil sa il fortezi sa devina ateu!
Copilul vrea sa cunoasca, sa mearga la Biserica impreuna cu ceilalti copii. Prietenii il intreaba ce i-a adus iepurasul, etc.
Si nu e vorba doar de asta, de ochii lumii! Ci e bine sa-ti lasi copilul sa cunoasca si latura aceasta. Religia!
Pe mine ce ma calca pe nervi e ca nu se studiaza istoria religiilor! Dar asta e alt subiect! Ma calca pe nervi si popa care imi vine acasa cu Botezul...dar si asta e alt subiect!
"Sunt sigura ca voi, in postura de parinti atei (sau macar unul din voi), v-ati gandit daca este ok ca mintea celui mic sa fie incarcata cu lucruri lipsite de logica si alte povesti."- Daca nu le-ar cunoaste, cum ar intelege mai tarziu ca sunt povesti?
Copilul va creste, va progresa! Am nadejde ca va intelege
Cred că subestimezi puterea îndoctrinării religioase...în primii ani de viaţă de la bunici şi mătuşi, fiecare cu superstiţiile ei, iar în următorii vreo 12 de şcoală cu predare de "ortodoxism" de la "profesori de religie" şi nu numai, îţi poate intra atât de bine în sânge, încât cu greu mai scapi de ea.
Este greu să răstorni de unul singur ceva în care ai fost învăţat să crezi orbeşte toată viaţa.
Acum depinde de fiecare. Eu am raspuns strict pentru mine, unde copilul meu nu a avut bunici credinciosi, eu in niciun caz! Matusi nu! La Biserica se duce numai de Paste si asta cu siguranta datorita anturajului, prietene...
Singura problema de care m-am lovit a fost religia in scoli si ce anume studiaza ea acolo...Insa nu i-am interzis sa mearga la ore! De teama! Teama ca, micuta fiind sa nu se simta "altfel", sa nu o izoleze colegii, poate si profesorii. Teama de a nu-i provoca tocmai eu, vreo dereglare psihica! Ar fi putut fi afectata!
Bine, puteam explica in cerere ca fetita e alta religie si gata! Fara a preciza ce religie...
Daca am facut o greseala, voi afla mai tarziu!
Sau nu e tarziu sa-i interzic. Poate la liceu. Va fi mai mare si va percepe altfel!
Cert e ca sistemul e de tot rahatul!
M-ai pus un pic pe gânduri când ai spus că fetiţa ta se minuna că nu ai mers la biserică, dar din ceea ce povesteşti în rest nu pare totuşi foarte îndoctrinată şi dacă te moşteneşte la capitolul "inteligenţă", mai devreme sau mai târziu va şti să deschidă ochii şi să selecteze doar ce este bun pentru ea (poate cu puţin ajutor din partea ta).
Însă ai riscat şi dacă ar fi o fire impresionabilă şi influenţabilă şi ţi-ar scăpa din mâini, ca părinte, ai fi putut lejer să te trezeşti cu un fanatic religios în casă...şi nu îţi doresc.
Nu cred că aş fi avut curajul tău.
Personal, gândesc în felul următor: nu-mi influenţez copilul şi nu-i bag ideile mele în cap în ceea ce priveşte credinţa şi religia, dar nici nu îi las pe alţii să o facă. Va decide ce şi cum e cu divinităţi şi religii, singur, la vârsta potrivită. Aşa mi se pare cel mai ok.
Deşi, desigur, cu teoria e uşor, cu practica e mai greu.
Scuză-mă că te întreb, tu ce profesie ai?
Să nu ofer nicio informaţie personală care ar putea servi drept etichetă (prea iubesc libertate).
Măcar un indiciu.
Pur si simplu asa au decurs lucrurile, tocmai nediscutand ea a trait cu impresia ca eu cred! Probabil unde micuta fiind o ajutam sa invete rugaciuni, ca deh...lua nota;))
Sau unde la scoala, preotul nu le-a spus ca pe lumea asta exista si atei. Ba mai mult, au invatat ca e normal sa crezi! :)
Oricum, fetita abia acum e la varsta marilor intrebari...pana acum finnd preocupata de altele, de jucariile ei.
Sunt multe de povestit, dar cum ai spus si tu, deja dau prea multe detalii despre viata personala! :))
Per total, asta cred si eu: copilul nu trebuie fortat, nici de mine ca parinte si nici de popi sau cartile de religie pe care el le studiaza! De aceea mi-ar fi placut religia in scoli! Traiesc cu speranta ca ceva se va schimba!;))
Intre timp, ca parinte ateu, particip la orice campanie anti religie in scoli. Atat pot face!
Am vazut o poza azi:
http://i.imgur.com/ypLgM2q.jpg
Ce conteaza ce o sa faca fiecare. Doar nu ne luam unul dupa altul, nu? Fiecare cu calculele lui.Nu mai sunt atee m-am razgandit. Ma fac agnostic. Eu confundam ateismul cu a fi suparata pe oameni.Credeam ca ateismul inseamna ca nu crezi in oameni. Nu glumesc. Eram confuza.
Obiceiurile religioase cum sunt botezul, mersul la biserica, facutul crucii, etc. sunt lucruri fara nicio semnificatie pentru un ateu adevarat.
Crestinilor le place sa ne urmareasca "ah, uite ca ti-ai facut crucea, stiam eu!" dar poate eram doar intr-un mediu in care mi s-a parut normal sa-mi fac crucea pentru a iesi inutil in evidenta sau jigni pe restul.
Eu pot la fel de bine sa ma inchin la Alah, sa pup crucea cu Hristos pe ea, sau sa merg sa ma sfintesc in Gange cu restul hindusilor, lucrurile astea sunt pentru mine doar experiente, ca si cum as manca inghetate de arome diferite.
Deci daca sotia mea ar vrea sa boteze copilul, si asta ar fi important pentru ea si familia ei, de ce as refuza-o? Botezul e un act inutil din punct de vedere spiritual dar unii cred in el si nu e locul meu sa scuip pe credinta lor. Iar pe copil n-o sa-l afecteze cu nimic ca a fost stropit cu niste apa cand era sugar.
Nu.
Nu. Ca sunt lucruri lipsite de logica e partea usoara, nu as vrea sa nu aiba liniste pentru ca i-a vorbit popa despre diavol. Am patit-o eu, nu vreau asta pentru copii, mai ales daca sunt ai mei.
Nu, de ce sa faci ceva de dragul lumii? Acea lume o sa imi indoctrineze copilul. Ei ar renunta la botez de dragul meu?
N-ai cum e discriminare, or sa intre in randul lumii mai ales la inmormantare li se va face slujba chiar daca nu vor
Ateii pot alege incinerarea, unde nu se mai face slujba! Pacat ca e mult mai scumpa decat o ingropare
Si la incinerare e nevoie de cosciug. Nu te baga asa...
La incinerare se cumpara tot ce este nevoie la o inmormantare traditionala: haine, cosciug, lumanari, batiste, prosoape, etc.
Insa taxa la crematoriu este destul de scumpa pentru majoritatea dintre romani.
Incinerarea este mult,mult mai ieftina de cat oingropare, cu mii de pomeniri dupa, cu bani dati groparului, popilor, dascalului.....Mai greu pentru cei din provincie, ca trebuie dus mortul cu masina la Bucuresti.Dar fiind dus o data, la crematoriutot ajunge mai ieftin.M-am interesat pentru mine:la crematoriul Vitan-Barzesti din Bucuresti, cu incinerare+acte ar costa in jur de 700 roni, fara transport mortuar, depunere capela, sicriu(cutie lemn aprox 100 roni, pe care il iau de acasa). Nici-o pomenire dupa!
Incinerarea nu este mai ieftina. Intr-adevar depinde foarte mult de oras. Insa mai toate orasele mari din Romania, au un crematoriu, nu trebuie dus neaparat la Bucuresti.
M-as putea contrazice cu dumneavoastra pana maine dimineata pe acest subiect
Insa subiectul postarii este cu totul altul...
Crematoriu este numai in Bucuresti, si unul particular printr-un oras in Ardeal. Daca mai stii unul, mai aproape de Piatra Neamt, spune-mi, te rog frumos.Si nu ma mai lua cu "dumneavoastra"te rog, chiar daca unii ma considera"batrana", nu varsta conteaza ci cum te simti si gandesti!
Cum sa aleaga mort?
Intr-adevar, crematoriu uman este doar in Bucuresti si unul de lux in Oradea. Cel putin asta ne da Google! Cand am dat eu search, nu am mentionat si imi dadeau firme care se ocupa de incinerare, probabil ei se ocupa de tot si aduc mortul la Bucuresti de oriunde s-ar afla. Si atunci incinerarea devine si mai scumpa;))
De exemplu, un cimitir particular prin Hunedoara, se ocupa si de incinerari, insa nu stiu daca la ei sau pe unde se duc!
http://www.funerarehd.ro/
Se dorea infiintarea unui crematoriu uman la Cluj si altul la Iasi, nu stiu cand si cum...Din ceea ce citeam eu pe site-uri, populatia nu este de acord. Biserica, nu mai vorbim. Vor desfiintarea celor deja existente:
"Încheind, ne exprimăm credinţa fermă că de aici înainte nu se vor mai întâmpla cazuri ca acestea. (…) Suntem siguri că într-o bună zi, nu prea depărtată, vom citi în Monitorul Oficial decretul de desfiinţare a crematoriului, cuptor de trupuri omeneşti şi loc de sfidare a credinţei româneşti.
Cine vrea să se ardă s-o facă acasă la el, cu uşile zăvorâte. Sufletul poporului nostru n-are nevoie de asemenea spectacole."
Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.razbointrucuvant.ro/......ncinerare/ )
P.S. Fara dumneavoastra;))
P.P.S Scuzele de rigoare MissBlaHck, am deviat cu mult de la subiect!
Daca este ateu convins, alege cat este inca in viata! Ca si doamna Pietrean de mai sus...
"Se dorea infiintarea unui crematoriu uman la Cluj si altul la Iasi, nu stiu cand si cum...Din ceea ce citeam eu pe site-uri, populatia nu este de acord. Biserica, nu mai vorbim. Vor desfiintarea celor deja existente:
"Încheind, ne exprimăm credinţa fermă că de aici înainte nu se vor mai întâmpla cazuri ca acestea. (…) Suntem siguri că într-o bună zi, nu prea depărtată, vom citi în Monitorul Oficial decretul de desfiinţare a crematoriului, cuptor de trupuri omeneşti şi loc de sfidare a credinţei româneşti.
Cine vrea să se ardă s-o facă acasă la el, cu uşile zăvorâte. Sufletul poporului nostru n-are nevoie de asemenea spectacole."..."
Suntem mai înapoiaţi decât credeam...
Nu ati deviat, e interesant ce am citit pana acum, si incinerarea are legatura cu ateismul.
deviati daca incepeati sa depanati amintiri, sa chat-uiti aiurea sau sa confundati intrebarea mea cu o camera de hotel.; atunci ziceam cuiva sa se care in privat.
mersi de raspuns, si nu numai tie.
Eu nu vreau să am copii. Dar dacă aş presupune că am, nu vreau să-i influenţez alegerile în ceea ce priveşte viaţa spirituală sau religia.
Nu, nu l-aş boteza pentru că nu văd rostul.
Dar nici nu i-aş spune în ce să creadă, sau dacă vrea sau nu să creadă în ceva. Este strict alegerea lui. Probabil va alege şi el să nu creadă în nimic, pentru că asta vede în casă.
Dar dacă vrea să aparţină unei religii sau să creadă într-o entitate sau chestii de genul, nu m-aş opune.
Să facă cum crede el că este mai bine. Eu îi spun doar ce-i bine şi ce nu din punctul meu de vedere.
Dacă vrea să participe la orele de religie sau să se ducă la biserică, o poate face în voie, nu-i interzice nimeni nimic. Nu-s eu în măsură să iau astfel de decizii pentru alţii, fie ei chiar şi copiii mei.
Avand 60 ani,nu mai pot decide ce sa faca urmasii mei(fata si baiatul).Dar eu am decis de mult, pentru mine, din cauza comportamentului preotilor sa fiu INCINERATA, nu vreau popa nici cand imi dau duhul, nici cu alta ocazie.Nu vreau sa mi se faca de 4 zile, 7 zile, n zile, n luni, pomeniri.Restul, fiind majori ei decid ce sa faca! Cu sotul, daca as decide eu, tot incinerat.Dar cum este egoist, poate ar vrea sa-l duca copii la groapa, cu toate ca este si el ampotriva preotilor.Sunt cam noncomformista!
"Ati accepta sa va botezati copilul?"
Eh avand in vedere ca sa zic viitoarea mea familie ar fi crestina, da pana la urma religia nu e nimic mai mult ca o pseudo-filosofie.
"Veti tolera ca el sa mearga la orele de religie de la scoala?"
Acest lucru il las l-as la alegerea sa.
"Sunt sigura ca voi, in postura de parinti atei (sau macar unul din voi), v-ati gandit daca este ok ca mintea celui mic sa fie incarcata cu lucruri lipsite de logica si alte povesti."
Pe masura ce creste il invat realitatea nu doar basmele.
"Deci, ce veti face? Veti urma acele ritualuri de dragul lumii (de dragul celor apropiati care sunt crestini), pentru ca apoi sa-l lasati pe copil sa urmeze ce religie doreste?"
De dragul lumi, nu de dragul familiei da.
Nu ți se pare logic ca nu? Tu ai accepta sa nu-ți botezi copilul? Ai vrea sa mearga la Scoala la "cursul de ateism" ( in ideea in care ar exista )
In nici un caz nu as face nimic din toate ritualurile lipsite de sens, mai ales de dragul rudelor.
Te adresezi unor copii semi-mucosi.
Atei căsătoriți si cu copii pe TPU nu cred ca exista mai multi de 2-3.
Da as accepta. De ce nu? cand va creste
18+ am sa-i explic ce este crestinismul si ateismul, el va decide daca vrea sa ma asculte el o sa decida ce vrea sa faca. Si tot el va decide daca vrea sa participe la orele de religie.Dar nu ii voi baga in cap preamult chestia asta cu religia ca sa nu se sperie.
andreiadrian0123456789012 întreabă: