| EmaS a întrebat:

Este iertarea optionala pentru un crestin?

Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

Cu toții greșim și, la fel, cu toții știm deja asta. Nu putem să nu păcătuim chiar de ne-am ascunde și în gaură de șarpe. De fapt, dacă ne-am ascunde în gaură de șarpe probabil că am ajunge la originile păcatului, deoarece întruchiparea diavolului din grădina Eden a fost un șarpe. Dar nu asta e ideea pe care vreau s-o scot la liman. Atunci când săvârșim un păcat avem impresia că puțină smerenie și pocăință ne șterge păcatul dinaintea memoriei lui Dumnezeu. Că dreptul la iertare ni se cuvine în mod natural, că Dumnezeu este oarecum obligat la a face lucrul acesta. Oameni buni, v-ați înșelat singuri dacă ați crezut vreun moment că Întemeietorul acestei lumi are obligații față de noi.

Dumnezeu ne iartă păcatele pentru că El este dragoste. Deși suntem șapte miliarde de oameni, iar alte miliarde au trecut în veșnicii, El ne privește pe toți la fel, fără a face discriminări. Creatorul nostru este singurul care are o iubire veșnică și în egală măsură pentru toți. Îi iubește la fel de mult pe cei mai mari predicatori ai lumii, pe cei ce și-au jertfit viața pentru El, dar și pe cei ce ieri poate erau niște scursuri ale societății și care și-au dat seama că există o salvare prin Isus Cristos.

Dumnezeu ne iartă păcatele pentru că este bun și îndelung răbdător. El ne-a lăsat liberul arbitru, nu ne-a constrâns să-L alegem. Cărui tată i-ar plăcea ca fiii săi să-l iubească cu o dragoste forțată? El are o răbdare icomensurabilă cu noi, de care noi nu ne dăm seama și, totodată, El nu obosește iertând.

Dumnezeu ne iartă păcatele pentru că poate. El nu poate sta față în față cu păcatul deoarece sfințenia este podoaba casei Sale. Ochii Săi nu pot vedea păcatul. Jertfa fiului Său ne absoarbe păcatele dar asta nu înseamnă că după aceea suntem liberi la a trăi în fărădelege. Cine altcineva ne-ar putea ierta nelegiuirile dacă nu Cel ce este fără de păcat? Faptul că noi ne cerem iertare este un lucru bun. Înseamnă că realizăm cât suntem de slabi și de neajutorați de unii singuri. Totodată, înseamnă că Duhul Sfânt nu ne-a părăsit, ci ne cercetează și ridică în continuare vălul de pe ochi.

Deci, ideea centrală a mesajului meu este că Dumnezeu ne iartă pentru ceea ce este El, nu pentru pocăința noastră, șubredă uneori. Totuși, chiar dacă El este dragoste, mărturisirea păcatelor înaintea Lui este o jertfă pe care o va privi întotdeauna cu bunăvoință.

„Du-te, și să nu mai păcătuiești." (Ioan 8:11) Acestea sunt cuvintele Domnului Isus și o condiție, care nu e opțională, pentru ca iertarea să fie desăvârșită.

25 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Din nefericire raspunsul premiat este GRESIT. Iertarea NU ESTE optionala pentru un crestin. Rugaciunea Domneasca sau Tatal Nostru indica IN MOD CLAR ca daca NOI nu iertam, NU VOM fi iertati. Imi pare rau dar nu ierti, nu esti iertat.

| danay72 a răspuns:

Nu, prin cainta putem fi iertati de Dumnezeu si sa beneficiem de jerta lui Isus.

| OnuOnulică a răspuns:

Normal că este.

| Mădă0611 a răspuns:

"si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam", deci, nu e optionala. devil

| milan9 a răspuns:

Nu este opţională, şi nici nu constă într-un singur gest o dată în viaţă (asta doar ca "accident" i s-a întâmplat tâlharului pe cruce- excepţia care confirmă regula: "mântuirea nu se poate specula").

Răspuns utilizator avertizat
| milan9 a răspuns:

Avem permanent nevoie de iertare, de lucrare continuă la mântuire:

- "Drept aceea, iubiţii mei, (...) cu frică şi cu cutremur LUCRAŢI MÂNTUIREA voastră;" Filipeni 2, 12

- "FACEŢI, dar, roade vrednice de pocăinţă şi nu începeţi a zice în voi înşivă: Avem tată pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate şi din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam." Luca3, 8
Tot la fel, NU DOAR numele de crestin sau botezul, NU DOAR apartenenţa la Biserica lui Hristos te mântuieşte, ci o viaţă "activă"- primire de har şi fapte bune - plus credinţă)

Şi ca dovadă:…
Iacov 2, 17: Aşa şi cu credinţa: dacă nu are fapte, e moartă în ea însăşi.
Iacov 2, 26: Căci precum trupul fără suflet mort este, astfel şi credinţa fără de fapte, moartă este.
Iacov 2, 14: Ce folos, fraţii mei, dacă zice cineva că are credinţă, iar fapte nu are? Oare credinţa poate să-l mântuiască?

| Moisie a răspuns:

Evident ca da daca se procedeaza corect, si anume dacase cere iertare direct de la cel fata de care s-a gresit!
Cat despre vreo iertare de la Dumnezeu in calitate de crestini, va puteti sterge pe bot, ca Dumnezeu nu iarta pe cei care ii incalca Legea, si din pacate toti crestinii fac acest lucru din cauza ca sunt dusi pe o cale gresita chiar de catre religia crestina care NU a izvorat de la Dumnezeu, ci de la niste oameni care aveau ca singur Dumnezeu doar Interesul!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu; fiecare ne platim pacatele, la un moment dat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ca sa fii iertat trebuie sa ierți.
Indiferent de religie, doar nu or fi creștinii mai cu moț.

| milan9 a răspuns (pentru anonim_4396):

Aşa este! Iată spre exemplu Iacov 2, 14:
"Ce folos, fraţii mei, dacă zice cineva că are credinţă, iar fapte nu are? Oare credinţa poate să-l mântuiască?"

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu nu pot ierta niste criminali care au vrut sa ma omoare nu am cum sa uit ce mi-au facut a trecut 9 ani de atunci si imaginea ramane parca ieri s-a intamplat am metode dure sa ma razbun dar nu dau satisfactie ca daca ma razbun nu are sens viata trebuie sa traiasca sa duca povara si sa vada cum e sa traiasca cu teama cu frica la un moment dat vor inebuni, eu am pierdut 9 ani din viata si sanatatea si nu am putut sa-mi mai fac o familie astept sa faca dreptate dumnezeu isus, am incredere ca lucrurile si vestile ma vor vindeca, habar nu aveti cat de usor e sa te razbuni dar e mai bine sa lasam sa se chinuie ai vor macina gandurile pina vor muri. nu castig nici eu nici ei finalu e zero.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu e bine sa bagam biserica si pe dumnezeu in necazurile noastre noi ne asumam raspunderea indiferent de situatie, cand eream plin de sange nu m-a ajutat biserica m-a ajutat doctorii ma rugam sa imi dea o speranta sa mai traiesc si mi-am revenit dupa 1 saptamana de coma. nu voi ierta nici odata pe cei care a vrut sa ma omoare, dumnezeu tot toimpul a fost linga mine sincer cu cateva ore inainte sa se intample mi-a spus vezi ca in seara asta uni vor veni sa te omoare nu aveam liniste deloc dormeam ca un iepure si cand a fost sa fie tot ma-u rupt exact cand dormeam dar dormeam cu gandul ca dumnezeu ma pazeste si nu se va intampla nimic intot deauna au fost si cativa ingeri pe linga mine care plingeau si spuneau te vom ajuta bine ca traiesti, ce sa spun, sa spun multumesc mie indiferent ca mai traiesc desi atunci aveam 35 de ani acum am 44 la ce bun probabil ca dumnezeu a vrut sa-mi deschida ochii sa-mi arate un alt drum mai bun acum sunt pe acel drum bun inca merg e lung caut liniste caut sanatatea altceva nu cred ca voi gasi pe acest drum cel mai frumos a fost cand eream in spital eream in coma la reanimare incepusem sa vad sa aud si linga mine ereau 2 persoane plingeau mi-au facut poze, stiu pentru ce venise sa confirme decesu celor care iau platit, pe urma au plecat a venit alti 2 oameni si ei plingeau cand m-au vazut desi nu cunosteam decat pe un englez eu habar nu aveam unde sunt si ce caut acolo, am coborat din pat dar aveam perfuzi si ma plimbam pe hol am aprins o tigare si mi s-a facut rau, m-am retras repede spre pat ma uitam in camera si nu intelegeam ce caut acolo de ce am perfuzi imi pierdusem sa zic tot ce tine de realitate sau de durere eu erea sa mor de 2 ori in aceasta viata desi dumnezeu nu ma vrut linga el cine stie ce va urma, un proverb spune,, te iert dar nu uit ce ai facut niciodata,, dar eu nu voi ierta astept sa faca dreptatea. cine o va face nu stiu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da. Nu suntem obligati sa iertam, cum nici Dumnezeu nu a fost obligat.

| AlexeHellsing a răspuns:

Sigur că nu e obțională... Doamne Ferește.
N-am mai auzit ca unui creștin să-i fie obțional să ierte.
Un creștin este obligat să ierte. Aceasta ne învață Sfânta Scriptură, să ne iubim aproapele și să-l iertăm de șaptezeci de ori câte șapte, normal că nu stăm să numărăm ci iertăm veșnic. Dacă un creștin nu va ierta o singură dată, atunci acela poate renunța la numele de creștin căci a devenit păgân.

Răspuns utilizator avertizat
| Cristina27061999 a răspuns:

Daca vrei sa ti se ierte si tie greselile trebuie sa ierti si tu greselile aproapelui tau
asta e parerea mea

| Chawki a răspuns:

Iertarea fata de aproapele, fie chiar vrajmas, este unul din aspectele cete mai delicate ale invataturii crestine. Intelegerea acestei porunci trebuie facuta in lumina tuturor textelor scripturistice, nu numai a unora si acelea unilateral interpretate.

Nu exista om, oricat de bun ar fi, care sa nu fie pus in situatia de a avea relatii necesare cu oameni inraiti si dusmanosi. Mantuitorul Hristos, care a intruchipat in Sine desavarsirea umana, pe langa prieteni devotati si credinciosi pana la moarte, a avut, totusi, si dusmani inversunati, care au uneltit cu rautate si viclenie impotriva Lui, urmarind sa-L ucida. Existenta potrivnicilor constituie deci un rau care nu se poate evita de nimeni pe lume si, de aceea, se impune o convietuire cu ei.
Invatatura crestina ofera solutii binefacatoare si eficiente pentru acest compartiment greu al vietii spirituale. Se stie ca o completa definitie ce se poate da religiei crestine este aceea de religie a iubirii si iertarii. Spune Sfanta Scriptura: "Sa ne iubim unul pe altul, pentru ca dragostea este de la Dumnezeu si oricine iubeste este nascut din Dumneseu si cunoaste pe Dumnezeu. Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, caci Dumnezeu este iubire" (I Ioan 4, 7-8); "Cine nu iubeste pe fratele sau ramane in moarte." (I Ioan 3, 14).

| CalatoriSpreCer a răspuns:

În concluzie, dacă realizăm că Domnul ne iartă pentru că El este Dumnezeu, dacă nu mai repetăm aceleași greșeli, și dacă constatăm că mărturisirea și pocăința sunt imperios necesare pentru a ne dovedi, la rândul nostru, dragostea, atunci putem spune că suntem pe drumul cel bun.Domnul Isus pe cand eram noi inca pacatosi, El a murit pentru noi.Pentru un crestin iertarea nu este optionala.La fel de oribila ca si un lagar de concentrare este o alta inchisoare-inchisoarea amaraciunii.