| EmaS a întrebat:

Dragi crestini, voi cum va rugati? Trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu în numele lui Isus deoarece acesta este singurul mod aprobat de Dumnezeu prin care ne putem apropia de El. Isus a spus: „"Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine"" (Ioan 14:6). Isus le-a mai zis apostolilor săi fideli: „"Foarte adevărat vă spun: Dacă veți cere ceva de la Tatăl, el vă va da în numele meu"" (Ioan 16:23).

Răspuns Câştigător
| VelaJohnny a răspuns:

Inca o idee de care am uitat sa o spun, doar Isus e mijlocitor intre om si Dumnezeu, nu si alte persoane. Rugaciunile prin intermediul si numele altor persoane...
Filipeni 2:9, 10 „De aceea, şi Dumnezeu l-a ridicat într-o poziţie înălţată şi i-a dat cu bunăvoinţă numele care este mai presus de orice alt nume, pentru ca în numele lui Isus să se plece orice genunchi: al celor din cer, al celor de pe pământ şi al celor de sub pământ..." Acest verset pus in paralel cu doctrina „raiului" (convingerile mele religioase nu o includ), si Maria, si ingerii, si sfintii din cer se pleaca lui Dumnezeu si ii aduc inchinare. De ce sa te rogi creatiei si sa o venerezi, daca si ea este supusa lui Dumnezeu?

24 răspunsuri:
| costis a răspuns:

La care rugaciuni te referi? De cerere, de slavire, de pocainta? In ortodoxism au fost pastrate si rugaciuni ale unor pastori din trecut, ale unor crestini mai apropiati de Dumnezeu. Alta e pocainta monahului, alta a mireanului, alta a talharului sau a desfranatului.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Crede mai mult in stiinta dar poti sa crezi ca acolo sus este cineva care supravegheaza totul. Cele zece porunci sunt bune dar nu te lua dupa ce scrie in Biblie. E o carte de povestiri scrisa de oameni (zic ei la indemnul lui Dumnezeu) dar sa nu uitam ca, totusi, Dumnezeu a spus ca ne lasa liberul arbitru.

| EmaS explică (pentru Salontanul):

Dumnezeu nu obliga pe nimeni sa mearga in cer, de aceea fiecare om isi pregateste locul unde isi va petrece vesnicia.

| Salontanul a răspuns (pentru EmaS):

Pai acelasi lucru l-am spus si eu prin "liberul arbitru"! Dumnezeu iti dar nu te scapa de prostie(sau cum spunea batranii "nu-ti baga in traista"). Adica, idiotenii de alea cu pupat icoane, cruci, oase, de mers in genunchi in jurul biseriicii, etc, nu fac decat sa-i prosteasca pe oameni. Pupatul icoanelor este interzis chiar pin biblie (la asta se refera cu " sa nu-ti faci chip cioplit" ). Credinta in Dumnezeu a aparut ca o reactie la prostiile cu idolii la colt de strada. Noi, ortodocsii si catolicii continuam prostia acelor idoli.

| doctorandus a răspuns:

Te inseli, hindusii nu se roaga in numele lui Isus si nici musulmanii.

| EmaS explică (pentru doctorandus):

Eu ma refer la crestini.

| danay72 a răspuns:

Intr-adevăr Isus este mediator intre noi și Dumnezeu. 1ioan2:1,2.

| pepy63 a răspuns:

Da asa este, ne rugam la sf.Treime.Tatal,Fiul si Sfantul Duh, care una sunt, sa nu uitam o avem mijlocitoare pe Fecioara Maria si pe sfinti!

| RAY a răspuns:

Un zeu aparut din nimic creaza 200 de miliarde de stele apoi o planeta unde face 1 barbat din lut apoi isi aminteste ca are nevoie de o femeie in lipsa de inspiratie face femeia din coasta apoi creaza un inger care cica il va trada dar el stie asta ba chiar i da planeta creata de el mai isi trimite si fiul sa se sinucida in timp ce ingerasul lui face ce vrea, un zeu care creaza totul din nimic de ce ar avea nevoie de rugaciuni? mai ales ca el deja stie totul practic e predestinat totul

| GdX a răspuns:

Dumnezeu, Iisus, Duhul Sfant...si mai spunem ca suntem monoteisiti?

| VelaJohnny a răspuns (pentru GdX):

Teoretic, majoritatea is monoteisti, dar practic, aici mai lasa de dorit. Din punctul meu de vedere, sunt mai multi de 3 pentru multi crestini. Intervin si sfintii care, conform invataturilor, pretind aceleasi lucruri de la oameni, pe care le pretinde si Dumnezeu: rugaciune, veneratie, servicii sacre, plecaciuni/inchinari etc. Cam asta e ceea ce am observat si am inteles pana acum din asta, deci intr-un fel sunt divinizati acei oameni drepti, daca e altfel, am nevoie de niste explicatii.

Deuteronomul 6:4 „Ascultă, Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn" (Biblia Ortodoxa) sau conform manuscriselor originale sau Bibliilor in ebraica: „Iehova, Dumnezeul nostru, este un singur Iehova"

| VelaJohnny a răspuns (pentru GdX):

Apropo, Mihai mi-a si dat „ignore" pe site. Probabil nu i-au convenit versetele din Biblie pe care i le-am aratat si s-a suparat pe mine.

| milan9 a răspuns (pentru GdX):

Dumnezeu este unul singur dar in trei ipostasuri sau manifestari. Chiar si in lumea senzoriala se pot da exemple de situatii de "3 in 1" perfecte din punct de vedere logic... Voi reveni cu detalii...
Referitor la sfinti, acestia nu sunt divinizati. Bazaconii si ineptii de genul acesta nu pot fi aduse decat de un cult, grupare, secta specializata in acest gen de mizerii...

| GdX a răspuns (pentru milan9):

Nu sunt mare crestin, am pus intrebare tocmai pentru obsedatii de religie. Astept raspunsuri convingatoare.

| milan9 a răspuns (pentru GdX):

Toate, dar absolut toate problemele şi neînţelegerile legate de unitatea Sf. Treimi (trei ipostasuri care au aceeaşi FIRE sau NATURĂ divină) vin doar din neînţelegerea Jertfei şi a ASUMĂRII "ROLULUI" pe care Fiul lui Dumnezeu l-a avut în lume!

Acest "ROL" asumat de bună voie SCHIMBĂ toate raportările Fiului către Tatăl, este asumarea unei "inferiorităţi" (care ţinea de firea umană asumată temporar ŞI NU DE CEA DIVINĂ! )

Dumnezeu Fiul este de aceeasi NATURA cu Tatăl, nicidecum inferior Tatălui.
În "ROLUL" ASUMAT DE BUNĂVOIE prin întrupare (în acelaşi timp rămânând şi Dumnezeu), El S-a jertfit şi S-a smerit, în faţa tuturor, a oamenilor, dar şi în raport cu Tatăl, pentru a duce până la capăt "rolul" asumării întregii umanităţi asupra Lui.

| milan9 a răspuns (pentru GdX):

Dumnezeu I s-a aratat lui Avraam la stejarul Mamvri prin fizionomia distincta a TREI ÎNGERI (sugestie a Sfintei Treimi) care i s-au adresat distinct lui Avraam. Deci ideea de "3 in unu" (3 ipostaze, "ipostasuri" in unitate deplina) nu e deloc straina Scripturii Vechiului Testament (cand evreii nu erau pregatiti sa inteleaga acest lucru), ca sa nu mai vorbim de Noul Test. acolo unde trinitatea este descrisa detaliat. happy

| milan9 a răspuns (pentru GdX):

Referitor la raspunsul premiat, el expune doctrine gresite specifice cultului martorilor iehovisti. Sfintilor oamenii nu li asreseaza decat ca unor prieteni, nu ca lui Dumnezeu...

| VelaJohnny a răspuns (pentru milan9):

laughing „raspunsul premiat" - esti invidios ca un martor al lui Iehova a luat funda? Si cred ca si-a dat si el seama ca sunt martor „iehovist", nu-i nevoie de explicatii in plus, sau te simti bine cand vorbesti pe la spate? Spuneai „Sfintilor oamenii nu li asreseaza decat ca unor prieteni" - atunci de ce se impreuna mainile si se pune in genunchi cand se „adreseaza" acelor prieteni? Nu stiam ca se comunica asa cu prietenii. Am mai discutat cu tine legat de Avraam si acei 3 ingeri, stii bine ca nu e un argument solid pentru doctrina trinitatii. Am precizat mai sus „Cam asta e ceea ce am observat si am inteles pana acum din asta (...) daca e altfel, am nevoie de niste explicatii" dar mereu te feresti sa dai ochii cu mine si sa dezbatem lucrurile, preferi sa te furisezi. Denota lasitate si slabiciune de caracter actiunile tale. Nu cred ca mi-ai citit mesajul, din pacate pentru tine. O seara buna!

| milan9 a răspuns (pentru VelaJohnny):

Acele gesturi (impreunarea mainilor) nu se confunda cu divinizarea cuiva, decat poate in maniera tendentioasa, fortata. Sfintii nu sunt divinizati.

| TrăieşteClipa a răspuns:

Biblia este o carte de povesti.
Unele sunt adevarate dar mai mult cele culese de evrei in Vechiul Testament.
Noul Testament a fost inventat in totalitate de un escroc numit Saul din Tars, de profesie turnator si ucigas de crestini.
Cele 4 Evanghelii au fost scrise de ucenici anonimi de-ai lui Saul, in alta limba decat cea vorbita de Iisus, in alta tara, si dupa multe decenii de la evenimente.
Este ca si cum as pune un palestinian sa scrie despre rascoala din 1907 din Romania.
Apoi Biblia a fost modificata ca sa coincida cu interesele bisericii.

| Iunix a răspuns:

Mă rog pe fiecare zi să dispară prostia dar văd că nu funcționează. Și surpriză, de aceea s-a inventat știința, pentru că rugăciunile nu funcționează.

| Mihαi a răspuns:

Eu consider ca trebuie sa ne rugam si Maicii Domnului.
Noi suntem prea pacatosi pentru a ne ruga lui Dumnezeu in mod direct.
Fecioara Maria e ajutatoarea neamului crestinesc. Trebuie sa-i acordam si Sfintei Fecioare cateva minute din viata noastra. happy

| VelaJohnny a răspuns (pentru Mihαi):

„Eu consider ca trebuie sa ne rugam si Maicii Domnului" - dar Dumnezeu cum considera, te-ai intrebat? Citeste Biblia sa afli, daca mai scrie sa te rogi altcuiva in afara Lui. Eu cred ca Isus a fost destul de clar cand i-a invatat pe oameni cui sa i se roage si dupa ce model sa spuna rugaciunea in Matei 6:9. Conform cu Evrei 5:5, Isus a devenit Marele Preot al lui Dumnezeu. Care ii este rolul si ce inseamna asta? In timpul iudaismului, marele preot de la templu era responsabil de impacarea oamenilor cu Dumnezeu. Prin marele preot ei ii aduceau jertfe pentru iertarea pacatelor. Conform cu Evrei 5:1, si Isus la fel, ca mare preot, aceeasi responsabilitate o are, de a impaca oamenii cu Dumnezeu, jertfele noastre din prezent pentru el fiind faptele bune. Asa cum a zis si Isus, nimeni nu vine decat la Dumnezeu decat prin el, si e logic de ce, din moment ce poarta o astfel de responsabilitate. Biblia ne asigura ca orice vom cere lui Dumnezeu, atata timp cat e conform vointei sale si in numele lui Isus, vom primi (1 Ioan 5:14, Ioan 13:14). Insa valoarea rolului lui Isus de a impaca omenirea prin el cu Dumnezeu nu se aplica decat rugaciunilor catre cel caruia ii slujeste ca mare preot, si la fel, oricarui lucru cerut. Tragi tu concluzia, si citeste singur Biblia sa vezi mai cui trebuie sa te rogi in afara de Tatal lui Isus. Una e sa admiri pe cineva, alta e sa ii aduci un act de inchinare, precum rugaciunea. Conform dictionarului, a venera inseamna „A respecta în mod deosebit, a cinsti în cel mai înalt grad, a manifesta o prețuire profund respectuoasă pentru cineva sau ceva". Nu stiu daca merita sa venerezi un om, cat de drept sa fi fost in ochii lui Dumnezeu si aprobat de el. E mai mult decat a pretui si respecta la modul normal faptul de a venera pe cineva. Chiar New Catholic Encyclopedia defineşte venerarea drept „un act religios, un act de închinare" si tocmai pentru ca doar Dumnezeu merita o astfel de onoare speciala, aparte. Eu doar ti-am zis, trage tu concluzia, dar inainte de toate, documenteaza-te personal cum sta treaba. Sper sa nu intelegi in mod gresit si ca nu ai chef de cearta pe subiectul asta dupa.

| EmaS explică (pentru Mihαi):

Nu este scris nicaieri in Biblie ca ar trebui sa aducem inchinare Mariei. Nimeni si nici ea insasi nu si-a acordat vreo denumire inaltatoare si nu a pretins inchinare. Apostolii au trait in timpul Marie si chiar dupa moartea ei, dar nu au scris vreun indemn de venerare si in general nici nu au pomenit-o. Omul este raspunzator pentru tot ce face pe pamant cat timp traieste. Deci Maria nu este cu nimic vinovata ca dupa moartea ei a fost inaltata de oameni pana a ajuns sa fie considerata un adevarat idol, venerata si slujita ca si cum ar fi Dumnezeu. Cum s-a ajuns la acesta denigrare a Mariei care in loc sa fie pretuita pentru credinta ei si rolul unic pentru crestinatate, a fost si este considerata capabila de a abate pe credinciosi de la inchinarea cuvenita Domnului?